2007-06-18

Hej,

På morgonen så hade man det stora nöjet och kontrollera så att 21 cyklar var som de skulle mått, höjd, funktionalitet, och bara en så enkel sak som att det var tillräckligt med luft i däcken, vilket mindre än hälften hade..... men det fixade vi med bra fotpump och den vackra bakgrunden som sjön Trasimeno gav oss, nere vid den lilla båthamnen i San Feliciano. Lagom när vi började bli färdiga så kom hela gruppen i tre minibussar, (de var lite försenade, vilket var tur för oss, då det var mer plock med cyklarna än väntat, även om cyklarna i grunden var av bra kvalitet, så var det lite för mycket justeringar av anliggande bromsar, styrvinklar och sadelhöjd m m.

Efter sedvanlig gruppbild så rullade vi iväg så smått, och det är alltid en mäktig känsla att åka iväg med så många cyklister bakom sig, (21 st, varav hälften i yngre tonåren). Spridningen blev som väntat mycket stor, men med täta stopp och många dryckespauser med korta vinklingar av den bygd vi passerade, så grejade vi ändå att hålla ihop gruppen någotsånär till vi kom fram till Passignano vid norra änden av Trasimeno. Där valde några att gå på sight-seeing inne i Passignano, medans vi andra mest började längta efter lunch.

Lunchen med gruppen intog vi restuarangen La Dimora della Cortesia (075-827153), som ligger på sluttningarna ovanför staden Passignano sul Trasimeno, vid norra änden om sjön Trasimeno. De har utmärkta svamp- och kötträtter, mycket typiska för regionen, och utsikten måste vara en av de bästa runt hela sjön, skam vore väl annars, när man har fått klättra nästan 2 km på grusväg med cykeln för att ta sig hit upp. Normalt sett så brukar vi oftast äta en lättare lunch (sallado och pasta), men idag dagen till ära (50-års bröllopsdag), så blev det en god trä-rätters med husest antipasto, hemlagad lasagne och grillade köttrullader, och lite efterrätt så klart!

Nerförsbacken gick geschwinnt för de flesta, även om det alltid är lite marigt att bromsa i nerförsbacke på grus. Sen så cyklade vi förbi hela den vackra norra delen av sjön, stannade till för att beskåda platsen för Hannibals bakhålls-överfall på den romerska armén, vilka gick åt nästan till sista man. Idag finns det arkeologiska utgrävningar och ett litet muséeum på platsen.

Det blev hälften av gruppen som lyckades ta sig ända upp till Cortona och som fick en glass som belöning för den prestationen (Cortona ligger ganska högt upp, för den som inte varit där), och därmed så var vi tillbaka i Toskana igen! För mig så blev det att ta ett förväl av min kära grupp (i sådana här lägen så blir man lite som en gåsmamma och vill inte riktigt släppa taget).

Sedan så väntade tåget hem till Florens, försenat så klart (lokaltåg är notoriskt sena, Eurostar fungerar mycket bättre). Visste ni att man kan lösa en särskild biljett för cykeln på lokaltågen i Italien (supplementario), vilket kostar 3.50 euro, och gäller hela dagen, för hur mycket tåg-åka som helst.

/Leif

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback