2008-05-24

Hej,

Idag så var det fullt program för den svenska vingruppen, vi hade två vingårdar, en slottspark, en vinkällare och en lunch att hinna med, så schemat var späckat kan man säga. Det var också marknad på Matteotti-torget idag (som alla lördagar) så jag fick ge damerna lite respit i starten idag, så att de kunde shoppa loss lite och fylla sina väskor inför hemfärden (där det förmodligen kommer att hamna en del vin- och olivoljeflaskor också, trångt värre).

Det hade skålats i champagne på morgonen, då en i gruppen fyllde år - Hurra, Hurra, Hurra, Hurra!

Först så for vi till den svenskägda vingården
Fattoria Il Terreno , som ligger strax norr om Greve. Den har varit i svensk ägo sedan 1988 då den köptes av paret Ruhne. Denna dag så guidades vi runt av Björn, en rutinerad vingårdsarbetare, har varit där sedan 1990, och trivs således ganska bra. Björn är dessutom en alldeles särdeles god föreläsare och historieberättare, så ett besök på Il Terreno med honom som guide kan verkligen rekmmenderas.

image122
Björn instruerar hur man sköter om vinrankorna på Il Terreno

Deras viner blir bara bättre och bättre för varje år som går Il Terreno har fått utmärkelser från både när och fjärran på olika mässor, så framtiden ser väldigt ljus ut för vingården (som också har övernattningsmöjligheter och restaurangmöjligheter). Det finns också en trevlig vinbar med deras namn i Stockholm, för den som inte har vägarna förbi i Greve. Men nu så flyger ju Sterling ganska billigt till Florens (och Ryan Air finns ju sedan förut).

image123
Björn börjar servera ett av deras chianti-viner för gruppens provsmakning (inklusive guiden...)

Därefter så åkte tillbaka in till centrum av Greve in Chianti. Där så finns det en vinkällare (Le Cantine) med vinmuseum, servering och goda möjligheter till att prova och jämföra viner, inte bara från Chianti. Det går till så att man köper sig ett magnetkort med minimun 10 Euro och sedan sticker in kortet vid det vinet man önskar prova, och sedan så väljer man ut ett annat för att jämföra med det första, tar sig sedan kanske en ost- och salamitallrik, och lämnar sedan tillbaka kortet för att om det nu (mot förmodan) skulle finnas några korvören kvar....


Lunchen inmundigades på Caffè Le Logge i Greve, den ligger på östra långsidan av det trekantiga torget Piazza Matteotti (det torget där den store skeppsnavigatören Verrazzano står staty). Han har även en bro i New York uppkallad efter sig (The Verrazzano Bridge). Verrazzano var den förste europé som seglade in i New Yorks hamn 1524, och han är givetvis född i trakterna av Greve.

Castello di Brolio (Slottet i Brolio) är en fantastisk skapelse, en av de vackraste i hela Chianti, kanske hela Toskana. På södra sidan i den mycket gröna slottsträdgården så ser man ända till Siena vid klart väder, med södra Toskanas högsta berg Amiata i bakgrunden, en imponerande syn. År 1555 när Florens lyckades erövra Siena så var det efter att ha suttit på detta slott och planerat det hela. Det var här som farfar till den nuvarande baronen Ricasoli definierade vilka druvor som skulle bilda Chianti-vinet (San Giovese min 80 %, och resten i stort sett en valfri blandning av Colorino, Ciliegiolo, Trebbiano och Malvasia). Slottet användes också som högkvarter under andra världskriget av tyskarna. Av förståeliga skäl ett mycket populärt ställe att lägga det på (strategiskt läge med bra utsikt åt alla håll, dessutom en hygglig vinkällare...).

Mvh,

Leif


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback