2008-05-25

Hej,

Besöksmålen för den 8 kvinnor starka svenska vingruppen idag var:

Rocca delle Macie, en underbart belägen vingård vid sluttningarna efter Castellina ned mot Castellina Scalo, Poggibonsi och San Gimignano i fjärran, helt indränkt bland vingårdsrankor och en gigantisk järn-tupp (vi var ju i hjärtat av Chianti gudbevars!):

image124
Nu ger vi järnet - sa han som var tupp i hönsgården

Rocca delle Macie har en mycket vacker vinprovningslokal med utsikt över hela dalen genom fönstren, och gott om plats för att provsmaka vinerna, vilket vi med gläde gjorde:

image125
Skål ta mig f-n

Den vackra kvinnan som ledde vår provsmakning hette Elise och var från Holland, men hade bott här i 5 år, studerade språk i Siena, och hade givetvis en italiensk pojkvän.

Castellina in Chianti, en stad som på tidig medeltid var högborg för Chianti-legionens soldater, och ett antal gånger blev sönderslaget av arga och rädda Siena-bor (Castellina ansågs stå på Florens sida i kampen om Chianti på 12-1500 talet). Från den har högt belägna staden har man vykortsvyer åt alla håll. Vi vandrade runt i den lilla charmiga staden, gick ner i gången genom den gamla stadsmuren - "Hoppets gång", som också används till religiösa ceremonier (skulle faktiskt användas samma kväll kl 7 för en procession genom just denna gång!). Kvällens ceremoni bar namnet 'Corpus Dominis', den insatte får gärna utveckla det ämnet, min latin är inte vad den borde.

Lunchen intogs på en trevlig och populär restaurang i Castellina som heter Tre Porte:

image127
Vi är hungriga!

Bonollo
Ett distilleri man blir lycklig av att besöka :-) Idag så fick vi dessutom en genomvandring bland distilleri-apparaterna (det var öppet hus på de flesta av Italiens alla vingårdar och distillerier idag, kan vara värt att lägga på minnet för planering av kommande besök i Italien nästa år i slutet av maj!). Bonollo gör även en mycket trevlig Konjak, som de givetvis inte får kalla Konjak, utan det får heta Brandy istället. Vi fick först prova en vanlig grappa gjord på druvrester från ett Chianti-vin (dvs minst 80 % San Giovese, några % Merlot, kanske lite Colorino och Canaiolo också. Den doftade mycket russin och brände aldrig loss för mycket i halsen (45% dock). Jag tyckte den smakade bättre än den grappa riserva vi fick smaka senare, den hade legat 18 månader på ekfat, och hade en mycket snällare doft, även inledningen på smaken var mycket lenare, men sen så kom efterbrännskammaren och värmde ordentligt kan jag säga (t o m för mycket enligt min smak), en 50%-are dessutom, puh!

Castello Vicchiomaggio
Har kanske Chiantis vackraste läge, ligger som "örn-nästet" i Toskansk tappning! Ni kan hitta det längs med Via Chiantigiana (väg SR222) mellan Florens och Siena, strax innan Greve in Chianti. Federica som bor i denna trevliga stad pendlar under turistsäsongen varje dag upp till Vicchiomaggio (tar bilen av någon konstig anledning). Denna dag så var det någon slags katolsk konfirmation för 9-10-åringar, de sprang omkring en mängd föräldrar med vackra uppklädda barn, en riktig familjefest!

image128
Federica serverar oss en Chianti Classico Riserva från 2004

Efter alla dessa goda aktiviteter så var det inte så mycket mer att göra, utan vi rullade nerför backen från Vicchiomaggio med trötta men lyckliga leenden på våra läppar, smaklökarna och ögonen hade verkligen fått sitt idag. Grazie!

Mvh,
Leif

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback