2010-03-02
Smakade en underbar och fyllig Recioto di Soave från tillverkaren Nardello, och den har ett så underbart namn, Suavissimus, låter som en gammal grekisk gud.
Leif
Var på halta lotta i lördags Italiensk Återträff mycket lyckat 35 stk män vi saknade dina vin tips
Hej Martino,
Halta Lotta är festlig krog. 35 pers låter som ett gott och roligt gäng. Vad sägs om detta vintips?
Suavissimus
En Recioto från Soave, i närheten av Verona i Veneto-regionen. Suavissimus, ett vackert namn på ett vackert fin. Det har en kristallklar gyllengul färg, relativt fyllig konsistens, intensiv doft och relativt smakrik.
Vinet har en intensiv doft av tropiska frukter som ananas, persikor och aprikos, även torkade varianter. De tropiska frukterna går sedan över i lime, citron, gula och vita blommor. Det går att hitta lite grafit-olja och gräs om man doftar riktigt noga.
Jag skulle vilja säga att Suavissimus är ett halvsött dessertvin med sina 40 gram socker/liter. (Med halvsött räknas 30-50 gram socker). Med sina 13% volymprocent ger den ett medelvarmt intryck. Långa stunder så känns det som flytande honung när man dricker detta vin, inramat av vita och gula blommor. Smakerna varar 5-6 sekunder, så det här vinet stannar gärna kvar en stund och gör gott ifrån sig.
Suavissimus är ett mycket bra dessertvin för torra desserter, varför inte bara några nygräddade bondekakor? Gärna med lite nötter i. I Italien så finns det mängder med kakor, en jag provade detta vin med heter 'Molinetti', gjort av "saracenskt bondemjöl", rörsocker, smör och nötter. En smarrig chokaldtårta skulle också kunna fungera bra till denna Recioto, men det måste vara mörk choklad tror jag, den ljusa chokladen är för fet, och Suavissimus 13% kanske inte räcker till för att bryta ner den ljusa chokladen.
En rekomenderad serveringstemperatur är 10-12 grader.
Varsågod och njut!
Leif Karlsson
Sommelier AIS (Associazione Italiana Sommelier)