2005 - oktober/november
Hej!
Nu har hösten kommit även till Florens, och regnar gör det minsann, inte så att det når upp till den katastrofklassade översvämningen i november 1966, men vattennivån i Floden Arno är hög. Numera så har man lärt sig att reglera floden, och matar på vatten i tid, så att konstskatterna i Florens klarar sig för eftervärlden.
I början av oktober så körde jag (som guide) två st 5-dagarsturer med buss, båda gångerna med svenska grupper. Den första gruppen var väldigt stor (29 personer), den andra mer lätthanterlig (12 personer), lärorikt, det finns många likheter mellan skollärare och turistguide har jag märkt. Men det blir mycket stillasittande, mycket ätande och provsmakande. Det känns som att jobbet som cykelguide främjar hälsan bättre. Men någon busstur blir det säkert nästa år också, med kombinationen vin- och chokladprovningar, det kan jag verkligen rekommendera. Italiensk choklad står sig väldigt bra, både den Umbriska (från Perugia) och den toskanska (från trakterna kring Pisa).
Den 22:a oktober så hade jag en grupp på 15 svenskar som skulle ha 3! provsmakningar under en dag på cykel, med lite klättring och utförskörning bland kullarna söder om Florens. Men allt gick bra, och alla kom hem nöjda, belåtna och fryntliga som Karl-Bertil Ohlsson.
Från den första november så var det tänkt att jag skulle hyra övervåningen på ett hus Chianti, strax utanför San Casciano Val di Pesa, söder om Florens. Men det visade sig att när det regnade så droppade det vatten in i köket (rinnande vatten?), så det får murare och takläggare ta sig an. När elektrikern kom och inspekterade el-kablaget så dömde han ut det helt (huset hade stått tomt ett tag), så alla elkablar måste bytas måste bytas. Jag har flytt fältet för ett tag, och återvänt till lägenheten i Florens, där man kan få sig en varm dusch, slippa äta vid levande ljus (kan vara trevligt i och för sig), och det finns värme på rummet. Till våren så får vi se vad som händer.
Under november månad så jobbar jag på Frantoio del Grevepesa, en olivoljefabrik kan man säga, där jag är operatör på en av "tvättmaskinerna" för oliverna. Mellan varven så är jag på olika vingårdar och skördar oliver, så just nu är det väldigt mycket oliver som gäller. Cykelguide-jobben försvinner av naturliga skäl nästan helt under nov-mars, för att åter dra igång i april igen.
Igår så var jag på anställningsintervju som trädgårdsmästare (och busschaufför!) på en av Chiantis större vingårdar, Villa Mangiacane heter den, ägs av en stenrik amerikan. Om man bryter isär namnet till "Mangia cane" skulle man kunna översätta som - han/hon/Ni äter hund; men såvitt jag vet så tänker de inte öppna restaurang, så ni behöver inte vara oroliga om ni skulle komma på besök:-)
Sommelier-kursen i Florens (steg 2) rullar på som vanligt, provet kommer 6:e december, och då ska man åtminstone ha en översiktlig kunskap över alla vinregioner i Italien, och det finns ju några stycken.... är man intresserad av historia, geografi, kultur, mat (och vin) ska man definitivt läsa till Sommelier. Varje vinprovning är som att göra en resa runt om i landet. Jag har en studiekamrat som är japan, annars är alla andra komna från trakten. Lektionerna bedrivs på hotell Westin Excelsior, ett klassiskt snoftsigt ställe, där amerikaner och nyrika ryssar går omkring med kartor över Florens sevärdheter.
Och den 4:e december kommer Zlatan till Florens, då blir det livat! (Jag ska nämligen också dit).
Sköt om er och drick något varmt när höstvindarna blåser.
Saluti,
Leif
Kommentarer
Trackback