2006 - september/oktober
Hej,
Det har varit en rekordvarm höst i Florens, och det har varit minsann varit varmt och gott i Sverige också den här hösten, men somliga har "fått snö på sin kvarn" redan nu 1:a november, torde en vargavinter stånda tro?
Jag var hemma på en kortare visit i början av oktober, mest för att hälsa på familjen i Linköping och se så att alla hade det bra. Det blir en längre vistelse hemma i Sverige mellan jul och trettonhelgen, så då ska jag kunna hinna träffa flera av er, ska bli roligt, det var så länge sedan, ack ja.
Oliverna som skördas just nu här i Chianti far illa av att det är så varmt, det får gärna vara soligt och torrt väder, men helst lite kyligare, så att oliverna står sig bättre under transporten in till pressning efter plockningen. Det ska helst inte gå mer än 24 timmar mellan plockning och pressning av oliverna. Mycket plockas för hand, men häromdagen så såg jag första gången en ”trädskakmaskin” som helt riktigt försöker skaka ner oliver, det lyckas väl så där tycker jag, det krävs ändå en extra person som går och slår ner de kvarvarande oliverna med en lång stör.
Huset jag har varit på gång att hyra i Chianti verkar vara en riktig långbänk i renoveringsarbeten, pratade med ägarinnan häromdagen, och hon sa att eldragningen fortfarande inte är klar, köket är inte färdigmonterat, och vedkaminerna är inte installerade, så huset känns väl inte riktigt vinterbonat om man säger så. Får kanske se mig om efter ett annat hus. Tills vidare så bor jag kvar i det Peruanska kollektivet ganska centralt i Florens. Just nu så består kollektivet av 3 peruaner, 2 peruanskor, en pakistan, en polska, en svensk (!), och faktiskt en italienare också, kosmopolitiskt så det förslår. Varje år får Italien 300 000 nya invandrare, och jag är en av dem, känner mig nästan som en av Vilhelm Mobergs huvudfigurer, jag säger inte vilken.
Hösten har för mig varit ganska full av guide-turer, både med buss och på cykel, så det känns mer och mer som att min framtida verksamhet ligger inom turismbranschen som guide, låt vara med stark betoning på vin och mat, och helst cykla från den ena vingården till den andra. Skulle man inte kunna göra en variant av ”Solens mat”, fast på cykel? Allt filmat i dansk dogma-stil med super8-kameran fasttejpad på styret?
Hade ett möte idag med en italiensk rese-agent, ska ha ett annat liknande möte på fredag med en specialist på cykelresor i Toskana (från amerikanska marknaden), och i nästa vecka så blir det ett möte till med en reseagent som vill specialisera sig på att arrangera vin- och matresor från skandinaviska länder. Tror inte jag blir sysslolös nästa år heller.
Det myckna jobbandet med turister har medfört att mitt bidrag till skördearbetet (av vindruvor) hos Luciano i Mercatale har blivit väldigt lite detta år, jag får ta igen det nu i november med att vara mer hjälpsam med oliverna istället, det skördearbetet pågår ända fram till jul i stort sett.
Mina bokplaner börjar ta allt starkare form, nu vet jag precis vad den ska handla om, jag har titeln klar, vet nog också vilket förlag jag ska anlita, ska bara försöka hitta en sponsor också....
Den 5:e november så börjar jag steg 3 på Sommelier-kursen i Siena, och har examen i mitten av mars nästa år, sen så ska jag brodera diplomet på cykeltröjan och skåla mig Chianti runt hade jag tänkt, någon som har lust att hänga på?
Häromdagen så träffade jag en amerikanska som var med på cykelturen till Fiesole i förra veckan, hon har iranskt ursprung, hennes familj fick hastigt fly från den islamska revolutionen 1979, och de bor numera i Boston, hon talar amerikanska med en tydlig Boston-dialekt (hör man när de säger namnet på sin hemstad: Bååååst’nn).
Jag har satt upp en blogg där jag skriver dagligen om vad jag har för mig i Florens och Toskana med omnejd, adressen dit är http://vincykel.blogg.se. Titta gärna in och ge kommentarer på det jag skriver.
Ni minns kanske att jag sökte jobb förra året som chaufför och trädgårdsmästare på ett ställe som heter Villa Mangiacane. Det är ett forna residens för den politiskt skicklige författaren Niccolò Machiavelli, som bl a skrev en bok (Principe) om hur man utför politiska intriger för att styra ett land, ett slags manifest för ett modernare sätt att tänka som makthavare. (Han var även sekreterare i den Florentinska Republiken efter Savonarola, som brändes på bål för kätteri. Man kan se minnessten utanför statshuset Palazzo Vecchio i Florens.) Villa Mangiacane köptes för några år sedan av en miljardär från Sydafrika, Glynn Cohen heter han, ursprungligen född i Zimbabwe, jobbar inom transportnäringen. Han kom till Toskana under en av sina arbetsresor och förälskade sig i Chianti (lätt hänt). Sagt och gjort, han köpte stället som har 100 hektar mark, varav 15 hektar som det växer vinrankor på. Villan han köpte är på 1200 kvadratmeter, hygglig boyta kan man säga. På tomten finns några mindre gäststugor i kolonial stil. Glynn Cohen var med i den lokala tidningen La Nazione häromdagen, han hade haft romersk fest hemma i sitt hus, för 150 speciellt inbjudna gäster, klädda i toga-dräkter, romerska legionärs-kläder, vackra klänningar i tidstypiskt snitt. Middagen avnjöts nere i vinkällaren, mitt ibland vintunnorna, allt till ära för vinguden Bacchus. Med på festen var Petter Hegre, känd konstnär från Norge som arbetar med nakenkonst, och en grupp vackra fotomodeller, influgna med Cohens privata helikopter. Festen höll igång långt in på natten skrev reportern (hur nu han visste det...hick!).
Attans att man inte fick det jobbet, som trädgårdsmästare hade man haft första parkett ....
/Leif