2006-12-31

Hej,

Idag är sista dagen på året, känns alltid lite speciellt, blandat med lite vemod och framtidstro. Man summerar året som gått och försöker ge plats för det nya året som skall komma.

Vi for ut till Saltholmen, västra delen av Göteborg, "Saltis" ligger så vackert där ute på udden där skärgården börjar, och öarna breder ut sig över havet.

Tonfisk till lunch, det ni! (och räkor med vitt vin från Toskana).

Nu väntar jag bara på fyrverkerierna!

/Leif

2006-12-30

Hej,

Idag så var jag tomte för mina syskonbarn, vi firade en extra-jul i Sturefors tillsammans med mina föräldrar och syskon. Det är alltid en lika stark och tacksam känsla när man är tomte för barn, det är något jag rekommenderar alla att vara.

"Liv i kappsäck"

På kvällen så tog jag bussen ner till min gode vän Kent i Göteborg, nu så skulle det firas nyår i goda vänners lag. Lite fyrverkerier och nyårskonsert i kyrka skulle det bli. Lite god välkomstmat stod att inbringa i Kents kök, det känns alltid lika välkomnande.

/Leif

2006-12-29

Hej,

Idag så var det bussdags igen, idag så gick turen från Stockholm till Skänninge, där min kära syster bor med sin familj. Jag har inte träffat dem så mycket i mellandagarna pga barnen var sjuka, så nu skulle det äntligen bli dags. Jag lånade en deckare av min moster som slukade större delen av min uppmärksamhet under resan ner, förutom den vackra iranskan i sätet bakom mig på bussen. När man klev av bussen i Mjölby så stod syrran där med barnen och väntade på mig, underbart! Sedan så blev man lekfarbror hela kvällen!

/Leif

2006-12-28

Hej,

Idag så blev det mest shopping i Stockholm med omnejd, jag handlade väl inget särskilt, men sympati-shoppade en del med min moster. Shoppinglivet i Stockholm är ungefär som det i Florens, ungefär lika knökat med folk.

/Leif

2006-12-27

Hej,
Idag så blev dags att sätta sig på bussen upp till Stockholm, för att uppleva några dagars "mellandagar". Kändes också viktigt att hälsa på moster då och då för att se till så att hon har det bra. Sen så skulle jag också träffa en trevlig dam i Gamla Stan, vilket också lockade en del kan man tänka.

När vi kom till Stockholm så åkte vi genom tunneln till södra länken, en ny upplevelse för mig som "halv-italienare".

/Leif

2006-12-26

Hej,

Annandag jul, ringde upp till min moster i Stockholm och frågade henne om jag kunde få komma på besök senare i veckan. Det var ett tag sedan man var i Stockholm faktiskt, såg fram emot att få ströva runt i Gamla Stan och ta sig en värmande fika eller liknande.

Äntligen så blev jag klar med att skicka mina svenska jul- och nyårskort till mina italienska vänner, de brukar uppskatta att få dessa kort med karaktäristiska svenska jul-motiv.

/Leif

2006-12-25

Hej,

Ingen julotta idag, stannade mest hemma med familjen idag, kände av lite halsont. Såg på några trevliga filmer och kopplade mest av i soffan. Snön lyste med sin frånvaro, så suget efter skidåkning kunde inte stillas. Skridskoisarna fanns det ju inte särskilt mycket av heller, en "konstig" vinter helt enkelt.

/Leif

2006-12-24

Hej, Äntligen julafton! Med Kalle Anka och Karl-Bertil Olssons goda gärningar så blev det jul i år också (låt vara att feber och förkylningar inte gjorde att alla kunde samlas). Det är ändå på något sätt tanken som räknas, man ringer varandra och skickar goda tankar tills man senare kan träffas. /Leif

2006-12-23

Hej, Dan före dopparedan! Med julgranspynt och lagande av Janssons Frestelse, och lite tjuvsmakande av den goda julsillen (nubben får bli till imorgon). /Leif

2006-12-22

Hej, Fredag, sovmorgon och lite avslutande julshopping i Linköping tillsammans med min bror. Jag hade i och för sig köpt det lilla jag skulle till syskonbarnen nere i Florens, men jag skulle ha några typiska svenska julkort att skicka ner till mina vänner i Italien. Konstaterade att Gränden i centrum är sig likt, och kanske något mindre knökat än Tornby "shopping-jam" en sådan här dag. Vi for sedan ut till våra föräldrar för att "lämna av mig" inför det kommande jul-firandet. /Leif

2006-12-21

Hej,

Idag blev det sovmorgon efter den sena ankomsten till Linköping dagen innan.

Hockey-dags: LHC-FBK 2-4, "Byt tränare" skrev journalisten på Östgöta Correspondenten dagen efter matchen, där inte mycket gick LHCs väg denna kväll. Annars är det alltid trevligt att komma tillbaka till Cloetta Center och uppleva stämningen i hallen, det var en bit över 7000 åskådare denna kväll, och en hel del hitresta supportrar.

Efterår så blev det en ale eller två på Bishops Arms, den är väldigt lik den i Göteborg. Här i Linköping har man lyckats hitta rätt nivå på ljudet också, vilket gör att man faktiskt kan sitta prata med varandra, utan att behöva skrika in i örat på vederbörande, ganska behagligt faktiskt.

Det nöp friskt i kinderna på vägen hem till broderns lägenhet, en förvarning om kommande vinter kanske?

/Leif

2006-12-20

Hej,

Resdag idag, Florens-Linköping: först tåget till Milano och Bergamo, därefter så skulle jag ta flyget till Nyköping, men dessförinnan så hann det bli en avstickare till San Pellegrino norr om Bergamo, där min gode vän från cykeltiden i Linköping bor numera, tillsammans med sin fru. De driver bar tillsammans, Bar Sport heter den i  San Pellegrino, en mysig typisk lokal bar, med mycket hemkänsla och charm.

Det blev ett kärt återseende, vi hade inte träffats på över 10 år, så det fanns en hel del att tala om, ändå blev det bara några timmar denna gång. Jag tror dock vi kommer att träffas betydligt oftare i framtiden. Vi kommer att ha en del gemensamt med cykelguide-verksamhet i framtiden, det är jag övertygad om.

Som tonåring så var jag på träningsläger här i San Pellegrino, cyklade omkring i de Dolomitiska bergen, och på Po-slätterna utanför Milano, det var starka minnen som kom igen under den här resan.

San Pellegrino är för övrigt en gammal kurort med termiska bad och gamla överklasshotell, ungefär som Montecatini Terme mellan Florens och Pisa.

/Leif

2006-12-19

Hej,

Mycket fix in i det sista inför jul- och nyårsresan till Sverige, inte minst någon julklapp till syskonbarnen. Väskorna måste ju också packas, jul- och nyårsmejl måste skickas osv, men försöker ändå ta det ganska lugnt mitt i allt julböket. Florens blir fullkomligt invaderat av julfirare och shopping-freaks under dessa dagar. 

Jag hade en trevlig middag i köket tillsammans med den nyinflyttade sicilianaren Giuseppe, hans väninna från regionen Marche och Luca från Udine. Det blev mycket prat om skillnader mellan nord, syd och mellan-italien, väldigt lärorikt för mig. Vi bestämde att nästa gång så skulle vi göra en svensk-italiensk middag. Det blir något att se fram emot det.

/Leif

2006-12-18

Hej,

På statsbiblioteket i Florens så har de gratis internet en timma varje dag, det passar bra att utnyttja det när man har läst morgontidningen där, det tillhör numera morgonrutinerna.

Idag så var det skoldag som gällde, vi hade lektion i medborgarskap och språklab, vi fick lära oss hur man uttrycker sig när man skriver till italienska myndigheter och institutioner (inte riktigt samma språk som när man uttrycker sig talandes till en god vän). Andrea, lärearen, kunde ge många exempel på hur kommunikation, både verbal och skriftlig, kunde ge upphov till missförstånd. På språklabbet så fick vi skriva om ljud vi mindes från barndomen, och vad de associerade till, vad vi mindes när vi tänkte på de ljuden. Man minns en hel del när man tänker efter, fascinerande vad starkt barndomsminnena är.

Försökte få tag i en god vän som driver en bar i Bergamo strax utanför Milano, men han lyckas alltid befinna sig mellan jobbet och hemmet när jag ringer respektive ställe, men skam den som ger sig.

Ringde också hem till mor och far i Sverige för att höra hur de mådde.

/Leif

2006-12-17

Hej,

Idag fick man sova ut lite efter ha varit uppe sent och dekorerat julgranen tillsammans med Iréne, det blev en del vin också, så man får väl ta en extra-kik på granen idag så att allt blev som det skulle igår, den enda som inte blev på lyset var nog granen ....

Lunchen skulle idag intagas på Villa Riboia, i närheten av Impruneta, dit jag ibland tar cykel-grupper för lunch. Av någon anledning så har jag fortsatt komma dit ävern efter turistsäsongen, undras om det beror på Milvias goda kokkonst tro? Jag kan dock meddela att poolen var stängd för säsongen.

Satt och skrev några tack-brev till våra hotell som har använt oss av under säsongen, och hoppas förstås att vi ska göra dem ännu gladare nästa säsong, genom att fylla deras hotell med ännu flera gäster.

På kvällen så blev det cykelguide-middag hos Hillary, en av mina guide-kompisar som för övrigt studerar konst här i Florens, och jobbar extra i en smyckesbutik. Låter som en ganska trevlig kombination här i livet tycker jag. Att man kan äta så mycket god vegetarisk mat är fascinerande!

/Leif


2006-12-16

Hej,

De sista oliverna för säsongen skulle skördas idag, så jag tog bussen till Mercatale Val di Pesa för att möta upp Luciano och åka till hans gård med alla olivträd. Idag blev det en favoriträtt till lunch, Salsiccia med friterad potatis och deras goda Chianti-vin. Hans mamma preparerade en dunk med olivolja och några vinflaskor att ta med hem till Sverige över julen, det blir säkerligen populära gåvor.

Jag hängde på Luciano i hans bil in till Florens, Fiorentina-supporter som han är så skulle han se matchen mot Milan, tillsammans med 45000 andra supporters på stadion i Florens, knökat och fullsatt med andra ord. Det blev en svängig match, där Milan tog ledningen, men Fiorentina utjämnade och tog ledningen, men i näst sista skälvande minuten så lyckades Gilardino utjämna till 2-2, kanske inte helt rättvist, men bollen är rund :-)

Om ni vill se ett livs levande skooter-race så ska ni ställa er utanför parkeringen när Fiorentina har spelat färdigt, då kommer 5000 skooter/vespa-förare ut från matchen och "startflaggan" går för ett helt infernaliskt skooter-race mellan de köande bilarna på väg hem från matchen, en upplevelse med annorlunda dimensioner.

/Leif

2006-12-15

Hej,

Kändes inte så konstigt i benen efter att ha knatat nästan två mil igår, men det brukar alltid komma "dagen efter dagen efter", så imorgon vet man vad man har att vänta sig..... Idag så blev det mest att låta cykeln gå runt i stan, så att man kunde vila gå-muskulaturen lite. Så här dagarna innan hemresan till Sverige så är det alltid en massa saker som måste fixas, så även om man inte har (avlönat) jobb, så finns det alltid jobb att göra. November-februari är en period med ganska mycket "jobb", men lite pengar in, om man säger så. Håller på att tra i lite trådar för att hitta någon lönsam sysselsättning, så framtiden får utvisa om det lyckas. En bok ska jag börja skriva på i vinter, men det ger ju inte flis ögonaböj direkt, men om det går bra kan det å andra sidan ge rejält klirr kassan. Men framförallt så är bokskrivandet för mig ett sätt att få persektiv på den flytt jag gjorde från Sverige till Toskana, med allt vad det innebar både praktiskt och psykologiskt. Sen så kan man alltid hoppas att någon är intresserad av att ta del av ens erfarenheter.

Att renskriva anteckningar man gjorde under 15km-vandringen från Impruneta till Florens tog nästan tre timmar, det är inte lätt alla gånger att tyda vad man skrev där ute bland buskar och trän. Men det är viktigt för kommande kundgrupper att kunna ta sig fram på egen hand, utan GPS eller guide om så önskas.

/Leif

2006-12-14

Hej,

Nu var det dags att vandra sträckan åt andra hållet, Florens-Impruneta skulle idag bli Impruneta-Florens, men denna gången helt och hållet till fots. Har inte grejat någon MTB ännu, och jag känner inte för fler punkteringar, konstigt va? Tog bussen upp till Impruneta och konstaterade att det blir lika gott väder som för två dagar sedan, det blir handskar på på morgonen, sen så åker grejorna av och man knatar på i bara skjortan, mössa och vantar nerpackade, jackan uppknäppt eller hängandes på ryggsäcken. Det kändes skönt att i solskenet sätta sig ner vid bäcken och höra fåglarna kvittra medans man tömde sin ryggsäck på godsaker man hade tagit med sig - "pausmat". Idag så kändes det att kroppen verkligen fick pånyttfört en himskans massa energi, gött! Man träffar alltid intressanta människor när man är ute och vandrar, jag passerade en herre som jobbar på den toskanska motsvarigheten till lantmäteriverket, och han blev nyfiken på min GPS, och tyckte det lät intressant med en svensk som hade bosatt sig i Florens för att jobba som turistguide, han rekommenderade även bergskedjan Appeninerna med området Mugello, och givetvis Dolomiterna, Alperna som sådant. Träffade en annan herre som letade efter sin bortsprugna hund, och han kände en holländare i Florens som jobbar som turistguide, och han har ibland för mycket att göra, så jag lämnade mitt visitkort till honom för att lämna till holländaren, och jag fick holländarens visitkort. Tror som sagt inte jag blir sysslolös nästa år :-)

På kvällen blev det middag hemma hos Hamrins, lika gott och generöst som alltid.

/Leif

2006-12-13

Hej,

Det var meningen att jag skulle haft lektioner i italienska och engelska idag, men i receptionen så sa de att lärarinnan var sjuk och låg hemma i sängen nedbäddad. Men det gjorde hon inte alls visade det sig dagen därpå, hon ringde och sa att hon hade stått och väntat i klassrummet länge och väl den dagen, men ingen kom......ridå, skulle tro att heta linjen gick mellan lärarinnan och receptionen när det uppdagades, men ingen är felfri. Så det blev mer tid framför datorn istället, för att ta reda på när och var jag kan göra den avslutande delen i min Sommelier-utbildning, vilket blir i januari, men är oklart om det blir Viareggio eller Prato. Hoppas det blir Prato, det ligger så pass mycket närmare att man slipper övernattning. Jag vill väldigt gärna ha den här utbildningen klar innan turistsäsongen drar igång nästa i april-maj nästa år.

/Leif

2006-12-12

Hej,

Idag var det dags att göra de första försöken med att reka inför kommande vandringssäsong i Chianti. Idag så stod sträckan Florens-Impruneta på programmet, och jag startade med min hybrid-hoj i den kalla gryningen, men solen var på väg upp, så jag var inte särskilt orolig, det skulle bli en fin och ganska varm dag. Första halvan av sträckan, ner till Grassina, är nästan helt och hållet asfalt (bara ca 500 m grusstig), så den gick ganska smidigt. Sedan så började det roliga...., det hade regnat tidigare och varit frostkallt på morgonen, men nu när jag började kommande in på den "vildmarksbaserade" delen av vandringen så började det tina upp, och jag hittade några fina lerhål längs stigen, men det gick bra, de var inte så djupa som väl var. Två punkteringar drog jag på mig, hade bara en slang med mig, så det blev till att ta bussen hem från Impruneta (fick gå drygt två km med hojen, men naturen var storslagen och vacker :-) En vandring att rekommendera för alla friluftsälskare, med lite känsla för italienska böljande kullar. Tystnaden när man vandrar så här är en väldigt stor kontrast mot det hektiska livet inne i Florens.

På kvällen så tog jag den nylagade cykeln till ett par vänner och åt middag, vi såg sedan på en film om den toskanske storcyklisten Gino Bartalis liv, en mycket sevärd film, Bartali var stor både som tävlingscyklist och människa. Andra världskriget tog bort 5 av hans förmodligen bästa år som tävlingscyklist. Under kriget så transporterade han i cykelramen förfalskade dokument åt judar i Italien, med risk för sitt eget liv, om tyskarna hade kommit på honom med de dokumenten.

/Leif

2006-12-11

Hej,

Hämtade GPS'n hos S-Cape här Florens, jag ska reka vandringsstigar åt dem här i Chianti, vandra i det vackraste böljande landskap jag vet, i vackert väder, ta en rast på toppen av en kullarna, beundra utsikten, och dessutom få betalt för det, kan man få det bättre? Skulle man bli sugen på vin, kan man alltid stanna till vid någon av vingårdarna och köpa sig en pava.

Idag hade vi en ny lektion i medborgarskap och språklig utveckling (italienska). Delmomentet medborgarskap är mycket intressant, läraren är advokat och mycket allmänbildad, tvekar inte heller att ge uttryck för sina åsikter, och vill gärna ha våra åsikter och erfarenheter om hur det är att komma som invandrare. Vi fick skriva ner och sedan diskutera våra erfarenheter från när vi sökte jobb på arbetsförmedlingen, var hos polisen för få arbetstillstånd, var hos kommunen för att få allmän hjälp och information. Helt klart är att vi i gruppen har väldig olika erfarenheter.  "Språklabbet" handlade idag om att vi skulle skriva ner recept på maträtter/efterrätter vi gillade som barn, och det kan vara nog så marigt att få ner det på svenska (i receptform), än värre på italienska, men det gick, med lite knep och knåp. Lärarinnan där heter Ada, en blandning av typisk skolfröken och teaterskådis, en upplevelse i sig. Det är mycket armar, gester och uppmuntrande utrop, de lektionerna sover man sig aldrig igenom kan jag lova.

Ringde min cykelvän Alf, han kanske kommer ner och blir cykelguide i Toskana nästa år.

/Leif

2006-12-10

Hej,

Idag så var det Lucia-firande i Florens, det var ett gäng svenskar som tillsammans med Florens kommun anordnat detta firande, det gick av stapeln i Palagio di Parte Guelfa. Vill man nå dessa svenskar så kan man skicka ett mejl till
[email protected], om man vill anmäla sig som lucia eller stjärngosse till nästa lucia-tåg, eller bara höra vad som är på gång härnäst. Jag kunde dock inte vara med på detta lustra evenemang, hade ett bokat företagarmöte i konserlokalen Saschall här i Florens. Lite synd att sitta inne en hel eftermiddag när solen sken som aldrig förr, en underbar förvinterdag.

Det hade ju som bekant regnat hårt dagen innan, så floden Arno var väldigt hög, det är med stor kraft som den kommer farande genom Florens, man kan bara ana vilken kraft och förstörelseförmåga den hade när den svämmade över alla bredder för 40 år sedan, nov 1966. Tänk att man är årsbarn med en lokal naturkatastrof :-;

/Leif

2006-12-09

Hej,

Det där med minnet är svåra saker ibland, jag ringde en god vän för att gratulera honom på hans födelsedag, men det visade sig vara hans frus födelsedag, och hon blev glad minsann. Hans födelsedag var veckan innan, oops!

En lördag med idel regn, mest sitta inne och läsa, har fått tag i en bok som handlar om Fiorentinas skyttekung Luca Toni, och hans väg från små lag i serie C upp till Fiorentina, skytteligavinnare i serie A, och målspottare i "gli Azzurri". Den är skriven av två sportjournalister, med förord skrivet av Kurt Hamrin, också målskytt av rang i Fiorentina, under första halvan av 60-talet. Budskapet från boken är: ge aldrig upp! Något man kan ta del av för sitt eget liv. Luca Toni var på väg att ge upp fotbollskarriären när han harvade i serie C, men tack vare möte med duktiga lagledare så orkade han fortsätta, och därmed finna vägen till den position han har idag, strålande minst sagt.

/Leif

2006-12-08

Hej,

Jag tog lite sovmorgon idag, efter gårdagens sena middag med mina cykelguide-vänner här i Florens (roligt och gott var det).


Idag så var det Heliga Madonna-dagen i Italien, så allting var stängt, och alla italienare hade åkt till Florens för att flanera i centrum och köpa julklappar; man fick åtminstone det intrycket när man försökte ta sig igenom staden på cykel för ett möte jag skulle ha med mina partners inom Go!Tours. Idag så skrev vi nämligen på papperena, så nu är det klart, jag har tillsammans med två italienare och en amerikan startat ett upplevelse- och eventföretag som heter Go!Tours, och vi ska börja med cykelturer i Toskana (Chianti) och Elba, det blir också renodlade vinprovningsturer för de som inte är så hågade att cykla (det finns ju taxi-buss).


Provade att använda Skype-tekniken för att ringa hem till min bror i Sverige en timma, fungerade alldeles utmärkt, och billigt blir det också. Har man lust så kan man använda sig av web-kameran, och andra multimediala aktiviteter, det är väl gott med lite teknologisk utveckling ibland?

Försökte få tag i mina marockanska vänner som driver hotell här i Florens, men de verkade vara på annat håll denna kväll.


/Leif


2006-12-07

Hej,

Idag hade jag min andra lektion inom datakursdelen på språkkursen, det blev mest att visa mina klasskamrater var respektive tangent satt, dock lite knepigt att komma på vad de heter på italienska dock. Jag passade på att toksurfa lite också, hittade en del intressanta dokument på Florens kommuns hemsida om ett invandrarråd som ska finnas här i stan, kan vara givande även för en liten förvirrad svensk i Florens som jag, var också inne på min blogg och skrev lite också, som ni kanske märker.

Idag så var det julmiddag både här och där, min gode vän sportjournalisten Ola Wiklander och hans Florens-redaktion på Canal+ bjöd på julmiddag, samtidigt som jag och mina guide-kollegor på Go!Tours skulle ha julmiddag på en nära beliggande Trattoria. Ibland räcker inte munnen till, om man säger så....

Hur som helst, det blev en mycket underhållande middag på Trattorian, vin, mat (Scaloppina), efterrätt (Torta della Nonna), och en liten grappa på det förstås; hur det gick för Olas gäng vet jag i skrivande stund inte :-) Men han hade köpt med sig från Sverige 20 kg julmat, så det var nog ingen som gick hungrig från det bordet.

Vi som nu ska jobba inom Go!Tours är en hyggligt multietniskt grupp, en amerikan, en svensk, två italienare, en italienska och en sydafrikanska. Vi lär nog täcka in en hyggligt stor del av turistmarknaden med denna uppsättning människor.

/Leif

2006-12-06

Hej, En guide-tur till Fiesole fick avbokas, regnrisken var stor. Synd, 4 trevliga amerikanskor skulle ha bildat gruppen annars. Man kan inte alltid ha tur i jobbet. Idag var det mest studier av "Lingua Italiana", prepositioner och artiklar, tjohej! Det tokregnade hela eftermiddagen, och hela natten! Efter rekordtorr och varm november. For sedan till Prato med kollegor i branschen, bra med utbyte av erfarenheter. /Leif

2006-12-05

Hej,

Tog den blå SITA-bussen till Mercatale söder om Florens idag, för att hjälpa Luciano med skördearbetet av oliver. Regnet hängde lite i luften, men det försvann och vi kunde jobba på rätt bra under hela dagen. Vi var bara tre st, och man ska helst vara 4, så att man jobbar i par, två som klättrar på stegar uppe i träden för att raka ner oliverna, två som jobbar på marken, den ena drar ihop fallskärmarna och fisknäten  med oliver för att lägga dem i stora plastbackar, den andra förbereder nya träd att skörda genom att lägga ut nya presenningar i form av fallskärmar och fisknätsliknande kreationer. Vi fick ändå ihop över 300 kg oliver idag, det är ett ganska hyggligt resultat. Fick med ett par flaskor vin, olivolja, hemvärpta ägg och en lokalt odlad pumpa, jag har för mig att det finns något som heter "att få betalt i natura" :-)

/Leif

2006-12-04

Hej,

Ringde idag den italienske författaren Dario Castagni för att försöka få till ett möte, men han var upptagen med kunder idag, så vi bestämde en dag senare i veckan när han skulle komma till Florens. Dario har skrivit några böcker om Toskana, hur det är att jobba som guide, och hur livet och vinet är i Toskana. Hans böcker liknar de jag tänker skriva, så jag är väldigt intresserad av att höra mer om hans vedermödor när han skrev böckerna, att få ta del av hans erfarenheter.

Under eftermiddagen så hade vi kurs i Cittadinanza (medborgarskap) och skrivövningar i italienska, man lär sig något varje dag. Lärarinnan på skrivövningarna heter Ada, vilket får vissa associationer för en gammal programmerare som mig. Ada är ett data-språk som togs fram av militären en gång i tiden, vet inte vilken spridning och omfattning det har idag. Efter kursen så cyklade man hem i den helvilda Florens-trafiken, det är ungefär som att dansa jenka när man tar sig fram i trafiken.

/Leif

2006-12-03

Hej,

Man kunde tro att det här var en dag i oktober, med hur mycket sol och värma som helst, och oliverna får sådan enorm växtkraft att de är nästan övermogna vid det här laget. Italiens motsvarighet till SMHI sa idag att det har varit den varmaste november på 50 år här i Toskana, och det märks på växtligheten, som har fått fnatt och tror att det är vår igen (Kan ingen tala om för dem att snart är jul?)


Vi i olivkskördar-gänget lyckades skrapa ihop 23 kassetter med oliver, en kassett är som en gammaldags drickaback ungefär, rymmer ca 25 kg oliver.

Fick världens magknip på kvällen, hade förmodligen ätit alldeles för mycket god mat hemma hos Luciano, det blev både lunch och middag där, sedan så fick man sätta sig på cykeln på kvällen och försöka ringla sig hem till Florens igen (tar nog bussen nästa gång....).


/Leif


2006-12-02

Hej,
Idag så bar det upp till Fiesole igen, denna gången med ett engelskt par, hon var i och för sig från Australien, men som många andra från Australien så bestämde hon sig för att ta sig till London och pröva lyckan där. Det gick väldigt bra, och det blir en väldigt familjär stämning med en så liten grupp. Det var lite kämpigt på morgonen att få igång bussen som skulle hämta den från centrala Florens. Batteriet var lite halvsegt och det hade varit kyligt under natten, fick till och med skrapa rutorna på minibussen, då är det vinter i Florens... men fukten från floden Arno gör att det blir nästan lika fuktigt som vid havet, och då fryser det lätt på rutorna. Det engelsk-australiska paret skulle flyga

från Pisa kl 10 på kvällen, då är det ganska modigt att ge sig ut på en cykeltura som tar nästan hela dagen, sedan sätta sig på flygbussen till Pisa och därifrån ta flyget hem till London. Kollektivtrafiken kan ju vara lite sådär med punktligheten, men i och för sig så har flygbussarna oftast en större punktlighet än de andra bussoperatörerna.



På kvällen så var jag med en peruansk väninna på en liten utställning för hälsa och skönhet, aldrig fel att se på sådant, vem vill inte vara fin och hälsosam?


Sedan så lagade vi gemensam kvällsmat i lägenheten, blir alltid lite roliga knytis-tillställningar. Det är fördelen jämfört med att bo i egen lägenhet, man behöver sällan äta ensam.

/Leif


2006-12-01

Hej,

En lite lugnare dag idag,

Skulle haft ett nätverksmöte idag, men vi missförstod varandra, så jag satt och väntade på dem, och de satt och väntade på mig. Av någon lustig anledning så var telefonnätkvaliteten dålig där jag var.

Jag satt och renskrev anteckningarna från gårdagens rekognoseringsresa för vårt kommande cykeltursföretag Go!Tours. När man sitter i bil och diskuterar rutter, hotell och andra upplägg så blir det lite sönderhackat och ostrukturerat.


Jag var också inne och pratade med en kollega här i Florens (S-Cape) som arrangerar vandringar 

här i Toskana. Jag fick låna hennes GPS när jag ska göra lite rek-arbete för deras räkning här i Chianti. Hon ska fira jul och nyår i Argentina, vilken lyckost hon är!

Det är snart motorshow i Bologna (7-17/12), vilket lockar att gå och kika på nya bil- och mc-modeller i vintermörkret!


/Leif

2006-11-30

Hej,

Idag var det den stora rek-dagen för mitt (vårt) kommande turistföretag Go!Tours, vi kommer att i första hand satsa på cykelturer i Toskana, men kommer att med tiden bredda oss till övriga Italien, och erbjuda vinprovningsturer, matlagningskurser, shoppingturer m m, i praktiken alla tänkbara upplevelser i Toskana.

Vi tog faktiskt bilen(!) denna dag, det underlättar när man ska täcka av en stor del av Chianti, besöka hotell, restuaranger och caféer längs vägen. Vi gjorde ett längre stopp i Siena och knöt en del goda kontakter för våra cykelturer dit nästa säsong. Det är jag, en amerikan och en italienare som har dragit igång den här verksamheten, och vi ska innan jul få upp en webb-sajt med all information. Vi kommer att ha mycket samarbete med ett annat företag i branschen, Best Tuscan Tours,
www.besttuscantours.it, där vi kommer att ha en länk till vårt material. Vi kommer att ha 3,5- och 7-dagarsturer i Chianti, och 7-dagarsturer på Elba.

När vi pratar sinsemellan så blir det en salig blandning av engelska och italienska, vet inte om det finns någon motsvarighet till svenskans "Rinkeby-svenska" här i Italien, men har ibland en känsla av att det låter så om oss när vi tre pratar med varandra.

/Leif

2006-11-29

Hej,

Hade ett möte på förmiddagen här i Florens tillsammans med en researrangör, och vi bestämde att jag skulle reka vandringsturer för dem i Chianti.  Det vore väl något? Att få betalt för att vandra runt bland vingårdarna och kullarna i Chianti? Jag tar helt enkelt med mig GPS's, lite kartor och ant-mtrl, drar iväg på MTB'n längs kostigarna och lär väl träffa på ett och annat vilt djur kanske... Om inte annat så lär man väl få huka sig för jägarna, de är i farten i dessa dagar, och skjuter i princip på allt som rör sig.

På eftermiddagen hade jag min kombinerade italienska- och engelska språkkurs, alltid like trevligt. Idag så fick jag en bok med olika engelska talessätt att studera, ett alldeles utmärkt sätt att förkovra sin kunskap i det engelska språket. I italienska så tragglar vi rätt så mycket grammatik just  nu, det är som att lägga pussel ungefär, utan att riktigt ha alla bitarna i kartongen......

Hittade en bra webb-sajt om Florens historia, kika gärna på
www.storiadifirenze.org om ni vill förkovra er i ämnet. (Det underlättar dock om man kan italienska :-))

/Leif