2007-01-28

Äntligen söndag, en solig och skön vilodag i Florens, vad mer kan man begära? Tog mig en liten cykeltur längs med floden Arno, jag var inte ensam om att flanera längs med floden om man säger så.... Några åkte inlines, det är väl dags att damma mina jag har där hemma, och ge sig ut och åka en sväng. Tror att jag har åkskydden liggandes någonstans också, det kan behövas. Några av italienarna som åkte hade åtminstone hjälm.

Jag började min Sommelier-kurs i måndags, och imorgon så är det nästa lektion i ämnet, därför så blev det dags att repetera förra lektionens innehåll (hur man lär sig hitta och kombinera smaker mellan mat och vin). Efter den här kursen så blir det både en muntlig och en skriftlig examen, sen så har jag mitt diplom.

Dessa eviga italienska konjunktioner, man lär sig dem sakta, en efter en, men italienarna själva använder dem inte jämt, så det så :-)

Jag, Liz och Filippo hade gemensam middag, en platt "rödspätteliknande fisk" med peruanskt tillagat ris, där man först steker vitlök i olivolja, och sen värmer upp vatten och kokar på vanligt vis. Det borde ni prova, det är lite mera drag i det, beror förstås på hur mycket vitlök man lägger i.

/Leif

2007-01-27

Hej,

Det blev en lång sovmorgon idag, behövde sova ut efter nattens övningar.

Läste en god bok som handlade om 11:e insikten, den ska jag rescensera en dag för er. En mycket tankvärd bok som lärde mig en hel del om hur man tänker och bemöter saker som händer i livet.

"Skypade" med brorsan en bra lång stund, pratade som vanligt om allt mellan himmer och jord, mammas hälsa, vänner, jobb, m m.

Var sen på bio med Simona, en trevlig kvinna från Abruzzo i södra Italien. Med oss var Giuseppe och Marta, Giuseppe är från Sicilien och Marta från Marche.

/Leif

2007-01-26

Hej,

Äntligen så fick jag klart med turförslagen över Toskana-Umbrien.

Dominick och jag träffade en dam som ska hjälpa oss med shopping-turer under året.

På kvällen hade vi kick-off med gänget på Go!Tours, det blev god middag och en pubrunda efteråt, kom hem så där lagom sent efteråt. Det känns om att vi har en väldigt bra sammansättning i gruppen nu, två italienare med lokalkännedom, en driftig amerikan med stort kundkontaktnät, och en klurig svensk med lång cykelerfarenhet.

/Leif

2007-01-25

Hej,

Idag fick vi klart med en bokning till i september (20 pers), så den månaden börjar bli rätt så full nu, härligt! För övrigt så satt jag och skrev på lite olika turförslag för våra cykelturer i Toskana-Umbrien.

Passerade mina vänner på cykelbutiken FlorenceByBike och hörde mig för om olika tekniska specifikationer på hojar som vi skall hyra i år.

Italienska konjunktioner idag igen, idag i form av imperfekt och trapassato prossima, det ni!

Giuseppe, Luca och jag hade en lång trevlig middag på kvällen, alla bidrog med varsin del av både maten och diskussionen. Det diskuterades alltifrån europeisk medeltidshistoria till svensk matkultur och italiensk "efter Berlusconi-politik".

/Leif

2007-01-24

Hej,

Idag kom äntligen regnet till Florens.... det behövdes faktiskt, floden Arno har nog aldrig stått så lågt som nu, och inför vårens värmande solstrålar så behövs det mycket vatten i reserverna. Så det var bara att ta på sig Gore-Tex-stället när man skulle iväg på stan.

Det börjar bokas cykelresor hos oss nu, september är nästan helt fullbokat av cykeltokiga amerikaner som vill komma till Toskana och åka hoj, underbart! Det lär bli ett välkommet tillskott i kassan.

Den italienska grammatiken är oändlig, idag fick vi lära oss två nya varianter av konjunktioner, förutom presens och imperfekt, så lärde vi oss passato och trapassato prossimo, gissa vad det är, den som kan? Engelska-kursen går bra, det finns alltid nya uttryck och fraser att lära sig, (och jag som trodde att jag kunde engelska).

Det blev middag och bio på kvällen, tillsammans med Iréne, Filippo och Liz,  mina peruanska vänner här i Florens. Vi såg en film som fritt översatt betyder 'Lektioner i kärlek (del 2)', jag har inte sett del ett, men det kanske går bra ändå? Filmen i sig var tankeväckande, kanske inte så djup men gjord mycket med glimten i ögat. Vi får väl se om filmen inspirerar till stordåd i framtiden.

/Leif

2007-01-23

Hej,

Var inne hos Tullia på S-Cape och tankade ner GPS´s waypoints från de rekognosceringsturer jag gjorde på min MTB häromdagen. En liten lunch hann vi med också, så att hon kunde berätta vad hon hade varit med om på sin Argentina-resa. Hon hade bl a stött på en belgare som cyklade Argentina runt, en nätt liten tur kan man säga.

Idag så var vi och shoppade kontors-mtrl på IKEA till vårt (Go!Tours) kontor som vi ska ha i Florens. Det kändes lite som att komma hem till Sverige igen när man klev in på IKEA och passerade bollhavet. Alla möbler som har svenska namn, och den svenska restaurangen och livsmedelsbutiken inte minst. Jag köpte faktiskt  med lite tunnbröd, ol och svensk lingonsylt, det är grejor det! Nu blir det raggmunk med fläsk och lingonsylt!

På kvällen så satte jag mig ner för att skriva på ny turförslag till en grupp amerikaner som kommer hit i september, och ska se Toskana och Umbrien. Alltid lika spännande att börja med ett nytt turförslag så här.

/Leif

2007-01-22

Hej,

Måndagarnas lektion i "italienska och medborgarskap" brukar alltid innebära först två timmars dialog om hur italienska myndigheter fungerar, hur vi som invandrare ska agera och formulera oss gentemot dem. Denna gång gjorde vi varsin CV på italienska, ser mycket imponerande ut. Nästa gång skriver jag den på latin, då kommer den att se ut som ett diplom. De andra två timmarna är "skrivarlåda", Ada som lärarinnan heter, kommer oftast med ett tema vi pratar om, sedan så skriver vi varsin kort uppsats som vi sedan går igenom tillsammans. Här får man ett direkt kvitto på var man står någonstans in skriftspråkliga utveckling.

Sen så var det äntligen dags, första lektionen på den tredje och sista delen av min Sommelier-utbildning. Det blev två timmars prat och diskussioner om hur man kombinerar mat och vin. Maten har liksom vinet sin doft och sin smak, torr och söt, salt och sur. Valet av är inte alltid självklart, ibland blev jag väldigt överraskad över vad som passade ihop.

Kursen går i Prato, ett par mil väster om Florens. Denna gången så hade jag turen att få en annan florentinare vid mitt bord, så jag kunde åka med honom hem. Massimo heter han, och driver en internationell kock-skola i Florens, för proffs och glada amatörer.

Efter både språkkurs och vinkurs så somnade man ganska gott på kvällen.

/Leif

2007-01-20

Hej,

Lördagen var återhämtning efter den långa cykelturen i skogen igår. Sovmorgon och sen lite renskrivning av de färdskrivningsanteckningar jag gjorde under cykelturen mellan Impruneta och Mercatale.

På kvällen så följde jag med en peruanska till en högmässa i katolska kyrkan, och efteråt så blev det samling hos en av hennes vänner och hennes bekanta, och bordet var dukat med allehanda peruanska läckerheter. En av besökarna hade parkerat sin bil utanför en garage-port, vilket i och för sig är olagligt, men sent en lördagskväll så är trafiken dit in minimal. Hursomhelst, grannarna inunder tyckte att vi var för högljudda, så av ren vänlighet ringde de stadspolisen så att p-bot kunde utfärdas :-(

Under nattkröken så hamnade vi på en live-bar i Florens som heter Be Pop, här spelar man högt och hjärtligt allehanda covers, och ölen flödar rikligt.

/Leif

2007-01-19

Hej,

Idag så gjorde jag en underbar tur på MTB från Impruneta till Mercatale och tillbaka. Jag tog med mig "sjömannen" Lawrence på turen, han är duktig på att läsa kart, bor mitt i området, och är en rackare på cykel (han också). Jag letade efter tänkbara vandringsvägar och vandringsstigar till kommande kunders vandringar i år. Det här är också ett bra sätt att lära känna sin hembygd, och nu vet jag massa vackra vägar att vandra eller cykla, en riktig skattkista, (inte minst för en som jobbar som guide). Men naturupplevelsen är betalning nog. Man har med sig sin lilla GPS och knappar in waypoints, marks, tracks och allt vad det heter. För säkerhets skulle så har man med sig ett vanligt hederligt litet kollegieblock, för kompletterande noteringar om hur terrängen är beskaffad. Backe upp och backe ner kan man säga, men det är det som ger panoramiska bilder sägs det.....

Man naturen är ur led, det var riktigt varmt i solen idag, fick nog lite solbränna idag.

Och på telefonen så ringde några och ville erbjuda mer guide-jobb i sommar, nu är det nästan så att man får börja tacka nej faktiskt, en lite ovanlig, men ganska så behaglig känsla. Jag har ändå kämpat ett par år för att nå dithän jag är nu. Förslaget gällde en del vinprovarresar med buss i olika regioner i Italien, men jag måste ju hinna med att vara cykelguide också :-)

Leif

2007-01-18

Hej,

Man har ett underbart system av gratis internet på ett av biblioteken här i Florens. Man får alltid första halvtimmen tilldelad sig när man loggar in, därefter så får man gå och be om den andra halvtimmen när den första håller på att ta slut.... Ingen som har funderat på att skicka ut hela timmen med en gång? Nu får man hela tiden gå och störa personalen med dessa rudimentära önskermål, mitt i deras telefonsamtal, diskussioner med kollegor eller letande efter böcker, en annorlunda syn på effektivitet må jag säga.

Eftermiddagens kurs i Medborgarskap blev en blandning av datakurs och italienska konjugationer, det är ingen dålig kombination. Italienska språket är lätt att komma igång med, men vill man kunna det till fullo så krävs det en hel grammatisk duvning innan man är flygfärdig.

Provade att ringa med Skype till en vanlig telefon i Sverige, med alldeles utmärkt resultat, men det beror nog mycket på mickens kvalitet, annars så blir det skit in skit ut :-)

/Leif

2007-01-17

Hej,

Att starta företag i cykelresebranschen är tufft, det finns en hel del att göra för oss nu, t ex leta efter hotell åt våra turistgrupper som redan har bokat sig för cykelturer i Toskana, september börjar bli ganska fullt redan nu, och vårens turer har en viss åtgång. Och sen så ska vi åka till IKEA här i Florens för att köpa lite möbler till vårt nya kontor, som vi ska ha i samarbete med ett annat företag, som ägnar sig enbart åt vinprovningsturer (med buss). Sen så blir det väl invigningsfest med Champagne.

Eftermiddagens studier blev mycket trevliga, vi hade först två timmar engelska, och ni anar inte hur många olika engelska idiom det finns att lära sig, dvs olika uttryck/talessätt/ordspråk som kan berika olika vardagssituationer i livet. De följande två timmarna ägnades åt italienska konjugationer, ganska avancerade sätt att uttrycka sig om framtid/dåtid, som inte alla italienare själva använder sig av. Men vill man verka litterat och bildad här i trakten, så får man väl dunka in dem och försöka se bildad ut...

Kvällen blev mest allmänt tjöt vid middagsbordet, om hur olika kulturerna är mellan Sicilien och Friulien t ex, varifrån två av mina lägenhetskamrater kommer ifrån. Jag förstår deras prat ganska bra nu, bara de inte hänger sig åt att prata dialekt, för då krullar sig mina öron sig alldeles på tok.

/Leif

2007-01-16

Hej,

En lika onormalt varm som de flesta andra har varit under den här hösten och vintern, vad månde bliva av resten av vintern?

Jag tog mig en tur på cykeln upp till mina vänner på Villa di Riboia, i närheten av Impruneta. Dels var det skönt att komma igång och börja träna lite, och dels så hade jag en present att överlämna till Lawrence, han hade fyllt 40 när han var till sjöss. Han var så stolt för att han hade köpt sig en ny racerhoj, helt i karbon, med hjul som gick toklätt. En present han hade givit sig själv, förståndig karl!

Senare på kvällen så satt jag och skrev upp alla  målen jag hade för 2007, det blev en diger lista, och det är inte säkert att alla blir av, men det är viktigt att de kommer upp på papper, så att man kan välja med öppnare ögon och rikta sin koncentration åt rätt håll. Prioritering är inte lätt, men det måste göras.

/Leif

2007-01-15

Måndag morgon och ännu en dag på löpande bandet i Storfabriken, kanske inte riktigt så. Drog istället först iväg en vända till biblioteket för att läsa tidningar och kolla mina mejl.

Eftermiddagen bestod av lektioner i medborgarkunskap och språklig utveckling. Vi diskuterade bl a vad som skiljer kapacitet och kompetens, inte helt enkelt att hålla isär dem, särskilt inte när italienarna använder de termerna på lite annat sätt än i Sverige. De flesta av oss inom klassen hade inte sett varandra sen innan jul, så det blev kramisar kan jag lova.

På kvällen så for jag till Empoli för att låna hem en MTB några veckor, den ska hjälpa mig att snabbare ta mig runt olika vandringsleder och vägar jag ska reka för turistgrupper som kommer senare i vår och i höst. I Italien så har man på lokaltågen nästan alltid vagnar med plats för ett gäng cyklar, så att man enkelt kan ta med sig hojen, utan att behöva ha den i knät. Kanske något jag har missat, men har det börjat göras så i Sverige också?

Giuseppe som är från Sicilien visade för oss sin kortfilm han hade gjort tillsammans med vänner från sin hemtrakt, mycket originell och sevärd. Ett gangsterdrama i miniatyr.

/Leif

2007-01-14

Söndag och sovmorgon;

Grannkompisen hade besök av sin syster från Rom, vacker och trevlig, ja!

Jag hade bestämt mig för att bjuda mina grannar på klassisk raggmunk idag, så jag ilade iväg på hojen för att inköpa potatis, fläsk och krösamos (lingonsylt). Lite svårt var det att få tag i lingonsylt i vanliga butiker, är väl ingen storsäljare i Italien direkt, kanske IKEA har? Det var lite marigt i början att få rätt temperatur på stekningen av raggmunken, gasspis fräser på rätt bra. Hade också fått tag i rätt så vattniga potatisar märkte jag. Men resultatet blev bra, och mina Sicilianska och Peruanska vänner åt med förtjusning. Det tog slut alltihopa.

Sen Lia och hennes kompisar och tog med mig på bowling-match, vi slog två serier var, 97 resp 98 poäng gjorde jag, inte illa va? Vi firade det goda spelet med varsin öl. Lia och hennes man ska imorgon åka till San Francisco och bila runt i nästan två veckor där, lite avundssjuk faktiskt. Längtar tillbaka dit, sedan man var där 1999.

En söndag i Florens så god som någon.

/Leif

2007-01-13

Hej,

Lördag med dagsverke på vingården Saione. Man startade i arla morgonstund för att ta sig fram de 25 km till ett paradis på jorden. Vingården ligger vacker på en höjd, med sluttningar runtomkring, och omgivande ännu högra kullar i horisonten (Chianti-bergen). Det var trevligt att träffa hela familjen igen, och hunden Toby såklart! Idag så skulle åka till soptippen med lite gamla "bra-att-ha-grejor", sen blev det dags för Lucias underbara lunch, och några påföljande timmars arbete innan det blev mörkt. Vi hann med att gallra några rader bland vinrankorna, gamla  torra grenar från förra året som skulle klippas bort. Man måste dock komma ihåg att spara minst 6 skott för denna säsongs druvor, annars så lär det inte växa mycket...

Vi tog lite pizza på kvällen och kikade sedan på Serie A-matchen mellan Torino och Inter. Zlatan spelade bra, både framspel, goda löpningar och mål fick han till.

Sedan så tog man cykeln hem i månskenet, och gjorde väl inte så många mer knop innan det blev läggdags.

/Leif

2007-01-12

Hej,


Tänk så skönt att få vakna upp i sin egen säng, efter tre veckors turné (dock en mycket lyckad turné, som hade det mesta).


Go!Tours-gänget hade möte idag, vi gick igenom allt material på den web-prototyp som vi har jobbat på under den senaste tiden. Lansering blir vilken dag som helst. Dominick fick sina efterlängtade träskor, han blev så glad att han stäppade omkring i dem hela eftermiddagen. (Stackars grannar i våningen nedanför.....)  När mötet var slut så skulle Dominick ut på en träningstur med hojen (15 grader varmt och solsken). Jag som hade kommit hem till Florens dagen innan tyckte det var lite tufft att sätta sig på hojen så här tätt inpå, både kroppen och själen behöver komma på plats och i balans innan man drar igång.

Efter lunchen så åkte jag iväg och besökte mina vänner på cykelbutiken Florence By Bike. Tänkte ta vägarna förbi för att önska dem Gott Nytt 2007, och stämma av lite inför vår bowling-session på söndagen. Det blev ett hjärtligt återseende, kramisar och många ryggdunkningar. Jag fick också med mig Bianchis katalog över årets nya racer-hojar (det trodde man väl aldrig att man skulle få suget igen att åka raserhåj, men så blev det).

/Leif

2007-01-11

Hej,

Resdags, fick skjuts ut till Landvetter av min gode vän Peter i hans hundkoja. Innan vi skulle lätta från Landvetter så fick piloterna räkna ut rutten för hand, deras "färddator" behagde strejka precis innan vi skulle iväg. Kan ni tänka er två piloter sittandes med kulram, papper och penna för att oss ner till Rom? :-;  Resten av resan gick lugnt och fint. När man kom till Rom så var det bara att andas in den italienska luften, ta flygbussen in till centralstationen Termini för att där kliva på Eurostar-tåget till Florens.

Kunde konstatera att vintern i Florens är lika onormalt varm som den i Linköping och Göteborg. Mössa och vantar kunde man lägga undan. När jag kom till lägenheten så hälsade Giuseppe mig välkommen hem. Han är från Taormina på Sicilien, studerar till att bli historia-lärare. Passar mig bra eftersom jag är intresserad av italiensk historia. Presenterna jag hade tagit med mig blev mycket uppskattade.

Tror ni att kylen och skafferiet var tomt efter att ha varit borta tre veckor?

På kvällen så blev det en trevlig middag tillsammans med den inneboende sicilianaren och hans flickvän. Vi pratade mycket om svensk och italiensk musik och film, musiker och skådespelare. De fick se min bok om min barndomsbygd Sturefors, som jag hade tagit med mig i bagaget. De var väldigt fascinerade av innehållet i boken, hur husen var byggda, all den gröna naturen, sjöarna och kanalen, och inte minst den vita svenska vintern.

Efter tre veckor i Sverige så var det skönt att äntligen få sova i sin egen säng. "Borta bra men hemma bäst".

/Leif

2007-01-10

Hej,

Sista dagen i Sverige, imorgon bitti så flyger jag tillbaka till Florens igen. 7 grader varmt, regn och kuling, tja det är lite annorlunda typ av vinter må jag säga.

Jag var inne på Trygghetsrådet idag för ett möte med min handledare, och vi kunde bara konstatera att deras engagemant i mig har tagit slut, efter två år så får man stå på egen hand. På gott och ont antar jag. Men tredje och sista delen av Sommelier-kursen ska jag genomföra ändå.

Jag hade varit i kontakt med en verksam Sommelier i Göteborg, för att få lite tips om hur man verkar och försörjer sig som en Sommelier. Tyvärr så gick det inte att ordna något möte så att vi kunde utbyta erfarenheter i lugn och ro, det får väl bli en annan gång.

På kvällen så blev det ett par öl i goda vänners lag på gamla anrika Rover på Andra Långgatan här i Göteborg. Vi var några stycken, en god vän till mig och en kollega i turistbranschen. Det blev så klart en hel del prat om vandring, cykel- och skidåkning. Därefter så knatade man hem i busvädret, med lita av känslan "sista natten med gänget". Men jag kommer att återvända till Göteborg för flera korta sejourer, var så säker.

/Leif

2007-01-09

Hej,

Äntligen fick man uppdaterat Outdoors hemsida (
http://hem.passagen.se/outdoor2).

Jag lunchade på en kina-restaurang med en vän (kina-mat är väldigt gott faktiskt!). En trevlig lunch med mycket reflektioner och filosofiska funderingar, tillbakablickar och framtidsfunderingar.

På eftermiddagen så var jag ute på Avenyn i Göteborg och köpte med mig lite gåvor till mina vänner i Florens.

Det blev ett litet krogbesök på kvällen tillsammans med några goda vänner, med fisksoppa och därpå följande provningar av öl (gott!).

/Leif

Leif på väg uppför mot Impruneta

Leif på väg uppför mot Impruneta

2007-01-08

Hej,

Hälsade på min kollega och uppdragsgivare Johan Magnusson på Prima Travel ute i Sisjön. De allmänna kommunikationsmedlen för att ta sig dit ut fungerade oväntat bra, nästan inga väntetider alls. Tog sedan en fika med några gamla vänner på Evas Paley. Därefter så blev det dags att byta "pensionat", från Tegnérsgatan till Chapmans Torg (sjunde våningen).

/Leif

2006 - november/december

Någon som sett vintern?

Hej!

Efter ett ha varit några dagar i Göteborg så kan jag konstatera att ni har ungefär samma "vinter" som i Florens, långfärdsskridskorna får man nyttja på skrinnarovalen här på Rudalen. Skidorna kan låta ligga kvar ett tag till.
 
Under hösten så har jag skrivit på en dagboksblogg (http://vincykel.blogg.se), den innehåller lite kortare beskrivningar vad jag gör varje dag nere i Florens med omnejd. Lite mer spontana beskrivningar av vad som händer mig i Florens, kryddat med lite bilder. Jag ska lägga in mina gamla månadsbrev på bloggen, för de som har missat att få några av de tidigare. Jag kommer att fortsätta skriva dessa månatliga beskrivningar från mitt kära Toskana (även om detta råkar skrivas från Göteborg). Dessa brev ger mig möjligheten att sammanfatta lite mer vad jag gör, med lite mer reflektioner över vad som sker i livet. Dessa skriverier kommer att ligga till grund för min bok om mitt första år i Toskana, beskrivande den inre och den yttre resan jag gjorde (och fortfarande gör).

 
Det går en turistmässa i Göteborg 22-25/3 (TUR 2007) som jag ska försöka vara med på i någon form, kommer knappast ha en egen monter, men hoppas kanske kunna få dela en med några andra, vi får se, jag hör av mig när jag vet besked. I förra brevet så skickade jag ut en förfrågan om det var någon som ville komma ner och jobba som vandringsguide i Toskana, och jag har fått 4-5 svar som jag har vidarebefodrat till reseagenten nere i Florens. Dörren är fortfarande öppen, så fundera gärna vidare på detta. Under resten av januari så kommer jag att med MTB rekognosera de övriga vandringsmöjligheterna mellan Siena och Florens.
 
Jag kan tillägga att det lär behövas extra cykelguider under detta år, vi kommer att ha dagsturer blandat med 3, 5 och 7-dagarsturer i Toskana och på ön Elba (enbart veckoturer). Cykelsäsongen sträcker sig i praktiken mellan 1/4-31/10, därefter så blir det mer i mån av vackert väder och hängivna turister. Skicka gärna en intresseanmälan så kan vi diskutera vidare hur en lösning skulle se ut för er.

För säsongen 2007 så har jag tillsamman med en amerikan och två Florentinare startat ett resebolag med inriktning mot cykel- och vinprovarresor i Toskana. Amerikanen är en fd Wall Street-analytiker med italienskt påbrå som har startat om som cykelguide i Toskana, har ett tävlingsförflutet i Italien. De två florentinarna är chaufförer och har den kompletterande lokala kännedomen vi övriga i gruppen behöver. Vi kommer att heta Go!Tours och ska samarbeta med ett cykel- och yatch-reseföretag som är verksamma i Toskana. Vi kommer att ha en länk på deras sajt www.besttuscantours.it, för närvarande har vi en liten informationsruta om Go!Tours på deras förstasida, under rubriken NEW CYCLING TOURS 2007!

Den 2:a februari så kommer jag äntligen att påbörja min avslutande del på min Sommelier-utbildning, den kommer lagom att vara färdig tills cykelguide-säsongen drar igång på allvar efter påsk. Hittills har jag inte sett så många cyklande sommelierer i Toskana, men under våren så kommer de kanske att öka med 100%....

Vinskörden 2006 blev både kvalitets- och kvantitetsmässigt mycket lyckad i Chianti, så denna årgång kan vara värd att lägga på minnet. Från Lucianos vingård så har jag fått pröva deras nypressade olivolja, mycket kryddig, smakstark och god. Att ta lite bondbröd, hälla på deras nypressade olivolja och strö lite salt på, det är en verklig delikatess, och så enkelt sedan.

Tjingeling,
Leif

c/o Carhuallanqui
Via G. Zanella 5
501 24 Firenze ITALIEN

+46 706 051628
+39 328 4540182
http://vincykel.blogg.se
http://www.besttuscantours.it
http://www.vinovera.se

2006 - september/oktober

Den varma och vackra hösten i Toskana

Hej,

Det har varit en rekordvarm höst i Florens, och det har varit minsann varit varmt och gott i Sverige också den här hösten, men somliga har "fått snö på sin kvarn" redan nu 1:a november, torde en vargavinter stånda tro?

 

Jag var hemma på en kortare visit i början av oktober, mest för att hälsa på familjen i Linköping och se så att alla hade det bra. Det blir en längre vistelse hemma i Sverige mellan jul och trettonhelgen, så då ska jag kunna hinna träffa flera av er, ska bli roligt, det var så länge sedan, ack ja.

 

Oliverna som skördas just nu här i Chianti far illa av att det är så varmt, det får gärna vara soligt och torrt väder, men helst lite kyligare, så att oliverna står sig bättre under transporten in till pressning efter plockningen. Det ska helst inte gå mer än 24 timmar mellan plockning och pressning av oliverna. Mycket plockas för hand, men häromdagen så såg jag första gången en ”trädskakmaskin” som helt riktigt försöker skaka ner oliver, det lyckas väl så där tycker jag, det krävs ändå en extra person som går och slår ner de kvarvarande oliverna med en lång stör.

 

Huset jag har varit på gång att hyra i Chianti verkar vara en riktig långbänk i renoveringsarbeten, pratade med ägarinnan häromdagen, och hon sa att eldragningen fortfarande inte är klar, köket är inte färdigmonterat, och vedkaminerna är inte installerade, så huset känns väl inte riktigt vinterbonat om man säger så. Får kanske se mig om efter ett annat hus. Tills vidare så bor jag kvar i det Peruanska kollektivet ganska centralt i Florens. Just nu så består kollektivet av 3 peruaner, 2 peruanskor, en pakistan, en polska, en svensk (!), och faktiskt en italienare också, kosmopolitiskt så det förslår. Varje år får Italien 300 000 nya invandrare, och jag är en av dem, känner mig nästan som en av Vilhelm Mobergs huvudfigurer, jag säger inte vilken.

 

Hösten har för mig varit ganska full av guide-turer, både med buss och på cykel, så det känns mer och mer som att min framtida verksamhet ligger inom turismbranschen som guide, låt vara med stark betoning på vin och mat, och helst cykla från den ena vingården till den andra. Skulle man inte kunna göra en variant av ”Solens mat”, fast på cykel? Allt filmat i dansk dogma-stil med super8-kameran fasttejpad på styret?

 

Hade ett möte idag med en italiensk rese-agent, ska ha ett annat liknande möte på fredag med en specialist på cykelresor i Toskana (från amerikanska marknaden), och i nästa vecka så blir det ett möte till med en reseagent som vill specialisera sig på att arrangera vin- och matresor från skandinaviska länder. Tror inte jag blir sysslolös nästa år heller.

Det myckna jobbandet med turister har medfört att mitt bidrag till skördearbetet (av vindruvor) hos Luciano i Mercatale har blivit väldigt lite detta år, jag får ta igen det nu i november med att vara mer hjälpsam med oliverna istället, det skördearbetet pågår ända fram till jul i stort sett.

 

Mina bokplaner börjar ta allt starkare form, nu vet jag precis vad den ska handla om, jag har titeln klar, vet nog också vilket förlag jag ska anlita, ska bara försöka hitta en sponsor också....

 

Den 5:e november så börjar jag steg 3 på Sommelier-kursen i Siena, och har examen i mitten av mars nästa år, sen så ska jag brodera diplomet på cykeltröjan och skåla mig Chianti runt hade jag tänkt, någon som har lust att hänga på?

 

Häromdagen så träffade jag en amerikanska som var med på cykelturen till Fiesole i förra veckan, hon har iranskt ursprung, hennes familj fick hastigt fly från den islamska revolutionen 1979, och de bor numera i Boston, hon talar amerikanska med en tydlig Boston-dialekt (hör man när de säger namnet på sin hemstad: Bååååst’nn).

 

Jag har satt upp en blogg där jag skriver dagligen om vad jag har för mig i Florens och Toskana med omnejd, adressen dit är http://vincykel.blogg.se. Titta gärna in och ge kommentarer på det jag skriver.

 

Ni minns kanske att jag sökte jobb förra året som chaufför och trädgårdsmästare på ett ställe som heter Villa Mangiacane. Det är ett forna residens för den politiskt skicklige författaren Niccolò Machiavelli, som bl a skrev en bok (Principe) om hur man utför politiska intriger för att styra ett land, ett slags manifest för ett modernare sätt att tänka som makthavare. (Han var även sekreterare i den Florentinska Republiken efter Savonarola, som brändes på bål för kätteri. Man kan se minnessten utanför statshuset Palazzo Vecchio i Florens.) Villa Mangiacane köptes för några år sedan av en miljardär från Sydafrika, Glynn Cohen heter han, ursprungligen född i Zimbabwe, jobbar inom transportnäringen. Han kom till Toskana under en av sina arbetsresor och förälskade sig i Chianti (lätt hänt). Sagt och gjort, han köpte stället som har 100 hektar mark, varav 15 hektar som det växer vinrankor på. Villan han köpte är på 1200 kvadratmeter, hygglig boyta kan man säga. På tomten finns några mindre gäststugor i kolonial stil. Glynn Cohen var med i den lokala tidningen La Nazione häromdagen, han hade haft romersk fest hemma i sitt hus, för 150 speciellt inbjudna gäster, klädda i toga-dräkter, romerska legionärs-kläder, vackra klänningar i tidstypiskt snitt. Middagen avnjöts nere i vinkällaren, mitt ibland vintunnorna, allt till ära för vinguden Bacchus. Med på festen var Petter Hegre, känd konstnär från Norge som arbetar med nakenkonst, och en grupp vackra fotomodeller, influgna med Cohens privata helikopter. Festen höll igång långt in på natten skrev reportern (hur nu han visste det...hick!).

 

Attans att man inte fick det jobbet, som trädgårdsmästare hade man haft första parkett ....


/Leif


2006 - augusti

Hej,

Augusti med regn, kyla och återvändande sommar

I förra veckan så var jag en dag och vandrade leden mellan de 5 små liguriska kustbyarna "Cinque Terre",
http://www.cinqueterre.it/en/index.asp. Byarna ligger i södra Ligurien, strax norr om marmorstaden Carrara och Toskana. Cinque Terre är en helt sagolik miljö med oerhörda mängder terassodlingar, mestadels vinrankor och olivträd. De två nordligaste etapperna är ganska krävande, men börjar man med dessa så går de två andra av bara farten. Mellan Vernazza och Corniglia så finns det ett mysigt litet bad inklämd i en vik, med en bra blandning av sandstrand och klippstrand. Från Florens så tar man tåget till La Spezia (två tim), där man på tågstationen köper biljett för att vandra i Cinque Terre, då ingår i priset lokaltåget t o r till någon av byarna Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola och Riomaggiore.

Sommelier'n
Nu så har jag anmält mig till det avslutande steg 3 på sommelier-kursen, och den kommer att börja i Siena den 6:e november. Den 20:e mars nästa år så har vi sista provet, det muntliga. Dessförinnan så har vi ett skriftligt och ett praktiskt prov också. Det här 3:e steget kommer att gå mycket på hur man lär sig att kombinera olika viner med olika maträtter, att få smakerna från vinet att komma i balans med maten, en kort kursbeskrivnnig (på italienska, http://www.aistoscana.it/corsi/terzo.htm).

Guid'n
Håller på att förbereda mig för att göra en 5-dagars enogastronomisk busstur i September, vi ska åka runt i Toskana, Umbrien och norra Lazio. Det lär bli en smakrik upplevelse. Jag förbereder också en veckotur på cykel i Toskana, som ska gå av stapeln sista veckan i september. Vi kommer att starta i Montecatini, för att via San Gimignano ta oss ner till Castellina in Chianti och slutligen Siena. Annars så kör jag stadigt 2-3 dagsturer i veckan på cykel med turistgrupper, växelvis söderut till Impruneta och Chianti, eller norrut mot Fiesole och de appeninska bergen.

Vingårdsgubb'n
Har hjälpt Luciano en del med att sätta upp pålar, stödpinnar och vajrar för hans nyplanteringar. Han har satt en hel del nya San Giovese-plantor i år, så de växer så det knakar just nu i Mercatale.
Bowlingmästarn

Har just bowlat för första gången i mitt liv i Florens, det verkade vara ungefär samma klot, käglor och sneskott ner rännorna som hemma i Göteborg :-)

Ha det så bra bland kräftskivorna och surströmmingspremiärerna, vi höres!

/Leif

2006 - juli

Hej,

Hur mås det i semestertider?

Dolomiterna - Venedig
I början av juli så gjorde jag en cykeltur från Dolomiterna ner till Venedig, vi tog en vecka på oss och hade en fridag i Venedig för sol, bad och rundvandring i Medelhavets Venedig. Den här cykelturen har för mig allt, den erbjuder nästan alla naturtyper som finns i Italien. Man börjar i de vackra Dolomiterna som övergår i Chianti-liknande kullar runt trakterna av vindistriktet Valdobbiadene, för att sedan övergå i slättlandskap innan vi når havet vid Venedig. En av kunderna fick vänta 4 dagar på sin försvunna resväska med alla kläder i.... hon fick låna ihop cykelbyxor, tröja och annat som behövs, vi stannade sedan i Cortina och handlade lite kläder åt henne. Turen startade strax innan Cortina vid en naturpark på 2000 m höjd som heter Prato Piazza, i närheten av en sjö som heter Lago di Braies, ganska nära Dobbiaco. Vi bodde andra natten uppe på en annan bergstopp som heter Monte Rite, ligger på nästan 2200 m. Där finns ett museum som bergsklättrarlegenden Reinhold Messner har skapat av en gammal militärpostering - Museo nelle Nuvole, http://www.museonellenuvole.it/. Ett underbart ställe som har 360 graders runtom-utsikt, det måste upplevas.

Småjobb
Jag har börjat att köra dagsturer på cykel för ytterligare ett företag, så nu blir det växelvis turer till Impruneta i närheten av Chianti, och turer upp till Fiesole norr om Florens, med luncher vackra vingårdar och en bedårande utsikt. Det betyder förstås en och annan uppförsbacke som måste forceras, men det går bra att gå, och det gör dom en hel del, särskilt när det är varmt. Efter lunchen och studiebesöket på vingården, med tillhörande vinprovning, så är det dags att åka hem nerför den lååånga nerförsbacken med tillhörande hårnålskurvor. En kanon-kombination kan tyckas, men de flesta tar det ganska lugnt som väl är. Det är nog mest guiden som har problem att hålla igen, han har väl gjort den nerfarten ett antal gånger den här säsongen...hm. Det fungerar oftast bäst om jag lägger mig sist i gruppen och låter dem själva bestämma farten nerför.  90 % av turisterna är amerikaner, så min gamla skolengelska blir allt bättre och bättre minsann, (aijm frååm swiiiidäänn).

Näktergalen i Mercatale
För några veckor sedan så var jag och hjälpte Luciano på vingården i Mercatale, vi satte upp en mängd träpålar och aluminium-profiler för att stötta de nyplanteraden vinrankorna. En fredag så nämnde de för mig att det på kvällen skulle vara lite sång- och gymnastikuppträde på Folkets Hus i Mercatale, med en skönsjungande svenska som huvudattraktion. Sagt och gjort, jag tog mig dit och fick höra 3 underbara sångstycken, ett på svenska, ett på engelska och ett på italienska. Behöver jag nämna att Helena som hon heter, är givetvis lång, kurvig, blond och blåögd. Alla i publiken var väldigt koncentrerade när hon sjöng, den manliga delen kanske av flera orsaker (mig inberäknat). Det trodde man väl aldrig att man skulle få höra svenska sånger ljuda över den lilla toskanska byn Mercatele, en mycket stark upplevelse. Hennes röst var väldigt skolad, hon sjöng både operastycken och folkvisor utan problem. Hon brukar bo hos en familj i Mercatale varje sommar en månad, så då finns det åtminstone 2 svenskar i den lilla byn Mercatale val di Pesa. Om det är någon i publikum som har lust till att sjunga så är man välkommen ner sista fredagen i juli nästa år, (bara så att ni vet:-)).

Elba
Jag håller på planera för en cykeltur på ön Elba den 8-15 oktober. Det blir MTB-hojar på en variation av asfaltsvägar, grusvägar och vandringsleder, allt efter intresse och förmåga. Det blir vackra vägar längs kusten, och större vandringsleder tvärs över bergen. Boendet blir en blandning av hotell och lägenhetsboende. Frukost och middag blir där vi bor, picnic-lunchen blir ute i det fria. Vi kommer att ha en följebil som tar bagaget från plats till plats. Flygresan får man ordna själv, men vi hämtar upp besökarna på Bolognas, Florens eller Pisas flygplats, vilket som passar dem/er bäst. Vädret på Elba i oktober är för en skandinav fortfarande varmt, och det går att bada i havet om man vill. Någon som är intresserad av att ta sig en tur på Elba? Och titta på världens kortaste säng.

Er lille Napoleon,
Leif

2006 - juni

Ja, där satt den! 

Så blev det äntligen klart, Italien är bäst i världen på fotboll! (Någon som minns Björg Lillelien?)

"Vi har slått dem alle sammen!" som Björg Lillelien sa en gång i tiden, närmare bestämt 1981 när Norge slog England i VM-kvalet,
http://www.vg.no/pub/vgart.hbs?artid=82855.

Att vara på plats i Italien dagarna före, under och efter VM-finalen var en upplevelse, det var en sån spänning i luften att det nästan gick att ta på den. Alla, italienare som turister, gick klädda i något som kunde liknas vid den mörkblå nationaldräkten. Att höra missnöjesvrålet när Zidane chippade in 1-0 var inte leka med, det var som Gunde Svans ståpäls, men av en helt annan orsak. Det lät mer som ett avgrundsvrål eller stridsrop inför den sista striden, som säkert hade hörts många gånger i närheten av den stadsmur jag stod vid.

Den traditionella danska skallen får väl efter Zidanes uppvisning döpas om till den franska skallen. Undrade just varför han var så korthårig :-; Jag har alltid varit en stor beundrare av Zidanes fotbollskonst; lite antiklimax då att få rött kort i slutet av sin sista match, som lagkapten i en VM-final... Han kommer dock för mig att alltid vara en av de största genom tiderna. När han passerade VM-bucklan på väg av planen, utan att ens se åt den, så kändes det som om det italienska laget var på väg att få övertaget, givetvis dels av numerär orsak. Men det var nästan påtagligt hur mycket starkare energier det italienska laget hade, och fick än mer efter den utvisningen. De italienska straffsparkarna var mycket stabila. Vilket var det minsta man kan säga om firandet efteråt.... allmän förbrödring och försystring uppstod, alla bjöd varandra på öl och vin, sedan skulle det åkas ärevarv på stan med flaggor och tummen permanent fastlåst på tutan. Jag gjorde misstaget att cykla genom Florens dagen efter (dvs idag) och det var som att åka på en mosaikmatta av glas, (vackra färger dock).

Jag tror VM-segern var bra för Italien, som allmän injektion, men också för att ge sporten en ny chans (med nya ledare), i ett land där fotbollen är religion.

Dolomiterna-Venedig:
I veckan som gick så cyklade jag med en grupp svenskar från Dolomiterna ner till Venedig, vi hade en underbar vecka med lagom mycket värme, sol och bad. För att inte tala om den vackra utsikten i bergen, maten och vinet. För den som är intresserad av geografi så åkte vi från Prato Piazza (2000 m ö h) - Cortina (1175 m ö h) - Museo delle Nuvole (Monte Rite 2200 m ö h, sista biten med jeep)-Ágordo-Valdobbiadene-Ponte di Piave-Lido di Jesolo (ett par mil norr om Venedig). Enda missödet var båtförarnas strejk på lördagsförmiddagen när vi skulle åka från Lido di Jesolo in till Venedig. Men det gjorde inte så mycket, vi gick och badade i havet istället. Vet ni om att det finns ett hotell som heter Stockholm i Lido di Jesolo? Jag skulle rekommendera ett besök på Reinhold Messners anläggning "Museo nelle Nuvole", www.museonellenuvole.it.

Bröllopsdag
Jag har haft några goda vänner på besök (Emma och Tobias), som har firat sin bröllopsdag här i Florens. Vi var ute och besökte min gode vän Lucianos vingård bland annat. Vi gjorde en rundvandring i Florens, de gjorde senare en utflykt till lutande tornet i Pisa, och vidare ut till havet för att bada såklart. Jag tror det blev ett mycket uppskattat besök. Någon mer som har en bröllopsdag i antågande?

Midsommar
Det var ett par år sedan man firade svensk midsommar, men i år så blev det av. Det blev hemma i Skänninge (jag är nämligen född där), tillsammans med min systers familj. Ett underbart tillfälle att träffa mina två charmtroll till syskonbarn. En vecka går så fort, men jag hann också med att fira en ålder jag aldrig haft förut, låt vara att det var något i efterskott, och i lite större skala än vad jag hade trott. Så går det när man har syskon och föräldrar som gillar att överraska :-) Stort tack till dem, för att de finns, och vad de gör för mig.

Ikväll är jag bjuden på middag till ett marockanskt par, som har en kinesiska som gäst, de ska laga en mycket spännande middag till mig, tror inte det blir ärtsoppa och fläsk.

/Leif

2006 - maj

Hej,

Någon som gick 1-maj-tåget?

I maj så börjar alla amerikanska turister komma till Florens som vill ut och cykla dagsturer i Chianti, så det har varit ganska bråda dagar, med cykelguidning och vårklippning av olivträd.
Min kära bror har också varit här en vecka tillsammans med en god vän. Vi passade på att se Fiorentinas sista hemmamatch, mot Reggina. La Viola vann med 5-2, när blev det 7 mål i en Seria-A-match senast? Matchen gick i ett strålande solsken på ett fullsatt Artemio Franchi-stadion i Florens. Det var viktiga poäng som vanns i kampen mot Roma om en plats i Champions League. Tomas och Fredric hyrde också varsin cykel och tog sig en flerdagarstripp neråt Siena via Greve in Chianti och Castellina in Chianti, för att sedan via San Gimignano och San Casciano Val di Pesa ta sig åter mot Florens. De cyklade längs vackra vägar, åt och drack gott, vad mer kan man begära?

I förra veckan så tog jag en grupp på 17 cykelburna svenskar från Montecatini Terme ner till Siena, för att de skulle få uppleva en del av Toskana, dess vackra natur, mat, vin, och villor, slott med tinnar och torn. Vi gjorde drygt 300 km på en vecka, så det var många som var ganska så nöjda när de hade åkte sista dagen, backarna i Toskana tar ut sin rätt; men det är också de som ger de oändligt vackra vyerna att yvas över när man tar sig fram i landskapet. Vi hade varje dag en pic-nic i någon vackert belägen stadspark. Varje kväll så åt vi oftast 3-rätters, ibland 4-rätters middag. Det blev också en hel del vinprovingar under veckan, ett mycket uppskattat inslag. På schemat fanns också en stadsvandring i Siena som jag höll i, en vandring som avslutades på det italienska vinmuséet Enoteca Italiana. Under den här veckan så mötte vi några som vandrade längs vägen med full packning och vandringsstavar, när man cyklar i solgasset så får man åtminstone lite fläktande vindar och nerförsbackar att vila benen i. Det borde också bli ganska stumt att vandra på asfalten tycker jag.

Det finns en "utmärkt" vandringsled mellan Florens och Siena som är ca 100 km lång och går uppe i Chianti-bergen, jag har inte gått den själv ännu, men tänker köpa kartan över området för att förbereda mig. Någon som har lust att hänga på?

Il corridore,
Leif

2006 - april

Hej,

Nu så har man fyllt år igen, och har nu uppnått en ålder jag aldrig har haft förut. Det firades med långbord på restaurang med goda vänner, och med tårta och ljus givetvis, många ljus blev det...

På den italienska frihetsdagen 25 april så var jag i Poggibonsi för att besöka en god vän och hans fars vingård. Medans jag satt och väntade på honom så stannade det en buss som det stod "Kyrkogården" på med stora bokstäver, jag såg enbart gamla herrar i paraduniform kliva på den bussen, men jag tyckte det kändes lite tidigt i livet för mig, så jag klev aldrig på :-;

Annars så har cykelguide-säsongen dragit igång, och det blir stadigt en 2-3 turer i veckan ner till Chianti för att visa kunderna varför det är värt att ta sig lite utanför Florens.

Jag har nu bytt vingård, och jobbar på en som heter Villa de Riboia. Det är där vi äter lunch ibland på mina cykelturer i Chianti. Vinrankorna sköter sig i stort sett själva just nu, vi gör en del beskärningar på de nyplanterade alstren. Olivträden har börjat blomma, så nu kan man bara göra mindre beskärningar (inga sågningar i princip) av de grenar som inte bär någon frukt. För ett par veckor sedan så buteljerade vi nästan 11 000 flaskor av årgång 2005 hos La Querce. Själva påfyllningen och etiketteringen går automatiskt, men inte packningen av flaskorna, det kändes i kroppen dagen efter kan jag lova.

Var hos doktorn häromdagen och vaccinerade mig mot "att såga/klippa mig i tummen", det måste man göra när man jobbar på vingård.

Om ni någon gång får möjlighet att gå på VinItaly i Verona, Italiens största vinmässa, så ska ni ta den chansen. Det brukar alltid gå första veckan i april, och det finns viner från hela världen där, de säljer även veckobiljetter, inte utan orsak.

A la prossima!

Leif

2006 - mars

Hej,

Efter OS så fick man vila en vecka (behövdes nog), därefter så fick jag börja jobbet som vingårdsskötare på en vingård (La Querce), som ligger lite närmare Florens, ganska nära en stad som heter Impruneta, berömd för tillverkning av olika saker i lera (Terracotta). Tegeltaket på klocktornet till domkyrkan i Florens är gjord av lera från Impruneta, och det taket har ju några år på nacken. Många producenter eller storkonsumenter av olivolja har stora urnor i terracotta som de förvara sin olivolja i. Man kan också beställa en kurvig dam eller personlig brevlåda i terracotta, ingenting är omöjligt.

Har ni provat att åka skidor och provsmaka choklad i Italien någongång? Det kan rekommenderas. Någon som känner till chokladmässan i Turin? Jag var där med en grupp svenska chokladpassionister i slutet av mars, sen så åkte vi upp till Limone i Piemonte och åkte slalom under den stekande vårsolen, till kvällen så blev det 4-rätters middagar och allt vad Piemonte förmår med viner, och det är ju en del som t ex Barolo, Barbaresco, Asti Spumante m m. Vi besökte också Limones egen lokala choklad-hantverkare, mycket imponerande hantverk.

Bilen är på service, saknar en bromspump som inte står att finna i hela Italien, och då är det ändå en italiensk bil... vi ska nu försöka att få loss den från bilen och skicka den till Milano för renovering.. det är bara att hålla tummarna.

Buona Pasqua!

/Leif

2006 - februari

Hej,

7 guld, vem kunde tro det?

Inte norrmännen i alla fall, en skuffelse var det i stora mått, kanske inte så mycket att de bara fick två guld, som att de fick fem guld mindre än Sverige... Det räckte med att säga ett ord på Norgehuset - Nationskampen? Och så började de prata om någonting annat, morgondagens löp på 10000 meter skridsko eller liknande. Men jag också många gratulationer från många människor ifrån vårt broderland, de unnade oss verkligen den här framgången.

Till vara landsmans stora förtret så går det ganska bra för de svenske i OS, de norska valla-gubbarna har fått springa gatlopp från Pragelato till Torino enligt obekräftade rykten.

Försäljningen av OS-pins är stor, den norska flaggan säljs i betydligt större mängder än den svenska (någon som förstår varför?). 

I nästa OS så måste det bli ett "La casa Svezia" som bräcker norrmannens, kanske dags att vi börjar skissa på det redan nu? Någon som vill till Vancouver?

Anja Parsson tog äntligen OS-guld, gott. Jag hade en del körningar av kunder till olika hotell, så jag missade den godbiten, hann lagom hem till Norge-huset för att se andra åket när Anja svepte hem sitt efterlängtade guld. Ska försöka få tag i biljetter till hockey-semifinalen, men vi börjar samtidigt bli ont om to(l)kar pa Norge-huset under dessa dagar, så vi far se hur det går.

Igår så var jag och såg på Nordisk Kombination, alltid undrat hur det går att kombinera hopp och längdskidåkning.

Iförrgår så var vi på en nattklubb i den lilla bergsbyn Clavier, väldigt liten och intim.

Vi försöker lära den italienska restaurangpersonalen lite norska och svenska, ganska kul. Jag har lånat ut mitt lexikon och parlör för vidare studier, det blir prov på lördag :-)

Mitt medtagna Chianti-vin från "min" gard i Chianti gör stor succé bland både norrmän, svenskar och italienare.

Totalt så har vi under dessa två dryga veckor tagit emot ca 1200 människor, mestadels lyckliga norrmän och norskor, men det är även en del svenskar som reser på dylika evenemang. En dag så dök det upp två pingviner i form av förklädda Linköpingsbor, de sålda små pingviner gjorda av stora nötter (måste leta fram de bilderna någonstans). Det kan gå hett till under OS, en dag så hittade vi damtrosor på herrtoaletten, hm. Att jobba som servitör är en nyttig, jobbig men kul erfarenhet. Min respekt och ödmjukhet inför det stora jobb som servitörer (och kockar) utför, har ökat efter dessa veckor under OS.
Bland dem som jobbar fast på restuarangen La Cabassa ("Norge-huset"), så finns det en ung trevlig dam som heter Romina, hon kommer från Sardinien och ska återvända dit i påsk, så om någon händelsevis skulle söka mig i påsk så finns jag nog i närheten av Cagliari.

Alfa-tok som jag är så kunde jag inte låta bli att köpa en flaska vin med emblem och grill ingjuten i glaset på flaskan, ett fynd helt enkelt, endast 50 euro (foto kommer).

Det har sina sidor att jobba tillsammans med norrmän, italienare och svenskar under tre veckors tid, man pratar numera en blandning av svenska,norska, italienska och lite engelska, ungefär så här: -Buongiorno, jag would like to bestille cappuccino, nu!

En av mina svenska kollegor på Norge-huset i Cesana visade sig vara Sven-Göran Erikssons son, och hans mamma har en gård strax utanför Florens med en himla massa olivträd som måste skötas. Så nu blir jag snart trädgårdsmästare åt fd fru Eriksson. Känns ganska bra att vara tillbaka i Florens igen.

Hockey-guldet värmer nog mest, men Anjas guld var efterlängtat och välförtjänt.

Gutten Leif

2006 - januari

Hej,

Nu har jag vi installerat oss på Norge-huset i Cesana Torinese, som ligger strax nedanför Sestriere. Detta kommer att bli min bas under kommande veckor. Igår så tog vi emot vår första grupp norrmän, som idag ska iväg och se på skidskytte. Förhoppningsvis så kan jag få en fribiljett till morgondagens tävlingar. Idag så ska jag jobba som chaufför.

Igår kom fru Bush till Turin, och inget blev sig likt i den staden. Tusentals carabinieri stod överallt i staden, som fick Fort Knox att liknas vid ett öppet hus. Fru Blair ska visst komma idag, så det är mycket mingel och stressade poliser. Idag så hade carabinieri t ex vägrat en grupp ackrediterade journalister att komma till tävlingsarenorna i Sestriere.

Vill ni kika lite på bilder jag tog pa OS-arenorna innan OS så finns de på
http://pg.photos.yahoo.com/ph/leifkarlsson/album?.dir=85ec&.src=ph&store=&prodid=&.done=http%3a//photos.yahoo.com/ph//my_photos

Jag har just köpt en fin flaska grappa till en av våra kunder, och butiksägaren lovade att vi skulle ha en grappa-provning när OS var över, det blir nog livans. Men det kan det nog bli tidigare än så, de norska stå-uppkomikerna kom igår kväll och ska uppträda ikväll.

Nej, nu ska jag iväg och äta lunch på La Casa Norvegia, sen blir det iväg till ett av hotellen kunderna bor på, vi ska dekorera lite och göra det allmänt trivsamt för dem, jag har för mig att det var ett norskt bensinbolag som skulle komma, där finns det kosing.

Ber om ursäkt, turistbyrån har spärrat möjligheten att ändra språk på tastaturet, så de svenska vokalerna åäö blir lite konstiga, men det får gå, åhej!

Saluti,
Leif

2005 - december

Ciao tutti,

Jag kan rapportera från en mycket trevlig midnattsmässa i Linköpings domkyrka, välbesökt till sista sittplats. Länge sedan man fick lite andlig spis på sitt eget språk. Svenska julbord och mammas köttbullar är aldrig fel.

Olivsäsongen är slut för denna gång, skörde- och pressarbetet är avslutat, och jag har tvättat min sista oliv för detta år.

Min guide-kollega Per bjöd hem mig och några florentinska kompisar på lusse-kalas under Lucia-dagen, han bjöd på egenhändigt bakade lusse-katter och privatimporterad glögg från Sverige, det blev mycket uppskattat. Lusse-katter, en kommande exportartikel kanske?

I sommras tog jag ner min bil till Florens, och kan bara säga en sak: bilkörning i Italien är alltid spännande, till och med Smart-bilarna låter och går som rally-bilar, stopp-tecken gäller bara när någon annan bil kommer, fotgängare är det skottpengar på, filkörning sker endast i kylskåpet, och fickparkering görs enligt "Lyft-principen", man parkerar så nära som möjligt att bilarna som står närmast måste lyftas ut. Rödljus respekteras faktiskt (och blåljus med för den delen). Rondellkörning är en kul upplevelse, står man inte på sig så hamnar man bara längre och längre in mot centrum av rondellen, därefter så får man be passagerarna  (om man har några) att veva ner rutan och peka med hela armen att man vill svänga av rondellen (har provat, fungerar bra, men ni skulle bara veta hur olika biltutor kan låta i Florens).

Sommelier-utbildningen rullar på bra, för ett par veckor sedan så blev jag godkänd för steg 2 (alla vinregioner i Italien + utvalda i andra länder som t ex Champagne).

När jag kommer tillbaka till Florens i början av januari så ska jag på en anställningsintervju för en Toskansk vin- och spritgrossist. Jag ska söka jobb som försäljare av alkoholhaltiga drycker - blir väl en bra kombination till jobbet som Sommelier?

För första gången har jag blivit uttagen till OS, eller OL ska jag väl säga. Under tre veckor i febbruari så ska jag jobba som tolk och organisatör för Norge-huset. Det är ett norskt företag som har hyrt ett hus innehållande restaurang, strax utanför Turin. Där ska det bjudas på norsk mat och dryck, tv, tidningar, div fester och andra arrangemang under OS. Det kommer att bli långa dagar (eller nätter), och en upplevelse för livet. Tror att det finns en risk att man kommer att få höra "Seiern er vår" några gånger under dessa dagar... jag får väl lämna skidorna hemma och kontra med is-hockey.

/Leif

2005 - oktober/november

Hej!
Nu har hösten kommit även till Florens, och regnar gör det minsann, inte så att det når upp till den katastrofklassade översvämningen i november 1966, men vattennivån i Floden Arno är hög. Numera så har man lärt sig att reglera floden, och matar på vatten i tid, så att konstskatterna i Florens klarar sig för eftervärlden.

I början av oktober så körde jag (som guide) två st 5-dagarsturer med buss, båda gångerna med svenska grupper. Den första gruppen var väldigt stor (29 personer), den andra mer lätthanterlig (12 personer), lärorikt, det finns många likheter mellan skollärare och turistguide har jag märkt. Men det blir mycket stillasittande, mycket ätande och provsmakande. Det känns som att jobbet som cykelguide främjar hälsan bättre. Men någon busstur blir det säkert nästa år också, med kombinationen vin- och chokladprovningar, det kan jag verkligen rekommendera. Italiensk choklad står sig väldigt bra, både den Umbriska (från Perugia) och den toskanska (från trakterna kring Pisa).
Den 22:a oktober så hade jag en grupp på 15 svenskar som skulle ha 3! provsmakningar under en dag på cykel, med lite klättring och utförskörning bland kullarna söder om Florens. Men allt gick bra, och alla kom hem nöjda, belåtna och fryntliga som Karl-Bertil Ohlsson.

Från den första november så var det tänkt att jag skulle hyra övervåningen på ett hus Chianti, strax utanför San Casciano Val di Pesa, söder om Florens. Men det visade sig att när det regnade så droppade det vatten in i köket (rinnande vatten?), så det får murare och takläggare ta sig an. När elektrikern kom och inspekterade el-kablaget så dömde han ut det helt (huset hade stått tomt ett tag), så alla elkablar måste bytas måste bytas. Jag har flytt fältet för ett tag, och återvänt till lägenheten i Florens, där man kan få sig en varm dusch, slippa äta vid levande ljus (kan vara trevligt i och för sig), och det finns värme på rummet. Till våren så får vi se vad som händer.
Under november månad så jobbar jag på Frantoio del Grevepesa, en olivoljefabrik kan man säga, där jag är operatör på en av "tvättmaskinerna" för oliverna. Mellan varven så är jag på olika vingårdar och skördar oliver, så just nu är det väldigt mycket oliver som gäller. Cykelguide-jobben försvinner av naturliga skäl nästan helt under nov-mars, för att åter dra igång i april igen.
Igår så var jag på anställningsintervju som trädgårdsmästare (och busschaufför!) på en av Chiantis större vingårdar, Villa Mangiacane heter den, ägs av en stenrik amerikan. Om man bryter isär namnet till "Mangia cane" skulle man kunna översätta som - han/hon/Ni äter hund; men såvitt jag vet så tänker de inte öppna restaurang, så ni behöver inte vara oroliga om ni skulle komma på besök:-)
Sommelier-kursen i Florens (steg 2) rullar på som vanligt, provet kommer 6:e december, och då ska man åtminstone ha en översiktlig kunskap över alla vinregioner i Italien, och det finns ju några stycken.... är  man intresserad av historia, geografi, kultur, mat (och vin) ska man definitivt läsa till Sommelier. Varje vinprovning är som att göra en resa runt om i landet. Jag har en studiekamrat som är japan, annars är alla andra komna från trakten. Lektionerna bedrivs på hotell Westin Excelsior, ett klassiskt snoftsigt ställe, där amerikaner och nyrika ryssar går omkring med kartor över Florens sevärdheter.

Och den 4:e december kommer Zlatan till Florens, då blir det livat! (Jag ska nämligen också dit).

 
Sköt om er och drick något varmt när höstvindarna blåser.

 
Saluti,
Leif

2005 - september

Hej Italien-vänner,

 
Nu har man gjort två veckor i september som buss-guide åt några grupper svenskar. Det är lite skillnad mot att vara cykelguide åt en mindre grupp. Jag har fått största respekt för dem som är reseguider åt stora sällskap. Många gånger så kändes det som om man var lärare åt en skolklass. Jag hämtade upp dem i Bologna, sedan for vi till Florens, Siena och övernattade i Poggibonsi. Dag 2 så hade vi en provsmakning av vin på förmiddagen, på ett ställe som heter Castelli del Grevepesa, det ligger i närheten av Greve in Chianti. Lunchen tog vi i San Gimignano (tornens stad). Därefter ytterligare en vinprovning utanför San Gimignano. På vägen till Bolsena och Bolsena-sjön så stannade vi till i en liten by, Abbadia San Salvatore, som ligger högt uppe på ett av Toskanas högsta berg, Monte Amiata. Dag tre så hade vi vinprovningar både i Montefiascone och i den vackra staden Orvieto. Dag 4 så åkte vi på tryffeljakt i Fabbro, åt lunch uppe i bergen (poggio Spaccato, 750 möh), för att slutligen komma fram till en annan av Italiens sjöar, Lago Trasimeno. Dagen efter drog vi till Bologna, där jag lämnade dem till flyget hem till Sverige. Två lärorika veckor, men nu så ska jag koncentrera mig på mina Sommelier-studier, och köra lite dagsturer på cykel från Florens till Impruneta i Chianti-området, mestadels amerikaner.

Jag hade nöjet att få besök av två vänner från kanotföreningen i Göteborg, Ulf och Oskar, de fick prova på att skörda vindruvor under 4 dagar i september, en jobbig men rolig upplevelse tyckte de. Jag tror det är ett bra sätt att få ökad förståelse för hur mycket jobb det krävs för att få fram ett bra vin, även om det är så mycket mer än bara ett gott skördearbete som krävs. En vinranka får i genomsnitt 160 "besök" på ett år av vingårdsarbetarna, vilket säger en del om den minutiösa skötsel som krävs. Ulf och Oskar hann också med att se Toskana-derbyt Livorno-Fiorentina, under åska och slagregn, men vad gjorde väl det? La viola vann med 3-2.

I nästa vecka så ska jag på arbetsintervju, jag ska ev få jobba som traktorförare på en stor vingård i södra Chianti, i närheten av Radda in Chianti. I jobbet så ingår också att vara allmän hjälpreda till deras B&B (agriturismo).

 
Er Toskana-guide Leif

2005 - augusti

Hej,

Augusti började med en hejdundrande fest för hyresvärdinnan, hon fyllde 30 jämt, hela lägenheten var full av peruanska släktingar och vänner, och hennes italienska pojkvän. Hon fick bl a en cykel som present, Ferrari-röd förstås!

Efter detta så tillbringade jag ett par veckor i Sverige, och for mellan Stockholm, Linköping, Göteborg och Jämshög. Det är inte klokt vad ett par veckor går fort, som alltid skulle man vilja träffa fler, och längre tid än vad som blev. Men det var roligt att träffa några av er, trädgårdsfesten i Jämshög var en höjdare. Till vintern, när jag kommer hem nästa gång, så blir det nya möten och tillfällen. Hoppas då på att kunna få åka lite mer långfärdsskridskor, det blev det inte mycket av denna vintern, mest kavande runt på Rudalen.
Jag hade nöjet att få se min nästan nyfödda systerdotter Rebecca, då ca en månad gammal, en pigg krabat, och dessutom så kunde jag följa med Evelina, hennes storasyster, då hon började skolan, en stor dag för henne.
Resan tillbaka till Italien skedde med egen bil, efter lite rotande i start-elektroniken, den "gamla" kvinnan (15 år) skulle hem igen. Alfan kommer om man ska vara riktigt noga från Arese strax utanför Milano i Lombardiet. Men Italien är Italien, och en resa till Alfa-muséet på fabriken i Arese lär det säkerligen bli, och en tur till Monza-banan också. Resan i sig var en upplevelse, tog färjan från Trelleborg till Rostock, därefter Berlin-Nurnberg-Munchen-Innsbruck-Brennerpasset-Verona-Bologna-Firenze, cirkus 160 mil, och Alfa-motorn fick sjunga ut ordentligt, lät nästan som Pavarotti när jag drog förbi vägpoliserna utanför Berlin.

När jag skriver detta så närmar sig skördetiden av druvor (la vendemmia) med stormsteg, det blir troligen en vecka tidigare än normalt som vi sätter igång plockandet av vindruvorna, mellan 15-20 september så börjar skörden, och håller på 2-3 veckor framåt. Det som sker just nu är rensning av löv som skymmer solen för druvorna, gallring av de feta vindruvsklasarna (en del väger ett par kg), och letande efter ohyra/skadedjur på växterna.
Augusti brukar normalt sett betyda kräftskiva, toskana-borna vet inte vad kräftskiva är, men de äter ofta kräftor, skaldjur i övrigt, dricker vin, ibland öl och tar sig en grappa och blir lite i hatten, så skillnaden kanske inte är så stor... :-)

Om ni skulle få för er att försöka parkera en bil i Florens... gör inte det. Det är trångt, dyrt och bökigt. Bättre att flyga hit, och ta bussen runt i stan, eller använda fötterna, det mesta ligger på gångavstånd. Jag för min del hoppas få användning för bilen när jag ska jobba på vingårdarna i höst, med skörd av vindruvor i sept-okt, och oliver okt-dec.

Cykelguide-jobben rullar på, dagen efter att jag kom tillbaka till Florens så var jag ute med en grupp till Impruneta och lunchade på en vingård som vanligt. 3 amerikanskor och en engelsman var det denna gång. Häromdagen så hade vi (ett gäng cykelguider här i Florens) en liten hjulafton, ätandes och drickande medhavda lokala specialitéer. Någon som vet vad knytkalas heter på Italienska?
Letandet efter litet sött hus att hyra i Chianti-området fortsätter, och nu känns det som att det är ganska nära att det blir napp.

Imorgon så får jag besök från Sverige, 4 modiga "Etruskianer" från västsverige, som varit på turné söder om Florens, och följt spåren från de gamla etruskerna som levde under tiden strax före romarriket.
Arrivederci,

Leif

2005 - juli

Hej,

Allt väl med semesterfirandet i Sverige, mycket sol och bad?

I första veckan i juli så fick jag besök av en f d kollega, vi tog tåget till Pisa, beskådade givetvis det lutande tornet i Pisa, och tog sedan bussen ut till havet för lite bad. På programmet stod även ett besök på Falcianis vingård söder om Florens, med provsmakning och rundvandring på gården. Han hade med sig kaviar, sill och knäckebröd till mig, mat som vi med intresse bjöd mina peruanska grannar på, och de åt med förtjusning efter en stunds skepsis, och särskilt kaviaren var en stor hit.

Jag hade nöjet att åka på en rekognoseringresa till Dolomiterna (Cortina) och Venedig, det blev tre underbara dagar med rekning av cykelvägar i bergen, genom vingårdar och ner till badstränderna utanför Venedig. Denna rekning låg senare grund till den veckotor jag gjorde i slutet av juli tillsammans med en grupp på 20 cyklister från Norge. Det blev en spännande och innehållsrik tur från Cortina ner till Venedig, vältränade och fartglada som de var så rullade det på ganska bra. Den totala höjdskillnaden var ungefär 1400 höjdmeter som vi skulle åka nerför på en vecka (de cyklister vi mötte såg inte riktigt lika hurtfriska ut).
Några ur den norska gruppen valde att stanna kvar några dagar extra i Italien, de skaffade hyrbil och tog sig ner till Toskana, i närheten av Florens, där de fick ett bra boende via några vänner till mig. Jag tog sedan med dem på en tur till vingården där de fick chansen att se hur vingårdsarbete går till, och provsmakning också givetvis.

Efter dessa lite mer ovanliga guidade turer så blev det till att komma tillbaka till Florens igen, och köra dagsturer från Florens till Impruneta och tillbaka igen. Mycket amerikanser som vanligt, i runda tal 90 % är amerikanser, nästan inga européer.

I juli så lyckades jag också bli morbror (för andra gången), Rebecka heter hon, det lilla charmtrollet.
Imorgon så ska jag till IKEA här i Florens, säkert knökat som vanligt, florentinarna älskar IKEA och tokhandlar.

Och snart är augusti månad också gången, då hörs vi igen.

/Leif

2005 - juni

Hej,

Nu har det snart gått ett halvår av min vistelse i Florens, och man känner sig alltmer hemmastadd. Sommaren verkligen kommit till Florens, med sol och temperatur stadigt runt 30 grader. Nu vill man bara till havet och bada.


Den 5/6 så tog jag trampcykeln till Mugello-banan norr om Florens, det är bara tre mil dit enkel resa, så det gick ganska bara en liten nätt stigning på 5-6 km, men det var väldigt många roliga kurvor på hemvägen kan jag lova. Jag tror också att jag var ganska ensam om att cykla till Mugello-banan från Florens, blev omkörd av ett antal bilar, vespor och motorcyklar. Så många motorhojar som jag såg den dagen har jag nog inte sett på länge, rena mc-kavalkaden av det mesta som rullar på två hjul i Italien. När MotoGP-cirkusen kommer till Italien så plockar italienaren ut vad som finns på två hjul och beger sig till Mugello. Valentino Rossi vann (såklart), det blev för övrigt 4-dubbelt italienskt i topp, Rossi, Biaggi, Capirossi, Melandri, och med en italiensk hoj på tredje plats (Ducati). Cirkusen på vägarna hem efter tävlingen måste upplevas, det går inte att beskriva. Närmast motorstadion är det kö, kö, kö, efter en timmas väntan är det kör, kör, kör som gäller. När jag skulle framkalla mina kort från evenemanget så fick jag höra att expediten i fotobutiken hade varit ban-funktionär under MotoGP. Så hon har alltså stått i draget från Rossi och alla andra storfräsarna. Hon nämnde att det går en ny funktionärskurs i april nästa år på Mugello-banan, så det är bara att anmäla sig... någon mer än jag?


I juni så fick jag min husläkare, så nu har man garderat sig på hälsofronten också.


På midsommarafton så firar man San Giovannis dag i Italien, alla är lediga, alla affärer är stängda, i Florens spelar man "Calcio Storico" vid kyrkan Santa Croce, och har sedan en halvtimmas fyrverkerier på kvällen, vid Piazza Michelangelo. Calcio Storico är en tradition från medeltiden, kan med lite vilja ses som en förfader till den moderna fotbollen. Fast i praktiken liknar det mera en kombination av rugby och boxning.


I lördags så upplevde jag min första Palio i Siena. Det är ett spektakel med större intensitet än en ligafinal i Serie A. Man häller ut massa sand på torget Il Campo och har en hästkapplöpning över tre varv på denna bana. Och storleken på vadslagningen vid denna tävling skulle kunna få vilken maffiaboss som helst att gnugga händerna av förtjusning. Tänk er över 4000 människor på ett halvstort torg i Siena, med hus runt som bildar en naturlig kuliss och läktarplats för det nobla folket, hästar och ryttare som representerar varsin contrada (kvarter) i Siena. Stämningen på torget strax innan hästarna ska iväg är tätare än försvaret i Juventus. Varje contrada hade förr tiden till sin uppgift att försvara sin del av stadsmuren, när Siena var i konflikt med någon stad/stat, vilket hände allt som oftast under medeltiden. Denna gång så vann contradan "del Bruco" (larv/insekt), vilken råkar vara ärkefiende till "della Giraffa" (giraffen), som är min gode vän Duccios favorit-contrada. Han var inte glad efter hästkapplöpningen kan jag lova, hade inte hans flickvän eller föräldrar varit där så hade man nog fått höra många hårda ord, nu såg ansiktet ut som ett riktigt åskmoln, utan några större ljudillustrationer. Jag för min del höll mina tummar för "la Torre" (tornet), som hade en elefant som symbol. Jag gillade associationen av att se en elefant i full galopp runt torget i Siena. Jag hoppades nästan att man skulle få se en sådan som den contradans maskot, men det dök aldrig upp någon sådan. Sedermera visade det sig att elefanten symboliserar tornets styrka och robusta hållning i krig, något man kan luta sig mot och försvara sig mot fienden. Den 16:e augusti går nästa Palio i Siena för den som vill uppleva något utöver det vanliga.


Två-tre gånger i veckan så kör jag dagsturer från Florens till Impruneta och tillbaka. Det är en cykeltur på drygt 35 km, med en rätt så kraftig stigning, Florens ligger på ca 40 möh, Impruneta ca 250 möh, så det brukar bli ett styvt dagsverke att ta sig upp dit, om solen ligger på och drygt 30 grader varmt. Men turen belönas med vidunderlig utsikt över Florens och angränsande dalar nedanför Chianti-bergen. Och inte att förglömma lunchen på vingården, den ingår alltid i den guidade turen. Majoriteten av cykelturisterna är amerikaner, en hel del australiensare och kanadensare, några asiater och ganska få européer (några irländare och schweitzare).

Idag så kommer en god vän till mig på besök i Florens och ska vara här ett par dagar, det ska bli kul!


Den första augusti kommer jag till Sverige för ett par veckors semester, första veckan blir hemma i Linköping, sedan blir det Göteborg och Blekinge.


Bada ordentligt i sommar, och ät mycket glass, för det ska jag göra,


Leif


2005 - maj

Hej,
Första veckan i maj så avslutade jag min kurs i italiensk kultur och språk, fick faktiskt godkänt, tro det eller ej. Jag gick i en ganska mångkulturell klass med folk från Albanien, Ukrain, Ryssland, Spanien, Peru, Brasilien, Elfenbenskusten, Somalia, Sri Lanka och Ungern.
Andra veckan så jobbade jag som cykelguide i Umbrien för PrimaTravels räkning, vi var totalt 15 st som gjorde Umbrien, Toskana och Lazio osäkert under en vecka, men det gick bra, bara en dikeskörning på hela veckan. Vi startade vid Castiglione del Trasimeno (vid Trasimenosjön), lämnade Umbrien ett tag för att ta oss till Toskana och Cortona. Därpå så gick färden via Orvieto till Bolsena där vi stannade ett par dagar och förkovrade oss med ett antal vinprovningar i Montefalcone och bad i Bolsena-sjön. Därpå styrde vi kosan mot havet vid Montalto di Castro, via Canio och Vulci.
Tredje veckan blev mest studier på vinodlarkursen (den slutar för övrigt i nästa vecka, sedan så har jag "sommarlov"). Denna kurs är ganska brett upplagd, med allt från beskärning av vinrankor och olivträd, till bekämpning av ohyra och traktorkörning med släp. Allt detta sker i hjärtat av Chianti-distriktet med dess underbara natur.
Fjärde veckan så blev återigen cykelguide-jobb, den här gången på närmare håll, i Toskana. Vi var en grupp på 9 svenskar som startade från Montecatini Terme, via Vinci och Bacchereto ner mot Montespertoli och Barberino Val di Pesa. Därefter Poggibonsi, San Gimignano och Castellina in Chianti, innan vi nådde Siena där vi stannade i tre dagar. Besökte Monteriggioni och Castello di Brolio med baronen Ricasoli och hans svenska fru.
Annars så bedrivs tiden ganska mycket med att guida amerikaner på dagsturer från Florens till Impruneta och tillbaka, så cykeln får rulla en hel del.
Arrivederci,
Leif

2005 - april

Hej!


Äntligen kom våren till Florens, men den var sen i år, och mycket efterlängtad.

Den 9:e april så for jag och övriga Sommelierstudenter på vinmässa i Verona, VinItaly2005, och det var ett stort arrangemang kan man säga, Svenska Bokmässan x 10 ungefär, man blev trött i både ben och huvud. Hade nöjet att träffa en nypensionerad svensk Sommelier där, som var där med sin fru och besökte mässan hela veckan. Som gammal i branschen hade han säkerligen många affärsbekanta vinodlare att besöka. Som sommelier är man ofta inköpsansvarig för viner till restaurangen/hotellet.


Den 14:e april så firade vi min födelsedag på språkkursen, det bidde tårta med ett symboliskt antal ljus, ty jag har glömt bort min ålder J Den underbara språkkursen är nu avslutad, jag har fått mitt diplom och känner mig som en certifierad invandrare.


Jag har också fått mitt ’Permesso di Soggiorno’, så nu har jag tillstånd att vistas, söka jobb, jobba och studera i 5 år i Italien.


Den första delen av Sommelier-kursen är nu avslutad, vi hade en skriftlig individuell examen och en muntlig gemensam diskussion kring 3 viner som vi provade, och jag blev godkänd!

Den 25:e april så firades det "Giorno di Liberazione" i Italien, och i Florens så gick man (jag) till Palazzo Vecchio för att höra borgmästaren Leonardo Domenico hålla ett eldfängt tal om att kämpa för sin frihet, konstitutionen och freden. De två andra herrarna på podiet var Toscanas politiske ledare och en representant för partisanerna som hjälpte till att befria florens under sensommaren 1944.

Den 27:e april så for jag och representanter från PrimaTravel och AtlasItalia på en rundtur i Umbrien, Lazio och Toskana, för att reka vägar och hotell inför min "guide-vecka" den 8-15/5. Då skall jag ha hand om en grupp svenska turister, jag ska guida dem på cykel från Castiglione och Lago Trasimeno, ner till Medelhavet, i närheten av kustremsan Maremma. Vi kommer att ha följebil med oss och åka från hotell till hotell, och bada i sjöarna Trasimeno och Bolsena, och kanske i Medelhavet om man är modig. Längs Bolsena-sjön så ska vi försöka följa den gamla rövarstigen "Sentieri di Briganti." För den som har varit i trakterna så är den gamla etruskiska Staden i Vulci välbekant, vi ska göra ett besök där, och samtidigt även bese den gamla borgen Castello della Badia. Vi ska även besöka de etruskiska gravarna i Tuscània, köpa lite olivolja i Canino, prova vinet Est!Est!!Est!!! i Montefiascone osv. Med tanke på resan förra året så känns det lite som att komma hem på mammas gata.


I kursväg så återstår nu bara vinodlar-kursen, just nu så har vi haft mekanisk teori, i nästa vecka så börjar de praktiska övningarna med traktor, ska bli spännande, traktor är väl det enda "körkortet" jag har kvar att ta. Övrig tid så extraknäcker jag på vingården Saione med att praktisera mina nyvunna kunskaper på kursen, och det är som vanligt, teori och praktik är inte samma sak J. Ett och annat cykelguide-jobb åt FlorenceByBike i Florens blir det också, mestadels amerikaner som vill ta sig en tur nerår Chianti-distriktet, eller besöka Fiesole.


Ciao,

Leif


2005 - mars

Buongiorno,
Solen skiner och temperaturen håller sig stadigt kring 20 grader, men nätterna och morgnarna är fortfarande kalla, så cyklar man på morgonen och är lite frusen om händerna så behövs handskar ibland. Jag har flyttat till ett lugnare kvarter söder om floden Arno, och min nya adress är:
Leif Karlsson
presso Carhuallanqui
Via G. Zanella 5
50125 FIRENZE
ITALIEN
Tramphoj:
Jag har köpt en ny cykel (som jag förvarar nattetid på rummet), av min nya arbetsgivare. Det underlättar att ha en hoj om man ska jobba som cykelguide. En tjej i rummet bredvid där jag bor fick sin hoj stulen häromnatten, trots kätting runt stolpe. Jag tror jag lägger min cykel under sängen inatt.
Jobb och studier:
Tre dagar i veckan så studerar jag till "Potino", kalla det gärna "vinplantsskötare", vi ska lära oss att plantera, beskära och ympa in grenar på vinplantor. På min lediga tid så praktiserar jag mina nyvunna kunskaper på Lucianos vingård Saione i Mercatale Val di Pesa, som ligger strax söder om Florens. Idag så ska jag ringa till ett par vingårdar för att söka jobb som
potino. Jag har börjat att jobba deltid som cykelguide åt FlorenceByBike
(http://www.florencebybike) och PrimaTravel (http://www.primatravel.se). På långfredagen hade jag mitt första guide-uppdrag, en grupp amerikaner som skulle göra Chianti-rundan, en tur på ca 35 km där man via södra Florens vackra villaområde beger sig till det mysiga samhället
Impruneta, där vi åt lunch på en vingård och provsmakade viner. Det var tänkt så i alla fall, men amerikanerna kom från Utah, och dricker inte alkohol, så vingårdsägaren blev lite snopen. Jag var egentligen prov-guide på denna tur, för huvudguide var Per, en annan svensk (från Västerås), som har bott i Florens i ett par år och försörjer sig som basketdomare, baskettränare och cykelguide. Hmmm... här kommer man som svensk och vill verka som cykelguide och sommelier, och tror man är lite exotisk, så stöter man på svenska sommelierer och cykelguider det första man gör :-) (När jag ansökte om mitt "Permesso di soggiorno" så träffade jag nämligen Mats, som har bott i Chianti ett par år och jobbat som både Potino och Sommelier...världen är liten.
Vinmässa:
På lördag 9/4 så åker halva skolklassen från Sommelier-kursen tillsammans med lärarna till VinItaly2005 i Verona, Italiens största vinmässa. Där blir det provsmakning hela dagen av viner från hela världen, smaklökarna lär få jobba skulle jag tro.
Fotbollen och Påven:
I lördags så skulle jag (och drygt 40 000 till) ha sett årets match, den mellan Fiorentina och Zlatans Juventus, men det bidde inget, påven var allvarligt sjuk och man ställde in alla matcher i Italien både under lördagen och söndagen. Efter hans bortgång så proklamerades det landssorg i tre dagar. Wojtyla var en viktig och stark person, både kyrkligt och politiskt. Ska bli
spännande att se vem som kommer att efterträda honom.
Imorgon blir det mera vinplantor att beskära, och nya lektioner i "Agricoltura per i viti".
Mvh,
Leif

2005 - februari II

Buongiorno!

Middagen med Kurre Hamrin gick alldeles utmärkt, det bjöds på sedvanlig 3-rätters italiensk meny, primo - hemmagjord ravioli, secondo - biffstek, med contorni (sallad), dolce - Tiramizu. Jag hade också med mig en Chianti Classico från Lucianos vingård Saione. Med på middagen var också några andra svenskar, en sportjournalist och en fotograf från Canal+, och en som studerar kultur och design och Florens.
Praktikplatsen på ön Elba gick om intet efter vidare diskussioner med hotellchefen, han tyckte jag talade för dålig italienska, den var inte tillräckligt "målande och beskrivande". Det är mestadels italienska turister där, och han hade väl tänkt sig en svensk Sommelier som ett exotiskt inslag; jag däremot hade fått för mig att han ville locka fler skandinaviska/svenska turister dit, men så var inte fallet.
Häromdagen så träffade jag en svensk på den lokala Questuran (polisen) i Florens, när jag var där för att lämna in mina 4 foton till mitt "Permesso di Soggiorno" (tillstånd att stanna mer än tre månader i landet, för studier/arbete). Det visade sig att  han var utbildad Sommelier, och bodde i Greve i Chianti, jobbade som vinbonde i Chianti och extraknäckte som Sommelier på ett Enoteca i Florens.... världen är liten, vi ska hålla kontakten och försöka samarbeta på något vis.
Det finns ett reseföretag som heter PrimaTravel i Göteborg, de har olika typer av resor till Toskana, vandring, cykling och andra div utflyktsresor, de söker guider här i Toskana nu, så jag har hört av mig till dem, och de är intresserade av mina tjänster, räknar med att få svar vilken dag som helst.
Jag var inne på ett bemanningsföretag som heter "LavoroDiPiu" och sökte jobb som lastbilschaffis, arbetet bestod i att köra ut pappersartiklar till olika grossister från fabrik, får svar om ett par veckor.
Igår var det 25 km kö på motorvägen mellan Florens och Lucca, stora tidningsuppslag om den fruktansvärda vintern, till och med gondolerna i Venedig fick ställas in, och det händer väl inte så ofta. I Umbrien så hade man -32 uppe i bergen häromnatten, den tuffaste vintern på 200 år säger dom.
Ikväll blir det lektion nr 6 i Sommelier-kursen, vi ska gå igenom Champagne-sortimentet, hur det tillverkas, och vad det passar att drickas till.
Idag så ska jag åka och titta på ett rum i Florens, tyvärr så "måste" jag nog flytta, pga att hyresvärdinnan inte håller sig till vad det är sagt att rummet ska kosta, dessutom så tillåter hon rökning i det allmänna köket och de gemensamma toaletterna, vad jag tycker spelar tydligen mindre roll. Det är en klasskamrat på kursen L.I.F.E som har tipsat mig om det rummet (ett stort rum), hon bor själv i den lägenheten. Kursen är ganska rolig, den är för invandrare från hela världen, man får lära sig hantera språket i olika situationer, olika kulturella särdrag, berätta om sitt hemland, sig själv, italiensk juridik, och till och med en liten datakurs :-)
Salve,
Leif

2007-01-07

Hej,

En skön söndag i Göteborg, med vandring till ett kolonilottsområde i Delsjön. När vi kom fram dit så klev vi in i vännerna Majken och Britas stuga och värmde oss med kaffe, choklad och likör, livet är väl härligt?

Vi gjorde en gemensam lunch hemma i Martins lägenhet, sedan så var det några som sov middag...

På kvällen så blev det en promenad till, via Redbergsplatsen och Örgryte.

/Leif

2007-01-06

Hej,

Sovmorgon idag!

Idag så hälsade jag på min gamla hyresvärd och boende på Koppargatan i Kungsten. Där bodde man i 5 år, och när man kom dit så var man på vippen att kolla "sin" gamla brevlåda, av ren gammal vana antar jag. Det var två  år sedan vi sågs, så det blev ett kärt återseende, och barnen växer som alltid.

Tillbaka till Tegnérsgatan för middag med vänner från den trevliga Etruskien-resan 2004.

Sedan så blev nattvandring med hund och lite gott rödtjut med trevligt samkväm vid Redbergsplatsen.

/Leif

2007-01-05

Hej,

På dagen så satt jag mest och knåpade ihop mina gamla månadsbrev på bloggen, det blir alltid lite pyssel och knåp att redigera ihop sådana texter.

På kvällen så blev det thai-mat i Partille hos en vän jag inte hade sett på över tre år, mycket gott och trevligt. Har man en thailändsk fru som jobbar på thailänds restaurang så finns det onekligen goda möjligheter till god mat.

/Leif

2005 - februari

Ciao tutti!
Nu har jag installerat mig i mitt rum i Florens, packat upp alla väskor och parkerat tramphojen utanför porten i riktning mot San Lorenzo-kyrkan. Solen skiner, kyrkklockorna ringer och "knallarna" eller vad det heter på italienska kränger skinnväskor som aldrig förr på gatan utanför, nu känns det som om jag kommit hem.
Sommelierkursen:
I lördags så for jag till Prato för att skriva in mig på sommelierkursen som Toskanas Sommelierförening håller i. Kursen (del 1 av 3) kommer att pågå i tre månader, med 15 lektionstillfällen, sista lektionen hålls den 18:e april. Diplomerad sommelier räknar jag med att bli om ett år ungefär. Det var säkert en 20-25 st som skrev in sig på kursen, bl a en japan, som i princip bara kunde japanska, men vin doftar och smakar ju likadant på alla språk... han verkade väldigt trevlig och ambitiös. Det var också ganska många vackra unga italienskor som skrev in sig på kursen, verkar bli en bra kurs det här :-)
Kurt Hamrin:
Idag så pratade jag med Kurt Hamrin och hörde mig for om han kunde hjalpa mig att skaffa jobb här i Florens. Kurre Hamrin är for dem som inte vet det en levande fotbollslegendar som har levt i Florens sedan 50-talet, då när han var proffs i Florens stolthet Fiorentina, en gudabenådad tekniker med snabba fötter. Kurre kommer att bjuda mig på middag i veckan, kanske det blir fotboll också, Fiorentina mot något annat Serie A-lag (törs man säga att man håller på Juventus tro?) Med på middagen blir ocksa en annan svensk (göteborgare dessutom), Ola Wiklander heter han, sportjournalist som bor och arbetar i Florens, ett jobb som jag också skulle kunna tänka mig att fördjupa mig i, vi får se vad som sker, jag har aldrig ätit middag med en livs levande sportjournalist förut :-)
Lokalt folkliv:
Precis när jag putsat klart mina fönsterrutor på rummet så dundrar en brasiliansk sambaorkester förbi, tydligen har någon tyckt att 6:e februari är en bra dag att ha karneval på, men varför inte? Långkalsongerna syns ju ändå inte under långkjolarna, någon i kortkort såg jag inte till av någon anledning. En av grannarna i lägenheten är från Brasilien, jag ska fråga henne mer om karnevalen, återkommer i frågan.
Mina grannar i lägenheten:
Hyresvärdinnan heter Lucia och kommer från Sicilien, det gor också min rumskamrat Bernardo (vi delar på den höga hyreskostnaden), Nina kommer från Moldavien, Marco kommer från Frankrike och Algeriet, Moniqa kommer från Brasilien, Rosa kommer från Rumänien, Rita kommer faktiskt från Italien, och Lucias hund som kallas for "den stora månen", ingen aning om vart han kommer ifrån...
Tantissime Saluti,
Leif

2005 - januari

Hej,

Den 4:e februari flyttar jag mina bopålar till Florens. Just nu så står jag mitt uppe i alla de praktiska bestyren av packning, försäljning-, bortskänkning och kassering av möbler o d. Den 5:e februari börjar min utbildning till sommelier (vinkypare). Den ska vara i närheten av Florens, i en stad som heter Prato. Jag hoppas få praktisera på ett hotell ute på ön Elba, i den lilla staden Portoferraio, Elba ligger strax utanför Toskanas kust. Jag har under en längre tid varit ganska så förtjust i italiensk mat, dess viner, bilar, motorcyklar, helt enkelt dess kultur i stort och smått, så det ska bli kul att få känna hur det är att bli en bofast florentinare.
Jag har faktiskt hittat en rodd- och kanotklubb i Florens, de har sin klubblokal i en källare som i princip ligger under det kända konstmuséet Uffizierna här i Florens. Precis vid klubblokalen rinner floden Arno förbi, och jag har sett flera paddlare och roddare som har givit sig iväg under Ponte Vecchio till alla turisters förundran, för att ganska snart återvända. Floden är sektionerad genom staden, så den paddlingsbara sträckan blir bara någon kilometer, men det är en ganska vacker miljö att paddla i, om man är intresserad av medeltida konst och byggnader. Jag ska försöka bli medlem där, så får vi se hur det går.
Det finns vackra cykelvägar och underbara vandringsleder för den som är intresserad av aktiv semester i Toskana, det finns även två ställen där man kan åka skidor både på längden och på tvären, från december till april.
Övrigt som har hänt/kommer att hända (mig) under året:
  • Skördat vindruvor och oliver på en vingård i Chianti-distriktet.
  • Att snart få träffa fotbollslegendaren Kurt Hamrin på middag i hans hus i Florens.
  • Gått på italienska arbetsförmedlingen i Florens.
  • Gått på nyårsteater på Florens vackraste teater (Pergola).
  • Att bo i ett rum i en 7-rumslägenhet i ett 1500-talshus i centrala Florens, mina grannar fn är från Brasilien, Moldavien, Rumänien och faktiskt Italien, hyresvärdinnan är fren Sicilien och är hårfrisörska, så nu är det snart klippt, hoppas jag i alla fall.
  • Att få se italienska mc-poliser göra wheelies utanför domkyrkan i Florens under utryckning....
Att söka i Italien är en upplevelse, speciellt när man kommer in på
arbetsförmedlingen i Florens för första gången, det liknar mest det
som kallades "skeppsbrott" under gymnastiktimmarna, men personalen har
väldigt gott hjärta när de väl inser att man behöver deras hjälp,
så nu har jag fått mitt Codice Fiscale och finns i deras register som
arbetssökande. Jag har sökt några jobb som programmerare och
projektledare, men det är tufft i den branschen just nu. Det som verkar ligga
närmast till hands är busschaufför, jag har kört en del sådant i Sverige.

Men helst så vill jag ju bli Sommelier, och jag tänker börja en
sådan utbildning den 5:e februari i Prato, kursen arrangeras av Toskanas
Sommeliersällskap. Efter det så tänker jag försöka praktisera en del,
rent av på ett 5-stjärnigt hotell på ön Elba, om allt går vägen. Innan jul så såg
jag en annons i den lokala tidningen att de sökte en sommelier, och jag
skickade bara ett enkelt brev där jag beskrev mina utbildningsplaner
och frågade om jag kunde få komma dit och praktisera i sommar (och
kanske locka dit lite svenska turister). Tro't eller ej, men någon från
hotellet ringde mig igår precis när jag var på väg till
Trygghetsrådet i Nordstan (Göteborg), och ville ha reda på lite mera hur mycket jag kunde
om språket, kulturen och viner. Så samtalet slutade med att han ville
att jag skulle ringa honom när jag återvänder till Florens i
februari, så att vi kan träffas och känna varandra på pulsen lite. Ibland
är det stolpe in här i livet.
Har ni vägarna förbi i Florens och vill hälsa på så skicka gärna ett mejl eller ring.

Jag tänker vara flitig att försöka skriva ett litet nyhetsbrev varje månad, och tala om lite vad som händer i mitt nya liv i Florens-Toskana. Vill ni ha det så skicka gärna ett mejl till mig om det.

/Leif

2004-december

Ciao tutti,

En liten kort rapport från mina jobb-och kurssökningar i Florens; jag var inne på Florens arbetsförmedling häromdagen och det var intressant upplevelse, efter att ha pratat med 4 personer kunde jag äntligen skriva in mig, efter att först ha varit till ett annat kontor och skaffat mig ett "codice fiscale" som alla boende i Italien måste ha, åtminstone om man söker jobb som i mitt fall. En 'codice fiscale' ser ut ungefàr som om man har stoppat in ditt namn och personnr i en slumpgenerator, ut kommer något som ser ganska roligt ut, som om någon skulle ha spelat alfapet med ditt namn och ett antal siffror.
Jag har anmält mig till 2 st kurser i vår, en för provsmakning av vin, och en för provsmakning av olivolja, båda går i Florens. Efter dessa kurser tänker jag söka jobb på något av de "Enoteca" som finns i Chianti-regionen. Skörden av oliver slutade så sent som den 22/12, så jag han med att skörda en hel del oliver nu i december, ett gott dagsverke minsann!
Det är lågsäsong inom guide- och restaurangbranschen, så mina jobbsökningar där går trögt. Störst chans ser det faktiskt ut att finnas inom min gamla bransch, it-branschen, med programmering och projektledning.
Det finns många intressanta små bokhandlar och bokantikvariat i Florens, jag har hittat många intressanta böcker om Etruskerna.
Jag har fått tag i ett rum i centrala Florens, nära San Lorenzo-kyrkan. Det finns gemensamt kök, och två badrum. Om man vill skriva brev till mig så skriver man adressen så här:

Leif Karlsson
presso Luciana Cosenza
Piazza di Madonna degli Aldobrandini 1 50123 FIRENZE 
Italiensk mobiltelefon: 0039-3284540182
Svensk mobiltelefon: 0706-051628

Jag har lyckats att laga mat i mitt nya kök, det smakade helt underbart, och brandlarmet gick inte en enda gång :-)

Jag kommer hem till Göteborg den 6/1-05, a dopo!

Felice Anno! Nuovo
/Leif

2007-01-04

Hej,

I horisontellt regn bland gränderna i Haga så kämpade jag mig fram till en läder- och skinnbutik för att köpa träskor till Dominick i Florens. Det blev ett par klassiska svarta, ortopediska, utan dalahästmotiv.

Liv i kappsäck - idag så bytte jag "pensionat", för att flytta till en annan god vän, som bor ganska nära Scandinavium. Jag har kommit fram till att under de 20 dagar som jag är här i Sverige, så kommer jag att bo på 7 olika ställen. Jobbigt, men också mycktet givande, man hinner med att prata med sina nära och kära på ett helt annat sätt. Ska dock bli skönt att komma hem till Florens och sova i sin egen säng.

På kvällen käkade man pizza, kan ni tänka er, (längtan hem till Italien blev väl för stor).

/Leif

2007-01-03

Hej,

Tog mig en tur med Älvsnabben över till Lindholmen för att luncha med en gammal Volvo-kollega och tillika vandrings-polare, vi hade inte setts på två år, så det blev en riktig långlunch.

Efter lunchen så fick jag äntligen tag i ett par trädskor åt min amerikanske vän i Florens, han kommer att bli jätteglad när han får ett par "swedish clogs" att steppa runt i nere i Florens, italienarna kommer att bli mäkta imponerade.

På kvällen så åkte vi långfärdsskridskor runt hastighetsovalen på Rudalen i Göteborg, det var lite som Bambi på hal is, det var två år sedan man sist stod på skridskorna, men det gick bra. Man hittade lite nya muskler i benen om inte annat... Det var roligt att träffa gamla skridskokamrater man inte hade sett på ett par år, det fanns mycket att prata om som hade hänt de senaste åren. Det ösregnade i stan, men det finns ju numera tak över skrinnarovalen, vilket gör det  mycket mer behagligare att skrinna fram där, och isen står sig naturligtvis mycket bättre.

/Leif

2007-01-02

Hej,
Lite shopping skulle göras idag, var på jakt efter klassiska svenska träskor åt en god vän i Florens, en inte helt enkel sysselsättning att ägna sig åt så här års, det är liksom inte riktigt säsong nu.

Någon som varit i toppen på Gothia Towers i Göteborg? Där finns det en bar som heter Heaven23, där kan man avnjuta räkmackor och njuta av utsikten över hela den pulserade staden, görs bäst på kvällen när staden ligger lite inbäddad i mörker och har alla ljusen tända. (Vilken jag och en kompis gjorde denna kväll).


Den därpå följande hockey-matchen i Scandinavium mellan Frölunda och Mora kan nog förpassas till glömskans marker, det var ett riktigt sömnpiller, ett nyårsrostigt Frölunda mot ett kontringsbenäget Mora, 0-2 till Mora - ridå! Det var 12 000 på läktarna, men det hördes sällan. Ja, det kanske är lagom som nu, med en match i Scandinavium vartannat år ungefär.


Måste säga att kvaliteten på spårvagnarna har blivit bättre sen jag åkte sist med dem, för något år sedan, nya fräscha vagnar.

/Leif


2007-01-01

Hej,
Så blev det äntligen nytt år, med raketer, smällare, rök, regn, blåst, god mat och dryck i gott sällskap. Nyårsdagens förmiddag firades med promenad i Majorna och belönades med kanelbulle och Cappuccino på Café Columbus mitt bland gränderna i Majorna. Sedan blev det en lunch tillsammans med vänner man inte har träffat på länge, det blev många trevliga diskussioner om det som har varit, och det som komma skall. Tidigt på kvällen så tog vi en promenad "Slottskogen runt", och då mindes man sina bravader i Fältstafetten på den tiden man jobbade för Volvo IT. Min gren var alltid cykel- och skytte-delen. Det har sina sidor att försöka hålla bösspipan still när man har cyklat ett par km och kommer fram med andan i halsen.... det är bara att hålla andan, blunda och hoppas att man siktar rätt :-)
/Leif