2007-12-18

Hej,

Jag kunde ta mig en runda i Florens och ge jul-hälsningar till mina vänner på cykelbutiken FBB, och likaså transportserviceföretaget Limo In Florence. Jag var hemma en sväng hos Kurre och Marianne Hamrin och fick mig en fika, det värmde gott!

Som vanligt packar man in i det sista, men jag skulle bara resa med handbagage den här gången hade jag tänkt, så det var inte så mycket som gick ner i väskan, att välja är en svår konst.....


På flyget så fortsatte jag att läsa den spännande "sicilianska" boken Il Gattopardo, blir väldigt sugen på att åka ner till Palermo efter att ha läst denna!

Ryan Air var för en gångs skull sena iväg från Pisa, och det rejält, vi kom iväg en och en halv timma efter utsatt tid, så min kära bror i Linköping fick vänta gott på mig innan han kunde sätta sig i bilen och åka upp till Skavsta flygfält för att möta mig där.

/Leif


2007-12-17

Hej,

Satt nästan hela dagen och gick igenom grammatiska övningar inför kvällens "förhör" med Giuseppe, idag är den sista språklektionen före jul. Övningarna gick bra, och jag fick godkänt av Giuseppe, han verkar nöjd med mitt italienska skriftspråk, även förståelsen av det talade språket, det är som vanligt det talade språket jag får kämpa mest med

Det blev en del praktiskt fix inför morgondagens hemresa till Sverige. Jag ringde en del vänner och önskade dem God Jul och Gott Nytt År.

/Leif

2007-12-16

Hej,

Var mest hemma och kurerade min förkylning, de kalla bergsvindarna igår hade nog tagit sitt pris trots allt - "snörvel".

Vi firade Molisanen Matteos 35-årsdag med buller och bång, han hade bjudit några kamrater från lärarhögskolan och vi delade på pizza och tårta så det stod härliga till, sjöng och skålade i bubbelvatten så att det värmde inombords. Den grappan han fick av mig som födelsedagspresent skulle man inte tacka nej till.....

Den här födelsedagsfesten kändes också som en "julmiddag", att det var den sista gemensamma middagen i kollektivet, innan var och en åkte hem till sig för att fira jul i Molise, Friuli, Marche och Sicilien.

/Leif

2007-12-15

Hej,

For iväg till San Quirico som ligger i närheten av Lucca i västra Toskana, för att träffa Cristina. Hon är här för att träffa sina föräldrar som bor i den lilla bergsbyn.

Den här dagen så blåste det kallt i bergen kan jag lova, man hade långkalsonger på men det blåste snålt ändå kan jag säga. Vi fick hålla oss varma genom att klä granen i byn med alla stjärnor och andra tillbehör. Det var ett kul jobb! Dekorationsgrejorna till granen var av hårdplast, så de höll bra när man råkade tappa dem.... Det blev varm choklad som belöning efteråt, det var vi alla värda. Vi, det var jag, Cristina och 7-8 st av byns andra damer, männen? Tja, de satt inne i värmen och spelade kort :-)

/Leif

2007-12-14

Hej,

Trot eller ej, men lyckades sparka liv i min gamla Alfa idag, hade slagit på stort och köpte ett nytt batteri till den. Den startade glatt på andra försöket efter ett och halvt års vila ute på den toskanska vischan, närmare bestämt Lucianos vingård i Mercatale:


Visserligen är det en familjeracer till bil jag har, men avgassystemet börjar låta lite väl sportigt...... 


En bild på gårdens hund Toby:


Innan jag for iväg från vingården så tog vi en bild på mig, Lucianos pappa, och Toby såklart, som alltid vill vara med.


Min Sicilianske vän Giuseppe fyller år idag, det är bara det att han är Lyon med sina lärarstudiekamrater, så man får väl gratulera på avstånd, eller "mässa honom" (hm, nu låter jag som en predikant....).

Colettes födelsedagsfest på Óibo blev en succé, mycket folk, mingel, mat och dryck. Det var min första gång på Óibo, men det blir nog fler, en perfekt mingelbar med alla tänkbara tillbehör.

/Leif

2007-12-13

Hej,

Colette, vår sydafrikanska sekreterare på Best Tuscan Tours har sin födelsedag idag, och vi hade givetvisen födelsedagslunch med henne (själva festen kommer i morgon kväll, på den nyöppnade baren
Óibo här i Florens).

Julmiddag med gänget på Florence By Bike, folket som jobbar i cykelbutiken och tillhörande cykelguider, julklappsutdelning och knytkalas, kort sag en mycket trevlig kväll, och natt med för den delen, jag tror klockan blev nästan 1 innan den julmiddagen slutade. Mitt medhavda vin blev ett perfekt komplement till middagen, mycket uppskattat. Vad jag fick för julklapp? (Chokladkyssar från Perugina......) Tror någon försöker säga mig något.

Lucia? Hanns inte med idag, men det kommer att köras fler luciatåg under de kommande dagarna, arrangerat av dessa Svenska i Florens. Har för mig att de springer runt på IKEA en av dessa dagar, den 15:e december om jag inte missminner mig.

/Leif

2007-12-12

Hej,

Lunchade med Astrid idag. Hon har sitt företag
Tema Toskana och har liksom jag ett passionerat förhållande till Toskana. Den agriturismo eller lilla stuga på landet som finns att hyra, som inte Astrid känner till, den är inte värd att veta.

Möte nr 2 handlade om transporter och transfers, vi har ett större behov av sådant nästa år. Han jag pratade med idag har 30 års erfarenhet som busschaufför och reseplanerare i Toskana/Italien, kan det bli bättre?

Var inne en sväng på banken, som nästan alltid i Italien så är det marmorfrossa från golv till tak, med pelare och doningar så det står härliga till.

/Leif

2007-12-11

Hej,

Promenixade till kontoret och jagade hotell till vår cykeltur i Umbrien, men det går segt, man kan nästan tro att de redan har gått och snyltat på julledigheten. Vi kikar också på att hitta nya kontorslokaler inför nästa år, vi tänker nämligen utöka med en person, och behöver därmed ett skrivbord till. Dessutom så känns det lite som att vi behöver ha ett kontorsrum för oss själva, där vi kan diskutera fritt, utan att behöva tänka på vad vi säger, eller riskera att bli avbrytna av dem vi delar kontoret med. Visst, det är bra med halv hyra, men ibland känns det bra trångbott, särskilt när vi båda får besök samtidigt.... Stället jag var och tittade på nu ikväll var jättefint, bara en hake, det var ledigt nu, och vi kommer inte loss från våra nuvarande lokaler förräns en bit in på nästa år, men det kanske går att lösa på något sätt. Enda nackdelen är att vi blir nästan granne med polisen............., eller det kanske är en fördel förresten? Beror väl på vilken typ av verksamhet man har skulle jag väl tro.

När jag gick hem på kvällen genom centrala Florens så kunde man se alla juldekorationsbelysningar lysa så grant. Florens har gått och blivit ett riktigt jul-resemål, kombinationen av kvalitets-shopping och möjligheten att besöka alla muséer och kyrkor m m utan sommarens långa köer är tydligen en vinnande kombination. Den klart lugnaste perioden på året i Florens är januari-början av februari, också den klart kallaste (kan det ha något sammanband tro?).

Någon som minns sommaren som var?

Har ni sett en sån stil han har?

/Leif


2007-12-10

Hej,

Mötte upp Stefan och så tog vi bussen ut till Lucianos vingård i Mercatale, dels för att hämta hans bil som hade stått långtidsparkerad där, men också för att byta bromspump i min kära gamla Alfa. Stefan var så upptagen av att fota att han glömde påsen med alla Italien-kartor, bil-papper och kylarvätska kvar på bussen! (Ridå)

Men vi vandrade ut sista biten till vingården i solskenet och trivdes ändå ganska bra. Deras hund Toby tog emot oss med viftande svans, och man kände sig som alltid mycket välkommen.

Stefan och jag kavlade upp ärmarna och snart så var bromspumpen bytt, det var bara att lossa 3-4 bult och ett par slangar så var allting på plats. Det var när vi skulle åka iväg i Stefans bil som det "roliga" började: lampan för kylvattnet började lysa, och när vi gick ut för att titta efter så framgick det rätt snart att det var vattenpumpen (
Gerd?). Det känns så lagom roligt att inse det när man har ca 220 mils hemresa framför sig.... Men de får väl ta det lite försiktigt med en fikarast var 10 mil och fylla på vatten.... men det är bara hålla tummarna att de tar sig hem.

Till att börja med så tog vi oss in till Florens och där tog jag avsked från Stefan och hans förberedelser inför nästa dags färd mot Sverige - "De ä bar å åk"

/Leif

2007-12-09

Hej,

Boken "Il Gattopardo" av Giuseppe Tomasi di Lampedusa är ett gott stycke 1800-talshistoria från Sicilien, väl värd att fördjupa sig i.

Idag så var det fest igen, fast nu i ett lite större format. Det var min vän modelejonet Elisabettas födelsedag, hon känner en massa mode- och konstnärsmänniskor i Florens, hennes farbror (som är konstnär) känner en annan konstnär som har en fantastisk "mingel-lägenhet (takvåning)" i stan. Så dit knatade jag, och fick mig träffa 60-70 st människor, varav jag kände 2 st sedan tidigare, utöver jubilarskan själv förstås! Det blev en del angenäma nya bekantskaper, en skön blandning av engelsmän, amerikanskor och en och annan italienare förstås.

Elisabettas farbror heter
Silvano Campeggi, han ritade under 50-60- och 70-talet många film-posters (ca 3000) till biografer runt om i landet (Metro Goldwyn Mayer, Universal, Paramount m fl), och han har numera en konstskola i Florens. Silvano var givetvis med under kvällen och underhöll med en del spontanteckningar.

Det blev en hel del aperitivo, snittar, vin, gående bord, champagne, bubbel-babbel och dans tills grannarna ringde och klagade på för hög ljudvolym...... (söndag kväll, men ändå :-;) Och hem gick man sedan, mätt, drucken och glad i hågen.

/Leif

2007-12-08

Hej,

Idag så ringde Lorenzo, en av mina cykelpolare och frågade mig om jag var intresserad av att gå med i deras cykelteam och köra några tävlingar nästa år....., jag som inte har kört en tävling sedan Hymers klubbmästerskap i Linköping 1993..... Men jag har alltid drömt om att få köra några tävlingar i vackra Toskana, så det här är kanske rätt tillfälle, fortsättning följer. Form och färg på tävlingströjan måste vi bestämma också, några förslag?

Läser en mycket intressant bok just nu -
Il Gattopardo heter den, handlar om några familjer på Sicilen under Garibaldis och hans 1000 röda skjortors armés erövring av ön. Den beskriver ganska väl hur konfrontationen mellan det gamla adliga Siclien möter det nyrika borgerliga Siclien, med alla dess olika värderingar och vanor som kolliderar, läsvärd!

Ikväll blir det överraskningsfest för Dominick, han fyller 40 och vi, kollegor och vänner kommer att vänta på restaurangen dit hans blivande fru kommer att ta honom, som tror att det ska bli en romantisk middag på tu man hand :-)

/Leif

2007-12-07

Hej,

En 4 km's promenad till jobbet idag, känns skönt ibland att ställa cykeln ifrån sig och bara knata lite. Man brukar säga att man ser så mycket mer av världen när man tar cykeln istället för bilen, och samma sak gäller förhållandet mellan att ta till apostlahästarna istället för cykeln. Även om jag har traskat runt i Florens i tre år nu snart, så finns det hela tiden något nytt att upptäcka.

Vi hade besök av en annan MTB-fantast, han är amerikan, men av och till så har han bott i södra Toskana i 15 år, och brukar roa sig med att träna på alla de grusvägar som utgör veterancykelracet
L'Eroica, som brukar gå av stapeln i september varje år. Vi på Best Tuscan Tours ska köra en tur nästa år, så den som vill hänga på får gärna höra av sig till mig.

I Sverige så brukar det vara After work med öl och plockmat, här i Italien så är det Aperitivo med Prosecco och plockmat, lika gott, det bubblar lite mera i näsan bara....

/Leif

2007-12-06

Hej,

Det var sådant kanonväder så jag bara måste ge mig ut på en runda till Pontassieve, man åker i princip längs med södra och norra stranden av floden Arno, det tar ungefär två timmar och man känner sig rätt så nöjd när man kommer hem, med vinden i ryggen och solsken i blick, visst är hon fin?:



Jag fick också en gratisbiljett till galamiddagen på
konstbiennalen, synd bara att det krockar med födelsedagsfesten för Dominick, men det kanske är någon intresserad? Galamiddagen är på lördag kl 8 (Fortezza da Basso i Florens).

Passerade också cykelbutiken Florence By Bike och bestämde med mina cykelkompisar att vi skulle hoja nu på söndag, det blir sista turen innan jul.

/Leif

2007-12-05

Hej,

Träffade en god vän till Giuseppe som jobbar här i Florens för någonting som heter
Gustibus, en sammansluting för att anordna gourmet-turer med lokal prägel, där gourmet-turister hjälps att hitta smultronställen lite utanför de stora turiststråken i Toskana.

Grammatik? Jajamensan, idag tyckte Giuseppe att vi skulle gå igenom Forma Attiva e Forma Passiva.

Vi har fått problem med läckande gasrör i köket, så det börjar bli dags att få husägare och en reparatör, annars så blir det mindre hälsosamt.

/Leif

2007-12-04

Hej,

Idag så var jag Herre på Kontoret, både Dominick och Colette var ute på hotell-visit i Chianti, för att besöka de hotell vi använder oss av, förhandla om priser och boka datum för nästa säsong.

"MTB-Roberto" kom förbi och vi gjorde de sista genomgångarna inför vår publicering av MTB-turer nästa år, som givetvis blir på vår sajt
http://www.besttuscantours.it/, där finns också några filmer från våra cykelturer i september i år, när jag var guide för en emerikansk grupp som cyklade Siena - Casole d'Elsa - Siena, klicka på knappen "Virtual Tour" :

så hittar ni alla tre filmerna (Saddle up - On the road - Farewell dinner).

/Leif

2007-12-03

Hej,

Språkade lite med Roberto, vår nya MTB-guide som ska börja jobba för oss nästa år. Han har kuskat runt bland skogarna i Toskana i snart 10 år, så de stigar och småvägar han inte känner till, de är inte värda att veta. Roberto är utbildad arkitekt, men jobbar som fotograf och montertillverkare under olika mässor runt om i Italien. Han kallar sig för "Roberto Mistercarnia" och har följdaktligen en egen
sajt med alla bilder han har tagit på sina exkursioner runt om i Toskana, och Dolomiterna, där han trivs väldigt bra i ett bergsområde som heter Carnia, därav sitt nya efternamn.


På kvällen så var det dags för att ta tåget till Prato och göra vinprovnings-provet. Hur det gick? Sådär, några slarvfel gjorde att jag blev på gränsen till godkänd, måste lära mig att koncentrera mig bättre och att inte låta mig störas av saker som händer runt ikring mig. Ibland så blir jag fortfarande osäker när jag ska uttrycka mig på italienska om nyanserade skillnader hos vinets egenskaper.

/Leif

2007-12-02

Hej,

Repeterade alla italienska termer för vinprovning, alla tre kategorier, färg, doft och smak. Det blir nämligen prov borta i Prato i morgon kväll på Sommelier-kursen.

Idag så fick jag klart med Kyle och hans grupp som studerar "vildmarksmedicin", de kommer hit nästa år igen för cykling, vin- och ostprovning i trakterna runt
Pienza.

Giuseppe är tuff som italienska-lärare, han är krävande, men får en också att förstå hur man kan uttrycka sig på italienska. Upplever honom mer som en teaterskådis än lärare faktiskt. Hans dröm är att bli filmregissör, men för att försörja sig (innan han förväntar sig slå igenom) så måste han gå omvägen över att bli lärare i italienska och historia.

/Leif

2007-12-01

Hej,

Första advent, och alla blir så julsnälla så!

Tog det mest ganska lugnt, läste lite böcker och gjorde några djupdykningar i italiensk grammatik (Passato Remoto).

Vin-passionist till trots, när jag och Hilary var ute en runda på stan så blev det hederlig pilsner!

/Leif

2007-11-30

Hej,

Var på konstbiennalen i Florens med Hilary, och besökte då givetvis Stefan och Masha där hon ställde ut sina tavlor. Hilary studerar mer av den gamla klassiska konsten istället för den moderna som ställs ut under dessa dagar, så för henne var det erfarenhet av mycket starkare färger och mer kanske svårtydda uttrycksformer än hon är van vid på skolan, men konstnärer tycks ha ett eget språk när de talar med varandra.


(Själv så tror jag att jag håller mig till cykel, vin- och mat)

/Leif


2007-11-29

Hej

Stefan Martinsson och hans ryska fru kom på besök i Florens, då Masha som hon heter, ska ställa ut på konstbiennalen här i stan. Stefan hade också vänligheten att ha med sig en bromspump till man Alfa som står och trycker i ett hörn av Lucianos vingård. (Stefan har samma egendomliga "sjukdom" som jag, Alfa-tok kallas det).

Stefan gjorde bedriften av att köra bil från Sverige till Florens, och genom den värsta Florens-trafiken till utställningsområdet Fortezza da Basso, inte det första man gör efter att ha gått ut körskolan, om man säger så.

/Leif

2007-11-28

Hej,

Någon som varit i
Castiglione del Lago (Trasimeno), en vacker medeltida stad mycket strategiskt beläget ute på en udde i Trasimeno-sjön:



Här kommer förmodligen en av våra Umbria-turer att dra förbi nästa år.


Umbrien? Det känns som att man lever lite lugnare här än i Toscana, och har mer tid för varandra. Om det verkligen är så? Ni får väl komma hit och känna efter....

/Leif