2007-03-29

Hej,

Jag hämtade  min bror på morgonen i Linköping för att träffa vår syster och pappa, det var dags att göra bouppteckning efter mamma. Efteråt så åkte vi till Ragnar Dahlbergs fik i Gamla Linköping för att språkas och ta nya tag för framtiden. Det var underbart vårväder och man kunde sitta ute i solen och njuta av fågelkvittret. Vi hade också nöjet att stötat på legendaren själv, Ragnar Dahlberg kom nämligen dit med följe och skulle fika när vi var där, så nu har jag nästan gjort en Lassie, hälsat på en TV-kändis. Tror att chefen för Gamla Linköping var där, och någon journalist från Östgöta Correspondenten. Innan vi lämnade Gamla Linköping så kunde vi givetvis inte hålla oss från att gå till Chokladboden och frossa i det som fanns där, mums! om man säger så.

Linköpings hockey-stolthet LHC gick till SM-final i hockey, kan ni tänka er? De regerande mästarna Färjestad åkte på däng i tre raka hemma i Karlstad, det var det väl ingen som trodde, men så blev det, och hjärtat klappade lite extra, när man satte där tillsammans med brorsan och pappa. Lite annat spel idag, än i början av 90-talet, då föreningen gjorde konkurs och började om i de nedre regionerna. Man ska aldrig ge upp! Någon som har en finalbiljett att sälja? Det lär väl bli tokrusning nu till Cloetta Center....

Var inne och shoppade lite på klassiska Åhléns i Linköping, det var sig likt det mesta.

/Leif

2007-03-28

Hej,

En dag i lugnets tecken hemma i Sverige, tillbringade mycket tid med min far efter att ha skjutsat brorsan till jobbet. Som tack så fick jag låna hans bil resten av dagen, och kunde åka ut till pappa i lugn och ro. Åkte förbi den lokala ICA-affären i Sturefors och handlade de ingredienser som behövdes för att göra en riktig Spaghetti Carbonara åt pappa och mig. Det är inte så ofta jag får chansen att laga mat åt pappa nu när jag bor i Italien, så det här kändes extra viktigt denna gång. Vi talade förstås en del om mamma och gångna tider som flytt.

När man såg sig omkring hemma så insåg man nu hur mycket påmind man blev om mamma, med vissa saker man gjorde hemma i huset, och med vilka saker man lade blicken på, eller tog i med händerna.

Jag gick igenom en del post som jag hade fått hemskickat till föräldraadressen, några var efterskickade från min gamla hemadress i Göteborg (otroligt, över två år efter att man har flyttat så fortsätter det att komma post dit), liknar nästan italiensk nivå på administration :-)

Vi satte sedan på radion för att lyssna på EM-kvalet i fotboll mellan Sverige och NordIrland, och det vet ju en del av oss hur det gick :-(, det blev en grym förlust med 2-1. Vi släckte förlusten med varsin öl och gick och lade oss.

/Leif

2007-03-27

Hej,

Var inne en sväng på kontoret för överlämna en del information till sekreterare Colette. Hon är en vacker blåögd blondin från sydafrika, som liksom vi andra i företaget har fallit för skönheten och livet i Florens med omnejd. Vi gick igenom bokningsläget, diskuterade vår nya logotyp och färdigställande av våra turbeskrivningar. Jag färdigställde också vår gigantiska bokhylla med all vår litteratur om Italien, turistattraktoner, mat, vin och kartor, och det blir en del hyllmeter om man säger så. Det papperslösa kontoret? Nja, inte riktigt ännu i alla fall.....

Lunchade med mina lägenhetskompisar Giuseppe, Luca och Liz, de önskade mig sedan lycka till hem på färden till Sverige.

Resdags; på kvällen så flög jag till Nyköping från Milano, och flygbussen hem till Linköping gick som vanligt galant. Måste säga att det är lite skillnad på busstandarden i Sverige och den i Italien. Till vems fördel vet bara den som har varit i Italien :-;

Målet med denna resan var att få en vecka med familjen och vara med om mammas bouppteckning. Min vecka med familjen är också en slags efterbörd till mammas begravning, att i lite mer lugn och ro få tid att samtala och göra saker tillsammans med dem, att bearbeta det som har hänt och gå vidare.

/Leif

2007-03-26

Hej,

Upp i ottan, först en skön morgondusch och sedan lite hederlig svensk frukost med yoghurt, müsli, thé och kokt ägg. Jag vet att det senare blir italiensk frukost med Roberto (cappucciono och krämig giffel), så för att kunna stå sig hela dagen på det, så får man grunda lite innan. Jag vänjer mig nog aldrig vid att bara klara mig med den italienska frukosten, men det är kul att prova lite olika sätt börja dagen, och det blir lite mer socialt att gå in på den lokala baren och språkas lite med folket där, istället för att sitta ensam hemma i köket och äta sin nyttiga frukost.

Vi drog ner till Siena med Robertos fina mercedes, och hann med en hel del distans den här dagen, och hittade faktiskt en del korrigeringar som behöver göras. Första gången man kör en sträcka eller passerar en korsning, så tror man att man har fått med det mesta, men det är frapperande vad annorlunda man ser samma ställe när man kommer en andra gång, och att det skiljer mycket mellan att passera samma sträcka i en bil eller på cykel, det börjar man bli (skrivarmässigt) smärtsamt medveten om, så "på´t igen bara". Ungefär tre versioner av en turbeskrivning brukar det bli innan vi är färdiga med den sträckan.

11:e lektionen på Sommelier-kursen denna veckan, på hotel Palace i Prato så fick vi nu lära oss allt om vin och ostar (del 2). Någon som har provat honung till vissa goda ostar någon gång? Och Champagne/Spumante? Fick skjuts av några av lärarna till jvg-stationen i Prato, och de är väldigt fascinerande att en svensk kommer ner och bemödar sig om att lära sig om vin och mat, på italienska. Man skulle väl kunna svara så här: man åker inte till Sahara för att lära sig spela hockey.

/Leif

2007-03-25

Hej,

En söndag i Florens som gick i Flitiga Lisas tecken, gjorde en hel del skrivningar på våra turbeskrivningar, letade efter bra kartbilder att klippa in i dokumenten, och började skissa på grafer för att beskriva höjdskillnaderna på cykelturerna, och det finns det några stycken i Toskana, men det är vackert när man är där uppe :-)

Behöver jag tala om att jag skyndade mig hem även denna dag för att assistera vår sköna sjuksyster från Sicilien? Jag hade faktiskt också tänkt på Giuseppe denna gång, och köpt med mig lite näringsrika vitamin- och mineraldrycker till honom. När man har feber så är det svårt att äta, så han har fått alla möjliga flytande näringspreparat de senaste dagarna, dock inget vin, till hans stora förtret.

Roberto rinde mig på kvällen för att språkas om morgondagen rek-tur till Siena, Monteriggioni och Siena.

/Leif

2007-03-24

Hej,

La ner lite tid på att skriva ifatt min kära dagbok, det blir inte riktigt varje dag som jag skriver i den, på grund av att jag inte har tillgång till internet hemma, och man får inte samma ro oftast att skriva i den på ett stimmigt internet-café någonstans i Florens. Men nu så har jag fått möjligheten att kunna använda internet lite mer regelbundet), då jag nu har kontorets internetanslutning att tillgå, så efter "stängningsdag" så "dansar råttorna på bordet", och skriver så det glöder på tangentbordet. Om ni inte vet det, så är denna dagbok del av grunden för min bok som jag ska skriva. Boken kommer att handla om mitt första år i Toskana (vilket är gjort med råge, är nu inne på mitt tredje), och den mentala och fysiska resa jag gjorde under denna omvälvande tid, senvintern 2004, till våren 2006. Titeln på boken har jag klar, och de tre huvudkomponenterna börjar också bli färdiga, så på nästa års bokmässa i Göteborg så syns vi där.

Gjorde dock ett avbrott i skrivandet för att åka hem till vår käre sjukling Giuseppe och se till så att allt var väl med honom. Det har givetvis inget som helst att göra med att hans syster var där, och gärna ville ha hjälp med matlagningen till middagen.........., och kvällsmaten likaså, ack ja, tror att jag snart åker till Sicilien (har faktiskti aldrig varit där (ännu)).

/Leif


2007-03-23

Hej,

Lite mycket skrivbordsarbete idag, ska bli skönt när guide-säsongen kommer igång, så att man kan vara ute och röra på sig lite mer, saknar det här dagliga "komma-ut-cyklandet", även om jag tränar en del på egen hand, så är det inte riktigt samma sak. Kundkontakten ger en extra krydda åt cyklandet, som man nu inser att man saknar lite grand.

Gjorde upp med min kollega Roberto om att på måndag så skulle vi ta oss en tur till Siena och Castellina in Chianti för att kolla några vägtursbeskrivningar som jag hade skrivit tidigare i veckan.

På kvällen så kom Giuseppes vackra syster Flor från Rom, till oss i lägenheten i Florens, för att vara lite sjuksyster åt Giuseppe. Han hade haft feber flera dagar i följd, och vi befarde att han hade fått influensa eller liknande. Vi som bor i lägenheten vårdar honom givetvis så gott vi kan, men är man sjuk så känns det nog alltid lite bättre att ha någon närstående/familjemedlem som tar hand om en. Jag var ändå med och gjorde den gemensamma middagen på kvällen åt oss allihop. Under påsken så kommer Giuseppe och Flor att åka hem till släkten på Sicilien (Catania), jag tror att jag kommmer att sakna dem (båda). Hur vackra kan kvinnor från Sicilien bli egentligen?

/Leif

2007-03-22

Hej,

Eleverna på italienska språkskolorna i Florens börjar få vårkänslor, visste ni om det? Åtminstone så vill de hyra cyklar och ta sig ut på landsbygden för att se det vackra landskapet på nära håll. Dessa skolor ligger ofta i väldigt stiliga gamla palats i Florens, en sevärdhet i sig. Så en rekommendation om en italiensk språkkurs i Florens vore på sin plats, och är nu härmed framförd! Jag kan gärna rekommendera en eller två åt några som skulle vara intresserade.

Ringde också Sabrina på Castelli del Grevepesa för att planera lite vinexport hem till en kund i Sverige. När jag har fått min Sommelier-examen och guide-företaget på plats, så är det här sådan verksamhet jag vill syssla mera med, och känner nu att jag börjar få upp det kontaktnät som behövs.

Idag så var det begravning av en moster till mig i Stockholm, vilket kändes ganska tungt att inte kunna närvara på, men det blev för mycket att uppleva, så tätt inpå mammas bortgång. Men livet går trots allt vidare.

/Leif

2007-03-21

Hej,

Vi gjorde en "bil-utflykt" idag för att verifiera några cykeltursbeskrivningar mellan Radda in Chianti och Castello di Brolio, med baronen Ricasoli och hans svenska fru. Dessutom så gjorde vi ett extra stopp hos vinmakarfamiljen Mazzei i Fonterutoli, för att planera för säsongens vinprovningar hos dem. De har viner på svenska Systembolaget om jag inte minns fel. Fonterutoli är en av de äldsta vinmakarna i Chianti-området, tillika så satsar de stora pengar på att testa nya druvsorter och förädla vinifikationsprocessen.

Vi har fått några svenska kunder som vill komma ner och cykla/vandra i Toskana, och det känns mycket inspirerande för mig att kunna erbjuda cykel- och vinguidning till mina landsmän/kvinnor. Nästa år så kommer vi att vara med på Tur-mässan i Göteborg, väl mött på svenska mässan i mars 2008!

På kvällen så hade vi ett livligt och givande delägarmöte inom Go!Tours, då märktes det på gott och ont, att vi har olika kulturer med oss i bagaget, från Sverige, Italien och Usa. Mötes- och arbetsteknik är inte de samma. Men vi har en kunskaps- och kompetensbredd som kan föra oss väldigt långt, med svensk noggrannhet, amerikansk affärskunskap, och italiensk finurlighet- och lokalkännedom. Rom byggdes inte på en dag....

/Leif

2007-03-20

Hej,

Morgonens bravader i Florens bestod i att fortsätta dela ut dessa broschyrer för cykelbutiken med stort C i stan, Florence By Bike. Jag har jobbat som frilansguide för dem i över två år nu, och vi har en relation som känns mycket bra. På helgerna så brukar jag och en av mekanikerna sticka ut på en cykeltur bland Chiantis sköna kullar. Ibland har vi haft pizza-party, bowlat, kastat pil, och provat vin inte minst!

Lunchen blev hemma i lägenheten, tillsammans med Luca, han studer vetenskapshistoria och filosofi, ganska intressanta ämnen. Ganska så långt från cykel och vin, så vi har ganska intressanta diskussioner emellanåt.

Eftermiddagen blev mest skrivbordsarbete på kontoret, planera cykelturer för våra första grupper som kommer i mitten/slutet av april, för att cykla i Toskana. De ska i och för sig cykla på egen hand (utan guide), men det ställer å andra sidan högre krav på att kartorna och vägbeskrivingarna är gjorda med god kvalitet.

På kvällen så bjöd jag hem min cykelguide-kollega Per så att han skulle få chansen att träffa två av mina lägenhetskamrater, Giuseppe och Luca. Luca har det gemensamma intresset med Per att basket är nog av det roligaste de vet. Per är med och tränar i ett amatörlag i Florens, och Luca blev genast intresserad när han fick höra detta. Jag bjöd på rejäl svensk husmanskost, köttfärslimpa med hemlagat potatismos, det är inget man ser varje dag på matborden här i Florens inte!

/Leif


2007-03-19

Hej,

Gjorde ytterligare en runda för Florence By Bike, distribuerade ut deras broschyrer över stadens alla hotell, vandrarhem och språkskolor. Ett digert men intressant jobb, om man är intresserad av lokal historia och geografi.

Var också över en sväng hos Tullia på S-Cape och lämnade lite markerade kartor, färdbeskrivningar och GPS'n efter att ha gjort lite rekningar i Chianti  åt dem. Tullia är en vacker spanjorska som är uppvuxen i Florens, är dock gift och har barn.

Kvällens Sommelier-lektion i Prato gick i ostarnas teckan, vi provade Mozzarella di Bufala Campana och en Parmigiano från Reggio, tillsammans med Pinot Grigio från Friulien, och Pier di Rosso från Campana. Gissa vilken som fungerade till vilken?

/Leif

2007-03-18

Hej dagboken!

Söndagen i Siena startade med ganska utvilade huvuden, lördagskvällens eskapader blev inte så tuffa som befarat, delvis pga att fredagsnattens härjningar satt fortfarande kvar under nämnda lördagskväll. Våra lokala vänner från Siena däremot hade satt sig i bilen kl 2 på natten och åkt till Arezzo för att fortsätta firandet.... bara för att kl 9 på morgonen sätta i sig i fotbollssupportersbussen till Parma, för att där stötta sitta kära Siena i Serie A mot Parma (numera utan Tomas Brolin, om ni minns honom?).

Vi provade att hoja vår tur ut ur Siena mot Monteriggioni, och vidare upp mot Castellina in Chianti, för att där testa vårt utvalda lunchställe. För den som  har varit där så vet ni att Castellina har sina vyer, då det ligger på dryga 500 möh.

Sedan så var det dags att dundra hem till Florens, det kändes rätt så skönta komma hem från den här tredagars-turnén. Men det var visst några korrigeringar på cykeltursbeskrivningarna som skulle göras...ack ja. Men det är ändå rätt gott att vara sin egen, istället för att slava på ett stort anonymt kontor någonstans.

/Leif'n

2007-03-17

Hej,

En lördag i Siena. Började med cykling till Pianello och vägen mot Castelnuovo Berardenga, därefter så hoppade vi in i den efterföljande minibussen och åkte bli resten av den sträckan, för att sedan äta lunch vid Acquaborra, en restaurang med termiska bad precis utanför knuten. Till saken hör att Acquaborra drivs av en Sommellier och Enolog, en av Italiens först certifierade enologer, det han inte kan om vin ska man nog lämna därhän tror jag.

Det svåraste att beskriva på en cykelrutt är in- och ut ur en stad, så det var mest den delen av tre olika turer vi provade med cykel under dessa dagar i Siena. Där mycket korsningar med trafikljus, rondeller, skyltar och alla håll osv, som måste testas ur ett cyklist-perspektiv. Den resterande cykelsträckan ute på landsbygden är mer av transportkaraktär, om än inte helt trivial alla gånger. Det vet den som har varit på cykelsemester och stått där med sin sönderslitna karta i blåsvädret med begynnande regnskurar, och ska försöka hitta rätt väg fram till vandrarhemmet... Men jag tror GPS´n har en framtid även här, inte bara på sjön elle uppe på fjällen.

/Leif


2007-03-16

Hej,

Idag så var det dags att dra iväg på en 3-dagarsturné till Siena, för att verifiera de cyklingsrutter vi hade grovskissat på förra gången vi var där. Förra gången åkte vi dem med bil, nu så cyklade vi dem till stora delar, det är en ganska stor skillnad att cykla dem, jämfört med att åka bil. Man ser så olika, och kommer så olika fort till korsningar och andra svåra moment i trafiken. Till förundersökningsarbetet så hör också att bo på samma hotell som kunderna ska bo på, att äta på samma restauranger, besöka samma kaféer, helt enkelt sätta sig i samma sits som våra kunder kommer att sitta i, när säsongen rullar igång.

/Leif


2007-03-15

Hej,

På förmiddagen så drog jag och Lawrence iväg på MTB till Greve in Chianti för att söka och dokumentera en vandringsslinga runt nämnda samhälle Greve. Solen toksken så vi hade nästan 20 grader ett tag mitt på dagen, fick nog också lite solbränna på näsan minsann! Vi fick en bra tur genom skogarna upp på kullarna rung Greve, och cyklade igenom många fina slott, villor och vingårdar. Denna slinga är först och främst tänkt för vandringar, men duger likväl för att cykla med MTB. Efter väl utfört värv så belönade vi oss med en fika på det karaktäristiska trekantiga torget i Greve, med statyn över den stora upptäcksresande skeppsnavigatören Verrazzano.

Den här veckan så hade två lektionskvällar på Sommelier-kursen, och det blev att masa sig iväg till Prato också ikväll, denna kvällen gick i ostens tecken, om ni bara visste hur många olika kombinationer av ostar och viner man kan göra här i livet. Det gör ganska gott i magen att lära sig detta :-)

/Leif

2007-03-14

Hej,

Besökte en B&B nordost om Florens idag, Fattoria il Gheppio, i närheten av Dicomano.  Det låg uppslängt lite fint på en höjd strax utanför Dicomano, nästan lite som ett örnnäste, utsikten var också därefter... Jag tog mid den äran att cykla dit, och lyckades få punktering två gånger!? Som tur var så kom en cykelkompis förbi mig när jag fick punktering nr två, och han erbjöd mig sin reservslang, mycket schangdobelt gjort av honom. Nästa gång jag åker ut så får det allt bli med två slangar, det brukar sällan behövas, men ska man på kundmöte så lär det tydligen behövas. På vägen hem så tog jag en liten extra-sväng, och hade räknat med att jag skulle få en fin nerförsbacketur ner mot Florens i solnedgången, men naturligtvis så blev jag tröttare än beräknat, och det hann bli nästan kolsvart innan jag var hemma, så det blev en spännande färd nerför serpentinerna, utan lampa, med mötande gasglada bilister som skulle hem från jobbet. Pannlampa på nästa gång tror jag...

/Leif

2007-03-13

Hej,

Idag så skickade vi ut våra första fakturor till kunder som har bokat cykelturer i Toskana med oss, det var nog läge för champagne egentligen, men det fick bli en aperitivo på en bar i närheten i stället.

Dominick hade sina första kunder för säsongen med sitt företag Best Tuscan Tours, en trevlig familj från New Jersey, ägare av en bank, de cyklade dock inte, de tog minibussen för vinprovning, och sedan så blev det shoppingturer och matlagningskurser för hela slanten.

/Leif

2007-03-12

Hej,

Gjorde en del kontorsarbete på förmiddagen, det är bra med att ha ett kontor, man får en fast punkt i tillvaron, men för mycket kontorsråtta vill jag inte bli, då börjar det växa mossa på en, men det kanske blir snygg med det, på den begynnande flinten :o)

Jag var inne på cykelbutiken och förhandlade om priser för att hyra cyklar åt våra kunder i år, och det är allt en konst i sig att förhandla, särskilt på italienska, det krävs en nivå på språket som jag inte riktigt har ännu, men det kommer, bara man har tålamod.

Kvällen bedrog sig mestadels i Prato, för den trettonde Sommelier-lektionen, handlade mycket om hur man skulle kombinera olika svamprätter med olika viner. Läraren var en karismatisk erfaren Sommelier som bevisligen hade knallat omkring i skogen ganska mycket för att hitta de små godbitarna.

/Leif

2007-03-11

Hej,

Idag så var det dags att ringa hem till Sverige, min systers pojkvän Roger fyller nämligen år idag, så då blir det tårta och fest i Skänninge, jajamensan!

Annars så förflöt söndagen i Florens i lugnets tecken, studerade vin för min Sommelier-kurs (endast bokläsning dock, kan väl omskrivas som torrsim antar). Visste ni att i Italien så har man en "vit vecka" (settiamana bianca) för att åka skidor, tycker att den tolkningen är mer positiv än den vi har i Sverige......

/Leif

2007-03-10

Hej,

Reklam fyller sin funktion, jag använde större delen av dagen för att distribuera broschyrer för Florence By Bike, på hotell, vandrarhem och språkskolor här i Florens. Det är många turister och studenter som söker en möjlighet att hyra cykel för att sig lite utanför stan, och se sig om på egen hand, eller med guide :-) Och den som  har varit i Florens vet att det finns ett och annat hotell att besöka....., men det ger starka ben, en bra lokalkännedom om staden, och det är inte fel att som turistguide känna till lite om var hotellen ligger, hur de ser ut osv.

Har någon försökt skriva en beskrivning över hur man tar sig från en plats till en annan? Dessutom på ett annat språk än sitt modersmål? Då vet ni kanske hur det känns att försöka beskriva hur turister ska ta sig på cykel från en stad till en annan - ungefär: sväng höger vid korsningen med skylten Siena, efter bron tvärt vänster, före backen innan stora huset stanna för att beundra den fina utsikten.

/Leif

2007-03-09

Hej,

Idag så tog vi en tur (med bilen faktiskt) för att kika på nya cykelvägar mellan Florens, Radda, Castello di Brolio och Siena. Tänk, man blir aldrig mätt på dessa vackra vyer. Men lite sittvärk får man allt av att sitta så mycket still i bilen. Det sparkar allt lite i benen att få komma ut och åka på dessa fina vägar, inte minst när man ser alla cyklister som är ute och åker (jobbar ingen mitt på dagen i det här landet :-))

Sen när man kommer hem så måste man sätta sig ner och försöka beskriva all skönhet man har sett idag, ojoj!

Vi förhandlade också om priserna för cykelhyra och annat nödvändigt vi kommer att behöva under säsongen. Nu känns det som att säsongen är nära.

/Leif

2007-03-08

Hej,

Bilade runt i Chianti hela dagen för att dokumentera våra cykelrutter mellan Florens och Siena, vi gjorde ett gott dagsverke Leonardo och jag, hittade 4 bra rundor under dagen, så vi kunde komma hem till Florens med gott samvete. Solen hade skint hela dagen, så helst kanske man skulle ha suttit på hojen idag, men en lättare förkylning gjorde att det kanske lika gärna kunde vara idag. Att sitta i en lite Peugeot 107 och veckla ut stora kartor över Chianti är inte så lätt..., det gick lättare i pappa Robertos stora Mercedes Viano, typ VW-Bus i Limo-utförande.

Under lunchen i Siena så hittade vi en mycket god prisvärd Osteria/Pizzeria, strax utanför porten Camollia, som heter Il Doccino, rekommenderas!

/Leif

2007-03-07

Hej,

Jag hjälper min Alfa-tokige vän Arne Allard att hitta motortidningar i Italien som har artiklar om Alfa Romeo, och skickar dem hem till Sverige, och hittade ett gäng idag att skicka hem till honom, så då blir han säkert glad. Det ska väl om inte annat gå att fixa en prenumeration hem till Sverige på några av dem han gillar mest.

På eftermiddagen så var jag hos Marika på Florence By Bike igen, och hade förhandlingar inför säsongen, bokningsprocedurer, priser och annat. Med vårt bokningsläge så var förhandlingsläget gott.

Golf i Toskana? Min bror ringde och frågade om jag kände folk på golfbanorna i trakten, men det gör jag i dagsläget inte. Däremot så vet jag att mina kompisar Ola och Per härnere är hängivna golf-entusiaster, och gärna slår ett slag eller två härnere i Florens.

/Leif

2007-03-06

Hej,

Jag och vår sekreterare Colette gjorde ett besök hos Florence By Bike där vi hyr våra cyklar för våra kunder, och gick igenom en del bokningsrutiner och framtida samarbete.

Datorbrist, är på jakt efter en bra bärbar dator för jobbets räkning, har närapå slitit ut tangentbordet på den gamla, och hårddisken låter inte särskilt bra....

Skypade med brorsan på eftermiddagen, det var en del diskutera om bouppteckningar, även min moster Mia gick bort för ett tag sedan, så det har varit känslomässig berg- och dalbana en tid, men för varje dag så går det bättre och bättre igen.

/Leif

2007-03-05

Hej,

Träffade Tullia på S-Cape for fortsatta diskussioner om vilka vandringsturer i Chianti som skulle rekas och beskrivas.

På kvällens Sommelier-lektion så gick vi igenom hur man resonerar vid val av vin till olika kötträtter (nöt, gris,fågel- och annat vilt kött). Fick skjuts hem av en som bor i Florens, gott att slippa jaga tåget tillbaka till Florens från Prato.

/Leif

2007-03-04

Hej,

Vinprovning på Grand Hotel i Florens idag, över 100 olika utställare av vin från Chianti och övriga centrala Toskana, ett eldorado för en vinälskande Sommelier-student som jag. Träffade också studentkamrater, lärare och forna arbetsgivare från vingårdar som jag hade jobbat på. Man var rätt så trött när kom hem på kvällen, gårdagens hoj-tur satt nog kvar lite i kroppen också....

/Leif

2007-03-03

Hej,

Idag gjorde man mellan 90 och 100 km med MTB, Florens - Radda in Chianti, via Greve och Monte San Michele (Chiantis högsta berg). Var ute klippt hela dagen, det var mörkt när jag for, och det var mörkt när jag kom hem, men jag fick mig en upplevelse för livet, en sådan cykeltur med så många vackra vyer har jag nog aldrig varit med om, men nu så har man värk och trötthet i hela kroppen. En sådan här tur gör man inte varje dag.

Leif

2007-03-02

Hej,

Dagens arbete gick mest i Hemingway-stilen som de senaste dagarna, fingrarna blir bara kortare och kortare.....

Var inne på skolan och tog en kopp kaffe med den trevliga lärarinnan Patrizia, som gärna ville ut och vandra bland kullarna i Chianti i sommar.

Kvällen bedrog sig hemma hos Roberto, där vi hade partner-träff, vi 4 delägare i Go!Tours. Han och hans fru bjöd på en underbar middag, jag hade släpat med mig våffeljärnet och gjorde ny-gräddade våfflor för nyfika amerikaner och italienare, kul!

/Leif

2007-03-01

Hej,

Jag börjar snart att känna mig som Hemingway, skriver och skriver och skriver på beskrivningar hur man tar sig fram på cykel och till fots i Chianti, det börjar verkligen kännas som min hembygd. Tror jag börjar kunna mitt Chianti och Toskana bättre än många som är födda här, det verkar så i alla fall när man pratar med dem som bor här om var man har varit och farit runt de senaste veckorna.

Var inne på Italienska Röda Korsets kontor här i Florens (givetvis beläget i ett vackert 1500-tals palats längs Arno), och frågade efter en Första Hjälpen-kurs som vi cykelguider och busschaufförer skulle gå, inför säsongen som kommer. (Kursen kostade 900 kr för två dagar, teori och praktik). Någon som har erfarenhet av cykla på racer-hoj, talar engelska, och vill komma ner och jobba som cykelguide i Toskana i sommar?

/Leif

2007-02-28

Hej,

Idag så hade jag min sista lektion i "medborgarskapskursen" i Italienska, så idag fick man diplom och skaka tass med Florens kommuns utb-chef, det kändes stort, nu är man "certifierad invandrare". (Rent praktiskt så kan jag söka italienskt medborgarskap om tre år, men jag lär nog förbli svensk i botten, även om jag nu blandar det med lite italienska manér.

Vi i klassen skildes åt efter att ha utbytt mejladresser och tel-nr. Sjung om studentens ........

Själva kursen finns beskriven på
http://www.edafirenze.it/map_2006_edafirenze.html,

L.I.F.E.2 (Lingua, Intercultura, Formazione, Empowerment)



/Leif

2007-02-24

Hej,Gjorde väl just inget särskilt en dag som denna, det var skönt att bara vara (med sin familj). Det var tänkt att vi skulle ha besökt min syster i Skänninge, men lilla syskonbarnet mådde inte så bra, så det fick bli både lunch och middag hos käre bror i Linköping istället. Det kändes lite ovant att ha måltider med far och bror, det kändes som att det saknades någon, men känner man efter lite till så vet man att hon finns med oss däruppe någonstans./Leif

2007-02-27

Hej,

Satt och mest skrev på vägbeskrivningar för våra cykelturister i sommar, det är ganska marigt att beskriva har man ska åka genom rondeller, korsningar och andra vägbyten. Särskilt när man ska in och ut ur städer så vill det till att få till bra tydliga beskrivningar som får dem att hitta rätt väg ut ur staden, och likväl in i staden igen.

Mentalt så började man så sakteliga återvända till Florens igen, men det är fortfarande lite splittrat.

/Leif

2007-02-26

Hej,

Nu påbörjas vägen tillbaka till lite normala rutiner igen, men det går långsamt, tankarna återvänder ofta hem till familjen i Sverige. Telefon och brev räcker ganska långt ibland.

Jag och en kollega satte oss i en bil för att rekognosera fram nya cykelturer i centrala Chianti, någon som varit i Radda någon gång? Det är en fascinerande liten by belägen högt upp på ett berg, man ser vida omkring därifrån. Gott vin och god mat finns det givetvis i mängd, och ett par trevliga hotell finns det också, om man skulle trivas så gott att man ville stanna kvar ett tag.

Varje måndagskväll innebär en resa till Prato och Palace Hotell för lektioner på Sommelier-kursen, denna kväll lärde vi oss allt om hur man väljer vin till kött (nåja, nästan allt, det blir allt en lektion till inom just detta).

/Leif

2007-02-25

Hej,

Tog flyget tillbaka till Italien idag, kändes egentligen lite tidigt, men jag vill gärna inte avbryta min Sommelier-kurs som jag har drömt om i flera år att få göra. Känner att jag har mammas stöd i att göra denna kurs (kommer för övrigt att återvända till Sverige och Linköping den 27:e mars för en veckas vistelse där, och träffa släkt och vänner under lite mera avslappnade former.

Började läsa boken om lasermannen under resan ner till Rom, ett mycket märkligt livsöde för den "gode" herr Ausonius, att man förvandlas så mycket, eller åtminstone utveckla olika personligheter i ett nästan schizofrent format är anmärkningsvärt, har svårt att tro att det berodde enbart på främlingshat.

/Leif

2007-02-23

Hej,

Det var säkert ett 50-tal personer i kyrkan idag, för att ta farväl av mamma. Minnesstunden efteråt blev också ganska välbesatt. Det var gott att känna stödet från släkt och vänner en dag som denna. Man tror att man kan föreställa sig innan hur det känns, men det gör man inte, upplevelsen blir smärtsammare än så, men också nödvändig för att kunna gå vidare i livet.

/Leif

2007-02-22

Hej,

Fick en efterlängtad lunch med pappa hemma i Sturefors, det fanns mycket att prata om det som hade hänt. Jag gick sedan upp till min barndomskamrat Greger och ventilerade en hel del med honom. Han har liknande erfarenheter som jag i detta fall. Kvällsmåltiden blev med pappa såklart.

/Leif

2007-02-21

Hej,

Var förbi på kontoret och sa hej till mina kollegor, jag fick ett par hjärtliga kramar som stöd på resan hem.

Tog en lunch med min sicilianske vän Giuseppe innan jag klev på tåget till Milano, för att därifrån ta flyget hem till Skavsta.

Anländer Linköpin efter midnatt, mitt i smällkalla vintern med blåst, snö och kyla, vilken kontrast mot ett vårvarmt Florens!

/Leif

2007-02-20

Hej,

Satt hela dagen och skrev på våra vägbeskrivningar för våra cykelturer i Toskana, puh!! Men det behövs, särskilt om vi ska kunna erbjuda turer utan guide i år, det ger goda extrainkomster utan att vi behöver använda guider (som det är ont om).

Åkte till Prato på kvällen för att träffa företagare i nätverk, det var ett sedan man sågs. Att känna någon är viktigt när man jobbar som sin egen, ännu viktigare i Italien. Det finns bl a en tvättäkta Sommelier i nätverket.

Sedan så var det bara att börja packa väskan för resam hem till Sverige, och mammas begravning.

/Leif

2007-02-19

Hej,

Vi fick vår telefon installerad på kontoret här i Florens idag, alltid lika fascinerande hur olika  man hanterar sådana här saker i olika länder. När man såg över axeln på TelecomItalia-operatören och såg ormboet så blev man ödmjukt tacksam att någon överhuvudtaget får fram sina samtal till detta hus.

Fick tacka nej till ett cykelguide-jobb till Fiesole idag, vi håller på att planera för säsongen som cykelresearrangör i Toskana, och då hinner man ibland inte jobba med det man helst av allt vill.

Ringde hem till min italienske vän Claudio för att få hämtning från flygbussen när jag kommer till Linköping på onsdag.

Hade näst sista lektionen i "Italienskt medborgarskap", känns både roligt och lite vemodigt, man kommer att sakna lärarna och sina studiekamrater.

Kvällens Sommelier-lektion i Prata handlade om hur man väljer vin till olika fiskrätter, det är inte bara vita viner man väljer precis, och lite pärlande viner kan det allt få vara ibland också.

/Leif