2007-07-30

Hej,

Det blev mest kontorsjobb idag, men det gjorde inte så mycket, vi har fått en så bra AC-utrustning så det var nog svalaste platsen att vara på. Det kände man när man gick för att äta lunch, och fötterna nästan fastnar på asfalten.

Det märks att det börjar gå mot semestertider i Florens, det är inte alls lika mycket biltrafik som tidigare, många har åkt på semester ut till havet eller upp i bergen, där det är lite svalare och friskare.

Läste äntligen klart Stieg Larssons bok, med en mycket spännande upplösning.

/Leif

2007-07-29

Hej,

Cyklade från Impruneta till Radda in Chianti med ett par från Ontario (Kanada), med 36 grader i skuggan, hmmm, vi slapp att frysa i alla fall. En av kunderna hade gjort tre maratonlopp, så för henne så var backarna inga problem. I nerförsbackarna var det omvända roller, då trivdes hon som inte hade gjort maratonloppen mycket bättre. Vi passerade Strada in Chianti och hälsade på en vän (Federico) som har en restaurang där, honom lärde jag känna när vi gick Sommelier-kursen i Prato i våras. När vi sedan kom fram till Radda så belönade vi oss med varsin öl, det gjorde gott i värmen!

Varje sommar så har det politiska partiet L'Ulivo en månadslång sommarfest i Florens - "Festa del'Unita" - för att ge de som stannar kvar i Florens en möjlighet att roa sig. (Från början så var festen ett sätt att försöka värva nya medlemmar, men har idag antagit formen av tivoli-karaktär och Skänninge-marken). Det roliga med den här månadslånga festen är att en drar deltagare i alla åldrar, så det är väldigt glada men ändå ordnade tillställningar varje kväll,
http://www.nove.firenze.it/vediarticolo.asp?id=a7.05.27.23.45.

/Leif

2007-07-28

Hej,

Jag följde med Oskar och Annika till Lucianos vingård i Mercatale. Oskar hade nämligen varit där för två år sedan och hjälp till med skörden av vindruvor, så det var ett kärt återseende. Vi provsmakade och köpte några av deras viner och olivoljor, därefter så tog vi oss en rundvandring på gården så att Annika kunde få se vart Oskar hade plockat druvor någonstans, och ta lite nya foton med de två tillsammans. Vi tog sedan bussen tillbaka till Florens och skildes sedan åt, Oskar kanske kommer ner till hösten och skördar vindruvor med sin pappa.

Ägnade delar av eftermiddagen till läsa boken "Män som hatar kvinnor",skriven av Stieg Larsson, en ganska ruskig bok. Nu törs man väl knappast gå ner i någons källare längre.

Senare på kvällen så lyckades jag fixa till Dominicks internetinstallation, tänk, det är inte klokt vad några glas vin kan göra för kreativiteten :-) Hans flickvän bjöd på en underbar  kycklingrätt med någon form av marinerade champinjoner.

/Leif

2007-07-27

Hej,

Idag gick vår sekreterare Colette på semester i två veckor, hur ska vi klara oss då? :-; Hennes föräldrar och mormor kom förbi kontoret och hämtade upp henne. Hennes pappa tyckte det var lite spännande att köra bil i Florens, särskilt när man åker på "fel" sida här i stan (de bor i Sydafrika).

Försökte hjälpa Dominick med att installera sitt nya modem- och trådlåsa router, men det ville sig inte riktigt, man har väl börjat tackla av som IT-konsult....

Och ingen större cykling idag heller, ser fram emot söndagens cykeljobb till Radda in Chianti.

/Leif

2007-07-26

Ciao,

Oggi ho andato a Luciano a Mercatale in Val di Pesa, per aiutare lui con lavoro nella vigna. I Viti sono molto secchi/asciugati, e servono tanto acqua. Come sempre ho preso la bici per andare i 25 kilometri a Mercatale, una bella passeggiata tra le vigne. Ma era caldo da morire oggi, 38 gradi nell'ombra.

Nella sera ho provato aiutare un amico d'installare una rete wireless a casa sua, ma non riesco a trovare un password valido dal'operatore Telecom, un servizio basissima. Ma abbiamo finito la sera con una grande cena a un bel posto vicino Piazza Beccaria, insieme con due belle donne, sono contento comunque.

/Leif


Hej,

Idag så åkte jag ut till Luciano på hans vingård i Mercatale, för att hjälpa honom med arbete på vingården. Vinrankorna är väldigt torra/uttorkade och behöver mycke vatten. Som alltid så tog jag cykeln för att färdas de 25 km till Mercatale, en trevlig färd mellan vingårdarna. Men idag var det varmt så det förslog, 38 grader i skuggan.

På kvällen så försökte jag hjälpa en vän att installera ett trådlöst nätverk med internetuppkopplng hemma hos honom, men lyckades inte få tag i ett giltigt lösenord från operatören Telecom, en ganska dålig service tycker jag. Men vi avslutade kvällen med en underbar middag på en vacker restaurang i närheten av torget Beccaria, tillsammans med två vackra kvinnor, så jag var ganska nöjd ändå.

/Leif

2007-07-25

Ciao,

Oggia Giuseppe parte per la vacanza in Sicilia, adesso sono solo Matteo e io a casa.

Ho fatto un appuntamento all ufficio per organizzare il lavoro di vendere viaggi su biciclette per anno prossimo; (questo lavoro inizia adesso, quasi un anno in anticipato).

Nel pomeriggio cercavo foglie dipinto a mano, per mandare a una amica in Svezia. Lei bisogna questi foglie per mettere le foto lei ha fatto con suo marito anno scorso, quando vistavano me a Firenze. Questo modo di dipingere a mano questi foglie é una specialitá per Firenze. Se volete vedere un esempio, guarda il sito
http://www.ilpapirofirenze.it/articolo.asp?id=1278&p=1.

/Leif



Hej,


Idag så åkte Giuseppe på semester hem till Sicilien, så nu är det bara jag och Matteo kvar i huset.

Vi hade ett möte på kontoret för att organisera arbetet att sälja cykelresor nästa år,  (detta arbete börjar nu, nästan ett år i förväg).


På eftermiddagen så sökte jag efter handmålade pappersark att skicka hem till Emma i Sverige. Hon behöver dem för att därpå montera de foton hon och hennes man tog förra året, när de besökte mig här i Florens. Det här sättet att handmåla pappersarken är specialitet för Florens. Om ni vill se ett exempel på hur ett dokument ser ut, kika på sajten http://www.ilpapirofirenze.it/ENG/articolo.asp?id=1320&p=1.

/Leif


2007-07-24

Hej,

Idag så fyller min yngsta systerdotter Rebecka två år, och det gungas som aldrig förr:


Hjälpte en pappa och hans dotter som var från Göteborg att få iordning sina cyklar inför deras veckolånga cykeltur i Toskana. (Gött att få höra lite Göttebosska änna). Jag tillsammans med Lia på FBB gav dem också några goda råd om hur de skulle färdas, vilka vägar de skulle ta, och vart de skulle ta tåget istället för att cykla. De ska i prinicp cykla samma väg som jag, min bror och en kompis gjorde för 4 år sedan, låt vara åt andra hållet. En sträckning typ Florens-Castellina-Siena-San Gimignano-Volterra-Livorno-Pisa-Florens.

Man kan ta med sig cykeln på lokaltåget i Toskana för endast 3.50 euro, och den biljetten gäller hela dagen för cykeln (man köper den tillsammans med den vanliga person-biljetten). Är det bråttom kan man hoppa på tåget och lösa biljett av konduktören. Vagnen för cyklar är oftast den längst fram, med andra ord själva loket. Man brukar kunna se ryggtavlan på lokföraren när man kliver på med cykeln.

På kvällen så släpade vi (jag, Giuseppe och Rosy) ut datorn och ett par högtalare i trädgården för att ha en liten utebio-föreställning. Vi använde oss av utegrillen som bas i arrangemanget, lite vingligt, men det gick.  Det kändes nästan som en drive-in bio på amerikanskt manér, låt vara att vi var utan bil. Men en trädgård mitt i centrala Florens är guld värd, det märker man vid sådana här tillfällen.

I förra veckan åkte Luca hem till Udine, imorgon åker Giuseppe hem till Catania och Rosy till Abruzzo, och snart så åker Matteo till Molise, sedan så blir man herre på täppan och kan göra precis som vill en hel månad :-) Men lite tomt kommer det onekligen att bli utan dem. Får väl anordna nya grillfester under tiden.

/Leif

Ibland är det kallt att cykla även i Toskana (Impruneta)

Ibland är det kallt att cykla även i Toskana (Greve in Chianti)

2007-07-23

Hej,

Blev tvungen att åka till cykelmojen och köpa ny sadel- och sadelstolpe, för det verkar vara stöldbegärliga objekt i Florens. (Lite jobbigt att cykla stående har jag märkt).

Fick ett telefonsamtal från ett par svenskar som ska cykla Toskana runt från och med i morgon, de ska i princip köra samma som jag, min bror och en kompis gjorde för några år sedan, kuperat och oerhört vackert. De åker med direktflyget från Göteborg till Florens(
www.sterling.se), den linjen har onekligen öppnat upp en ny turistström till Florens och Toskana, och jag tror en och annan italienare har hittat till Göteborg och västkusten också.

Kvällen förflöt ganska lugnt, tanken var att vi skulle ha haft en grillkväll hemma, men den "slogs ut" av en avslutningsmiddag för Giuseppe och studentkamrater. Jag såg istället ett intressant reportage om italienska statens kamp mot maffian, om bombdåden och massrättegångarna under 80- och 90-talet. Medverkande i reportaget var en kvinna som hade jobbat som pressfotograf under hela sitt liv och följt den här kampen på nära håll. Hon var född och uppvuxen på Sicilien, men kände sig nu tvungen att lämna sitt kära Sicilien, det kändes för henne för osäkert att fortsätta leva på Sicilien. Ett bittert öde. Det framgick dock inte riktigt om hon kände direkt personlig fara, eller om det var en mer generell osäkerhetskänsla av att leva på ön (i Palermo).

Hittade några cd med musik av den bedårande Carmen Consoli från Sicilien, hon har en härlig blandning av folkmusik och rockmusik i sin repertoar.

/Leif

2007-07-22

Hej,

Inget städ-dille idag inte!

Om man vill lära sig ett språk är det rätt bra att ligga och lyssna på musik med hörlurar på sig, man får språkmelodin i sig utan att höra andra störande ljud omkring sig, och man kan koncentrera sig fullt hör uttal och språkmelodin. Jag har även inspelade lektioner från Sommelier-kursen som jag brukar lyssna på ibland, för att repetera både språk- och faktakunskaper.

Var på finalen av Italia Wave-festivalen och såg bl a Bob Geldof för första gången live i mitt liv, likaså det svenska bandet Mando Diao spela friskt till alla italienares belåtenhet, men höjdpunkten var Carmen Consoli från Sicilien,
http://www.carmenconsoli.it/, som sjöng lika fint som hon var vacker. Carmen hade med sig väldigt duktiga musiker som hade med sig en akustisk och en elektrisk uppsättning av instrument. Jag gillade nog den akustiska Carmen bäst, men Matteo föredrog den "elektriskt förstärkta" Carmen.

Under festivalen så träffade jag också Celinne, som har ögon vackra som de djupaste sjöar, och ett hår lika vackert skimrande mörkt som Carmen Consoli. Celinne är från Florens och är ett stort fan av det svenska musik-bidraget Mando Diao, själv så hade jag inte hört talas om dem tidigare. Celinne är ett under av värme, glädje och framåtanda, en mycket trevlig personlighet.

/Leif

2007-07-21

Ciao,

Ho pulito tutta la cucina per un paio di ore, senza ragione, neanche se avessi un l'esame da studiare.

Ho visto che Kimi Räikkönen ha vinto la qualificazione di Formula 1 a Nurburgring con la sua Ferrari, perché il mio cuore batteva un pó.

Sono stato ad un concerto interessante fuori Firenze (Osmannoro, vicino l'aeroporto). Il concerto fa parte della settima del musica Italia Wave (
www.italiawave.com). Il primo gruppo che abbiamo visto si chiama Leningrad ed é di San Pietroburgo. Sono 15 persone che cantano con forza e amibizione. La loro musica si puö descrivere come un misto di rock, punk e ska. Il programma descrive il cantante del gruppo come "il russo Tom Waits.....": la faccia e la maniera ci sono, ma la voce? Non credo. Ma era divertente da vedere. Il loro secondo cantante era alto come largo, tipo lottatore russo, stile di sumo. Costui ha finito il concerto provando a distruggere una sedia di acciaio. E dopo ha aperto una lattina di birra sbattendola contro la sua testa pelata. Poi ha spruzzato generosamente la birra sopra tutti i suoi musicisti, per complimentarsi della loro prestazione, almeno credo. Questa era la mia prima esperienza di ascloto della musica russa, se non contiamo un concerto di Ala Pugatjova in TV.

Dopo aver aspettato un pó di tempo, è arrivato sul palco il cantante italiano Vinicio Capossela. E lui ha fatto un concerto interessante, ma un pó pesante. Ha cambiato costume, maschera e stile di musica 5-6 volte questa sera. La musica di Vinicio Capossela mi sembra un miscuglio di mistero, romanzo di campagna e glorificazione, in chiave ironica, dell'Impero Romano. Vinico ha espresso il desiderio di finire il concerto con la voglia di abbracciare tutti, ed esortava tutti di abbracciarsi. 

Il viaggio in pullman d andata e ritorno dal concerto è stato come andare sulle montagne russe; un esperienza con tanta gente attaccata che urlava e rideva, quando il pullman andava zigzagando per le vie ad alta velocità. Domani c'é la finale del festival. Ci vediamo la!

/Leif


Hej,

Fick ett ryck och städade köket i flera timmar, men hade ingen tenta på gång, så tenta-flykt kan det inte ha varit fråga om.

Såg att Kimi Räikkönen vann F1-kvalet i Nurburgring med sin Ferrari, då klappade hjärtat lite extra.

Var på en festlig konsert strax utanför Florens (Oristano, strax bortanför flygplatsen), konserten ingick i festival-veckan Italia Wave (www.italiawave.com). Första gruppen vi såg hette Leningrad och var från S:t Petersburg, 15 man stark grupp som hade mycket kraft och vilja, deras musik kan beskrivas som blandning av rock, punk och ska. I programmet så beskrevs deras sångare som den ryska motsvarigheten till Tom Waits, .... utseendet och manéren finns, men rösten? Nja. Men kul var dem att se, deras bakgrundssångare var lika bred som han var lång, modell rysk sumobrottare. Han avslutade konserten med att försöka slå sönder en stol i rostfritt stål, och knäckte sedan en ölburk mot den rakade skallen för att frikostigt medelst sprutandes öl över sina kollegor hylla dem för sina prestationer. Det här var min upplevelse av rysk musik, om man inte räknar med Ala Pugatjova på tv förstås.

Efter lite väntande så kom den italienska sångaren Vinicio Capossela upp på scenen, och han gav en föreställning som hette duga, bytte kostymer, masker(!) och musikstil 5-6 gånger under konserten. Vinicio Caposselas musik verkar vara en blandning av satansdyrkan, landskapsromantik och glorifiering av Romarriket. Han var snäll nog att avsluta konserten med en ballad och med budskapet att vi skulle krama varandra.

Bussresan till- och från konsertplatsen var som att åka den nya berg- och dalbanan i Göteborg, en upplevelse med fart, fläkt och skrän. Och imorgon kväll så är det final på festivalveckan, väl mött då igen!

/Leif

2007-07-20

Hej,

Tror det var värmerekord i Florens, 43 grader, puh minst sagt! När jag skulle cykla iväg och handla en router för trådlösa nätverk så kände man nästan hur cykeldäcken smälte sig fast på asfalten. Vattnet i cykelflaskan blev fort rätt varmt kan man säga. Man fick snirkla sig igenom vägarbetena för de nya spårvagnarna som ska invadera staden, det var över 50 år sedan Florens hade spårvagnar senast, de försvann för att ge plats åt bilismen, men nu så svänger pendeln tillbaka,
http://www.comune.firenze.it/firenzelacittanuova/us/nbig/ac_tranvie_big.htm, http://www.nove.firenze.it/vediarticolo.asp?id=a7.03.25.00.42. Spårvagnar? Får en att tänka på Göteborg igen, ack ja. Om jag inte missminner mig så finns det numera italienska spårvagnar i Göteborg, visserligen försenade, men det kanske inte förvånar?

I september så har vi tre stora cykelgrupper som kommer hit, och de ska förstås ha sin information med kartor, höjddiagram och turbeskrivningar, ett digert jobb, men också roligt, att sammanställa sådana här rapporter är som att göra resan på nytt, "torrsim" skulle man kanske kunna säga, men "torresa" ?

På kvällen så plockade Matteo fram massa 80-talsmusik av varierad kvalitet. Matteo jobbar ibland som DJ på en irländsk pub i Florens, The Joshua Tree, http://www.thejoshuatreepub.com/, ett kul ställe med hög volym och högt i tak, och med rustika bord som tål att dansas på sägs det...

/Leif

2007-07-19

Hej,

Oskar och Annika var på besök från Göteborg, och nu så hade vi bestämt oss för att jag skulle guida dem en dag på cykel. Vi lämnade FBB i Florens och tog oss lugnt och säkert upp till den lilla bergsbyn Fiesole, där vi kunde beundra utsikten över hela dalen (
http://www.fiesolelifeart.it/itinerario6.htm). Här träffade vi på 'I Bike Italys cykelgrupp', som för dagen leddes av Steven (Per var ledig idag). Vi tog oss sedan längre upp i bergen för att få oss en lunch på en trevlig liten trattoria. Efter en alldeles för snabb nerförslöpa så var vi nere i Florens igen, och vi tog oss ut till stadsparken Cascine, en nästan 3 km lång park som innehåller det mesta, diskotek, barer, trav- och galoppbana, tennisbanor och simbassänger. Men det var varmt i parken, 37 grader i skuggan, så luften stod verkligen och dallrade, så den svalka man kunde få i parken var gottgörande. Det blev förstås glass i parken. I parken såg vi också jonglörer som stod och tränade i solgasset, och pensionärsföreninen som väntade på att eftermiddagsdansen skulle börja. Alltid roligt att få guida människor på sitt modersmål, det blir allt som oftast på engelska, och ett fåtal gånger på italienska.

Efter lite småprat med folket på FBB så kom Hillary och det var dags för cykelrunda nr 2, nu längs med floden Arno, uppströms mot Pontassieve. I kvällssolen, riktigt vackert och romantiskt. Tanken var att Hillary skulle ha hängt med oss på förmiddagens cykeltur, men hon var upptagen med att stå modell för andra konstnärer (http://www.florenceacademyofart.com/). Det kanske vore en semester-idé, att gå på en målar-kurs i Florens?

När jag kom hem så blev det en snabb dusch och middag innan vi gick iväg för att se en film - Grindouse - på en utomhus-biograf i närheten. En film med Kurt Russell i huvudrollen, regisserad av Tarantino. Russell spelade en stumfilmsaktör som hade som hobby att med sin bil döda kvinnor på olika sätt, tills han själv fick smaka på sin egen medicin. En otäck film, http://en.wikipedia.org/wiki/Grindhouse_%28film%29.

/Leif

2007-07-18

Hej,

Sovmorgon, kan inte bli annat med en så nattlig seans av film, musik och öl i Florens nattliv.

Dominick, Colette och jag hade ett trevligt lunch-möte med Gemma, som ska hjälpa oss med guidning i september, när vi har ett par stora grupper som kräver två guider. Gemma är från Spanien, men jobbar som översättare (4-språkig) och cykelguide här i Florens, dessutom så är hon hängivet Frisbee-fan och f d triathlon-atlet.

Vi pratade om att gå på konsert under kvällen, men 37 graders värme och extrem luftfuktighet gjorde att vi höll oss hemma istället, sådana här dagar är det rent tropisk värme, rena ångbadet!

Imorgon blir det cykelåkning med Oskar och Annika från Göteborg!

/Leif

"Tvillingarna"



Tjusiga tuppar eller hur? (Utanför restaurangen Il Colombaio i Casole d´Elsa, Toskana)

2007-07-17

Hej,

Sov väldigt gott natten som var, men det var ändå lite "handbromsen i" när man rullade ur sängen i morse, det tar ganska mycket på de mentala krafterna att ha ansvaret för 17 ystra IBM-chefer på cykeltur i Chianti, men allt gick som sagt väldigt bra, och det goda gensvaret från kunderna gör att man växer väldigt mycket som människa. Så det här jobbet är som att ligga på träningsläger, åtminstone med de mentala bitarna. Men det är klart, ibland får man kunder som har varit/är gamla tävlingsbikers som jag själv, och då får man banne mig ligga i, så hyggliga påkar sitter för den delen inte i vägen heller.

Under juli så guidar vi inte riktigt varje dag, utan det finns tid över för lite träning på att sälja oss bättre, förbättra våra planeringar av cykelturer, och fundera på framtida utveckling/inriktning.

Fick några bilder från systera mi på mina två syskonbarn Evelina och Rebecka, det värmde gott!

Till kvällsmiddag så hade vi blandade rätter från Sverige, Udine och Molise, det saknades bara ett bidrag från Sicilien så hade hela kartan varit komplett. Rätt kul att ha sådana här "knytkalas" där varje inneboende gör något från sin region, varje måltid blir då till en fest :-)

Jag, Giuseppe och några av hans väninnor stack sedan ut på stan för att kika på indisk stumfilm från tidigt 10-tal, som spelades upp på en av de klassiska teatrarna i Florens, Teatro Verdi (
http://www.teatroverdifirenze.it/), med anor från sent 1800-tal. Här har många berömda italienska personligheter suttit och tittat på teater. Under filmen så hade de levande musik och sångerskor som bar upp filmen mycket, och gav mig intrycket av att sitta som i en biograf nästan 100 år tillbaka i tiden, en magisk känsla.

På vägen hem från biografen så fastnade vi på torget Santa Spirito, där det varje kväll samlas människor av alla åldrar och intressen, och en del röker mer än bara cigaretter, men för egen del så höll jag mig mest till öl.

Den här filmvisningen är den första kvällen på något som de kallar Italia Wave Love Festival (www.italianwave.com), hålls mellan 17-22/7, man har konserter, filmvisningar, teaterföreställningar och bokläsningar med kärleken som tema, kanske ett skäl att komma till Florens?

/Leif

2007-07-16

Hej,

Idag hade vi en stor grupp från IBM att ta hand om, vi forslade som vanligt ut kunderna ur staden Florens, och startade hela evenemanget från Impruneta. Vi kom lite sent med cyklarna till Impruneta, och det blev lite stressigt när vi skulle sätta ihop cyklarna, så några av styrena lyckades jag vända åt fel håll, dvs gafflarna pekade bakåt (ridå!). En av kunderna hade lärt sig cykla förra året, det måste vara ganska tufft att lära sig cykla i vuxen ålder, men hon gjorde det bra. Det var varmt, så vatten gick det åt, men vattnet blir fort varmt i cykelflaskorna, så det får den där lite plastiga smaken ni vet.

Vi tog oss sedan på olika vägar ner till staden Greve in Chianti, vi hade delat upp oss i olika grupper. Allt gick bra och vi kunde rulla in på torget i Greve för en välförtjänt lunch på Café La Logge.

Vi hade med oss en ny guide idag, Gemma heter hon, är från Spanien, men bor och jobbar som översättare här i Florens. Hon klarade jobbet galant (hon har dock jobbat två säsonger på Florence By Bike, så helt grön är hon inte). Gemma är 4-språkig (spanska, italienska, tyska, engelska + lite ryska) vilket inte är helt fel när man jobbar som guide.


En underbar guide-duo eller hur?

Efter den långa lunchen så blev det biltransport hem till Florens igen, med alla cyklarna lastade på den lilla bilen i bakgrunden, inget litet jobb när alla cykelstyren skulle vändas (suck).

Det blev sedan klassisk svart-vit italiensk långfilm på kvällen, med Marcello Mastroianni i huvudrollen.

/Leif

2007-07-15

Hej,

En liten förmiddagsfika med amerikanska Hillary, hon nämnde att hon var på väg att flytta tillbaka till Boston, efter att ha studerat konst och jobbat extra som cykelguide under drygt 4 års tid här i Florens. Det kändes lite trist, men hon kanske kommer tillbaka till Florens som etablerad målare i stället, vem vet. Hon kanske väljer att bosätta sig på Irland, där hon är född, det är ju lite närmare än Boston. Hur som helst, jag kommer att sakna henne.

Söndagsmiddag med Dominick och hans familj (syster och systerson) som bor här i Florens, dessutom tillsammans med en kund och hans familj, en av dem i familjen har komponerat musiken till TV-serien Twin Peaks, om ni minns den (
http://www.twinpeaks.org/). Middagen gick helt i stil med en typisk italiensk familjemiddag en varm sommardag, när det inte är så mycket annat att göra, än att äta, dricka och umgås:


Kvällen ägnades mest åt att förbereda morgondagens kart-mtrl för IBM-gruppen vi skall cykla med, och vi försöker alltid ha tre olika vägalternativ för en kund. En lätt, en medelsvår/backig och en backig tur, så att vi alltid kan få en sträckning som passar de flesta i gruppen.

/Leif

2007-07-14

Hej,

Gjorde en del förberedande inköp för måndagens cykeltur med stor grupp från "The big Blue". Vi brukar alltid ha med oss lite snacks och dryck i form av mineralvatten, nyskurna ananasskivor och specialblandning av nötter och russin, sådant som gör att cyklisterna får ny energi och orkar att ge sig upp på cykeln på nytt.

Vill man slå bort en halvtimma med småsnack, kaffe och titta på cykel, så ska man ta svängen förbi Florence By Bike, där finns det alltid någon att byta några ord med, det behöver inte nödvändigtvis vara något om cykel, det kan vara om allt mellan himmel och jord.

På kvällskvisten så tog jag mig en tur på hojen bort mot Strada in Chianti, och hittade där en ny väg som jag inte hade provat förut. En alldeles underbar kvällstur med solnedgång och lite trafik, helt perfekt.

/Leif

2007-07-13

Ciao,

Oggi ho accompagnato una coppia dal New York a vedere il Chianti sulla bicicletta, tra Impruneta a Greve in Chianti. Poi abbiamo fatto una degustazione del vino tipo "Kosher", a vigna Villa Branca,
http://www.villabranca.it/.

La sera sono andato con amici alla casa di Lia, abbiamo portato differenti cose da mangiare, ho fatto il tipico svedese "Våffla" (cialda), che ha ricevuto un grande successo. Anche al cane di Lia (Goody) è piacuta la våffla, e adesso ho un'amica di piú :-)

/Leif


Hej,

Idag så följde jag med ett par från New York på cykel, för att visa dem Chianti. Vi åkte från Impruneta ner till Greve in Chianti. Därpå så hade vi en provsmakning av deras Kosher-vin, på vingården Villa Branca, http://www.villabranca.it/.

Kvällen tillbringades med vänner hos Lia, vi hade burit med oss olika spännande saker att äta (knytis). Jag gjorde den typiska svenska våfflan, som blev en rungande succé. Även Lias hund Goody tyckte om våfflor, så nu har jag en god vän till :-)

/Leif

2007-07-12

Hej,

Idag så var jag på ett intressant seminarium om hur "kullarna runt Florens" (Le Colline di Firenze) ska marknadsföra sig och profilera sig mot turister, de ska även ha en portal (som de flesta andra). Området med kullarna runt Florens lever lite i skuggan av Florens, kan sägas att kullarna kommer lite i kläm mellan Florens och Chianti, vilka båda är mycket starka varumärken. Jag anmälde mig till ett par arbetsgrupper, en som ska syssla med själva portalen och dess innehåll, och en grupp som ska hålla på med att leta fram koncept för att sätta samman "upplevelsepaket" av mat, vin och historiska sevärdheter som finns i området "Le Colline", så det ska bli spännande att se vad man får göra där. Den 31 juli så kommer en prototyp att rulla på
www.firenzelecolline.it. Väl mött på nätet då.

Som alltid när man ska på möten som arrangeras av staden Florens så hamnar man i okända vackra palats, med salar så vackert dekorerade att man får ont i nacken av att titta sig runt överallt.

Efter mötet så träffade jag en Bed & Breakfast-ägare som hade som hobby att leda turistgrupper till olika platser där kända filmer hade spelats in, en för mig ny variant av att vara guide. Jag vidarebefodrade givetvis genast denna goda idé till min gode vän och cineast Giuseppe, som blev eld och lågor över detta givetvis.

/Leif

2007-07-11

Hej,

Tog en liten runda på morgonen med hojen, och försöker alltid hitta någon ny liten vägstump att prova, dels för att alltid få variation i åkningen, men också för att hitta nya tänkbara cykelturer för mina kunder. Idag blev det Florens-Val d'Arno-Florens, ganska lättsam åkning, med höga berg runtomkring.

På eftermiddagen så träffade jag en cykel- och vandringsguide som har 11 års erfarenhet av guide-jobb i Italien (där ligger man i lä). Vi söker nya guider för nästa år, och hon kan vara en av dem. Men vi måste ha lagspelare, inga "solokvistare".

"Avloppsbytargubbarna" är nästan färdiga med sitt jobb, så snart kan man börja andas normalt igen :-)

/Leif

2007-07-10

Hej,

Tog mig en lugn förmiddag hemma, och kunde lugnt betrakta den nyanlända trädgårdsmästaren som gick loss på vår innergård och röjde upp i vår överväxta innergård (modell slåttermaskin ungefär).

På kontoret hade vi ett "inför sommaren-möte" om saker som skulle göra före-under- och efter semesterperioden. Även om sommaren är högsäsong för oss turistguider så behövs det någon veckas ledighet mitt på sommare, för att kunna orka med den tidiga höstens (sep-okt) mycket intensiva period.

Träffade också Sabrina, Giulio och några andra vänner på ett friföretagarmöte i Prato.

/Leif

Guide utan cykel

Guide utan cykel

Efter att ha cyklat till vingård så väntar nu focaccia- och pizzabak för den hungriga norska gruppen. Själv så letar jag mest efter min cykel :-) Jag står mig väl bra i den blåa färgen, eller hur?

/Leif

2007-07-09

Hej,

Idag var det bergen söder om Abetone som gällde. Tog cykeln bort till tågstationen i Florens för att ta mig de 6 milen nord-väst till Pescia. Härifrån skulle jag medelst cykel ta mig upp till S. Quirico, i riktning mot bergsmassivet Abetone, för att där träffa Cristina och ta oss en vandring på spännande skogsstigar bland bergen 'Svizzera Pesciatina'. Det finns 4 olika turer man kan göra för att besöka de 10 olika slotten (
http://www.coopfirenze.it/gestione/informatore/inf_art.asp?ID=930) i de två dalar som utgör 'Svizzera Pesciatina'. Cyklingen var en nätt liten stigning på över 500 m, och jag passerade ett antal vackra byar på vägen, med några av dessa små söta slott. Den här vägen ingår i vägsystemet "Strada dei Sapori e dei Colori, dell'Appennino Pistoiese" (Vägen för smaker och färger, i Pistoiesiska Appeninerna).

I San Quirico så stannade jag vid det lilla torget och träffade en engelsman vid namn Simon, som har flyttat hit och känner till en hel del historier om bygden. Vi tog oss varsin öl och hade det ganska bra i förmiddagssolen, medans jag väntade på Cristina. Simon gick hem till sig och jag kunde luta mig bakåt och ta mig en lur. Cristina kom och vi tog oss varsin espresso bland byns alla kortspelande män innan vi vandrade iväg. Naturligtvis dök Simon upp igen, och hade nya historier om bygden att berätta, bl a att det finns någon i byn som är kusin med regissören och skådespelaren Roberto Benigni (nästan en Lassie, men ändå). Benigni gör i Florens just nu en serie Dante-föreläsningar, med tolkningar av valda avsnitt ur "Inferno" och de andra verken av diktaren Dante.

Vi hade ingen karta med oss i skogen, men det skulle "bara" vara att följa de röd-vita markeringarna sa de i byn, och det var det ju (nästan). Efter några snåriga buskage, kullvälta träd och lite halkande på kastanjer och runda stenar så kom vi efter ett par timmar fram till civiliserande trakter igen. På vägen så hade vi sett en "rifugio", typ vandrarhem, mycket vackert beläget med fascinerande utsikt, grillplatser och div odlingar. När vi kom tillbaka till S. Quirico så belönade vi oss med varsin aperitivo, det var ganska skönt att sätta sig ner och pusta ut lite, efter nästan tre timmars vandring. Jag följde med Cristina hem och hälsade på hennes föräldrar, italienare båda två, men jobbat nästan hela sitt yrkesverksamma liv i Sverige.

Nerförsturen i skymningen från San Quirico till Pescia var en mycket underhållande upplevelse, dock alltför kort. (Måste komma ihåg att spänna bromsarna till nästa gång, de bottnade flera gånger under nedfärden, hm...)

/Leif

2007-07-08

Ciao,

Un giorno un pó particolare oggi:
1. Un lungo giro con la bici in Chianti (Firenze-Greve-Panzano-Greve-San Casciano-Firenze)
Con noi é venuto un giapponese oggi, lui lavora come cameriere in un albergo al centro nella cittá. Lui ha comprato la sua bici da corsa un mese fa, e oggi andrá con noi nella zona del Chianti. Lui mi sembrava che non fosse andato tanto con la sua nuova bici, perché c'erano tanti segni che segnalavano la mancanza di pratica. Per esempio metteva le sue scarpe dentro i pedali, metteva la giusta distanza tra se e il corridore avanti a lui, trovava il giusto cambio/marcia, si ricordava di bere e mangiare. Quando cí siamo fermati un paio di chilometri prima di Firenze, un autista ha usato il suo clacson per permetterci di passare, ma é successo che il giapponese é caduto sull' asfalto perché si é spaventato (la ragione era anche probabilmente la sua stanchezza). E poi qualche kilometro dopo lui é caduto di nuovo (poverino, stanchezza e troppe nuove cose da imparare nello stesso periodo). Credo che tutti noi abbiamo imparato qualcosa oggi.
2. Pranzare da Rossi e suo fratello
Ho portato le foto tra l'ultimo visita del Pub abbiamo fatto. Rossi e sua fratello hanno stimato tanto queste foto, e mi offriva un bel pranzo di tre piatti, pasta con sugho, risotto, l´insalata, e gelato. (In questo calduccio, 35 gradi oggi, accidenti!)
3. Prendere un riposo
Deve prendere un riposo quando é caldo cosi, e ha fatto alinamento duro (sulla bici), ha mangiato bene, e poi dopo deve andare tutto la sera per la festa dell compleanno (di Per).
4. Visitare amici
Ho salutato Sabrina cha ha ricevuto un distinzione del Amway. Tutta la sua famiglia e amici devono celebrarla questa sera (naturalmente contemporaneamente quando Per aveva suo festa per il compleanno, qualche volta e difficile decidere quale festa vuoi andare).
5. Celebrare il compleanno di 35 anni di Per
Per veniva con il mini-van per prendere tutti noi, per andare al ristorante La Casa del Prosciutto. Di la aspettava una cena di tre piatti: devi mangiare :-). Posso aggiungere abbiamo bevuto un pó di vino anche, e Limoncello/Grappa/Amaro come finale nella notte. Mi ricevo il piacere di contrare qualche di amici di arbitro di Per, che ho sentito per lungo periodo, senza vederle. (Per lavora come arbitro per pallacanastro e calcio, quando non lavora come guida turistica su biciclette).

Ho andato al letto alle 2 della notte, felice e molto contento con la vita. Sto pensando sul bel sorriso di bella l'artista Kelly.

/Leif


Hej,

En lite hektisk dag idag:
1. Lång cykeltur i Chianti (Florens-Greve-Panzano-Greve-San Casciano-Florens)
Vi hade med oss en japan idag, han jobbar som kypare på ett hotell i stan. Han hade köpt sin racerhoj för en månad sedan, och skulle nu åka med oss runt i Chianti i dag. Han verkade dock inte ha åkt många meter på hojen, för det syntes att det var mycket som var ovant, t ex att få i pedalerna, hålla rätt avstånd till framförvarande, hitta rätt växel, komma ihåg att äta och dricka. När vi stannade någon mil hemifrån så tutade en bilist precis när vi skulle åka iväg, och av ren förskräckelse så faller japan när han ska kliva av cykeln och flytta på sig för bilen som ville ut från parkeringen. Sen så några km senare så faller han igen stackarn (förmodligen av ren utmattning och alldeles för många nya grejor på en gång). Vi lärde oss nog alla något den här dagen.
2. Lunch hos Rossi och hennes bror
Jag hade med mig bilder från senaste pub-besöket vi hade gjort, och det blev mycket uppskattat av Rossi och hennes bror som bjöd på en utmärkt tre-rätters middag, pasta med salsa, risotto, sallad, och glass (i värmen, 35 grader idag, puh!).
3. Sova middag
Det måste man göra en stund när man i denna värme har tränat hårt, ätit gott och sedan ska födelsedagskalas på kvällen.
4. Hälsa på vänner
Hälsade på Sabrina som hade fått en utmärkelse av Amway, och hela hennes familj och vänner skulle fira detta ikväll (givetvis samtidigt som Pers 35-årsfest, ibland är det hårt att välja).
5. Fira Pers 35-årsdag
Per kom med mini-bussen och hämtade upp oss för att ta oss till restaurangen La Casa del Prosciutto, där en ny tre-rätters middag väntade (äta bör man :-)). Kan väl tillägga att det blev en del vin också för den delen, och Limoncello/Grappa/Amaro som final på kvällen/natten. Fick nöjet att träffa några av Pers domarkompisar som har hört talas om under lång tid, men av olika skäl inte hunnit träffa. (Per dömer både basket och fotboll när han inte jobbar som cykelguide).

I säng kl 2, drucken, mätt och belåten med livet, tänkandes på den vackra konstnärinnan Kellys underbara leende.

/Leif

2007-07-07

Ciao,

Oggi abbiamo fatto il "Giro di Mugello", un piccolo bel giro di 80 km a nord di Firenze, con una lunga salita e con una discesa verso fine. Eravamo 4 coraggiosi: io, Lorenzo, Moreno e Jaro. L'ultimo é un russo pieno di talento, che potrebbe diventare migliore di tutti noi. Provavamo a tirare tutti 4 in fila (come squadra di cronómetro), ma andava cosí cosí. Loro tiravano tempi troppo lunghi e la velocitá variava troppo, abbassando la media della velocitá, e consumando piú forza del necessario.

Abbiamo finito il giro con una bevanda fredda e alcuni snacks, sotto l'ombra di un albero nel giardino di Lorenzo a Firenze, trattati con gentilezza da Lia, moglie di Lorenzo. Lia viene dalle montagne a nord-ovest di Milano, dove loro andranno tra poco per una parte della loro vacanza. E il tifoso di bici Lorenzo naturalmente porta la sua bici in questa zona, per poter andare con la sua bici sugli stessi passaggi percorsi dai ciclisti del Giro d´Italia.

Il resto del giorno é passato abbastanza tranquillo: ho letto un pó il libro "Uomini che odiano donne", scritto da Stieg Larsson. La storia narra il mistero della scomparsa di Harriet, una giovane donna della Svezia. Ho iniziato da poco a leggere questo libero, per cui é ancora troppo presto per darne un giudizio.

/Leif

Hej,

Idag så cyklade vi "Tour de Mugello", det blev en nätt liten tur på 80 km norr om Florens, med en lång stigning och nerförslöpa på slutet. Vi var 4 st tappra, Lorenzo, Moreno och Jaro, den sistnämnde en talangfull ryss, som kan bli hur bra som helst. Vi försökte gå runt på alla 4 och idka lagtempokörning, men det gick väl så där, de höll på med alldeles för långa förningar, så det blev väldigt ojämn fart, vilket obönhörligt drar ner genomsnittshastigheten, och förbrukar mer kraft än nödvändigt

Vi avslutade turen med kall dryck och tilltugg under skugga i Lorenzos innergård i Florens, rikligt trakterade av Lorenzos trevliga fru Lia, som är från bergstrakterna nord-ost om Milano, där de ska fira en del av sin semester i år, och cykeltokiga Lorenzo tar givetvis med sig sin cykel för att kunna cykla samma bergspassager som Giro d'Italia har passerat flera gånger. 

Resten av dagen förflöt ganska lugnt, med bokläsning hemma på sängen, håller just nu på att plöja igenom Stieg Larssons bok "Män som hatar kvinnor" om gåtan Harriet. Har dock precis börjat på den, så det är svårt att kunna ge något omdöme om den ännu.

/Leif

2007-07-06

Ciao,

Oggi é state un giorno di festa per la nostra casa. Ho invitato 14 persone e abbiamo fatto un grande barbeque (tipo festa alla quale si porta la propria parte) nel nostro giardino. Una ragazza ha portato un gelato fatto a mano a casa. Erano gente dal negozio delle bici FBB, l'agenzia di viaggi S-Cape, e guide turistiche della bici (colleghi nel ramo). Era la prima volta che ho visto tutti questi amici insieme, e mi sentivo molto felice.

Per onorare questo giorno il propriotario ha iniziato un lavoro per rimettere nuovi tubi di scolo, perché le vecchie hanno ceduto. Ma niente male, abbiamo messo tavole sopra le buche e abbiamo iniziato il barbeque comunque. Non bisognava vedere i vecchi tubi di scolo. Era un bel giardino e belle brave ospiti da vedere questa sera. Anche se il prato era un pó troppo alto, il giardino ha avuto un grande successo tra i miei amici.

Sicuramente faró piú feste in futuro!

/Leif


Hej,

Idag var det den stora dagen för inflyttningsfesten, jag hade bjudit in 14 personer och vi hade en stor grillfest i vår trädgård, modell knytkalas. En hade tagit med sig hemgjord glass, den var helt superb. Det var folk från cykelbutiken FBB, resebyrån S-Cape och kollegor i branschen, cykelguider. Det var första gången som jag såg alla dessa vänner tillsammans, och jag kände mig mycket nöjd.

Dagen till ära så hade husägaren dragit igång ett arbete att lägga ner ett nytt avloppsrör, det gamla läckte. Men det gjorde ingenting, vi lade plankor över hålen och drog igång grillen ändå. Man behövde ju inte titta på de gamla avloppsrören, det fanns ju en hel trädgård och vackra trevliga gäster att titta på denna kväll. Även om gräset var lite väl högt så gjorde trädgården stor succé bland mina vänner.

Det kommer med all sannolikhet att bli fler fester framtiden!

/Leif

2007-07-05

Ciao,
Oggi non ho fatto quasi nulla, sono rimasto a casa tutto il giorno, ho lavorato tanto su internet. Durante la sera c'era un concerto a Piazzale Michelangelo con Ennio Morricone: la sua musica penso é molto piena di emozioni. Ma i biglietti costavano tra 40 a quasi 100 euro. Per cui ho deciso di rimanere a casa e fare una cena insieme con Matteo, Marta e Giuseppe. Loro dovevano rimanere a casa per studiare, e da solo non volevo andare al concerto. Quando sono andato a letto ho sentito un pó di mancanza della bicicletta, e domani devo fare un giro sulla bicicletta, prima del barbeque.
/Leif

Hej,
Idag så gjorde jag nästan ingenting, stannade kvar i lägenheten hela dagen, jobbade mest via internet. På kvällen så var det en konsert på Piazzale Michelangelo med Ennio Morricone (
http://www.enniomorricone.it/), hans musik tycker jag är väldigt stämningsfull. Men biljetterna kostade från drygt 40 till nästan 100 euro, så det blev middag hemma med Matteo, Marta och Giuseppe, de behövde stanna hemma och plugga, och själv hade jag ingen lust att gå. När man gick och lade sig så kände man en viss cykel-abstinens, det får nog bli en del hojande imorgon, innan inflyttningsgrillen imorgon kväll.

/Leif

2007-07-04

Ciao,
Oggi ho lasciato la bici a casa per andare a S. Quirico vicino Lucca, per visitare un'amica. Abbiamo fatto una lunga camminata nei boschi delle montage di S. Quirico, un bel paese, piccolo, ma carino. I suoi genitori hanno una piccola bella casa in periferia di S. Quirico. Da la si vede tutto della valle verso Pescia, vicino Lucca. Una vista molto panoramica. Durante la nostra passeggiata abbiamo visto una chiesa isolata, con un prete che vive da solo
come un eremita, senza tanti contatti con altre persone. Lui non voleva diventare prete, ma per il permesso di abitare nella chiesa, lui deve educarsi come prete. Fuori della chiesa si vedono pannelli solari per il bisogno di elettricittá della chiesa. Accanto i pannelli si vede anche la fonte dell'acqua, che arriva dalla montagna.

Quando siamo ritornati a S. Quirico abbiamo incontrato un inglese che ha comprato una casa in questo paese. Quest´inverno lui ha abitato da solo in questa casa, ma per l'estate aspetta sua moglie, che aspetta un bambino adesso. Nell'inveron la casa era freddo da morire, e era anche poco acqua calda, e perché lui non ha preso la doccia per due settimane - cosi si riscalda un puo di piú (come mi ricordo dall mio servizio militare tanti anni fa).
/Leif

Hej,
Idag så lämnade jag cykeln hemma för att istället bege mig till S. Quirico som ligger i närheten av Lucca, för att träffa en vän. Vi tog en lång promenad genom skogarna i bergen runt S. Quirico, en vacker bygd, litet, men charmigt. Hennes föräldrar har ett underbart litet hus som ligger lite i utkanten av byn, så sikten ner i dalen är helt obehindrad. På vår långa promenad som kom vi till en liten ensligt belägen kyrka, där en man bor helt för sig själv, han är eremit, och ville egentligen inte bli präst, men för att få bo i kyrkan så blev han tvungen att prästviga sig. Men han har inrättat sig ganska bra nu, det står solceller utanför kyrkan, och eget gott källvatten har han också.

Tillbaka nere i byn så träffade vi på en engelsman som hade köpt sig ett hus i byn, och väntade hit sin gravida fru. Under vintern så hade han bott i huset själv, och den vedeldade kaminen hade inte fungerat så bra, så han hade frusit som en hund, och varmvattnet hade det varit dåligt med. När det var som värst så duschade han inte under två veckor, och gick med samma kläder. Smuts värmer, det minns man från lumpen.

Bussfärden ner från San Quirico var en upplevelse. Om ni tänker er en kombination av bergbanan på Liseberg med toskanska serpentinvägar så kommer man ganska nära. Det var en minibuss med plats för 20 personer, på en väg som var smal även för vanliga personbilar, men det bekom inte chauffören särskilt mycket, han stod på som om det gällde tidskvalet till Monacos GP. Ibland fick man hålla sig i med båda armarna i sätet framför, det tror jag aldrig har gjort i en buss förut. Men jag hann ändå med tåget till Florens.....

Lokaltågen har ofta en benägenhet att komma 5-6 min försent, jag har fått för mig att det är en liten återkommande smygstrejk från lokförarna och konduktörernas sida - typ "ge oss bättre arbetsmiljö, det ni gav oss efter den sista strejken är vi inte riktigt nöjda med". Och när inte de här småförseningarna biter, så tar de till hel- eller halvdagsstrejker. Så om vi resenärer bad deras chefer att ge de tåg-anställda högre löner och säkrare arbetsplats, så skulle nog de flesta tågen komma i tid.

/Leif

2007-07-03

Ciao,

Oggi facevo un giro insieme con Zanobi di quasi 90 km da Firenze-Borgo S. Lorenzo-Passo Colla (Razzuolo) e poi ritornavo a Firenze. Sono contento con la bici nuova, é piú veloce di me.

Hej,
Idag så drog jag en kompis som heter Zanobi iväg på en liten nätt cykeltur på 90 km bland bergen norr om Florens, vi passerade Borgo S. Lorenzo och tog oss upp till bergspasset Colla (Razzuolo), och sedan så återvände jag till Florens, medans Zanobi som den bergsget han är, tog några bergspass till innan han kom hem till Florens. På hemvägen så träffade jag på Per som hade en grupp amerikanska cykelturister på väg upp till Fiesole. Han var tvungen att ta minibussen med gruppen idag, då en i gruppen hade det lite svårt med de första backarna och trafiken (som cykelguide vill man alltid cykla med gruppen, men ibland får man ta bilen för att låta kunderna starta vid ett lättare avsnitt).

Det gjorde gott att sova middag efter lunchen idag kan jag säga!

På kvällen så hade vi återigen besök av Giuseppes flickvän Marta, hennes syster Elisa som är en yngre kopia tvilling-kopia av Marta, och Rosy, tillsammans med Giuseppe så pluggar de inför sista tentorna innan sommaren, så det är lite nervöst. Men det var inte sämre än att de lagade kvällsmat åt mig och Giuseppe. Det blev citronmarinerad stekt kyckling, sallad, bröd och lite vitt vin från Sicilien. Italienarna har en väldans vana att äta både lunch och middag med TV'n på, mest för att hitta samtalsämnen vad jag kan förstå. Men för mig känns det lite oartigt att sitta och titta på TV istället för att prata med dina bordsgäster (ibland så diskuterar man och kommenterar gemensamt vad som händer på TV'n, men det blir en väldigt annorlunda måltid, där man sällan tittar varandra i ögonen, vilket då för mig oftast är ett lite svårt sätt att föra en kommunikation på). Så de flesta italienare jag känner verkar tycka om att prata, men kanske mer att kommentera än att verkligen föra en dialog. Vet inte om det bottnar i en viss blygsel under all denna vilja att prata.

/Leif

2007-07-02

Ciao,

Oggi é il giorno per il Palio a Siena, e portavo una coppia australiano di la per vedere la gara.

Hej,
Idag så är det dags för "Il Palio" i Siena, och alla invånarna blir som tokiga (
http://www.paliodisiena.biz/). Varje år den 2:a juli och 16 augusti så går hästkapplöpningen av stapeln, med ett antal tusen åskådare på torget Piazza del Campo. I år så blev det fotofinish, där först det ena laget och sedan det andra utropades som segrare, det blev slutligen contradan "Oca" (gåsen) som vann http://www.contradadelloca.it/. Det är 10 st "Contrador" som deltar varje gång, den segrande contradan får t ex inte vara med i kommande Palio, därutöver så går man laget runt. En contrada är ett kvarter eller en del av staden Siena, där varje contrada hade till uppgift att svara för sin del av försvarsmuren runt Siena, vilka förmodligen hade det tufft när Florens 1555 slutligen erövrade Siena.

Idag så hade jag till uppgift att ta det australiensiska paret från Radda till Siena, vi tog det ganska lugnt men kom ändå i tid så att de kunde byta om och hinna se Palion, det är ett spektakel man någon gång i livet måste se. (Får väl avslöja att vi satte cyklarna på taket på följebilen och åkte motorvägen sista biten in till Siena. Det är fördelen när man har små grupper och följebil). Risken för regn gjorde kanske att det var något mindre antal människor på innerplan än normalt under Palion. Innan Palion så hade vi hunnit njuta av en tre-rätters lunch på vingården La Cappella utanför San Donato in Poggio.

När vi kom hem till kontoret så blev det lönedags, tänk vad gott det känns med pengar i plånboken (så länge de nu är kvar där). Kanske dags att skaffa ny plånbok, den jag har nu är från 99, så hål lär det ju finnas.....

På FBB så träffade jag en cyklist som kan vara en tänkbar cykelguide i framtiden, med tanke på hösten och framförallt nästa år så lär det gå åt fler cykelguider än Dominick och mig.

Det har varit dåligt med svar från bokförlagen, medans tidningsförlagen har varit betydligt snabbare. Så jag får väl bli mat- och vinjournalist så länge, tills bokförfattarskapet kan sätta sig ordentligt.

Och äntligen blir det klart med inflyttningsgrill på fredag! Måste bara komma ihåg att slå gräset, att klippa det är inte att tänka på :-; De inbjudna är en bra blandning av cykelguider, cykelmekaniker och reseorganisatörer, känns nästan som en firmafest.

/Leif

2007-07-01

Ciao,

L'altro giorno ho comprato una nuova bici, una bici da corsa, una Bianchi tutta in carbonio. Sono felicie come un bambino! Oggi sono andato tre ore su questa bici. C'é solo un problema: la bici é piú veloce di me . Domani andró con una coppia di australiani su biciclette, per andare da Radda in Chianti a Podere La Capella a San Donato in Poggio. Sapete: La Capella fa vino per lo stato del Vaticano? (Praticamente per il Papa), vedete sul sito 
http://www.poderelacappella.it/.

En söndagsmorgon som denna så var det rätt skönt att kunna ge sig ut på hojen på egen hand, utan att behöva tänka på något annat/annan än sig själv. Vanligtvis är det rätt mycket bestyr innan man som guide för en grupp kan komma iväg, se till så att alla har sina cykla iordning, vet ungefär vart vi ska åka, har kameran med sig, har gått på toaletten, tagit på sig solskyddskräm, ätit frukost osv . Söndagar är oftast den bästa cykeldagen under veckan, sett ur ett trafikperspektiv, därför att söndag morgon så sätter sig alla italienare i bilen tidigt på morgonen och åker till havet vid Viareggio, Pisa, Castiglioncello osv och lämnar hela Florens-provinsen helt öde, vilket gör livet mycket lättare för en cyklist.

Började läsa en bok om Italien och dess första konstitution som republik, som varade mellan 1948 och 1994. En ganska fascinerande historia om hur Italien som nation föds på nytt, man byter från monarki till republik med en kung som väljer att gå exil, och ett land som har ett hotande inbördeskrig över sig, med monarkister från söder och republikaner från norr, + den vanliga fighten mellan vänster och höger, (kommunister och fascister). En lärorik historia om hur en nation växer fram.

Tillsammans med Matteo och en kompis till honom så letade på nätet efter italiensk/svenska filmer från 60- och 70-talet, av en slump så handlade väldigt många om Den Svenska Synden. Måste medge att bilden känns något sned idag, men stämningarna var annorlunda på den tiden.

/Leif

2007-06-30

Hej,

Idag så hade jag ett par från Australien, Sidney närmare bestämt. Vi cyklade från Impruneta strax söder om Florens till Radda in Chianti, och hade en trevlig lunch på Café Le Logge på Piazza Matteotti i Greve in Chianti. Han är brandman i Sidney, och hon jobbar på det vackra operahuset i Sidney. När man har en så liten grupp som två personer så blir det väldigt familjärt, och man kan prata med en ganska lugn och avslappnad röst som guide, man blir mer som följeslagare/reskamrat än renodlad turistguide. Imorgon så kommer de att åka på egen hand, de får med sig beskrivningar och kartor för att säkert kunna ta sig fram på egen hand. På måndag däremot så ska jag vara guide för dem igen.

När jag kom hem så blev det till att sova middag lite, det är alltid gott efter en dag ute på vägarna, det är som att vara ute på sjön ungefär. Sen så blev det gemensam middag på kvällen, rissallad med gott vitt vin.

Håller på att planera för ett "house-warming party" som vi snart ska ha för att inviga lägenheten, det blir grill i trädgåren och lite annat.

/Leif