2008-08-29

Det är alltid stort att få besök hemifrån Sverige, och idag var en sådan dag. Jag och Roberto for till Florens flygplats för att ta emot mina 7 vänner från Göteborg, lite limousinservice gör så gott ibland. Vi skjutsade dem till en av mina vänners hotell i Florens, Locandina Novella.

Därefter så var det givetvis dags att ta kvällsvard på torget Santo Spiritou, med jazz-konsert som trevlig bakgrund medans vi åt och drack så det stod härliga till.

                                 
Santo Spirito drar folk.           Staffan beställer                 Kommer inte maten?

På hemvägen så passade vi på att hälsa på grisen Il Porcellino, som om man klappar på nosen så är man säker på att man kommer tillbaka till Florens.


Il Porcellino tillsammans med Staffan och undertecknad

Känner ni till vinguden Bacchus? Han står staty på södra änden av bron Ponte delle Grazie. Som vinfantast och Sommelier-student så är det ju bara ett måste att stanna och ta sig en pratstund med honom...


Bacchus och jag

Det blev kramkalas när vi skildes åt till deras hotell, de skulle upp tidigt dagen efter och hälsa på David-statyn i Galleria dell Academia.

Leif

2008-08-28

Det kom ett par från Texas och ville åka 100 miles (16 mil) runt trakterna av Florens, och så blev det. Den här nätta lilla cykelturen var ett led i deras preparering inför ett par triatontävlingar i höst. Att både simma, cykla och springa på en och samma dag, det är ganska tufft det. Men det är ju olika muskelgrupper man använder, så kroppen blir väldigt allround-tränad.

Det tog hela dagen och mycket vatten och fikabröd gick det åt, men det kändes ganska bra när vi kom hem till Fiesole. En ankomst som firades med cola och jordnötter, något man var i starkt behov av, socker och salt.

Turen har en bra mix av de vackra kullarna i Chianti (start i terrakotta-staden Impruneta), floden Arnos dalgång, Mugellos skogiga bergsområde och Florens vackra berg med Fiesole som avslutning.

En av de längsta men också en av de vackraste turerna jag har gjort i Toskana:



Vi hade kanonväder med stadigt solsken och 33 grader varmt under dagen. Vi mötte många andra cyklister under dagen, det verkar vara många pensionärer som inte gör annat än sitter och cyklar hela dagarna, en sorts mogna cykelproffs som känner sitt Toskana innan och utan. En cyklist vi mötte i närheten av Borgo San Lorenzo han var på väg mot Bologna, en nätt liten tur på säkerligen 16-18 mil den dagen, kan inte förstå människor som åker så långt och sitter på sin cykel hela dagarna...

På kvällen tog man det bara lugnt och gjorde i stort sett ingenting, det kändes som att man hade gjort sitt för den dagen ungefär. Benen var väl inte direkt i balettdansös-form direkt, men det gick åtminstone att stappla sig till köket och äta kvällsmat :-)

Leif

2008-08-27

Colette var tillbaka på kontoret idag, efter att ha en god vecka på ön Elba, har ni aldrig varit där så rekommenderar jag er verkligen att åka dit, om inte annat så för att kika på Napoleons hus och säng, och den sängen är liten ska jag säga... Elba är Toskanas motsvarighet till Gotland, "alla" åker dit, så under juli-augusti är det ganska så knökat, minst sagt. Men ön är mycket lämplig för de flesta fritidsaktiviteter vandring, cykling, paddling, dykning, drakflygning m m.

Det blev också en trevlig cykeltur med Hilary upp till San Donato in Collina, givetvis fika på toppen (aldrig en cykeltur utan fika är mitt motto). Backe upp och backer ner kan man säga att den kvällen blev:


Leif

2008-08-26

Jag mötte upp med Melissa och Per vid Ponte della Grazie-bron denna morgon för att mottaga ett par kartonger broschyrer, ett digert arbete att köra ut dessa till alla hotellen i Florens, det är ju några stycket. Och broschyrerna är flersidiga färgglada saker som väger en del tillsammans, men cykeln håller än, peppar peppar...

Att arrangera veckoturer på cykelturer för stora grupper har sina sidor, det kommer ändringar och förfrågningar hela tiden, och är man inte hyggligt fast och disciplinerad där som arrangör, så kan man få sitta hur länge som helst och göra ändringar i programmet, boka, avboka, boka igen, fast nu med hans/hennes kompis grannes lillebror som ska med istället för den förres svåger i Sveg...

Jag fick tag i Ola som hade varit i Sverige ett par månader, men nu är tillbaka till Florens igen. Han blir med på en 20-hövdad stor svensk cykelgrupp som jag ska vara med och leda på lördag, det ska bli kul att få guida runt svenskar i det vackra Chianti, och lite god mat och gott vin lär det säkert bli vid Torre a Cona.

Leif

2008-08-25

Måndags morgon och det var dags att ta sig till FBB för att leda en liten trevlig grupp på tre personer upp till den sedvanliga vackra medeltidsvillan Villa di Riboia för lunch, pool-bad och njutande av trevlig utsikt, deras egna Chianti-vin slank också ner rätt bra :-)

Med mig idag var en kvinna från Irland och ett par från England, Oxford närmare bestämt (och Yes, han var roddare! Och ni skulle ha känt handslaget, aahj...). Förmodligen så fick han extra styrka från den långa och intressanta vinprovningen på vi hade på Enoteca Ponte Vecchio...

Och hemmet blev fyllt av de hemvändande lägenhetsgrannarna Giuseppe och Martha, med sig hade de en god vän från Sicilien som skulle göra stan osäker... fortsättning följer.

Centrum av Florens var knökat av folk denna kväll, det verkade som att hemvändande turistande florentinare trängdes med nyaanlända studenter och turister. Och vad gjorde jag ute denna kväll? Jo, distribuerade ut nya broschyrer till hotellen, så kul hade jag jämfört med dem som sprang omkring och gjorde bus i centrala Florens...

Leif

2008-08-24

Dagens kund var advokaten från Boston, som skulle cykla sig i form i Toskana. Vi tog oss en liten nätt tur från Rignano sul'Arno via San Donato in Collina till Ponte a Ema och Galluzzo, innan vi bestämde oss för att åka raka vägen in till Florens, hon ville få lite tid för att shoppa och se domkyrkan, innan hon skulle ta tåget tillbaka till Rignano.

Dagens lilla nätta cykeltur på 35 km blev så här:


Caféet i Galluzzo kan jag verkligen rekommendera, det har en mycket imponerande bakelsehylla, som lätt gör att man måste cykla några mil till, men vad gör väl det, i sådana här vackra omgivningar?

Efter att ha lämnat kunden hos
FBB så drog jag ut på en ny runda, tro't eller ej, men det var för att möta Rebecca, Lorenzo och några till som hade varit ute och hojat hela dagen ner mot Radda och Sambuca. Så jag tyckte att det skulle vara kul att möta upp dem och kanske prata lite om min svenskmiddag jag skulle vilja hålla för dem denna kväll.

Sagt och gjort, Rebecca, Lorenzo och jag åkte till IKEA och köpte alla nödvändiga ingredienser för att anorda en klassisk sill- och potatis middag, med knäckebröd (och snaps för den som så ville :-))

Leif


2008-08-23

Det blev en nätt liten 15-milatur idag, som sträckte sig från Florens-Greve-Radda-Montevarchi-Reggello-Pontassieve och tillbaka till Florens, en liten rekognoscering för kommande torsdag kunduppdrag, då det kommer ett hårdtränande par från Texas som ska förbereda sig för en triatlet-tävling.

På kvällen så for vi (Rebecca, Lia, Lorenzo, Masa och jag) till en "Sagra" (typ folkparksfest) för att äta god mat under gemytliga former. Där så träffade jag Barbara som äger den språkskola jag studerade på här i Florens för ett antal år sedan. Likaså Vanni som är en gammal cykelbekant till mig.

Leif

2008-08-22

Var tvungen att byta kedja på racern, det innebär att det har blivit minst 300, kanske 400 mil sedan jag köpte cykeln för, så milen rullar på. Bara imorgon så blir det nya 15 mil när jag ska reka nya vägar för nästa veckas hårdtränande triatlet-par som kommer hit från USA och ska förbereda sig för en stor triathon-tävling.

Leif

2008-08-21


Det blev en kort cykeltur uppför backen till Fiesole, tillsammans med vår flygande japan Masa, florentinaren Lorenzo, och Martha som skulle "lära sig cykla", eller åtminstone hitta rätt klättringsteknik uppför backen.

Leif

2008-08-20

Idag så följde jag med en jurist som var från Boston, hon skulle cykla till sin kusin som har en jättefin villa ett par mil utanför Florens, liggandes mitt i de vackraste sluttningar man kan tänka sig. (Givetvis så blev det fika på favoritstället i Pontassieve).

Leif

2008-08-19

På hjul med Rebecca, Lorenzo och Masa, den klassiska Pontassieve-Vicchio-Fiesole turen:


Rebecca, Masa och Lorenzo i morgonsolen

Vi startade redan kl 7 på morgonen för att undvika morgonrusningen av bilar, likväl som den värsta middagshettan innan man kommer hem igen.



Det blev förstås en fika i Pontassieve, inte en cykeltur utan fika inte :-)

Leif

2008-08-18

I mångt och mycket en kontorsslav denna dag... men planering och god administration är viktigt det också! Annars så blir det inga bra cykelresor i Toskana inte.

Leif


2008-08-17

Tänka sig, äntligen få sitta på racerhojen igen! Det blev sisådär en 10 lugna mil i vackra vingårdsdalar i Chianti, med ungefär denna sträckning:



Man sov gott den eftermiddagen kan jag tala om, cykelbenen fick vad de tålde denna dag.

Med på turen idag var också Rebecca, en trevlig engelska som bor i Florens sedan 4 år (liksom jag), hon jobbar som översättare och textildesigner, och är inte dålig på att cykla heller. Rebecca har rönt samma öde som jag, kommer hit och förälskar sig i landskapet, dess varma klimat, dess goda mat och goda viner, ack ja!

Och gräset måsta klippas igen, det har passat på att växa medans man har varit borta.....

Leif


2008-08-16

Åh, tillbaka till Florens igen! Värme och sol, jag tror jag stannar!

Resan på kvällen tillbaka till Florens från Linköping gick bra, inga oförutsedda händelser. På planet satt tillsammans med ett gäng på fyra festglada italienare, de hade uppenbarligen varit någonstans i Stockholm och roat sig under ett antal dagar, till stor munterhet för dem alla. De störde dock inte ordningen särskilt, var ganska väluppfostrade och skötsamma.

Förmiddagen tillbringades mestadels genom att kika på OS i Peking tillsammans med käre far, ringa några samtal till vänner och packa väskan så gott det gick (tänk att man alltid har med sig mer grejor på tillbakavägen än dit-vägen). Efter två veckor hemma i Sverige så känns det både gott och tråkigt att lämna sitt kära gamla hemland.

På bussen i Florens så träffade jag på två ryskor som hade varit i Viareggio och badat, och nu var på väg hem till sitt hotell, vilket visade sig vara ganska nära där jag bodde, men denna gången så blev det inget midnattssudd.

Leif


2008-08-15

Jag och pappa gjorde en "laxfrossamiddag" för mina kära syskon, Roger, och syskonbarn, det blev en kul kväll med massa lek och spring i trädgården och lekparken.

Och lite OS-span på TV'n förstås, men inga medaljer idag inte!

Leif

2008-08-14

Var på cykeltävling i Linköping, ett GP-lopp i centrum av staden (det var nog det första cykellopp jag har sett på många år i Sverige). En kul bekantskap med många välkända ansikten.

Leif

2008-08-13



Leif

2008-08-12



Leif


2008-08-11



Leif

2008-08-10

Sovmorgon hos käre bror idag, skulle inte ha tagit den där sista på Harrys igår... men Emma Johansson räddade äran idag genom att vinna silvermedaljen på damernas linjelopp på cykel under detta OS, Sverige första genom världshistorien när det gäller svensk damcykel, det är bara att lyfta sig på hatten för den stora cykelprestation, och vilket väder sedan, det brukar sägas att vädret är fuktigt i dessa trakter...

Leif

2008-08-09

Gå upp kl 5 för att se starten på herrarnas landsvägscykel i OS? - Tja, jag vet en som gjorde det, och det blev ett ganska så händelserikt löp, med en svensk med i en av de sista utbrytningarna, som till slut resulterade i en "halvt" bejublad silvermedalj till Italien! (det var ju hans födelsedag, men guld hade så klart smakat ännu mera fågel). Många italienare hade hoppats på Paolo Bettini skulle göra en historisk dubbel, men nu blev det Spanien som tog denna fantastiska trippel (Giro d'Italia, Tour de France och OS under samma säsong), det är helt enastående, nu återstår bara att se vad de kan åstadkomma i VM, som går i Italien av alla ställen, så spanjorerna lär få det tufft, men vilket lag de har att ställa på hjul spanjorna, världsklass hela vägen. (Om allt går väl så lär jag vara funktionär under detta Cykel-VM som går i Varese).

Min cykel-och Italienintresserade bror och vår gemensamme gode vän Figge var nere i Florens och besökte mig för två år sedan, de gjorde en händelserik och vacker cykeltur runt större delen av Chianti i mellersta Toskana. Figge bjöd in brorsan och mig på en fördrink i "Drottningsskrapan", med utsikt över Stångån och Drottningbron. Någon har visst döpt torget mellan höghuset och Stångån till Åsikten... Jag kunde också konstatera att Strandpromenaden var lika vacker och inbjudande till löpturer som vanligt (men jag hade som väl var glömt löparskorna hemma). På programmet så stod middag på Bishops Arms (läs rustik brittisk husmanskost och en uppsjö mängder öl att välja på. Vin? Nja).

Det var roligt att träffa Figge igen, han var sig lik och delade frikostigt med sig av sin humor, en blivande förattare till humoristiska kåserier kanske? Med inspirationen från vattenhålen på Stora Torget så torde den karriärsvägen vara tryggad med största säkerhet :-)  Hederlige Harrys är ett ställe som är sig likt, och kan konstatera att Ågatan har utvecklats till en krog- och nöjesgata av rang, med kontinentalt snitt och puls.

Och nattamaten på Hakepi sitter alltid som en smäck, vissa saker ska man inte ändra på!

Leif

2008-08-08

Invigning av OS, kan det bli större?

Det blev gemensam familjemiddag i Sturefors hemma hos pappa, det kändes bra att få språkas med honom och mina syskon i sin gamla barndomsmiljö.


Vi såg sammandraget från OS, en pampig föreställning, men jag kan förstå de aktiva som väljer att stanna hemma i förläggningen en kväll som denna, då en medverkan kräver mer än 4 timmars stående i och kring stadion, särskilt för cyklisterna som hade att preparera sig för en nätt liten 24-milatur under morgondagen.

Leif


2008-08-07

Uppe med tuppen och knatade sällskap med Martin ner till Nils-Ericsson terminalen för att hinna med bussen till Linköping. På vägen ner så hann vi med en liten inspektion av "Nya Nya Ullevi" (eller vad det nu kommer att heta, namntävling lär vara utlyst).

Jag hade lovat mina kära syskonbarn att gå på Skänninge Marken tillsammans med mina syskonbarn, så det blev till att kliva av i Mjölby där "söstera mi" hämtade mig. En lunch i deras vackra nybyggda hus innan vi hämtade båda barnen vid skola-dagis, och sen så intog vi marknaden tillsammans med min käre bror. Och vad vore en Skänninge Marken utan en rejäl marknadssup? Skål på er Grevar och Baroner! Det var lite som att gå på mammas gata under denna marknad (jag bodde det första halvåret av mitt liv i denna lilla vackra stad som heter Skänninge, på slättlandet mellan Mjölby och Vadstena).

Kvällen ägnades mycket åt pingisspel med Evelina (gissa vem som har träningsvärk lite varstans efter denna batalj...). Var får barnen all sin energi ifrån?

Leif

2008-08-06

Jag träffade min gode vän och kollega i resebranschen Johan för en fika på Bar Italia, (Prinsgatan), ett kul ställe med mycket italiensk charm som sig bör. Om jag inte minns helt fel så blev det någon öl på Beefeater också. Generellt, vilken höjdare det är att gå ut på caféer, restauranger och barer nu när det är rökförbud. Man kan gå ut en kväll utan att komma hem som en rökt böckling... och Beefeater var en av de mer röktyngda barerna i Göteborg såvitt jag minns.

Leif

2008-08-05

"8 Glas" är färdigläst, och Stig Claesson "Slas" blev min favoritförfattare bland dessa bidragande författare till denna underbara och småfundiga bok.

Leif

2008-08-04

Regnstormar över Göteborg gjorde att man höll sig inne och läste en god bok - "8 glas" skrivna av Hasse Alfredsson och ett gäng andra författare som Stig Claesson och Jacques Werup t ex, en samling rätt trevliga kåserier med olika tema, nedskrivna efter ett antal möten under 10 års tid på 90-talet.

I Florens så har jag en lägenhetskamrat som är från Catania på Sicilien, och han blir så lyrisk när jag berättar att den sicilianska TV-serien om kommissarie Montalbano visas i Sverige och är mycket populär, då blir Giuseppe som han heter två meter hög och än mer stolt över att vara Sicilianare (om det nu är möjligt...). Intressant att höra den siclianska dialekten på ett av dessa avsnitt som visades på TV igår, de sicilianska konstaplarna pratar ungefär som Giuseppe, och vissa ord/uttryck är bara att glömma man hör/förstår inte vad de pratar om alls i vissa situationer. Med 4 år i Italien så borde man kanske klara det mesta i språklig väg i Italien, men det är några km i språklig distans mellan den toskanska och den sicilianska dialekten. Att höra när Giuseppe talar med sina föräldrar i telefon får en att känna sig näst intill satt på skolbänken igen.

Angående semester så är juli den stora semestermånaden i Sverige och augusti den stora semestermånaden i Italien, vilket innebär att man varje år har ett två månader långt spann där det är svårt att få tag i folk/vänner/kollegor när ska planera sitt jobb eller sin fritid. Det finns väl bara en sak att göra, ta två månaders semester och komma hem i början av september, efter att ha lämnat jobbet efter midsommar. Men vet inte om det gör sig så bra om man knegar som turistguide...

Som god husvärd så lagade Peter till en underbar broccoli-paj åt oss till middag, som fick sköjas ner med en god Chardonnay från Sydafrika (det görs goda viner från andra ställen än Chianti har jag hört...).

Och ute så öste regnstormen på... men det var bara att ta sig en kopp kaffe till och fortsätta läsa i den goda boken 8 glas.

Leif

2008-08-03

Mina kära gamla kollegor Rosalie och Erik har flyttat in i ett fantastiskt hus i närheten av Chalmers i Göteborg, huset har en charmig Jugend-stil från tidigt 1900-tal. Det blev en trevlig middag hemma hos dem tillsammans med Peter, Christopher och Karin (de två sistnämnda ska gifta sig i slutet av nästa vecka, det är bara att gratulera och önska dem lycka till!). Erik och Christopher hade jag inte träffat på flera år, så fanns mycket att ventilera, och de är alla givetvis välkomna ner till Florens och Toskana närhelst de har lust.


Middagsförberedelser hemma hos Rosalie och Erik


Det blev en lång och trevlig middag innan vi skildes åt och önskade varandra lycka till inför den fortsatta sommaren, innehållande semester, bröllop och annalkande vardag med sysslor som jobb, renovera hus m m.


Erik, jag och Rosalie efter den goda lax-middagen

Peter och jag for efter detta ut på Långedrag och Saltholmen för att göra den traktens så osäker som möjligt för omgivningens invånare, knycka segelbåt och helikopter m m...


I väntan på Godot.... eller den försvunna spårvagnen till Långedrag

Det var också trevligt att återse kanotseglarklubben GKFs gamla lokaler, där man i många år har huserat med sin havskajak och haft många trevliga utfärder i skärgården.


Skepp ohoj!

Under min tid som mättekniker på VTI hemma i Linköping så gjorde vi under några säsonger en hel del flygningar med helikopter för att försöka oss få en uppfattning om hur folk betedde sig på landsvägar/motortrafikleder vid omkörningar (om vägren andvändes osv t ex), och dessa helikopterturer minns jag med välbehag, så att se en sådan här maskin igen på nära håll väcker flygardrömmarna på nytt. Att bli flygplanspilot vore häftigt, men helikopterpilot är nog ändå strå't vassare ändå. Om jag inte minns helt fel så hette helikoptergänget i Linköping (Tallboda) Heliflyg, men det var ju så länge sedan, sent 80-tal... (Fast den musiken är högsta mode på pubar och barer i Florens nu! Ack ja)


Nu lyfter vi!

Sedan så började det bli småkallt och vi satte oss på den varma spårvagnen från Saltholmen och dundrade in mot Majorna igen, vete tusan om man inte började bli lite småsugen också, sjön suger som bekant, även om man bara är nära den...

Leif

2008-08-02

Det kändes lite ovant men mycket trevligt att vakna upp i Sverige-Göteborg (majorna) och få höra lite skramlande spårvagnar dundra förbi (några av de nyaste ska visst vara av italienskt ursprung har jag hört, och de är visst de mest bullersamma av dem allihop...), då hjälper inte den snygga designen särskilt långt. Och antalet sittplatser verkar de inte ha fått till riktigt bra heller, dåligt utnyttjande av de stora vackra ytor som finns inuti dessa väldesignade spårvagns-Ferraris. (Visste ni att Florens är på gång att återinföra spårvagnar i stan? (Tramvia) De försvann med bilismens intåg på 50-talet).

Det blev fika hos Brita och Majken i Delsjöns koloniområde, en underbar idyll i utkanten av Göteborg.

Senare på kvällen så hade deras granne Kari bjudit in sina grannar på knytkalas med italienskt tema, och det var ju som en tanke att jag hade kommit hem till Göteborg och skulle fika hos hennes grannar. så jag blev såklart en oväntad och mycket välkommen hedersgäst på detta kalas. (Kari var för övrigt en av mina italienska-lärare under den tiden jag bodde i Göteborg, och spelade en stor roll för att jag skulle ta steget och bosätta mig i Italien (det är snart 4 år nu som jag har bott i den fascinerande staden Florens). Kari är numera tillbaka i Göteborg, men har bott nästan halva sitt liv i Italien, och längtar så klart tillbaka dit ibland. Några av hennes grannar ska ner till Italien på bussresa i höst, och även Brita och Majken kommer ner under hösten till centrala Italien (Umbrien-Toskan) och ämnar även besöka lilla mig i Florens, det ska bli kul att få rå om dem lite, det ser jag verkligen fram emot. Det verkar vara så att har man varit i Italien en gång så återvänder man gärna av någon anledning.

Leif

2008-08-01

Det blev lite sovmorgon efter den underbara grillfesten igår, det är skönt att bara ligga och dra sig, och känna sig riktigt nöjd med sig själv.

När jag blickade ut på vår innergårds djungelliknande gräs så kände jag trycket att klippa det innan jag for hem på semester till Sverige (man kan ju tänka sig hur ett par veckor till skulle innebära för denna nu savannliknande skapelse).

På flygplatsen i Florens så mötte jag några andra Florens-svenskar som också skulle hem och fira semester i Sverige, det var barn, barnvagn och allehanda grejor som skulle med, och tvåspråkigheten hördes ljuda över dem mest hela tiden (jag tror majoriteten av de flesta boende i Florens med svensk bakgrund är turistguider som råkat träffa en italienare och blivit kvar i staden). De tycks också ha varit noga med att tala svenska med sina barn, så det ädla språket hörs ganska ofta emellanåt.

Från Florens till Göteborg, gott att vara i Sverige igen. (Och alla talar svenska:-))

Min gode vän Peter mötte mig vid Landvetters flygplats, och jag hade inte mer bagage än att det rymdes väl i hans lilla hundkoja. En kul bil som är mycket populär i Italien, de tycks gilla bilen, och karaktär har den (liten, kvick, uppkäftig och kul).

Men vart har den 30-gradiga sommaren i Göteborg tagit vägen?

Leif

2008-07-31

Jag och team-kamraten Giuseppe drog iväg på en 11-milarunda på morgonen, en bra blandning av klättring och åkning på slättlandet längs med floden Arno.


Florens-San Polo in Chianti-Figline Val d'Arno-Montevarchi-Florens

Min semester inleddes med ett under kvällen ha en bejublad grillfest hemma, med besök av några väl valda vänner och deras bekanta. Det blev en multinationell tillställning med gäster från Italien, Usa, England och Sverige.


Mina tre köksassistenter Lia, Lucy, och Rebecca

Det var så varmt den kvällen att vi satt helst ute i innerträdgården allihop. (En annan som var grillmästare behövde ju heller inte frysa precis...men gott blev det!)

Leif

2008-07-30


Leif