2008-01-30

Hej,

Var på en presskonferens i stadshuset Palazzo Vecchio idag, för att tillsammans med en hoper andra främlingar presentera oss inför den stundande Världskarnevalen i Florens (
Carnevale Fiorentino nel Mondo), som går av stapeln nu på söndag kl 2, Piazza Ognizzanti för den som känner till Florens. Karnevalståget kommer sedan att gå via Lungarno, Via Tornabuoni, Piazza di Duomo, för att slutligen hamna på Piazza Signoria, där alla nationaliteter ska upp på en scen och presentera sina "gyckel".

Sveriges tema detta år är sagofigurer, mestadels hämtade från Astrid Lindgrens värld. Gissa vem som ska vara Karlsson på Taket.......

Så skål för Karlsson:


/Leif


2008-01-29

Hej,

Det blev rånarluva på och en runda till Pontassieve i morse, men på torsdag vete fasen om det inte blir en tur efter lunch i stället, det är fortfarande bra kallt på morgonen här nere... Men tro't eller ej, man möter alltid några andra stollar som är ute i samma ärende faktiskt.

Dominick som hade varit ute med mig och åkt i söndags var fortfarande förkyld, så han kom en kort sväng till kontoret med kraftig basröst, med stark New Jersey-dialekt....

Stod och väntade på att min bank i Florens skulle öppna, det var jag och en hel del andra människor som väntade på den stora tilldragelsen att de skulla behaga öppna dörrarna för oss, det kändes ungefär som inför starten till Vasaloppen för den som nu har upplevt det. Det var rena kubbningen in till nr-automaten för att få sin lapp till kön till kassorna.

Här är polisen som mitt i gatan står :-)
image55
Någon som känner igen Monteriggioni i bakgrunden?

/Leif

2008-01-28

Hej,

En dag utan cykelåkning, kan man tänka sig. Det blev mycket nötande framför datorn, men vi börjar få till vår-programmet ganska bra nu, med bokningar gjorda under nästan varje månad under sommarhalvåret. (Några käcka grävmaskinister behagade gräva av vår internetkabel utanför kontorsfönstret, så det blev till att jobba hemifrån istället...., tror faktiskt nästan att vi har bättre lina hemma än på kontoret)

Sommelier-kursen startade sin vår-termin med lektioner i Prato, som jag bestämde mig för att hoppa över, då de mest gick igenom vinprovningens grunder (vilket jag då redan har gått vid ett tidigare tillfälle). Nästa vecka så börjar genomgången av Italiens alla regioner dess olika viner, vi börjar då med Valle d'Aosta, för att sedan på försommaren sluta med Sicilien. Det blir en enologisk resa som heter duga det.

Imorgon så blir det hojåkning igen, inget är som väntans tider...

På baksidan av halvön Monte Argentario, i närheten av Orbetello, norr om Arezzo, i sydvästra hörnet av Toskana, i början av september förra året. Bara lugn, snart så blir det varmt igen.

/Leif

2008-02-27

Hej,

Vi var en blandad grupp som gav oss iväg från Cascineparken i Florens, det var en japan, en brasilian, en amerikan, en amerikanska, en svensk, och två italienare kan man tänka sig..Det blev en ca 80 km idag, vi cyklade Florens-Vinci-Empoli-Florens:
image53

På morgone var det kyligt värre, men det var bara att ta rygg på en 20-mannaklunga och värma sig lite genom att de där framme kunde ta den kalla motvinden istället för jag. Man får vara försiktig med kyla så här års, luftrörena är känsliga saker. Det är fördelen med att vara cyklist i Toskana, man slipper att åka ensam om man inte vill, särskilt på lördagar och söndagar så kommer det småklungor av folk hela tiden, alla med varierad hastighet och seriositetsgrad. Så jag kan nog påstå att det finns en åkgrupp för varje nivå man befinner sig själv på. 

Dominick bjöd på lunch efter cykelturen, det blev pasta, hans blivande svärmors pastasås, och en god klunk av hans födelsedagsvin, sen så kunde man rulla hem med bussen och ta sig en rejäl eftermiddagslur, ganska välförtjänt.

Städmani på söndagskvällar, det är det väl ingen som känner igen?

/Leif

2008-02-26

Hej,

Åkte ner till trakterna mellan Siena och Arezzo för att inspektera en villa som en amerikansk grupp cykelentusiaster eventuellt skulle hyra, en sådan där sak som kostar ett par tusen euro i veckan...
La Selva, ett ställe med anor sedan medeltiden och familjen Medicis storhetstid.

Jag stannade också förbi på hemvägen för att köpa lite Chianti-vin av min gode vän Luciano på Saino, i närheten av Mercatale Val di Pesa. Blev sen bjuden av på lunch av hans trevliga fru som tyckte att jag skulle stanna lite längre.

På eftermiddagen så åkte jag ut till Calenzano där några av de drivande förmågorna i föreningen Svenskar i Florens bor. Vi skulle ha ett möte för att förbereda oss för den stora karnevalen - Carnevale Fiorentino nel Mondo - som går av stapeln den 3 februari i år, den kommer att innehålla en mängd vagnar/lastbilar med deltagare från varje nation som finns representerad av boende i Florens, och det  är några stycken.......

På kvällen så följde jag med Giuseppe och hans kompisar för att se en film, en bra avslutning på en bra dag.


Jag, Laura, Dominick och Colette.

/Leif

2008-02-25

Hej,

Dominick och jag fräste iväg på våra hojar i morse, med snöröken farandes ut genom munnen, det var kallt med andra ord. Men det var ändå skönt att hålla benen igång.


Kl 11 så hade vi möte med en tänkbar guide, hon har ryska föräldrar, född i Finland, bor i Bryssel och veckopendlar då och då till Florens för att jobba som vandringsguide. Hon talar minst 5 språk flytande och extraknäcker som översättare i Bryssel. Kommunikationen ska väl inte vara något problem.....


Idag så fick vi klart med våra första bokningar för cykelturer i Umbrien, det kändes mycket bra. Nu har vi två ben att stå på, både Toskana och Umbrien.


Fick en trevlig middag med mina gamla peruanska hyresvärdar, det var ganska länge sedan, så vi hade en hel del att prata om.

Kan man få för mycket av vin, mat och gott sällskap?

Det hände sig en kylig oktoberkväll på en restaurang i Cortona, södra Toskana.

/Leif


2008-02-24

Hej,

Skulle hitta en brevlåda i Florens för att hitta ett brev, och det är inte lätt ska jag säga, särskilt inte om man befinner sig lite utanför centrum, men det blev en fin promenad i den fina eftermiddagssolen.....

Idag så fick jag en DVD från en amerikansk kund som ledde som cykelguide i slutet av förra året, det var väl en 2000 bilder eller så..... så nu återstår det bara att systematisera det hela. De här två bilderna är från restaurangen (La Porta) vi var på i en by strax utanför
Pienza i södra Toskana.
Får jag inte min mat snart?                Äntligen!

/Leif

2008-02-23

Hej,

Gjorde säsongsdebut på racercykeln idag, det blev en runda till Pontassieve, för den som vill veta mer,
http://en.wikipedia.org/wiki/Pontassieve. Jag åkte tillsammans med min amerikanska kollega Dominick. Lite småkallt, men det var första dagen med solsken på länge, så det var bara att passa på.

Lagade raggmunk åt mina kära italienska grannar, och den gjorde stor succé. Är det någon mer än jag som ofta får den första raggmunken vidbränd, söndertrasad och så långt ifrån rund i formen som man bara kan önska?


Det här är inte mina raggmunksätande italienska grannar, utan några amerikaner kunder som tillsammans med mig och Marco, den italienska cykelguiden till vänster, var i södra Toskana (Cortona och Pienza) i den kallaste oktober i mannaminne, och cyklade runt bland vingårdarna och de varma termiska baden.

/Leif

2008-02-22

Hej,

Gick till och från kontoret idag, det blev totalt 8 km filosofiska funderingar i Florens, bra för själen.

/Leif

2008-02-21

Hej,

Första dagen på jobbet, och förfrågningarna av cykelgrupper börjar komma in, vackert så.

/Leif

2008-01-19

Hej,

Kent var snäll och skjutsade ut mig till Säve flygplats, de hade varnat för orkan och det var lite vingligt på startrakan och guppligt när vi lyfte med planet, men sen så gick det helt odramatiskt hela vägen till Bergamo. Tågresan från Milano till Florens tar lika lång tid som flyget från Sverige till Italien (nästa gång får det allt bli direktflyg till Florens).

Allt var sig likt i lägenheten i Florens när man kom tillbaka, men mentalt så var jag fortfarande kvar i Sverige, det lär säkert ta ett par dagar innan man mentalt landar i Florens. Det är mycket tankar och känslor att bearbeta.

/Leif

2008-01-18

Hej,

Hälsade på min vän Oliver och hans arbetsplats där de gör fina skinnvaror, och det blev affär, jag köpte en vacker ny nyckelhållare.

Kent och jag tog en lunch med långfärdsskridskokamraten Björn, vi hamnade på det mysiga Café Vega och det blev en god vegetarisk lunchbuffé.

Var och hälsade på min gamla hyresvärd Fredric och hans familj ute i Kungsten, det gav en del gamla minnen att kliva in i samma hus man bodde i under ett antal år innan man flyttade ner till Florens.

På kvällen så hade jag, Kent och Cina en avskedsmiddag på Restaurang Marsala i Majorna, ett säkert kort med mycket god fullkornspasta som jag kan rekommendera.

Det tog en stund innan man somnade den natten (resfeber inför morgondagens flygresa till Italien månne?).

/Leif

2007-01-17

Hej,

Jobbade hemma i Peters lägenhet med en offert till en svensk kund som skulle på kick-off i Toskana, de har många intressanta aktiviteter att göra.

På kvällen så träffade jag min branschkollega Johan på Gyllene Prag, ett gammalt klassiskt ställe med rejäl tjeckisk mat och tjeckisk öl såklart. Senare på kvällen så anslöt mina vänner Cristina och Kent, och jag tror det blev en öl till eller så.

Senare så bytte jag till min tredje hyresvärd under min vistelse här i Göteborg, det är nog bra inte slita ut någon värd för mycket.

/Leif

2007-01-16

Hej,

/Leif

2007-01-15

Hej,

/Leif

2007-01-14

Hej,

/Leif

2007-01-13

Hej,

/Leif

2007-01-12

Hej,

/Leif

2007-01-11

Hej,

/Leif

2007-01-10

Hej,

/Leif

2007-01-09

Hej,

/Leif

2007-01-08

Hej,

Vaknade upp hos Martin i Göteborg, som hade varit snäll att stänga av alla mora-klockorna innan jag gick och la mig, så samlare han är.

Sen så blev det snabba ryck att göra Toskansk tomatsoppa för våra gäster Brita och Majken.

/Leif

2008-01-07

Hej,

Nu kan jag inte bärja mig längre, utan hoppar på bussen till Göteborg. Men först så ska jag ha ett möte med det gamla cykelproffset
Alf Segersäll, vi hörs!

/Leif

2008-01-06

Hej,

Vem satt inte och följde Charlotte Kallas bravader uppför den svarta pisten i Val di Fiemme? Forza Kallas! (och sjunga kan hon också, som sin namne.....)

/Leif

2008-01-05

Hej,

Tog mig en långpromenad längs mina gamla träningssträckor i skogarna runt Sturefors, väglaget var lite slirigt om man säger så.

/Leif

2008-01-04

Hej,

Hjälpte brorsan med att genomföra en svensexa för en god vän till honom, det blev visst go-kart, simning i "vacker" baddräkt, och generös middag på alla sätt. (och bröllopsfesten var visst imorgon, whoops!).

/Leif

2008-01-03

Hej,

Satt mest och toksurfade på internet en skumraskig dag som denna, medans pappa och brorsan var och såg på hockey, LHC-Mora, men det verkar visst gå tungt för LHC idag.

/Leif

2008-01-02

Hej,

Röjde runt bland de gamla flyttkartongerna i källare hos pappa, när man river i gamla böcker från skoltiden blir man nostalgisk, en sådan här källarröjning väcker alltid en massa minnen.

/Leif

2008-01-01

Hej,

Nyårsdag med sovmorgon och eftermiddagsfika hos faster i Linghem, en dag lite lugnare än de flesta andra.

/Leif

2007-12-31

Hej,

En liten lång nyårspromenad blev det så här i årets slut.

Det blev alltså nyårsafton i år också, den firades hos syster i Skänninge, med lagom mycket fyrverkeri och champagne!

/Leif

2007-12-30

Hej,

Min italienske vän i Linköping, Claudio, bjöd på middag då han hade besök av sin mor från Milano, så det blev en förträfflig italiensk middag så här mitt i det svenska julbordsfrossandet.

/Leif

2007-12-29

Hej,

Pappa, brorsan och jag for till Filmstaden för att se filmen Arn, vi hade alla tre läst böckerna och såg verkligen fram emot att få se hur regissören hade valt att framställa böckerna på film. Intrycket var att det filmen kändes lite komprimerad, sina 2 tim och 20 min till trots, men det är ett styvt jobb att få med två böcker i en film. Hanlingen höll sig ganska väl till böckerna, men lite friheter hade regissören och skådisarna ändå tagit sig.

/Leif

2007-12-28

Hej,

Såg på hockey denna kväll, Linköpings stolthet LHC mötte Karlstads stolthet FBK, och värmlänningarna drog verkligen det längsta strået denna kväll, så man får bara ställa sig upp och applådera för motståndarna denna kväll.

Det blev gravöl på Harrys så att vi mötte tidningsbudet på vägen hem... men minnena av Elsa från Colombia värmer så klart i vinterkylan.

/Leif

2007-12-27

Hej,

Lång-lunch i julens tecken hos en granne till oss i Sturefors, det blev både risgrynsgröt, skinka och lite Sherry senare på eftermiddagen.

/Leif

2007-12-26

Hej,

En lugn mellandag med långpromenad runt Sturefors vackra nejder (
Risnäs).

/Leif

2007-12-25

Hej,

Julotta i gryningen i Vist Kyrka, med Hans Eneroth som präst för sista gången, han slutar efter snart 28 år som kyrkoherde i Vist församling. En av hans första uppgifter var att ta hand om 81 års kull av konfirmander, varav jag var en av dem. Hans och jag har en sak gemensam, vi har båda varit tävlingscyklister och har ett stort hjärta för den sporten fortfarande.

/Leif

2007-12-24

Hej,

Julafton i
Skänninge hos syster med familj, med mycket av livets goda på julbordet. Evelina och Rebecka lyckades med att utnämna sig själva till tomtar, vilket de uträttade med gott förvärv.

/Leif

2007-12-23

Hej,

Dan före dopparedan!

Man reste sig upp på halvpigga ben, och med en dusch och en kopp kafffe så blev man hyggligt salongsfähig.

Morbror Sven hade bjudit på kombinerad julmiddag och födelsedagskalas, alltid lite speciellt att fylla år dagen innan julafton, typ - jag har inte tid att komma, jag har så mycket julförberedelser att göra osv.... Men det blev välbefolkat i Svens hus i
Horn, och det blev en lång och trevlig eftermiddag, med prat om släktens alla medlemmar, frågor om hur det går för mig i Florens t ex. Aldrig varit i Horn? Det är ett litet grönskande samhälle med drygt 800 invånare, också känt för att kunna slå östgötska köldrekord.

/Leif

2007-12-22

Hej,

Tog en eftermiddagsfika hos min gode vän och Alfa-entusiast Arne i Vikingstad. Det blev mycket prat om Italien, Alfa och hur olika livet är i Sverige och Italien.

På kvällen så blev det en för-julsfest hos en god vän till en barndomsvän till min bror, enkelt att följa eller hur? Det blev special-glögg och skumtomtar så det stod härliga till, för att sedan hamn på klubben
Harrys i centrala Linköping.

Och det blev sådär lagom sent....

/Leif


2007-12-21

Hej,

Träffade brorsan och en gammal studiekamrat till honom, som jobbar som it-konsult i London, och "pendlar" till jobb i Australien, och hade varit på semester i Egypten, rätta namnet borde vara Vagabond? Undrar hur många tidszoner han har passerat i år? När man reser mellan Italien och Sverige så blir det inte så många....

/Leif

2007-12-20

Hej,

Julklappsshopping på schemat idag, brorsan och jag gjorde Linköpings centrum osäkert när vi dundrade in i olika affärer för att hitta lite julklappar till våra två syskonbarn.

Tyckte jag såg en gammal kollega från
VTI-tiden på Stora Torget, men det var ju 15 år sedan sist, så riktigt säker var jag inte.

Vi avslutade dagen med en fika på ett stadens italien-inspirerade fik, beläget vid Stora Torget.

/Leif

2007-12-19

Hej,

Kändes skönt att få sova ut hos min bror i
Linköping, den uppblåsbara madrassen från Clas Ohlsson är inte så dålig faktiskt. När jag kommer tillbaka till Sverige så här så känns det skönt att kunna ta en sen lång frukost och läsa lite lokala nyheter i Östgöta Correspondenten - Corren kallad i vardagligt tal.

På eftermiddagen kom pappa och hämtade mig för att ta mig hem till Sturefors och ha en välkomstmiddag i all sin enkelhet, det kändes gott att vara hemma igen.

/Leif

2007-12-19

Hej,

Kändes skönt att få sova ut hos min bror i Linköping, den uppblåsbara madrassen från Clas Ohlsson är inte så dålig faktiskt. När jag kommer tillbaka till Sverige så här så känns det skönt att kunna ta en sen lång frukost och läsa lite lokala nyheter i Östgöta Correspondenten - "Corren" kallad i vardagligt tal.

När man är på resande fot så är internet en viktig kanal för att hålla sig informerad och själv informera andra, så min broders nätverk kom väl till pass.

På eftermiddagen så kom käre far och hämtade mig, och vi for hem till Sturefors för en liten välkomstmiddag i all sin enkelhet. Det kändes bra att vara hemma igen, och lite annorlunda, för det här var första julhelgen utan mamma.

/Leif