2007-08-30

Hej,

Dominick och jag gjorde en tripp (med bilen faktiskt) för att besöka de hotell och restauranger vi ska använda oss av under höstens stora cykelgruppsturer. Visst kan man förbetala hotell, luncher och middagar utan att behöva åka runt med bilen, men det handlar också om att bygga upp och vårde en relation med de som driver hotellen och restaurangerna. Ju bättre man känner dem, desto bättre service kan vi erbjuda våra cykelgrupper, så enkelt är det.

På kvällen var det skönt att röra på sig lite efter att ha suttit en hel dag i bilen, så jag tog cykeln och en ny bunt broschyrer för att distribuera till ett nytt kvarter i Florens, och belönade mig själv med en kebab när det var klart.

/Leif

2007-08-29

Hej,

Dominick och jag gjorde en cykeltur till Greve in Chianti nu på morgonen, vackert väder som vanligt. Det var Dominicks första tur efter semestern, så han var lite seg idag (och så blir det nog bättre om han slutar röka också).

Vi tog en fika hos Tina på Café La Loggia, vårt standardställe i Greve. På hemvägen så hakade vi på en traktor med  släp, bra fartträning (snabb traktor :-))

När vi kom hem till Florens så passerade vi Florence By Bike för att hälsa på Marika, som hade varit en månad på Sicilien med sin familj (Palermo), solbränd och utvilad.

Pratade en stund med Cristina som kommer ner till Italien snart för ett besök.

Nu har jag snart besökt de sista hotellen i Florens, äntligen!

/Leif

2007-08-28

Hej,

Dagen bestod mest av planering inför september och oktober, två högsäsongsmånader med flera stora grupper, och ett mässbesök i Sverige.

Vi behöver nya cykelguider för hösten och nästa år, så jag hade ett fika-möte med en av de nya tänkbara cykelguiderna idag, någon som känner till fiket på den stora bok-affären Edison i Florens?

Det blev en ny runda på stan bland alla dessa hotell, vissa hotell skulle man inte vilja rekommendera till någon....

/Leif

2007-08-27

Hej,

Leonardo skulle transportera bagage för våra kunder mellan Radda och Siena, så jag passade på att följa med honom för att låta en av klienterna prova en racercykel, istället för den hybrid-hoj hon hade nu. Hennes modell på cykelram tillåter inte att man sänker styret till samma höjd som sadeln, så det blir bokstavligen lite som att ständigt cykla i uppförsbacke. Racercykeln å andra sidan har styret nedanför sadeln, så det skulle ju då teoretiskt bli som att ständigt cykla i nerförsbacke...... men hon tyckte att det blev för vingligt och osäkert med att ha styret så lågt (aldrig blir det riktigt bra). Det ideala hade kanske varit att låta henna ta en hybridcykel med traditionell ram, där fästet för styret sitter mer på samma höjd (konstruktören har väl räknat med att män oftast här längre rygg och kortare ben, relativt sett). Hur som helst, jag fick åka hem i oförrättat ärende, men med en erfarenhet rikare. Att kanske försöka ta reda på mer om hur kundens preferenser för hur en cykel ska vara. Vi har visserligen vissa sådana standardfrågor, men vi ska kanske också försöka få fram de där önskemålen som ligger mellan raderna, som kunderna inte ens själva tänker på, men som oftast brukar komma fram efter första dagen de har suttit på cykeln.

Alltid lika roligt att cykla runt från det ena hotellet till det andra för att dela ut broschyrer, det ena hotellet är inte det andra likt, en del har mycket vackra hotellrecpetioner, en del kan lämna en del övrigt att önska. På en-stjärniga hotell så öppnar de dörren i nästan bara underkläderna, på andra ställen så får man kryssa mellan Hollywood-stjärnor, täta japaner och nyrika ryssar.

En del hotellreceptionister tycker det är väldigt roligt att man kommer, och kan erbjuda deras hotellgäster cykelturer till Chianti, andra ser mest besvärade ut och förstår inte alls varför man skulle vilja sätta sig på en cykel, än mindre för att cykla ett par mil ut på landet.

/Leif

2007-08-26

Hej,

Värmebölja i dagens Florens, 36 grader varmt, det värmde gott när man var ute och cyklade bland kullarna runt Fiesole norr om Florens. Det blev lunch på en liten fin hörnrestaurang i Fiesole. Det var ganska knökat med folk idag, sista dagen innan deras "industrisemester" tar slut, så ikväll så lär vägarna bli rätt så igenkorkade. Vi fikade på ett av alla dessa 'Casa del Popolo', ordagrant är det Folkets Hus, i praktiken en samlingslokal för alla som bor i kvarteret/byn, det brukar oftast vara den äldre delen av befolkningen där, rökande, kortspelande ganska bullriga män.

Fiesole har en mycket vacker öppen teater sedan romartidens dagar, vi såg att statliga RAI var där för att förmodligen spela in en av de alla konserter som brukar ges där varje sommar, mestadels klassisk musik och operetter.

Var också inne på FBB och hämtade racerhojen till klienten i Radda, lite spännande att cykla genom Florens gator med 2 cyklar, man tar lite mer plats, särskilt i svängarna, men å andra sidan så slipper man sätta ner foten vid rödljusen....

/Leif

2007-08-25

Hej,

Det blev en liten nätt 10-milatur på racern idag, allt började med jag skulle följa våra kunder (ett par från New York) ut ur Florens, sen så blev det både Impruneta och Greve In Chianti innan våra vägar skildes åt. Det var en så vacker dag och åklusten så stor, så det bara blev så :-) Det kan också bero på att vi hade glömt att skriva ut en vägbeskrivning för den dagens etapp (vi brukar alltid försöka ha tre olika svårighetsgrader på våra cykelturer varje dag, och denna dag så saknades det "tuffaste" alternativet, och givetvis så var det den turen de ville åka, så det var bara att stövla med dem på den kära karbon-hästen min. Färden gick över Passo del Sugame för den som har åkt mellan Strada in Chianti-Cintoia-Sugame (519 m.ö.h.)-Greve in Chianti.

Sedan så skulle jag "bara" ta vägen över Radda in Chianti för att kolla en restaurang för våra stora cykelgrupper i september, och så var det bara den lilla "knölen" Panzano som skulle passeras både på ditvägen, och tillbakavägen... så man var trött men lycklig när man kom hem.

Precis när man skulle hoppa in i duschen så ringer kvinnan i paret och vill byta sin hybrid-cykel mot en riktig racercykel. - Jag får ingen kraft i uppförsbackarna, sa hon. Och det är det många kunder som har sagt, men när hon beskrev det som att styret satt så högt upp för henne att hon inte kunde ta spjärn med armar eller rygg får att få ner kraften i pedalerna så förstod jag henne bättre. Hon var väldigt van med den racercykelsliknande sittställningen från alla sina spinning-lektioner i New York, så det här upplevdes som att sitta på en en-hjuling i ständig uppförsbacke, utan att ha något att hålla sig i - ungefär så kan man sammanfatta det hela. Så på måndag så tänker jag låta henne prova en riktig racer när de ska cykla från Radda till Siena. Det är bara det att cyklarna på spinninglektionerna står stadigt fast i marken, utan bilar eller utmanande nerförsbackar... Men det kommer att gå betydligt lättare för henne i uppförsbackarna, och det finns det ju några stycken i landskapet, så det kommer nog att bli uppskattat. Undras just bara vad maken säger som har valt att fortsätta "tröska" på sin hybrid...

Och så kom Hillary på besök för att prova min vegetariska kvällsmat, det blev nästan inget kvar alls, så det får väl kännas som ett + i kanten!

/Leif

2007-08-24

Hej,

Cyklade mellan regnskurarna upp till Fiesole och tog en lunch tillsammans med Hillary, kyligt ute men varmt inne om man säger så.

Var inne på den trevliga bok-butiken Edison i Florens och köpte några Chianti-kartor, vi brukar alltid ge våra kunder en sådan, så att de får en bra överblick över området de skall cykla i. Många vill gärna kunna märka ut på en översiktskarta vart de har cyklat under veckan. Så det brukar bli några kart-inköp under en säsong...

Såg en intressant film om Mussolini och hans närmaste medarbetare i fascistpartiet under mellankrigsåren i Italien, en mäktig propaganda-maskin är väl min kommentar till den filmen. En av Mussolinis närmaste medarbetare (Bibbo) som hade blivit för populär skickades till en av deras afrikanska kolonier, och råkade skjutas (av misstag får man väl förmoda) under italienska truppers övning.

/Leif


2007-08-23

Hej,

Syndafallet stod för dörren idag i Florens, det fick bli gummistövlar och Goretex-jacka när man skulle till kontoret idag, försökte vänta ut regnet i det längsta, men det var lögn i h-e. Det var väl inte riktigt de vattenmängderna som november 1966 då Arno svämmade över på alla bredder, och förstörde många konstskatter,
http://www.florence-flood.com/. Många Florens-bor har det fortfarande färskt i sitt minne, och hukar alltid lite när det regnar ihärdigt en längre tid och Arno sakta men mäktigt stiger utmed murarna.
(Så det bidde ingen cykling idag )

Idag så fick jag tag i biljetter till resemässan Quality Travel Show på Nacka Strand i Stockholm den 20-21 oktober, www.qualitytravelshow.se, det ska bli kul att komma till Stockholm igen, det var ett tag sedan. Därefter så blir det besök både i Linköping och Göteborg, innan jag återvänder till Florens igen.

Jag börjar planera för höstens studier med Toskanska Sommelier-föreningen (www.aistoscana.it), så nu blir det till att börja schemalägga ordentligt, ta fram böckerna (även glasen och flaskorna för den delen) och studera flitigt!

Pratade säkert över en timme med min kära syster, det blir ju inte var dag man ses numera. De har ett intressant projekt på gång, ska bygga nytt hus, och de sitter just nu och bestämmer färg på kakel, taper, mattor och annat, spännande!

/Leif

2007-08-22

Hej,

Vi fick väldigt mycket beröm för gårdagens cykeltur med barnfamiljen, det värmde gott och sporrar en att bli ännu bättre i framtiden.

Äntligen så fick jag ordning på min dator, det var "säkerhetsuppdatering" från Microsoft som hade gjort min dator så säker att webläsare inte kunde komma åt en endaste sida på nätet, och dä va la bra!

Dominick, min kära kollega, ringde idag från sin semester på Sardinien och lämnade det glada beskedet att han skulle gifta sig med sin kära Laura. Så nu blir det väl svensexa och bröllopsfest vad det lider..

Vår kära trädgård växer och frodas efter de senaste regnen, så nu är det snart dags att klippa gräset för första gången den här sommaren. Hur många gånger har ni klippt gräset den här sommaren?

Det blev en liten kvällstur, cyklade från Florens till Montelupo Fiorentino (
http://en.wikipedia.org/wiki/Montelupo_Fiorentino) t & r, det blev ungefär 5 mil totalt. En vacker tur i solnedgången, och jag var inte ensam om att vara ute och hoja. Visste ni att det finns ett fint keramik-museum i Montelup? http://www.museomontelupo.it/mu/2/home/index.asp, och en keramikfestival 16-24 juni att besöka för den intresserade.

/Leif

2007-08-21

Hej,

På morgonen så kom Francesco och hämtade upp mig och min cykel, vi skulle hämta en amerikansk familj från New York som bodde på Villa Massa sydost om Florens,
http://www.villalamassa.com/cgi/index.asp, ligger vackert vid ett vattendrag, nära Florens, men utan att ha stadens omedelbara närhet.

Regnet hängde i luften men vi lurade det (åtminstone för ett tag) genom att åka söderut till Strada in Chianti och börja vår cykeltur där, för att till sist hamna i Panzano in Chianti där våra kära kunder bjöd oss på lunch!

Familjen hade tre barn, varav den yngsta var på det sjunde året, och honom satte vi på en påhängscykel, en sådan här konstruktion med endast sadel, styre och bakhul, och en lång ledad arm att hänga på pappas/mammas cykel, typ så här http://cykelkliniken.com/htm/cykelsidor/aFunTrailer.htm. Fungerade jättebra, grabben cyklade på som bara den, men pappa blev lite trött när backarna upp till Panzano kom...

Regnet kom lagom när vi lämnade Panzano (halkrisk), så vi lastade upp alla cyklarna på bilen och körde till Radda in Chianti, http://www.toscanaechiantinews.com/EN/radda_in_chianti/zon-46/index.aspx, där familjen fick en rundvandring med shopping av lädervaror, och vinprovning av en klassisk Chianti Classico.

/Leif

2007-08-20

Hej,

Suck, datorkrångel hela dagen idag "kommer inte ut på nätet"-problemet, om någon känner till det.

Man fick passa på att ta sig fram mellan regnskurarna idag, tror vi har septemberväder idag. Undras just vad vinodlarna säger om det, men skörden är redan igång på sina ställen, så det kanske inte är någon större fara. Men häromdagen var det klagan över att det var torka och risk för sönderbrända plantor, idag så riskerar de flyta bort istället. Det svänger fort i vinodlarbranschen. Men så har det väl alltid varit för jordbrukare.

/Leif

2007-08-19

Hej,

På cykeln igen, idag tillsammans med Andrea som är cykelmekaniker på FBB, och ryssen Jaro, som studerar till ingenjör här i Florens. Jaro tävlar för ett amatörstall i Empoli, väster om Florens. Honom behöver man knappast hjälpa uppför backarna... Vi tog söderut från Florens, passerade Greve in Chianti och klättrade upp till Panzano in Chianti, ett samhälle som ligger som ett örnnäste med vykortsvyer åt alla håll,
http://www.panzano.com/art-and-architecture/to-see-eng.htm.

På kvällen ordnade vi svenskmiddag för några italienska och holländska vänner i Florens. Vi hade under eftermiddagen varit på IKEA och handlat nödvändiga ingredienter som köttbullar, lax, knäckebröd, potatismos, digestive-kex, äpplekaka, Marieholms och Spendrups, O.P. Anderssons aquavit, senapssill, inlagd sill, dillsill, kaviar, lingonsylt, ostar, vispgrädde med vaniljsmak, rökt renkött.

/Leif

2007-08-18

Hej,

Det tog mig ca 1 och en halv timma att ta mig upp till passet vid Consuma, drygt tusen meter över havet. Det är ca 14 km's cykling med 10 graders lutning i snitt, det blev en del sick-sackande på slutet, men det var det värt, utsikten däruppe gav belöning för det mesta. Kroppen fick också sitt på det trevliga fiket strax nedanför Consuma.

För den som kan italienska så finns det mycket gott att läsa om hur livet var för i den lilla bergsbyn Consuma,
http://www.storiaecultura.it/cornucopia/abitati/consuma.htm.

/Leif

2007-08-17

Hej,

Man börjar känna sig som en riktig kontorssnobb, det här med att planera cykelresor för andra är kul, men man blir allt bra sugen att åka själv, tur att man ska ut och hoja på racern imorgon, Passo della Consuma är det som gäller då,
http://www.freevax.it/PASSI/PassoCONSUMA.htm (duccen är dessvärre inte min :-()

/Leif

2007-08-16

Hej,

Idag var det Palio i Siena
http://palio.comune.siena.it/main.asp?id=0, Leocorno (enhörningen) vann, 
http://www.ilpaliodisiena.com/italia/siena/contrade/pagine/leocorn1e.htm, min kompis Mirko som bor i Siena drack väl gravöl (håller på l´Aquila (örnen). Jag hade gärna varit där, men det var cykelresor som skulle offereras, och cykelrese-broschyrer som skulle delas ut till alla hotellen i Florens (visste ni att det finns 400 hotell i stan?). De i hotellreceptionen tittar lite konstigt på en när man kommer in på hotellet, iförd cykelhjälm, cykeltröja och en bunt broschyrer i näven. Gjorde väl någonstans mellan 40 och 50 hotell idag, puh! (Det var 34 grader varmt långt in på kvällen). Jag fick väldigt goda vitsord från Chicago-familjen som jag som cykelguide hade eskorterat från Florens till Massa Marittima under den gångna veckan, sådant beröm värmer och stöttar en för framtiden, och hundra pengar i dricks blev det också!


Lia (som jobbar på FBB) och jag bestämde oss för att arrangera en svenskmiddag på söndag kväll, menyn är inte färdigspikad ännu, men det blir till att åka till IKEA och handla autentiska råvaror förstås! Man får väl gå in på Arlas sajt och få lite idéer om vad man ska bjuda herrskapet på.

Ringde min kära bror på kvällen, vi hade inte hörts av på ett tag, så det tog en och en halv timma att "språkas lite".

/Leif


2007-08-15

Hej,

I dag är Ferragosto i Italien, alla är lediga (vilket är riktigt då ferragosto står för "ledighet i augusti", då allt arbete i i jordbruket var klart, men ferragosto sammanfaller också med den religiösa högtiden Jungfru Marias död och himlafärd),
http://it.wikipedia.org/wiki/Ferragosto.

Jag tog tillfället i akt att ge mig ut på karbon-racern tillsammans med Lorenzo och en kompis till honom, vi hittade några roliga vägar nordväst om Prato, i riktning mot Barberino di Mugello. Vi passerade ett friluftsområde där familjerna på rad packade upp sina grillar och skulle njuta av sin lediga dag ute i det fria, med en nygrillad florentinsk biffstek och ett glas Chianti Classico Riserva får man väl förmoda. Norr om Prato så lyckade vi hitta några backar med 15% lutning, helt plötsligt fick man börja andas ordentligt. - Jobbigt eller va? hojtade några klämkäcka fikus-plockare när vi passerade dem som frustande ånglok.

På Via San Zanobi i närheten av FBB så finns det en riktigt bra kebab-restaurang som jag och Lorenzo provade med gott resultat. Annars så var det rätt så lugnt på cykelbutiken idag, många var nog vid havet en dag som denna, Pisa, Viareggio, Maremma osv.

Vi får en hel del förfrågningar om höstens cykelturer, så det är ändå ganska så mycket att göra med att sammanställa kund-offerter och skicka iväg dem. (Kan någon förklara för mig varför det är så lockande att cykla i Toskana :-))

/Leif

2007-08-14

Hej,

Förmiddagen ägnades mest åt att på kontoret tillsammans med Colette gå igenom reseofferter jag hade lämnat till kunder medans hon var på semester. Vi har knökfullt i september, och folk fortsätter höra av sig och vill komma hit och cykla denna månad, det verkar vara den absoluta höjdpunkten på året för alla bikers som vill komma Toskana och cykla.

Gjorde en ny runda i Florens centrum med att distribuera broschyrer för FBB. För den som har varit på de centrala gatorna i Florens i augusti och har sett hur mycket folk det är där vid den tiden på året, så kan ni tänka er hur det är att bana sig fram (med cykel) från hotell till hotell och lämna broschyrer. Det här görs ett par gånger om året, så jag börjar bli igenkänd nu, inte så konstigt kanske, man kliver in i hotellreceptionen med en knallblå cykeltröja och cykelhjälm på skallen, det är väl inte så många hotellgäster som gör det får man väl förmoda.

Auguste är en sådan här månad då turisterna märks än mer, för då har alla florentinare lämnat staden och åkt till havet. Så turiser som kommer till staden och vill äta på restauranger där det "lokala folket" går och äter, de har en besvärligt uppgift att hitta ett sådant ställe så här års.

/Leif

2007-08-13

Hej,

Idag så var det dags att hoja från Siena ner till havet, i riktning mot Follonica. Stället som familjen skulle bo på heter Villa il Tesoro,
http://www.villailtesoro.com/it/, och ligger strax söder om Massa Marittima. Det är visserligen inte precis vid havet, men en mycket vacker plats., helt omgärdad av olivträd, vinrankor och en grandios swimmingpool. Det fodras dock bil om man ska bo här, buss existerar inte, och taxi från Follonica är ganska dyr.

När vi en bit efter Siena stannade till i en liten by som heter Frósini för att äta lunch, så kunde man se att ägaren hade fyllt en bokhylla med citat från- och bilder på Mussolini. Det såg mer eller mindre ut som en postum hyllning till landsfadern Mussolini än diktatorn och fascistledaren Mussolini. Det finns fortfarande italienare som (bokstavligen) har ärr ifrån Mussolinis epok, man får väl hoppas att de inte stannar och lunchar här...

Det blev nästan 75 km idag, en bra sträcka, med en del stigningar, men totalt sett mer nerför, det var en och annan go nerförsbacke idag! Äldste sonen i familjen gjorde förstås sin vana trogen en löpning i dag också, ca 7 km. Sedan så satte han sig på cykeln och fortsatte hoja med oss efteråt, en blivande biathlon eller rentav triathlon månne?

Idag blev det gott med dricks!

/Leif

2007-08-12

Hej,

Matteo och jag sparkade igång grillen på eftermiddagen, så att vi kunde bjuda våra gäster Anna och Andrea på grillad kyckling och biffstek. Anna och Andrea är två vänner till Matteo som kommer från Pisa, de är musiker, liksom Matteo. Det är fantastiskt vad lite grillat kan bidra med dofter och god smak, det är stor skillnad gentemot att ha det i ugnen eller på spisen.

Jag cyklade sedan upp till Impruneta för att besöka mina vänner Luca och Chiara, en nätt liten klättring på drygt 200 höjdmeter, men det var så vackert väder, så vad gjorde väl det? Luca och Chiara bor i en lägenhet i centrala Impruneta, precis vid torget. Det är från början en butik som sålde badrumsinredning, som nu har gjorts om till en lägenhet, det blir lite spännande och annorlunda detaljlösningar när man gör om en butik till en lägenhet. Lägenheten ligger då förstås i markplan, vilket gör att det automatiskt hamnar galler utanför fönstrena. Det är en billig men fungerande inbrottsförsäkring. En lösning man kan se på de flesta husen i Florens, vissa galler kan nästan sägas vara konstverk. Nerförslöpan från Impruneta bjöd som vanligt på vackra vyer och stark fartvind.

/Leif

2007-08-11

Hej,

Det blev till att kliva upp tidigt för att ta sig till Radda in Chianti på morgonkvisten, jag och Roberto åkte med följebilen ner till Radda, där familjen från Chicago väntade på att vi skulle hoja till Siena. Vi kom iväg skapligt från Radda och stannade först till i Castellina där vi vandrade under/genom den gamla slottsmuren. Till råga på allt så var det marknadsdag i Castellina idag (som i många andra italienska byar en lördag). Vi tog den långa vackra fina nerförslöpan mot Monteriggioni, och stannade till på Vingården Rocca delle Macie för lite vinprovning. Under den sista biten till Monteriggioni så tog den äldste sonen på sig löparskorna och sprang 6 km upp till den befästa lilla byn Monteriggioni, man har mycket energi när man är 19 år. Tror att det är den första kunden för mig som har både cyklat och sprungit.

Det är flera som har sagt mig att Monteriggioni har använts som plats för inspelning av filmer, vilket jag klämkäckt då har förmedlat till mina kunder, tills någon en vacker dag frågade mig vilka filmer? Ridå, det är nog dags att ta reda på vilka filmer det är (
http://it.wikipedia.org/wiki/Monteriggioni#Film), bl a Den engelske patienten (1996), Det ljuva livet (1997), Gladiatorn (2000).

I eftermiddagssolen så tog vi oss en extrasväng på väg till Siena, men stannade också för att beskåda några vackra slott och frossa i ananas-skivor och "kraft-kakor" (power-bars). Vi skiljdes åt i Siena, imorgon så cyklar de på egen hand.

Kvällen bjöd på 80-talsfrossa på Festa del'Unita här i Florens, efter ett par öl så blir det rätt go musik.

/Leif

2007-08-10

Hej,

Fredag och ösregn hela eftermiddagen, men annars ganska så friskt och fräscht. Det blev dock inte mycket cyklat idag, bara fram och tillbaka till kontoret en sväng.

Per och jag var på Festa del'Unita på Fortezza da Basso i Florens för att lyssna på när Matteo var dj på en sardisk restaurang, han lirade mest 80-talsmusik hela kvällen. Vem minns inte sitt ljuva 80-tal? Med den italienska pop/disko-vågen, Loredana Berté, Gianna Nannini, Eros Ramazotti, Al Bano och Romina Power....

/Leif

Servitörens alla sidor

Hej,

Skulle någon våga prova vin av denna servitör?
image12

Eller så här kanske:
image13

/Leif

Kulen start i Impruneta, i början av juni 2007

Kulen start i Impruneta

Med de amerikanska systrarna Tina och Cynthia, och det svenska paret Thomas och Birgitta. Vi startar på det mindre torget i Impruneta, där de ofta brukar ha tivoli och marknad. Jag står som bäst och funderar på om jag ska köra i "kort-kort" som Tina och Cynthia precis har valt.

/Leif

2007-08-09

Hej,

Jag har passerat den lilla orten San Andrea in Percussina hur många gånger som helst på cykel, med bil och buss, utan att närmare reflektera över att den politiske författaren Nicoló Machiavelli (som skrev boken ´Il Principe') hade sitt hus där,
http://www.san-casciano.com/, på 1300-talet. Huset var från början ett sommarställe, men han fick även senare tillbringa sin exil från Florens där, http://www.chiantishire.org/territorio2.php.  

Jag läste en del om honom i skolan på historielektionerna, vilket en av dagens kunder också hade gjort. Han hade till och med gjort ett specialarbete om Machiavelli, och ville mycket gärna se hans hus under dagens cykling mellan Florens och Radda. När vi väl kom fram till huset  så insåg jag att jag hade varit inne i Machiavellis hus, det är numera vin-organisationen Chianti som har sitt laboratorium och kontor där. Jag var där några gånger med min vän Luciano som är vinodlare i Mercatale inte långt därifrån.

/Leif

2007-08-08

Hej,

Idag föll jordens mest intensiva slagregn i Florens, de stängde t o m konstmuséet Uffizierna i 40 min, och på vissa platser i centrum så flöt vespor och skotrar omkring som små minibåtar..... Jag lyckades "nästan" ta mig hem torrskodd mellan skurarna. Temperaturen sjönk nästan 15 grader på väldigt kort tid. Det var också nästan tromb-liknande vindar stundtals, som gjorde alla paraply-ägare väldigt blöta. Gatorna var mörklagda en bra stund på kvällen, det var nog kortslutningar lite varstans den här kvällen.

/Leif

2007-08-07

Hej,

Äntligen fick man klippa sig, det var som att få av sig den tjocka vinterpälsen. Jag provade ett nytt ställe den här gången, och det visade sig att frisören ifråga var gammal tävlingscyklist han också, men han hade ställt sin cykel på hyllan så sent som i vintras. Han blev 12:a på toskanska amatörmästerskapet förra året, kan jämföras med SM hemma i Sverige ungefär.

Hillary och jag tog den vackra 'Via Chiantigiana-vägen' också idag, men fick börja turen med att byta bromsvajer på min cykel, den var alldeles fransig. Jag hade inte varsnat detta, och det hade varit snyggt att dundra på i nerförslöporna mot Greve utan frambroms....

Det blev vegetarisk middag hemma hos Hillary sedan, man behöver inte äta kött varje dag.

/Leif

2007-08-06

Hej,

Det blev en trevlig cykeltur med Hillary i solskenet, och en lång fika i Greve in Chianti. Vi hittade årets första färska fikon, de smälte som smör i gommen. Vi "valde" att få en punktering strategiskt utanför en bensinmack så att vi kunde få hjälp med införskaffandet av ny luft i ringen.

Vi avslutade kvällen med multietnisk middag på Fortezza da Basso i Florens, tillsammans med Lia, Lorenzo och Didi, en holländare som är kanot-tränare i Florens, och jobbar extra som cykelguide på FBB.

/Leif

2007-08-05

Ciao,

Ho provato un servizio sul internet di tradurre direttamente tra italiano e inglese, ma funzionava cosi cosi, la grammatica non é facile di capire e tradurre bene. É difficile anche per una programma/sistema di capire l'intenzioni un scrittore aveva quando scriveva il documento.

Ho iniziato di nuovo di distribuire brochure per FBB a Firenze, tutti ostelli, alberghi e scuole delle lingua italiana. C'é un po di posti di visitare se po dire, ma anche una buona opportunita di conoscere la cittá meglio.

Ho visto un film stasera, "Diario di un scandalo" con Judi Dench e Cate Blanchett. Ma il titolo ci possiamo cambiare per "Diario di un tradimento tra amiche". Ho visto il film su cinema Chiardiluna, Via Monteoliveto 1, Firenze, 055-2337042. Un bel cinema con il cielo come tetto. Una sola cosa negativa é la liberta di fumare, il vento tira il fumo direttamente al naso qualche volte, mi faceva d'anoia da vero!

/Leif

Hej,

Jag försökte använda mig av en tjänst på internet för att översätta direkt mellan italienska och engelska, men det gick väl så där, grammatiken är inte så lätt att förstå och översätta bra. Det är svårt även för ett program/system att förstå de intentioner en författare hade när han skrev dokumentet.

Jag har börjat på nytt att distribuera broschyrer för FBB i Florens, alla vandrarhem, hotell och italienska språksskolor. Det är en hel del ställen att besöka om man säger så, men också ett bra tillfälle att lära känna staden bättre.

Jag såg en film ikväll, "Notes on a scandal" som den heter på god svenska? Har inte lyckats hitta någon översättning på den titeln. Jag skulle kunna översätta den till "Dagbok över ett svek väninnor emellan". (SvD hade en undertitel till filmen, "En svart studie i ensamhet".) Jag såg filmen på biografen Chiardiluna, Via Monteoliveto 1, Florens, +39 055-2337042. En vacker biograf med himlen som tak. Det var bara en sak som var mindre bra, tillåtelsen att röka (vi var ju utomhus gudbevars). Vinden drog röken rakt mot min känsliga näsa ett antal gånger, och det gjorde mig verkligen irriterad.

/Leif

2007-08-04

Ciao,

Oggi ho fatto un giro con un mio collega e amico Dominick in questa bellissima macchina Alfa Romeo Spider
http://www.spider.alfaromeo.com/. Siamo andati a Greve in Chianti su queste bellissime strette curvose stradine, con il sole che sembra stia inizia cadere dal cielo.

La serata sono andato insieme con Matteo e Stefania al Festa del'Unita a Fortezza da Basso http://www.firenzefiera.it/view?guid=7136bc1b1066dc57:120a47e:10d824c677f:-7ff7, per vedere un concerto di un gruppo di Livorno, Virginiana Miller. Sono molto bravi musicisti, ma hanno perso una occasione di fare buona impressione, perché l'impianto del'audio non era buonissimo.

Quando ritornavo a casa ho visto e parlato con Rashid e Kamila; hanno trascorso del tempo alla Festa del'Unita, dopo il lavoro al ristorante vicino al Mercato Centrale a Firenze,
http://it.wikipedia.org/wiki/Mercato_Centrale_(Firenze).

/Leif


Hej,

Idag så åkte jag en sväng tillsammans med min kollega och vän Dominick i hans fina bil Alfa Romeo Spider http://www.spider.alfaromeo.com/. Vi åkte till Greve in Chianti på dessa underbara smala kurviga vägar, med en sol som syntes vara på väg ner från himlen.

På kvällen så gick jag tillsammans med Matteo och Stefania till "Samhörighetsfesten" Festa del'Unita vid fortet Fortezza di Basso http://www.firenzefiera.it/view?guid=7136bc1b1066dc57:120a47e:10d824c677f:-7ff7, för att se en konsert med en grupp från Livorno, Virginiana Miller. De var mycket bra musiker, men tappade nog ett tillfälle till att göra ett riktigt gott intryck, därför att ljudanläggningen var inte helt i topp.

När jag återvände hem så såg jag Rashid e Kamila; stannade för att byta några ord med dem; de hade varit en stund på Festa del'Unita, efter jobbet på restaurangen i närheten av Mercato Centrale i Florens, http://it.wikipedia.org/wiki/Mercato_Centrale_(Firenze).

/Leif


Hello,

Today I took a spin with my colleague and friend Dominick in this beautiful car Alfa Romeo Spider http://www.spider.alfaromeo.com/. We went to Greve in Chianti on these beautiful curvy narrow roads, with the sun that seemed to begun to fall from the sky.

That evening I went with Matteo and Stefania to the "Festivity of Joined Forces" (Festa del'Unita) at the Fortress Fortezza da Basso http://www.firenzefiera.it/view?guid=7136bc1b1066dc57:120a47e:10d824c677f:-7ff7, in order to see a concert of a group from Livorno, Virginiana Miller. They were good musicians, but they lost an occasion to make a good impression, because the audio system wasn't of the best quality.

When I returned to my house I saw and spoked with Rashid and Kamila; they have spent some time at the Festa del 'Unita, after their job at the restaurant close to the Mercato Centrale in Florence http://it.wikipedia.org/wiki/Mercato_Centrale_(Firenze).

/Leif

2007-08-03

Ciao,

Oggi ho visto i Fiorentini stanno preparando per le lunghe vacanze. Attenzione stasera e domani sulle strade, sará pericoloso! Ma secondo mio collega Francesco c'é piú gente questo anno che rimangono a Firenze, un mal segno, perché é un indicazine di meno ricchezza tra la gente.

Su lavoro ho risposto un migliaia di domande tra cliente che vogliono viaggiare a Toscana per avere vacanza, non tutti su biciclette comunque!

Questa sera ho fatto un giro insieme con mio amico Lawrence. Abbiamo fatto il gior di Impruneta-Strada-Passo di Sugame-Greve-Impruneta, un bel giro con grande panorama. Il sole era bellisima quando cadeva nell'orrizzonte. A martedi Lawrence ritornerá per un 4 settimane lungo sessione di lavoro di nuovo, come geologo su una barca per cercare petrolio.

Mio amico Per mi chiamava per invitarmi per un'aperitivo insieme con due donne americane. Ma poi lui mi ricchiamava per dirmi non c'é aperitivo stasera (uno delle donne ha cancellato il aperitivo; peccato!). Una serata di confusione. Qualcuno che capisce le donne? :-;

/Leif


Hej,

Idag såg jag Florentinarna preparera sig för sin semester, så ha god uppmärksamhet ikväll och imorgon på vägarna, det lär bli riskabelt att färdas på vägarna då. Men enligt min kollega Francesco så är det fler människor än normalt som stannar kvar i Florens, ett dåligt tecken, som tyder på att folk har mindre pengar att röra sig med i år.

På jobbet idag så svarade jag på tusentals frågor från kunder som vill resa till Toskana för att ha semester, inte alla på cykel dock!

I kväll så tog jag mig en runda tillsammans med min vän Lawrence. Vi cyklade rundan Impruneta-Strada-Passo di Sugame-Greve-Impruneta, en vacker runda med underbara panorama. Solen var mycket vacker när den föll mot horisonten. På tisdag så återvänder Lawrence för en ny 4 veckors arbetssession, för att som geolog på en båt leta efter olja.

Min gode vän Per ringde och bjöd in mig på en aperitivo tillsammans med två amerikanska kvinnor. Men sedan så ringde han igen och sa att det blir ingen aperitivo (en av kvinnorna ha ställt in aperitivon; synd!). En kväll i förvirringens tecken. Någon som förstår sig på kvinnor? :-;

Leif

2007-08-02

Ciao,

Oggi mio amico Giuseppe mi ha chiamato dalla spiaggia a Sicilia; lui era mi sembra contento e felice, non capisco perché :-)

Per il resto era un giorno di amministrazione; organizzo viaggi per ciclo-turismo qui a Toscana per il settembre, ottobre e anche novembre se sará buon tempo. Ma mancho nostro segretario, lei ha andata a vacanza, e senza di lei é casino, da vero.

Ho visto i fiorentini sta preparando per la grande vacanza ché inizia tra dopodomani; loro sono fortunati, io lavoro quasi tutto del'agosto; ma probabilmente posso prendere una week-end prolungata a qualche bel posto.

Mio capelli ha cresciuto tanto, e ha diventato una problema, perché anche i parruchieri vanno in vacanza adesso; aiuta mi! :-)

/Leif


Hej,

Idag så ringde mig Giuseppe från stranden på Sicilien, han verkade ganska nöjd med livet, och jag förstår inte varför :-)

För övrigt så var det en dag med administration, att organisera cykel-resor här i Toskana för september, oktober och även November, om det blir bra väder. Men jag saknar vår sekreterare, hon har gått på semester, och här är det verkligen en stor röra nu.

Jag har sett Florentinarna preparera sig för den stora "industrisemestern" som börjar i övermorgon; sådana lyckostar, jag jobbar nästan hela augusti, men kan förhoppningsvis ta en förlängd helg på en vacker plats någonstans.

Jag har blivit långhårig, och det har utvecklat sig till ett problem, då de flesta hårfrisörer också går på semester nu; hjälp mig! :-)

/Leif

2007-08-01

Hej,

Augusti och 35 grader i skuggan, man slipper att frysa när man hojar i alla fall.

Idag så hämtade vi 4 kunder på ett av Florens dyraste hotell, Savoy, på Piazza Repubblica i Florens. De hade ätit mycket god mat och provat viner under hela kvällen dagen innan, så några av dem var lite "trötta" idag. Vi hämtade ut cyklarna och tog bilen till Greve in Chianti där vi startade vår cykeltur, målet var San Donato in Poggio, för att besöka vingården La Cappella (
http://www.poderelacappella.it/) för lunch och vinprovning. De har en 100 % merlot (Cantico)som är helt fantastisk blommig och rik på dofter och smak, om än något lätt i kroppen.

Det blev som sagt varmt under dagen, och klättring upp till Panzano blev en pärs för några av dem, men alla njöt sedan av den långa fina nerförslöpan, med vykortsvyer av vingårdar i Chianti kommandes på rad. En belöning så god som någon.

Den andra stigningen, upp till San Donato in Poggio blev tuff den också, med en lite mer trappstegsformad klättring. Det svåra för många kunder är (av ganska förståeliga skäl) att hitta rätt växel för rätt backe. Backarna är så pass långa i Toskana att man måste ha ett annat tålamod och kanske en växel lägre än normalt, annars så går man snart slut i uppförsbackarna, och ibland så kan det rent av vara bättre att gå lite i backarna, för att låta andra muskelgrupper få jobba lite, och rent mentalt hämta andan lite.

Vi kom i alla fram till La Cappella i tid till lunchen, och de blev rikligt belönade med tre-rätters lunch och tre olika viner att prova. (Jag tror de köpte med sig en hel del vin hem).

Själv så hade jag fortfarande en sådan åklust att jag återvände hem till Florens, medans de andra bänkade sig i bussen för hemfärd, efter att ha vandrat runt i vinkällaren på La Cappella, och såg väldigt lyckliga ut :-)

/Leif

2007-07-31

Hej,

Det blev en trevlig cykeltur mellan Radda in Chianti och San Casciano Val di Pesa, När vi kom fram till San Casciano så satte vi upp cyklarna på följebilen och tog oss till den trevliga restaurangen I Scopeti i Tavarnuzze för lunch. Efter lunchen så blev det sight-seeing i följebilen runt om i Florens. Vi passerade San Miniato, Santa Croce, Domkyrkan och Piazza Signoria med Palazzo Vecchio. Jag fick bra med dricks och vi skiljdes åt efter en stor kram

Jag träffade Sven-Erik och Emma som skulle gå en kvällskurs i toskansk matlagning på restuarangen I 100 poverini i Florens. På en kväll så hinner man inte lära sig så mycket, men det är ändå lärorikt att se hur de jobbar i köket, och själva få prova lite. De var nöjda med sin cykelvecka och hade fått ut väldigt mycket, trevlig cykling i vackra miljöer, konserter, god mat och goda viner. På vägen mellan Pisa och Lucca så hade lyckats hitta en tunnel som var 1.5 km lång, den var så där lagom spännande att cykla igenom tyckte de. Sven-Erik och Emma kommer gärna igen nästa år, då med en större grupp.

/Leif