2008-07-29

"Morgonstund har guld i mund" - åtminstone två vackra damer som väntade på att få åka ut och cykla med mig denna trevliga morgon:


De vackra rosorna Lucy och Rebecca

Vi tog den vackra vägen ut ur Florens via Piazzale Michelangelo, och gjorde sedan den mödosamma klättringen upp från Galluzzo till Chiesanuova, sedan så var det mestadels nerför och platta vägar till fikastoppet i Montelupo Fiorentino, där vi fann dessa vackra rosor. Hela svängen runt blev nästan 6 och 1/2 mil, precis lagom, man kommer hem nöjd och belåten, känner sig "sportig" men ändå inte helt slutkörd :-)


Rosen-rundan

Hade ett kort möte med Bruno som också är cykelguide, han är dessutom diplomerad mountainbike-guide dessutom, det finns faktiskt en sådan i Milano om ni inte visste det. Den heter "
Accademia Nazionale di mountain bike".

Efter arbetsdagens slut så gick Colette och jag för att besöka Dominick, Laura och deras nyfödda dotter Emma, en vacker flicka på 3.8 kg som mest låg och sov när vi var där, hon rörde på sig lite och log i sömnen som om hon såg någonting riktigt fint. Emma tog lång tid på sig att komma ut (12 tim), så det var en pärs, men allt gick bra.


En stolt fader med sin dotter

På kvällen så skrev jag färdig kortfilmsmanuset för Chianti Classico-konsortiet, och mejlade in det till deras marknadsföringskontor, så nu är det bara att hålla tummarna. Det kommer att vara en kortfilmsfestival i Siena senare i höst (24-29 november), då det också blir prisutdelning.

Leif

2008-07-28

Jag hjälpte Orlando med förberedelserna för familjen Roney från New York som skulle ut på cykeltur denna ädla morgonstund, jag hade köpt dryck, frukt och annat tilltugg som kan behövas under dagen. Orlando och chauffören körde som brukligt är på våra turer ut familjen ut ur staden innan cyklingen påbörjades (Florens-trafiken är inte så kul att tampas med som cyklist). Lunchen skulle intagas på vackra trevliga La Capella, med underbar mat och deras mycket goda viner.

Colette var tillbaka på kontoret efter sin första semestervecka, så nu slapp man fortsätta gå omkring i kjol och högklackat :-). Hon hade tillsammans med sin familj varit i Rom och sedan badat sig trötta på Amalfi-kusten.

Dominick passerade kontoret efter sin morgontur på cykel, det var första gången jag såg honom sedan han hade blivit pappa, och han hade mycket skoj att berätta, bl a om hur det är att sköta ett litet spädbarn som skriker, äter och sover om vartannat, men för övrigt håller sig ganska lugn :-)

Kvällen ägnades mycket åt att skriva färdigt ett kortfilmsmanus om vindistriktet Chianti som jag håller på med, det ska bli en kortfilm som lyfter fram historien om Chianti, dess karaktär som långvarig vinproducent och intressesfär mellan Florens och Siena. Manuset är färdigt vilken dag som helst...

Leif

2008-07-27

Vi var en grupp på 8 st cyklister som stack iväg denna arla morgonstund, det var Lorenzo som hade plockat ihop denna grupp inför dagens träning ner mot Chianti (Greve och Passo Sugame). Vi mötte upp folk på 4 olika platser i Florens innan vi kom ut ur stan, det blev väl närmare en mil innan vi började se lite gröna kullar i Chianti och hade kommit ut ur stan.


Giro di Chianti (Greve-Passo Sugame)


Rebecca och Lucy är alltid lika glada (taget innan Passo Sugame)



Gruppen på väg in mot Galluzzo efter den vackra nerförslöpan efter Impruneta

På kvällen så for Lia, Rebecc, Lucy, Lorenzo och jag iväg till en sommarfest som arrangerades i Sesto Fiorentino. Man kallar det för Festa del'Unita, kommer sig av ett en tidning vid namn Unita drog igång den här typen av sommarfester för många år sedan. Det liknar lite av Folkets Park i Italiensk tappning, med live-musik, dans, barer, caféer och restauranger. Musiken som spelades denna kväll var amerikanskt sent 70- tidigt 80-tal, mycket nostalgi där.

Leif


2008-07-26

Träffade Per och Melissa även denna morgon, jag hade glömt de fyra spännbanden kvar i väskan (om kunder köper vin på vingården så är de bra att ha för att spänna fast vinflask-kartongerna på pakethållaren...$$$)

Det var min lediga dag idag så jag tog mig en tur helt på egen hand, och belönade mig själv med en fika i Rufina.

Leif

2008-07-25

Det blev en dag upp till vackra Torre a Cona igen, denna gång med en relativt stor grupp på 11 personer, ett par från Pennsylvania, två par från England (Oxford och Cambridge, roddarfajten i "repris"), och en underbar familj från Panama som gjorde ett tappert jobb till vingården. Denna familj fick också dagens två punkteringar..., den sista med jättehål genom däck och slang (en och annan tvärnit längs med vägen kan man tänka sig).

Per och Melissa var också med och hjälpte mig ett tag, sedan så åkte de iväg på massage, och konsert senare på kvällen i Arezzo, ett gott liv de har, men de har jobbat hårt för det också.

Leif

2008-07-24

Det är min kära systerdotter Rebeckas födelsedag idag, hipp hipp hurra hurra hurra hurra! 3 år och full fart, med födelsedagstårta, presenter och besök av morfar, morbror, farmor, farfar, och farmors mor t o m. Så det blev en lång, rolig och intensiv dag för henne, men man fyller ju bara år en gång om året. (Sådana här dagar skulle man vilja kunna flyga hem med en gång, och bara vara där hos dem en sådan här dag).

Min jobbarkompis Dominick och hans fru Laura fick sin Emma idag, 3.8 kilo och vid god vigör! Deras liv lär förändras nu, men de är båda redo för det nu, så mycket man nu kan vara i detta fall.


Dominick sittandes vid toskanska kusten och planerar nya cykelturer

Jag själv? Satt mest vid kontoret och försökte bringa ordning på våra pågående och kommande cykelgruppsturer, vilket inte är så lätt, när det glöms bort att forsla bagaget från Florence till Radda, så där fick våra kära gäster vänta ett par timmar i sina cykelkläder på att deras bagage skulle komma fram, ridå! Men det går att shoppa i cykelkläder också har jag hört, och äta glass med för den delen... det var mest angeläget att väskorna skulle komma fram så att de kunde byta om till middagen i alla fall, hm. Man kan ju tänka sig själv hur det skulle kännas... Det kändes extra snopet när det var jag själv som hjälpte dem med cyklarna, att få till packningen, gå igenom kartor och vägbeskrivningar, och sen till sist följde dem ut ur
Florens, lämnandes dem mot Radda in Chianti med orden - "Nu får ni klara er på egen hand"... (det var en cykelresa utan guide de hade bokat).

Min lägenhetskamrat Attilio hade sin kusin på besök, och vi pratade om att göra en peruansk middag i nästa vecka innan jag åker hem till Sverige. Det ska bli kul, sedan min tid på Via Zanella när jag bodde hos Liz så känner jag till det peruanska köket mycket väl, och ser med förväntan fram emot vad det kan tänkas bli.


Leif


2008-07-23

Det blev en lång och fin dag bland bergen i Mugello, norr om Florence, när man kom hem så stod trippmätaren på närmare 150 km, vilket med alla de bergspassen vi passerade kändes som en klassisk 18-milare, för de som har den cykelbakgrunden.


Kartmässigt så löpte turen så här


Passo Sambuca på 1080 möh, med vidunderlig utsikt


Med på turen var också Zanobi, Lorenzo och Zanobi, här fyllandes på vatten i Palazzuolo

Totalt så passerade vi fem bergspass denna dag, varav ett av dem två gånger (Passo di Colla), så idag kunde man ge sig själv med beröm godkänt. Det blev ett antal fikastopp under dagen, och sova sen middag när man kom hem, och sedan stappla sig upp för att göra lite kvällsmat, men man gjorde det med ett leende på läpparna, för som cyklist och hängiven "turist" i detta vackra landskap så var detta en av de vackraste cykelturer jag någonsin gjort.


En annan vy uppefrån Passo Sambuca (platsen har dock inget med drycken att göra...)

Melissa ringe också och vi pratade om en vandringstur jag ska leda i maj nästa år (en del är ute i god tid). Vandringsturen är en intressant skapelse med katolska minnesvärda platser som tema.

Leif

2008-07-22

Idag så skulle jag följa Mandy och Elisabeth ut på en cykeltur från FBB till Villa di Riboia för vinprovning och lunch, det blev en trevlig cykeldag med glassfrossa i Galluzzo på hemvägen. Det finns en alldeles utmärkt Gelateria vid stora torget i Galluzzo som varmt kan rekommenderas!


Elisabeth och Mandy efter lunchen på Villa di Riboia

De bodde på ett vandrarhem som mer liknar ett hotell, stället heter Hostel Plus Florence. Ett vandrarhem med god klass och service, ligger dessutom väldigt nära cykelbutiken FBB om man skulle få lust att hoja lite.

På kvällen så träffade jag Per, Melissa och Lucy för en aperitivo/middag på pizzerian I Tarocchi, i närheten av Ponte della Grazie. Vi skulle dessutom gå igenom Lucys kommande utbildning som cykelguide, och efter att ha provat tillsammans med mig att leda grupper så var det nu dags för henne att köra en grupp tillsammans med Melissa upp till Torre a Cona på torsdag. Lucy var spänd av förväntan och förtjusning inför detta uppdrag. Lucy har en god erfarenhet som cyklist (triatlet från Texas) och klarar det mekaniska på en cykel ganska bar, hon har också erfarenhet av att vara trebarnsmamma, vilket kanske är den största tillgången när man har detta jobb :-).

Leif

2008-07-21

Denna morgon så mötte Susanne och Jacqueline vid FBB för att hjälpa dem med att ställa in cyklarna, få till packningen och gå igenom kartor och vägbeskrivningar för deras tredagarstur i Chianti. Dagens tur blir från Florens till Radda, därefter en loop runt Radda, och sedan en annat vägsträckning från Radda tillbaka till Florens. Jag följde dem också ut ur staden (Florens) för att ge dem en lugn och avslappnad start på dagen (det brukar alltid vara det svåraste och jobbigaste  på en cykelresa, att hitta ut ur staden på ett lugnt och sansat sätt, även om man har kartor och vägbeskrivningar (talar förstås av egen erfarenhet).

På kontoret var det väldigt lugnt, både Colette och Rosella hade semester, så där fick man sitta och "sjunga" själv, tills Francesco, Roberto och Angelo (hm, låter som de tre musketörerna...) kom förbi och bjöd på fika. När de ramlade in på kontoret så blev det en annan ljudnivå i lokalen, de har en förmåga att använda samma röstnivå när de talar med personer på 1 meters avstånd som på 100 meter...

Att vara semestervikarie för Colette är inte så lätt, det är en hel del administrativa rutiner som hon har utvecklat, som jag inte riktigt har hängt med, för att inte tala om det här med att gå omkring i högklackat...

Skickade en del mejl till mina vänner i Sverige för att tala om att jag kommer hem de två första veckorna i Augusti, så det ska bli skönt att få komma hem och koppla av lite bland vänner och bekanta. Lite hemlängtan finns allt då och då.

Leif

2008-07-20

Klock halv åtta så rullade Lucy och jag iväg för att bestiga bergspasset Consuma idag, det blev väl ca 14 km klättring, och 8 mil totalt. Belöningen på toppen av Consuma blev så klart ett par krämiga bakelser och en balja espresso. Under tiden så kunde man iakttaga de andra cyklisternas ansiktsuttryck när de kom upp på toppen :-)


Florens-Consuma-Florens

Lucy tycker att jag ska komma och cykla i Texas, vi får väl se vad det blir, man har ju blivit så bortskämd med den toskanska maten och vinet, hur är mat och dryck i Texas tro?

Och Ferrari fick bara en tredje- och en sjätteplats på Hockenheim idag, det kändes lite visset, särskilt när ärkefienden McLaren fick till en sådan formidabel prestation med Lewis Hamilton. Jag hörde Michael Schumacher berätta för reportern att deras bromsar inte klarade lika höga temperaturer... det var andra tider det när den som hade mest hästkrafter vann tävlingar (det känns inte riktigt lika häftigt att höra att den som har bäst bromsar vinner - ungefär som att höra lagledaren säga - vi vann för att vi hade bäst försvarsspel...

Leif

2008-07-19

Lite "dagen-efter-känsla" idag, men med ett leende på läpparna dock.

Jag behövde reka lite inför högsäsongsmånaden september, då vi kommer att ha två stora grupper här i trakterna av Dicomano, Rufina och Vallombrosa. Så det var bara att sätta sig på hojen och rulla iväg, det något tunga huvudet lättade vartefter varje kilometer avverkades, en skön känsla. Och efter den obligatoriska fika-pausen i Rufina så började det mesta återvända till det normala igen, gott!


Jag var speciellt nyfiken på trakterna kring Pontassieve, Diacceta och Rufina, så dit styrdes kosan

På vägen hem så stannade jag till och språkade lite med mina vänner på Florence By Bike, det behövdes bl a höras med Lia om vår cykelteam-träff innan sommarens alla semestrar drar igång (själv så åker jag till hem till Sverige 1:a augusti).

Det var gott att sova middag när man kom hem, det kan jag lova!

Bestämde också med Lucy att vi skulle cykla upp till Passo della Consuma under morgondagen, härligt! (Det blir väl fjärde gången på kort tid som man beger sig upp dit, men det är vackert där :-))

Leif

2008-07-18

Idag så skulle Per och Melissa få vila benen lite, så jag fick en grupp på fyra personer, ett kärlekspar från Chicago som var på bröllopsresa, och ett par från Perth i Australien som var i Italien för första gången. Som så många andra turister som har vandrat sig trötta runt om i Florens så ville de ut och se lite av den toskanska landsbygden, och valde att göra det medelst cykel, med lunch, vinprovning och rundvandring på ett fascinerande slott/villa som heter Torre a Cona, dit dagens tur gick.

Andhämtningspaus på väg upp till Torre a Cona (gissa vem i blå hjälm och blå-röd tröja?)

För den cykelintresserade så kan det nämnas att i backen upp till San Donato in Chianti så finns det ett minnesmärke efter den plats där den store toskanske cyklisten Gino Bartalis bror blev påkörd under en cykeltävling på 30-talet. Gino var på fullt allvar med att sluta tävla efter denna händelse, men kom efter många om och men tillbaka på tävlingsbanorna igen, och vann både VM, Giro d'Italia och Tour de France. Gino har ett museum uppkallat efter sig i Ponte a Ema, som inte ligger så långt därifrån, Ciclo Museo Gino Bartali.

Det blev som vanligt lunch på Torre a Cona, och en mycket trevlig nerförslöpa på hemvägen. Med mig idag så hade jag också Lucy, som jobbar hårt för att lära sig cykelguide-yrket ordentligt. En triatlet och trebarnsmamma från Austin, Texas (minns ni Lance Armstrong?), och hon har de flesta färdigheter som krävs för det här jobbet.


Lucy i mitten, och det gamla vackra Florens i bakgrunden


De tre musketörerna

Visste ni att jag har en privat "sponsor"? Nåja, det kan väl bli i alla fall, Lone Star-bryggeriet i Texas vet inte om det ännu, men den tröjan jag bär har deras namn och logotyp, så jag funderar på att sluta ett avtal med dem. Undras just hur många lock man kan få i månaden?.... Och vad ska mina kära vinprovar-vänner på sommelier-kursen säga? :-)

På kvällen så åkte jag, Lucy och hennes väninna Rebecka till San Miniato (mellan Florens och Pisa) för att vara med på Orlandos "house warming-party". Det blev en trevlig med mycket mat, dryck och mingel på Orlandos terass utanför huset (och granne med polishuset dessutom :-)). Orlando är en riktig mångsysslare och är alltid i farten med något nytt. Han har varit proffstenor (sjunger med riktig klang i rösten), jobbar numera med datasäkerhet, har varit militär, sysslar med judo, åker motorcykel och jobbar ibland som cykelguide tillsammans med mig.


Orlando, Rebecka, Jag, Lucy

Vill minnas att det blev sängdags vid två-tiden, tidigt! Man börjar väl bli gammal...

Leif


2007-08-17

Passo della Consuma på 1050 möh blev dagens mål för oss tre i Florence By Bike-teamet FBB Velo Club (Lorenzo, Giuseppe och mig). Som vanligt beundransvärda vyer, och nerförsåkningen blev en rolig och lustiger dans med många sköna kurvor att ta, 78 km blev det totalt. Det jobbiga är när man kommer i nerförsbackarna så är man snabbare än bilarna i kurvorna, och det stressar dem en hel del (särskilt när man kör om dem :-)):



Det är väldigt flackt från Florens till Pontassieve, sen så bär det iväg uppåt till Consuma, ca 12 km nästan konstant uppåt... men vackert är det onekligen. För den som vill kika på lite lånade bilder, titta på
http://www.freevax.it/PASSI/PassoCONSUMA.htm. Som avslutning på turen så bestämde vi oss för att det var dags att ha en cykelteam-träff innan semestrarna drar igång, så det blir snart fest i Kapernaum.

Vår sekreterare Colette ska snart iväg på semester med sin pojkvän och familj till Rom och Amalfi-kusten, och hon är inte så lite uppspelt för detta :-)

Det blev lite trångbott på kontoret idag, så jag for hem tidigare än vanligt och kunde konstatera genom centrum av Florens att det är lika knökat med turiser som vanligt, så även om dollarn är dålig, så kommer det folk ändå, och på tungomålet så hörs det att det är rätt så mycket amerikaner i alla fall.

Och det italienska hoppet i Tour de France Riccò blev fast för EPO-doping, att de aldrig lär sig, och sportens rykte bara växer...

Imorgon så blir det till att hoja upp till Torre A Cona med trevliga Lucy från Texas och ett gäng turister.

Hemma så är det väldigt lugnt (nästan för lugnt), nu när Giuseppe, Marta och Matteo är på semester, och Attilio jobbar natt-skift, men det blir åtminstone mycket tid över för att skriva (detta t ex).

Leif

2008-07-16

Morgonen bjöd på en "Meet & Greet" med ett par från New York-trakten, relativt nära Niagara-fallen. De var här Florens för att förlänga sin bröllopsresa med en tredagars cykeltur i Chianti. Sämre bröllopsresa kan man väl tänka sig? Dagens tur sträckte sig mellan Florens och Radda. Jag hjälpte dem att ställa in cyklarna, få med sig den packning de behövde, gå igenom kartor, vägbeskrivningar och andra nyttiga tips de kunde ha nytta av under sin vistelse här i Chianti. Därefter så följde jag dem (som alltid med cykelgrupper utan guide) åtminstone till torget och utsiktsplatsen Piazzale Michelangelo, där man får sig en utmärkt överblick över staden. Jag vinkade av dem upp mot Villa Imperiale, därefter fick de klara sig på egen hand, och jag har ännu inte hört något ifrån dem, så jag tror de klarar sig ganska bra.

På eftermiddagen så kunde inte kontoret undvikas, Colette går på semester nästa vecka, och det är en hel del rutiner som hon kan som jag måste lära mig när jag ska vara stand-in för henne nästa vecka, undras just hur jag kommer att göra mig i läppstift, kjol och högklackat...

Jag passerade på hemvägen hyresvärden för att betala hyran, Herr Mobilio är en god man från regionen Basilicata i söder, som under många år har jobbat som advokat här i Florens (har man sett hur tjock den italienska lagboken är så förstår man att behovet av advokater är stort, och de får flytta land och rike runt).

Det är lite tomt i lägenheten när Matteo, Giuseppe och Marta har dragit på semester hem till sina respektive hemregioner Molise, Sicilien och Marche. Och vår nye inneboende Attilio från Peru, han jobbar nattskiftet på ett hotell i Fiesole, så honom möter man mest i dörren...

Leif

2008-07-15

En dag på kontoret, skönt att vila sina trötta ben...

Denna dag gjorde gott i plånboken, då vi ofta har tvåveckorslön på företaget, då får man ta att man sitter lite snett på stolen när pengapungen putar ut. Inte vart det bättre av att man dagen innan hade fått 50 Euro i dricks av de två paren från New Jersey (jobbar som investeringsanalytiker på Wall Street).

På lunchen så drog jag iväg på ett bankbesök, fascinerande att man måste ge sitt fingeravtryck innan man får kliva in i lokalen, men det hindrar säkerligen en och annan person med vissa ha-begär att äntra lokalen. Personalen på banken är mycket professionell, men tycker mig ändå märka en viss skillnad i beteendet deras när jag kommer för att hämta pengar eller för att lämna pengar, men det är helt säkert slumprelaterat.

På järnvägsstationen så vinkade jag av Giuseppe, Marta och Matteo som skulle iväg på "sommarlov", innan de till hösten börjar jobba som lärare på deras motsvarighet till gymnasieskolan här Florens. Det kändes lite som "sista sommaren med gänget", det var dags för dem att bli "stora" och gå ut i det hårda arbetslivet. Tycker man att yrkeslivet i den svenska skolan är hårt, då skulle ni prova hur det är att jobba som lärare i den italienska skolan. Att behöva skinn på näsan är bara förnamnet.

Jag har knappast några svenska inkomster längre, men likväl så måste jag deklarera, och fick dagen till ära komplettera deklarationen med ett nytt brev till den kungliga svenska skattemyndigheten. Att man sedan äger ett litet fritidstorp som inte gör någon förnär gör att jag anses vara en rik person... men betala skatt är sexigt som någon sa en gång i tiden, Sahliga äro de fåordiga.

Leif

2008-07-14

Jag lotsade två st par (som var från New Jersey) på en tremilatur som sträckte sig från Machiavellis San't Andrea in Percussina - San Casciano Val di Pesa - Mercatale Val di Pesa - Greve in Chianti - Panzano in Chianti. En lagom cykeltur på dryga 3 mil (man behöver inte förta sig jämt heller...)


På väg mot stoppet vid distilleriet Bonollo

Efter klättringen till Panzano så lastade vi cyklarna på följebilen och åkte till den underbara vingården
La Capella som ligger i närheten av San Donato in Poggio. Deras viner kan gott rekommenderas, särskilt den 100% merlot-baserade Cantico. Det blev en lång och fin lunch med 4-rätters lunch och provsmakning av alla deras tre goda viner, så eftermiddagens cykling försvann på något lustigt vis :-)


New Jersey-folket och den blå guiden i Sant'Andrea in Percussina innan start

Vinkonsortiet Chianti Classico har också sitt huvudkontor i Sant'Andrea in Percussina, nästan i grannhuset till den italienska politikern och författaren Machiavelli.

Leif

2008-07-13

Det blev en sevärd och uppfriskande dag en dag som denna, "trestegsklättringen" upp till Abetone via Pistoia med start i Prato var en spektakulär cykelupplevelse, med 900 sugna cyklister på startlinjen. Vi hade väldigt mycket tur med vädret, det var mulet och svalt hela morgonen och förmiddagen, vi fick några regnstänk på sista klättringen upp till Abetone, men det gjorde bara luften mera syrerik, och syre behövdes, det kan jag lova..., sista stigningen är 13 km lång, med stundtals 10 % lutning, hoj o hå!


Tre trötta men nöjda FBB-cyklister

Om nu någon trodde att cyklingen var slut i o m att vi hade nått toppen på Abetone så trodde man fel, det blev att ta sig tillbaka till starten i Prato, där Giuseppe skulle ta tåget tillbaka till Florens, och Fabio och jag tog bilen hem till Florens (ett tag så hade jag tanken att cykla till Florens, för att med en liten extrasväng nå upp till 200 km denna dag, men jag tänkte om och stannade på de ca 170 km jag redan hade denna dag). Formen kändes ganska bra denna dag, men det var roligare att språkas med Fabio i bilen på vägen hem till Florens, vi träffas ju inte varje dag.

Hemma på kvällen så blev det inte så många knop gjorda, man la sig tidigt och kände sig ganska nöjd med dagen.

Leif

2008-07-12

Avverkade södra delen  av Florens med dess hotell (söder om Floden Arno är det dock betydligt färre hotell, vandrarhem och språkskolor), - "l'altro Arno" som det kallas, översätts ungefär till "det andra Arno" eller mer praktiskt "på andra sidan Arno".


L'altro Arno

Reaktionerna hos personalen i receptionerna när jag lämnar cykeltursbroschyrerna är högst varierade, en del verkar nästan vilja hoppa över disken och följa med mig på en cykeltur med en gång, andra tittar nästan på mig som om det vore någonting katten hade släpat in :-(

Började så smått preparera mig för morgandagens stora begivenhet, cykelloppet Prato-Abetone, vilket bl a innebär uppstigning kl 5 för att cykla iväg strax efter kl 6 till starten i Prato.

Leif

2008-07-11

På morgonen så träffade jag Per, Melissa och Lucy, det var tänkt att jag skulla köra en cykeltur för Pers Bike Rides, tillsammans med Lucy som skulle lära sig hur den turen går, men kunder hade sent omsider avbokat turen, så det blev en andra frukost på fiket Zoe i närheten av Ponte della Grazie istället. Därefter så stegade Lucy och jag iväg för att dela ut cykeltursbroschyrer för Pers Bike Rides istället. Så det blev väl ungefär ett 50-tal hotell och ett par vandrarhem besökta under dagen, ett kul jobb om man gillar att se intressanta inredningar på olika hotell, och att titta på vackra hotell-receptionister (för det är oftast en hon).

Passerade också vårt (Best Tuscan Tours) kontor när dagens arbete var slut, för att önska min kära kollegor Colette och Dominick god helg. Och Dominick som ska bli pappa vilken dag som helst nu, det är spännande för oss allihop nu. Vi vet dock att det ska bli en hon, och att hon ska heta Emma.

Jag träffade Hilary på Piazza Ferrucci i Florens för att höra hur hon hade det efter den vådliga cykelvurpan i början av veckan. Hon hade slagit i huvudet rätt så kraftigt (åkt utan hjälm förstås) och var allmänt blåslagen och mörbultad, hade lyckats få ett rejält blått öga som efter vilket hederligt krogslagsmål som helst. Hilary har studerat i många år på The Florence Academy of Art, och jobbar nu där som modell och lärare.

Fick ett långt och trevligt samtal med min kära syster, alltid gott att få höra lite rapporter hemifrån, hon har en semester som stundar för dörren, och Skänninge marken inte minst :-)

Leif

2008-07-10

Vår städskrubb till kontor var alldeles för överbefolkat idag (måste ta en bild någon dag så att ni får se), så man fick utöva telependling istället, tror vi har bättre nät hemma än på jobbet faktiskt.

Sitter just nu och planerar för en ny svensk vingruppsresa, det är en grupp på 16 personer som kommer ner och ska resa runt i Florens och Chianti under 4 dagar, och mitt jobb är givetvis att de ska få se så mycket vackra vyer och prova så många goda viner som möjligt, skål!

Jag och min sicilianske vän sitter och skriver på ett kortfilmsmanus om Chianti, det ska vara en 10-15 minuters lång film om Chianti, dess historia som anrik vinproducerande region. Efter snart 4 års rundresande i Chianti så känns det som mitt andra hemland, och några idéer har vuxit fram om vad man skulle kunna skriva om. Det ska bli spännande, jag har aldrig skrivit något sådant här förut. Första pris är 3000 Euro och äran att få se sin film förverkligad!

Vårt käre internet- och teleföretag Tiscali har sänt oss dubbla fakturor för telefoni, de kanske tycker att vi inte betalar tillräckligt mycket till dem...

Leif


2008-07-09

En lugn dag på kontoret, så att man kunde vila sina trötta ben.

Jag konstaterade också att budgeten för att försöka köpa hus i Chianti ligger några år framåt i tiden... det där vackra huset i Dudda får nog vänta ett tag till. Men drömmar är viktiga, så jag lär fortsätta att

Vi har fått en ny inneboende i lägenheten, Attilio heter han, och kommer från Peru. Attilio jobbar som allt-i-allo på ett hotell här i Florens, i Fiesole närmare bestämt, The Blue Bar eller något i den stilen. Han kom till Italien för 6-7 år sedan som turist och stannade sedan kvar, ett lite ovanligt levnadsöde för en peruan, de brukar oftast ha flytt landet hals över huvud för att sedan hamna i Italien och försöka ta de jobb de kan komma över.

Leif

2008-07-08

Denna kväll så var det Pers födelsedagsfest, vi var på den vingård som han och Melissa ofta brukar ta sina grupper till, Torre a Cona.


Jubilaren själv och hans flickvän Melissa


Hela fest-gruppen samlad

Leif

2008-07-07

Måndagsmorgon har guld i mun :-) Det var dags att ta med Lucy på hennes andra "inkörningstur" så att hon själv kan leda grupper för oss på Best Tuscan Tours i framtiden. Idag så skulle vi ta hand om far och son i från Boston som var här på en kortare semester (fru och dotter var på shoppingtur i Florens, valen är olika här i livet).


Lucy, far och son, och skrivandes person i väntan på avfärd från Loro Ciufenna, Sette Ponti

Leif

2008-07-06

Dagen tillbringades med en mycket blandad cykelgrupp från Skottland, Australien och Luisiana (USA), dagens mål var Villa Riboia strax utanför Impruneta. Att höra dessa tre olika engelska dialekter under en hel dag får åtminstone min lingvistiska hjärna att bli minst sagt vimmelkantig. Men det är alltid intressant att höra delar ur dessa olika människors liv, en stor behållning som turistguide.

Fiesole nästa:
I Fiesole så var vi för att se fyrverkerispelen som var till äran för ett av dessa många helgon som finns i Italien.


Lorenzo, Lucy och Lia på torget i Fiesole, i väntan på fyrverkerierna

Leif


2008-07-05

Tok-varmt som vanligt, så jag packade ner badbyxorna, badtofflorna och solbrillorna för att sätta mig på racern och åka till mina vänner i Dudda som har denna vackra simbassäng:

Förförisk simbassäng i Dudda

Leif


2008-07-04

En ledig dag som jag förströdde med en lustiger biltur med Alfan, den behövde rastas lite, så det blev en tur ner mot Rom och vidare upp mot fästningen Radicòfani som jag endast kunde se på håll denna gång.


Det gamla toskanska hertigdömets södraste utpost fästningen Radicòfani kan skymtas i horisonten


Från en lite annan vinkel kan man se kullen med Radicòfani bakgrunden

Leif

2008-07-03

Det blev en ny cykeltur med familjen och deras två 9-åriga döttrar, den här gången gick färden mellan Castellina in Chianti och San Donato in Poggio. En slående vacker väg med 500 meters nivåskillnad ner till dalen nedanför oss (som väl är ligger Castellina högt upp, så det var bara att njuta av det behagliga småkuperade landskapet, utan några särdeles större klättringar den dagen).


Familjen och lilla jag samlad för start i Castellina in Chianti

Leif

2008-07-02

Det blev ett trevligt möte på eftermiddagen med Gianni, en geolog som bor i Siena och har specialiserat sig på vandringar i Toskana, kan allt om olika områden som Florens, Siena, Volterra, San Gimignano, Monteriggioni, Val d'Orcia-dalen m m. Innan mötet hade han precis varit upp i Fiesole med ett amerikanskt par, som varit mer intresserade av att avverka kilometer, än att lära sig mer om lokal historia, politik och natur. Jag brukar få sådan kunder jag också ibland, och då är det bara att trampa på....

Leif


2008-07-01

Hej,

Idag blev det en betydligt lättare cykeltur, tillsammans med Keith, en australiensare som är här i Florens i 5 veckor för att göra sällskap med sin fru som ska studera konst (måleri). Själv så är han arkitekt och är helt lyrisk över att kunna studera all den medeltida renässansarktitektur man kan finna här.

Vi fann vår väg ut ur Florens och drog vidare mot Strada in Chianti - La Panca - Dudda - Greve in Chianti - Ferrone och tillbaka till Florens igen, det blev nästan 8 mil idag:


Passo della Consuma, 513 möh (mellan La Panca och Greve in Chianti

Keith bjöd på god kall öl när vi kom tillbaka (italiensk öl dock), det var ju varmt....

Var på banken en sväng, tänk att det finns så vackra kvinnor som jobbar på banker i Italien :-) Hon bad t o m att få broschyrer från vårt cykelreseföretag, hon ville så gärna ut och cykla sa hon, och det ska hon så gärna få.

Jag var och pratade med mina kalabresiska vänner som äger huset i Dudda, det vete sjuttan om det inte ska gå att få till en lösning för att kunna bo i deras vackra hus i Chianti, där Dudda ligger. (De har själva ett underbart litet "slott" i Galluzzo, som inte går av för hackor...).

Leif

2008-06-30

Hej,

Idag hade jag nog min svåraste grupp hittills, en familj med två barn på 9 år vardera som skulle cykla på vägarna här utanför Florens. Det var inte lätt att hitta en plats för detta, då de flesta vägarna är relativt hårt trafikerade, och kuperade med för den delen. Men vi lyckades hitta en vägstump som kallas för Sette "Ponti" som ligger mellan Florens och Arezzo, lite på bergssidan till nationalparken Vallombrosa.

Cykelturen gick helt smärtfritt och barnen blev nästan lite ledsna när vi stannade för gott den dagen. Men de var väldigt nöjda med dagen, och särskilt lunch där vi efteråt gick på Pinocchio-muséet i den lilla bin Borro, som också råkar ha denna trevliga restaurang Osteria del Borro, rekommenderas!

Leif

2008-06-29

Hej,

Ifrån Florence By Bike så utgick jag och ett par från North Carolina, de skulle hela vägen till Radda in Chianti, och jag följde dem ut ur stan upp till Impruneta. Idag så var det väl en av de varmaste dagarna på året (35 grader varmt), så det var ingen som frös i alla fall. De hade med sig en GPS också, så tillsammans med kartorna och vägbeskrivningarna så vore det väl 17 om det inte skulle komma fram till rätt plats under denna färd. När vi säljer sådana här cykelturer utan guide så brukar vi alltid följa dem ut ur staden åtminstone, det är väldigt tacksamt att vi hjälper dem få en bra start på dagen genom att hitta ut ur Florens på ett så smidigt sätt som möjligt.

Och på fredag så kommer Nicole till Rom, gissa vem ska dit och möta henne? Måste bara komma ihåg att ta med mig rosorna... 

Leif

2008-06-28

Hej,

Idag så tog jag emot en australiensare som skulle hyra racerhoj för fem veckor framåt (hans fru är på målarkurs här i Florens), själv så är han arkitekt och är oerhört förtjust i denna stad, med all sin renässan-arkitektur, ett eldorado för honom.

Leif