2006-10-29

En solig sommardag så här i de sista skälvande oktober-dagarna, med otroligt många söndagsflanörer i parken Cascine i Florens, folk som går, cyklar, rider, åker inlines eller bara sitter ner och njuter av en kopp kaffe (kanske med något starkare i, något som prövat café corretto). Själv så kunde jag inte låta bli att njuta av en glass i sommarvärmen.

Lunchen åt jag gemensamt med den peruanska familjen som hyr lägenheten, alltid spännande att dela lunch med dem, och få ta del av deras kokkonst, ibland så brukar jag låta dem få ta del av hederlig svensk husmanskonst.

Förutom cykelturen i parken så gjorde jag inte så värst många knop idag. Började att läsa en av mina födelsedagsböcker "30 knyck", som handlar om moped-eran i Sverige, hur den föddes, växte fram och idag kanske har lite av en nostalgiprägel över sig.

Det här med att inte ha fast telefon hemma har sina sidor, särskilt på söndag kväll när man får för sig att ringa eller "skypa" hem, och det är knökat på alla internetcaféer i Florens (här är det inte så många som har hört talas om hem-pc). Där jag bor nu så finns det ens ingen fast lina indragen i lägenheten, känns lite stenålders att inte lägenheterna har det som grundutrustning.

/Leif

2006-10-28

Idag så tog jag min tredje vaccination mot stelkramp och andra otäckheter som jordbruksarbetande människor (vingårdsbönder) måsta ta här nere.

Jag träffade en amerikanska igår kväll här i Florens. Hon är född i Iran, men fick fly tillsammans med sin familj under den islamska revolutionen 1979, så hon är inte så värst religiöst troende, även om hon fortfarande tillhör den islamska kyrkan. Idag så bor hon i Baltimore, bodde tidigare 7 år i New York. Hon är utbildad textildesigner, och var med på en av mina cykelturer upp till Fiesole häromdagen. Ack ja, vad månde bliva av detta? Hon var väldigt nyfiken på Sverige och skandinavien sa hon också, så det blir att man får vara guide på hennes resa dit också, kanske redan nästa år. Hon hade vackra ögon så det förslog, 33 år gammal och såg ung ut för hennes ålder, hon såg mer ut som en syditalienska än en iranska/persiska.

Jag har bokat hemresan till jul och nyår nu, så jag kommer hem till Linköping 20/12 och åker tillbaka till Florens 11/1 från Göteborg med FlyMe som har en hel del billiga resor till Rom nuförtiden (direktflyg från Landvetter). Julen blir i Linköping och nyåret blir i Göteborg hade jag tänkt.

/Leif

2006-10-27

29 grader varmt mitt på dagen och strålande sol, kan det bli bättre? Men olivodlarna är inte så glada, det är för varmt för deras oliver, de far illa när de skördas och läggs på väntan för pressning, värme och tryck på oliverna är inget bra för den jungfruliga kvalitéten på oljan. Idag så såg jag för första gången en olivträdskakare i aktion, den vibrerar trädet som bara den, men ändå så hänger det några klasar kvar av oliver på grenarna, så det går åt en gubbe till som går runt trädet och slår ner resterande oliver med en lång stör.

Hade en liten lagom grupp på sju personer upp till Fiesole idag, bara kvinnor, trevligt med lite kvinnlig fägring så här i den sista sommarvärmen. Skjutsade hem en av dem hade fått punktering på sin hoj.

Träffade lite folk i nätverket på kvällen/natten i Chianti.

Idag så gav det italienska fotbollsförbundet sitt svar på Fiorentinas protester om domen som medförde 17 poängs avdrag i Serie A, och de föreslog 4 poängs mindre avdrag, vilket alla inom Fiorentina avslog med ett rungande nej - allt eller inget tycks vara parollen - vilket jag tror att de aldrig lär få.

/Leif

2006-10-26

De sista dagarna så har det skrivits ganska så många artiklar om den stora översvämningen Florens för 40 år sedan (4 nov 1966). Det var ett par gastkramande dagar då stora konstskatter och många familjehem med dess ägodelar förstördes. För den som har varit Florens så var floden 4 meter över sin normala nivå, och nådde ända fram till trapporna på järnvägsstationen, då kan ni tänka er.... floden Arno passerade stundtals den gamla bron Ponte Vecchio med en hastighet av 50 km/tim, nästan Över bron, medföljande timmerstockar och annan bråte for som murbräckor in husen på Ponte Vecchio, en ganska smärtsam syn, när man ser hur vacker bron är idag.
Jag har givetvis köpt mig en bok för att fördjupa mig i ämnet.

Idag är "sista" lediga dagen, imorgon är det cykelguide-jobb igen, upp mot Fiesole går färden då. Väl mött på norra delen av bron Ponte delle Grazie kl 09.00 i Florens för den som så önskar.

/Leif

2006-10-25

Dundrade iväg på morgonen på hojen för att söka mig till området Novoli i Florens, där ett av kommunkontoren och handelskammrarna ligger, enligt uppgift dit man vänder sig för att starta nya företag i Italien. När jag väl nådde dit så fick jag till svar att man var först tvungen att gå en guide-kurs på 800 timmar för få tillstånd att jobba som egen guide här i området, och inte nog med det, en kurs gäller bara för Florens, en annan för Siena, en tredje för Chianti, osv .... vart ska man få den tiden och pengarna till det tro?


På kvällen hade vi pizza-fest och pil-party hemma hos en cykelkompis till mig, vi brukar samlas då och då göra lite mat tillsammans, dricka lite gott och spela något spel, prata om allt som hänt sedan vi träffades sist, ganska mysigt skulle jag vilja säga. Och sent brukar det bli, kl 1 var man väl i säng. Och Fiorentina vann med 0-1, kanon, nu är vi bara –4 poäng i sammanställningen, bara näst sist i tabellen nu, det går uppåt!


/Leif


2006-10-24

Använde del av förmiddagen för att ta reda på när, var och hur  man startar eget guide-företag i Florens, jag har ju hittills mest jobbat åt andra, och haft mitt svenska lilla företag, men skulle till nästa år vilja prova mina egna vingar lite mer, under italiensk flagg.


Har också kikat på en turist- och ”incentive”-mässa som går av stapeln här i Florens i början av november, men den riktar sig nog mer till den som är reseplanerare på heltid, mindre mot dem som jobbar huvudparten som reseguide, vilket får nog sägas att jag fortfarande gör.


På kvällen så blev det middag hos familjen Hamrin, det var visst någon födelsedag som hade varit i faggorna. Mariannes kokkonst gör att man äter alldeles för mycket, tur att man är en sådan aktiv cykelguide om inte annat.


/Leif


2006-10-23

Jada, upp rätt tidigt på morgonen för att följa gruppen till Florens flygplats, det blev ett känslosamt farväl, några kramar fick man också, och några visitkort byttes, så det känns som att de har trivts här, och gärna vill komma igen. Jag är också välkommen till Norge, Oslo, Trondheim m m. Det blir som jag har skrivit förr ibland tror jag, att en tomhetskänsla uppstår när man har lämnat av en grupp så här, det är som att ledaren har tappat sin flock, och desperat söker efter en ny. Men det ska också bli skönt att få några dagar på egen hand och smälta alla erfarenheter, fixa allt praktiskt som har fått ligga åt sidan under dessa fyra intensiva dagar.


Till lunch så träffade jag en ny kund, han har en grupp amerikanska doktorer på väg hit nästa år, och de vill cykla runt i trakterna söder om Siena, prova viner, äta god mat och se på konstverk. Låter som ganska förståndiga människor enligt min mening.


/Leif


2006-10-22

Att cykla upp till Fiesolo från Florens när man har festat och haft det gott i dagarna två kan vara ganska så minnesvärt, och jag tror alla i gruppen kommer att minnas den här turen, den lååånga backen upp, den vidunderliga utsikten ner mot Florens och dalen vidare upp mot restaurangen, den underbart smakrika lunchen på Casa del Prosciutto, den lättsamma, spännande och roliga nerfärden till Florens (bara för att nämna några).


Efter cykelturen så bytte vi om på hotellet och jag tog med de som så önskade på en stadsvandring i centrala Florens, mycket uppskattat, och roligt för mig att prata om min nya hemstad.


På kvällen (sista natten med gänget) så fick vi två guider stora applåder för vårt arbete under dessa dagar, vilket värmde mycket gott kan jag lova. Vi tog med gruppen på en bar vid Piazza Strozzi, sedan så blev kvällen fri för alla.


/Leif


2006-10-21

Idag så drog vi mot Chianti och vinkooperativet Castelli del Grevepesa som ligger på vägen mot Greve in Chianti, vid en plats som heter Ponte Gabbiano. Eftersom det var lördag så var det ganska lugnt där, men vi fick en rundvandring på anläggningen, ledd av den tekniske direktören Catarzi, mycket trevlig och generös herre. Gruppen hade tur att se en leverans av druvor till anläggning, som hälldes i maskinen för separering och pressning. Buteljeringsmaskinerna var tyvärr inte igång, men man kan ju inte få allt.


Vi vandrade sedan upp till kapellet för den lilla matlagningskursen, lunchen och vinprovning, det sistnämnda höll jag i, som sig bör av en sommelier-student. Efter den imposanta lunchen så rullade vi nerför backen igen, styrkte oss med lite Vin Santo och mandelkakorna Cantucci, köpte sedan lite vin innan bussen tog oss hem till Florens igen.


Kvällen spektakel utspelades på det vackra sekelskiftsaktiga palatset Borghese, där vi mat och underhållning serverade av servitörer i tidstypisk klädsel, med tillhörande gyckel och musik.


/Leif


2006-10-20

Idag kom så den grandiösa gruppen från Norge, de jobbar i snabbmatsbranschen(!) och skulle besöka en samarbetspartner som håller till i närheten av Prato. Sagt och gjort, vi for dit medans jag berättade en del om Toskana, Florens och Prato. Vi fick provsmaka några av deras pizzor ur produktionen, förvånansvärt goda, och de bjöd kunderna på lite vin tror jag (vi är ju ändå i Italien).


Därefter så tog vi hem dem till Florens, checkade in dem på hotellet och gav dem fri eftermiddag innan middagen på kvällen, som vi tog på Trattorian La Spada, att rekommendera för den som kommer till Florens någon gång.


Det är roligt och givande att guida människor i trakter man känner relativt väl, de får en att se trakterna på ett nytt sätt, så  man lär sig mycket nytt hela tiden, att vara guide blir aldrig långtråkigt.


/Leif


2006-10-19

Idag åkte vi till vingårdskooperativet Castelli del Grevepesa för att gå igenom den norska gruppens besök på anläggning, likaså konventet/kapellet Sant Angiolo, där vi skulle ha matlagning, lunch och vinprovning. Stället fick godkänt, gäller bara att få logistiken med 43 personer att fungera under besöket, vi har en skapligt kraftig backe att forcera på ca 900 m, men det ska väl gå för norska vikingar?


På hemvägen till Florens så hann vi med ett besök på marknaden i Impruneta, dagen till ära kompletterad med tivoli och hela nöjesparken.


Därefter så skildes vi åt, jag skulle vidare till Frantoion i San Casciano för att träffa ägaren och se hur intresset var att erbjuda mig jobb. När han fick höra att jag skulle studera vinkunskap 1-2 kvällar i veckan så blev han mindre intresserad, han ville ha personal som med kort varsel kan jobba även kvällstid och nattskift.


/Leif


2006-10-18

Var inne på kommunhuset och lämnade lite formella papper till Florens stad och kommun, som är beläget i Palazzo Vecchio vid Piazza Signoria.


Fick senare besök av en kollega i branschen som tillsammans med mig skulle resa runt här i Florens och Chianti i två dagar, för att kvalitetssäkra hotell, restauranger och vingårdar inför den stora norska gruppens besök fredag-måndag denna vecka. På kvällen så var vi bjudna på middag hos min gode vän Per, jag hade med mig vin och vi fick en mycket trevlig kväll, god mat och trevligt samspråk.

/Leif


2006-10-17

Tog  morgontåget till Montecatini Terme för att vara med på ”Borsa del turismo sportivo”, med mycket fokus på cykelturism i Italien, en mässa klippt och skuren för mig, och mycket riktigt, jag träffade en del kollegor och vänner i Montecatini, men knöt också en del nya kontakter för framtiden, hos reseoperatörer, hotell m m. Träffade några svenskar och norskor där på mässan. Vi fick också prova på att ”dricka brunn”, ett vatten som innehöll mycket mineraler och salter, det var drickbart, men med mycket speciell smak. Blev bjuden på lunch och hade det allmänt gott den dagen i Montecatini. Sedan blev det dags att ta tåget hem till Florens. Tror att jag kommer tillbaka till den här mässan igen.


/Leif


2006-10-16

Måndag igen, och en ny tur upp till Impruneta i Chianti, den här gången med en lite behändig grupp på 4 personer, det blir väldigt familjärt och avspänt, på samma gång som det kan kännas lite för tyst och avsaknad av tokiga infall från någon ur gruppen. Ju större grupp desto mer partystämning av någon anledning... Vi fick en underbar lunch av Milvia på Villa Riboia, sedan så rullade man ner mot Galluzzo innan vi gjorde sista stigningen upp till Florens och Poggio Imperiale, som ligger på vägen till Piazzale Michelangelo, där vi alltid avslutar våra Chianti-turer.


På kvällen så satt jag mest och studerade olika företag som skulle ställa ut på en mässa för ”sportig turism”, mässan skulle vara imorgon i Montecatini Terme, ligger ca 6 mil från Florens, nordväst.

Min vän på vingården Saione skulle försöka få in mig på en månads jobb på en Frantoio i närheten av San Casciano, för att krossa oliver och göra olivolja. Vi får se om han lyckas skaffa något jobb åt mig.


/Leif


2006-10-15

Idag så gick cykelturen norrut istället, mot Fiesole och Olmo, med en för mig rekordstor grupp på 23 personer, så det var tur att Bill var med, han har den rutinen som krävs för stora grupper som denna. Det krävs ett visst handlag med att få stora grupper att röra sig med flyt, utan att de känner sig stressade, och att få rösten att bära inför en så stor grupp. Det tog ändå en stund att få 23 personer utrustade och klara inför cykelturen, cyklar och hjälmar ska delas ut, ställas in och instruktioner om hantering av cyklarna, säkerhetsinstruktioner på vägen osv. Uppe på restaurangen Casa del Prosciutto så fick vi uppleva en årets sista utesittardagar; gott i solen var det! Vi hade ett långt och fint besök på vingården Montereggi, jag tror alla blev väldigt nöjda med besöket och vinprovningen, det köptes också en hel del vin där.


Kvällen ägnades mest åt studier av Toskanas historia.


/Leif


2006-10-14

Idag så gjorde jag en Chianti-tur upp till Impruneta, denna gång med en grupp på 9 personer, och majoriteten var från USA som vanligt. En ovanligt solig och vacker dag bland kullarna i Chianti. Vi stannade på Piazzale Michelangelo på vägen hem och tog oss varsin glass som belöning. Vi hade redan glömt belönings-bakelsen vi tog i Galluzzo på förmiddagen ? Men vi hade ju avverkat minst 35 km, så vi var väl värda detta tycker jag.


På kvällen så satt jag mest och förberedde mig för kommande veckas jobb med den stora norska gruppen på 43 personer. Alltid bra att läsa på lite, och försöka komma på vad just den gruppen vill höra om Florens, Chianti, Toskana och Italien.


/Leif


2006-10-13

Ett av bibliotek erbjuder en timma gratis internet om dagen, dit brukar jag alltid gå när jag har en ledig dag (som idag). De har också de flesta dagstidningarna att tillgå, så där är en bra punkt att börja dagens insamling av information, planering av dagen, veckan, månaden, året eller framtiden som sådan.


Jag var på nätverksmöte på kvällen strax utanför Florens, trevligt att träffa andra människor som också jobbar en hel del frilans, man utbyter erfarenheter och knyter kontakter, oerhört värdefullt för mig som invandrare och relativt ny i området.


Fick erbjudande om att gå och titta på ett nytt rum att bo på här i Florens, samma ägare till det som till det lunchstället Villa Riboia vi kör våra Chianti-turer till, ska bli spännande att se hur det är. Det finns möjlighet till bilparkering också, men det vete sjuttan om man ska ha bil inne i centrala Florens ärligt talat, att gå med i en bilpool vore kanske att föredra.


/Leif


2006-10-12

Hjälpte guiden på Toskanaturen att boka restaurangen vi hade i Siena veckan innan, La Torre som den heter, en underbar lite familjeägd restaurang i ett källarvalv, strax bakom klocktornet La Torre del Mangia på torget Piazza del Campo i Siena.


Pratade med ägarinnnan av huset i Mercatale (Chianti) som jag vill hyra, eller den tredjedelen av huset om man ska vara riktigt noga. Hon gav tyvärr beskedet att den nya eldragningen i huset inte var klar, som tidigare hade uppgivits. Dessutom var inte köket färdigt, och vedkaminerna för den annalkande vintern var heller inte installerade – tält och stormkök hade nog varit på sin plats om man hade flyttat in där, behöver jag säga att vi inte skrev något hyreskontrakt?


Jag var och tittade på annat rum att hyra här i Florens, men det var alldeles för likt det jag redan hade, och samma hyra mer eller mindre, så mervärdet av att flytta fanns inte, även om hyresvärdens syster var väldigt vacker och trevlig. Vem vet, det kanske blir en middag istället?


/Leif


2006-10-11

 Upp i ottan som aldrig förr, morgonplanet från Skavsta gick 06.45, och då ska man ha hunnit ta sig upp till Nyköping med flygbussen först... hm, det gick ju bra ändå, och jag var inte ensam på bussen. Det satt rätt många till som skulle med ner till Milano, en hel del affärsmän verkade det som på snacket, måste vara tungt för det ordinarie affärsflyget. Stackars Claudio som skjutsade mig till flygbussen, han fick en lång dag minsann. Fördelen är att man kommer fram skapligt på dagen till Rom, sen så tar man bara snabbtåget Eurostar upp till Florens, och har mer än halva dagen kvar, men lite sova middag blev det allt ändå.

Dagen man reser känns alltid lite kluven, det tar betydligt längre tid att landa mentalt, minst ett dygn för mig i alla fall, och hjärnan måste mappas om till ett annat språk

/Leif


2006-10-10

Syrran var snäll och skjutsade in mig till Linköping under eftermiddagen, och vi tog avsked för denna gång.

Under dagen så hälsade jag på min gamle italienske vän Claudio som bor strax utanför Linköping. Han är född i Milano, men bor sedan många år i Sverige. Vi har alltid mycket att prata om när vi ses, mat, vin, resor, olika affärsidéer m m.

Kvällen bjöd på hockey-kamp, LHC mot Mora, hemmaseger såklart! Det värmde gott i hjärtat på en gammal Linköpingsbo.

/Leif

2006-10-09

Pappa skjutsade mig till stationen så att jag kunde ta tåget till Mjölby, där systerami Ingela hämtade upp mig, tillsammans med min systerdotter nr 2, Rebecka, en riktig solstråle.

Dagens viktigaste punkt var att gå till Evelinas skola och möta henne efter skoldagens slut, vilket blev mycket populärt. Det är ju inte så ofta man är hemma och möter henne efter skolan precis. Syskonbarn står mig väldigt nära har jag märkt. Så jag stannade övernatt i Skänninge, man sov som en stock där, och vaknade upp lagom för att äta frukost med syrran ochbarnen, och sedan vinka av henne till skolan, det kändes stort på något vis.

I Mjölby så försökte jag få tag i Sverige-dockan, men den går tydligen nästan bara att beställa, eller så var det inte säsong just nu, men Mjölby kanske inte har det största sortimentet av sådana här butiker, mer troligt i Stockholm eller Malmö kanske.

Hade också lite telefonsamtal och mejl att skicka inför Toskana-turen, men det känns som att det mesta är plats, den startade ju idag i Montecatini Terme, för att gå mot Bacchereto uppe på berget Monte Albano.

/Leif


2006-10-08

Eftersom solen sken så drog min bror och jag ut med bilen hans för att göra en tur runt Roxen. Vi stannade på ett par ställen och gjorde några "strandhugg", t ex Stjärnorp med dess slottsruin och bakomliggande ravin. Dess omgivning är som hämtad ur ett avsnitt om Ivanhoe, eller Dackefejden för den delen. Vi for sedan vidare till norr om Roxen där vi stannade strax innan Norsholm, där sjön Roxen precis går ihop för att nå in i Göta Kanal (Motala Ström). Vid den här platsen så finns det ruiner från gamla borgar (från 1000-talet), som man förr använde sig av för att skydda sig och vattenvägarna, som förr var mycket viktiga, då det allmänna vägnätet lämnade mycket kvar att önska.

Vi stannade till för en sen lunch på en golfbana som ligger på vägen till Söderköping från Norsholm sett, jag åt Sik på "östgötskt vis", vilket jag är lite osäker på det exakt rör sig om, men gott var det.


Sedan var Tomas snäll nog att skjutsa hem mig till föräldrarna i Sturefors, det låg ju på vägen kunde man säga, men en riktig nostalgitripp var det för en som har cyklat dessa vägar vi körde många gånger för länge sedan, då tävlingscyklisten i mig var mycket aktiv.

/Leif


2006-10-07

Hej,

Idag så var fotbollskamp, EM-kval mellan Sverige och Spanien, som jag hade äran att se hemma hos min bror, som har alla möjliga kanaler tillgängliga. Den statliga kakan räcker uppenbarligen inte för att täcka in alla stora sportevenemang, och det är kanske inte alla som bara gillar att titta på fotboll? Men Sveriga vann i alla fall, vilken kändes skönt. Det går att klara sig utan Zlatan också, men får väl hoppas att han mognar till sig och tar det ansvar hans talang erbjuder.

Dagen för övrigt förflöt mest på internet och fikastunder med mina föräldrar.

/Leif

2006-10-06

Idag åkte jag och besökte min gode vän Arne i Vikingstad. Han lider av samma åkomma som jag, han har ett stort intresse för italienska sportbilar, helst Alfa Romeo och Maserati. Han och hans fru har också ett passionerat intresse för italiensk mat och vin, och människorna som bor där, så vi brukar ha ganska mycket att prata om när vi träffas. Det brukar bli både en och två koppar kaffe, kakor och bullar innan vi är färdiga med samtalet. De har bekanta som lever i Italien, och vi hoppas väl alla att de ska komma ner till Italien snart, och få förverkliga sina drömmar, rentav köra MilleMiglia, vem vet?

På kvällen tog man ett nytt röj nere i källare, letade mest efter användbara böcker att med ner till Florens denna gång, och det blev några kilo minsann. Kunskap är lätt att bära säger dem, men de som säger så har aldrig flugit från Skavsta till Rom med 20 kilo lexikon, romaner och faktaböcker, åhej!

/Leif

2006-10-05

Jaha, nu vaknar man upp i en lägenhet i Linköping och kan få sig till livs en helt klassisk svensk frukost med flingor, müsli, grovt bröd, kokt ägg och juice, t o m kalles kaviar på mackan, nu känner man sig som hemma igen. Brorsan drog till jobbet och pappa kom och hämtade mig hem till kära Sturefors.

Hade en telefonkonferens med Johan under dagen för att planera Toskanaturen lite mer, annars så var det ganska så lugnt på jobbfronten, man var ju faktiskt ledig. Kopplade dock upp mig på internet för att se eventuella "viktiga" mejl, så helt kan man tydligen inte slappna av, trots att man är hemma hos sina föräldrar "bara för att vara" som det så vackert heter.

Kändes lite ovant att höra reklamsnuttar på svenska, man har fortfarande en massa italienska ringande i öronen - si, si, si!


Gjorde också ett röj nere i källaren bland mina kvärlämnade ägodelar, kände de klassiska frågorna - vad ska man ta med sig denna gång? Vad ska man lämna? Vad ska man kasta? Ska man kanske ge bort något, eller rentav försöka sälja det? Ack ja.

/Leif


2006-10-04

Idag är det resdag till gamla Svedala, först tåg till Milano, och sedan RyanAir till Skavsta, Nyköping, därifrån blir det flygbuss ner till Linköping.

Innan jag satte mig på tåget så var jag tvungen att fixa lite saker inför kommande Toskana-tur på cykel. PrimaTravel har ytterligare en cykelvecka här i Toskana, men dock utan mig som guide eller chaufför av följebilen. Följebilen hyrde jag här i Florens, bokade ett hotell och ett par restauranger som skulle användas av gruppen under veckan, och någon vinprovning såklart.

Kom hem till Linköping rätt sent på natten, men kära bror var där och hämtade mig, syskon är allt bra att ha minsann!

På flygturen hem till Sverige så träffade jag på två st italienskor som skulle vara 10 dagar i Stockholm med omnejd. Det visade sig att en av dem bodde i Florens, och att hon hade läst Niemis bok "Popolärmusik från Vittula" som var översatt till italienska, undrar just vad hon tror om oss svenskar efter att ha läst den boken? Men eftersom hon satt på planet till Sverige så kan man väl anta att intresset för Sverige och svenskar var fortsatt starkt.

/Leif

2006-10-03

Hej,

Nu är det mest packning som gäller inför hemresan till Sverige imorgon. Parmesanost till kära syster och bror t ex. Det är födelsedagar i familjen som ska firas, helt enkelt lite samkväm och kära återseenden. Jag kommer nog att hålla mig mestadels i Linköpingstrakten den här gången.

Efter att man har varit ute en vecka med grupp på cykel så blir det alltid lite fix som måste göras, någon hade t ex glömt en kjol på ett av hotellen, så nu får man försöka se till att den hamnar på rätt ställe om man säger så. Reseräkningar ska skrivas, utlägg och förskott ska summeras, läggas till och dras ifrån osv.

För att kunna förnya sitt pass så är det en del dokument som måste införskaffas, man måste t ex ringa till skatteverket i Sverige och be att få ett papper som talar om att man är utskriven ur Sverige, och man måste få ett annat papper som talar om att man är skriven i Italien (Florens), och sen måste man betala en slant också, har för mig att det var 45 euro, men händer det bara vart tionde år må det kanske vara hänt.

/Leif

2006-10-02

Vad gör man en ledig dag som guide? Man fixar allt administrativt som aldrig hinns med annars, som att förnya sitt pass t ex, kan vara ganska praktiskt att ha ett sådant som fungerar. Det skulle se ut annars, - var är guiden? Tja, han är kvar i Italien, han kom inte igenom tullen...... Man passar också på att träffa sina kompisar som knappt får se röken av en annars. Givetvis blir det också en del planerande av kommande turer, t ex en veckotur på cykel i Toskana, som man inte själv kan vara med på, för att man ska åka hem till Sverige och hälsa på sin familj i Linköping, t ex.

Roligt att få introducera min gode vän och kollega Per på dessa veckoturer i Toskana, han gillade det starkt skulle det visa sig, och han blev mycket populär bland gästerna.

/Leif

2006-10-01

En vecka går fort, och nu så blev det dags att åka hem, med buss till Florens flygplats och avsked av gruppen. Vi utbytte några mejladresser och ska försöka hålla kontakten.

Det blir alltid en lite tom känsla när man har lämnat av en grupp såhär, men det är en del av jobbet.

/Leif

2006-09-30

Hej,

På morgonen så startade vi med stadsvandring i Siena, mycket uppskattat och fina tillfällen till shopping.

Veckans sista cykeltur gick från Siena till Monteriggioni, den lilla befästa byn som fungerar som kuliss åt många italienska filmer som vill ha en orörd lantmiljö som bakgrund. Här finns också ett 4-stjärnigt hotell, ett par restauranger och några mysiga fik. Det går också att vandra runt på delar av muren, då kan man se ända till San Gimignano och lite till.

Den här turen är ganska kort, men det kan behövas efter en veckas ganska hårt jobbande på hojen. Efter detta så körde vi sista gemensamma middagen i Sienas centrum, på restaurangen La Torre.

/Leif


2006-09-29

Hej dagboken!

Dagens hojutflykt gick från Siena till slottet Brolio tillbaka till Siena. Slottet Brolio har en svensk baronessa som är gift med baronen Ricasoli. Familjen Ricasoli är en av de äldsta i hela Toskana. Härifrån kommer också specifikationen på vinet Chianti, som en tidigare baron lagfäste för Chianti-regionen. Vill man prova viner så ska man göra det här, mycket vackra lokaler, ypperliga viner som man får prova gratis, och en vacker slottsträdgård att ha pic-nic i. Slottet ser man på långt håll, går knappast att missa.

/Leif

2006-09-28

Någon som varit i Castellina in Chianti? En underbar liten toskansk by, med vidunderlig utsikt åt alla håll, med en vacker park som inbjuder till picnic. Vi började dock dagens cykeltur med en fika i Poggibonsi, annars så kan man ta en senare fika längre upp i backen mot Castellina, den ligger onekligen lite vackrare till får jag säga.

På vägen till Siena så kunde man skönja arbete för Autostoriche "Coppa del Chianti DOC", en veteranbilstävling som man kan läsa mer om på
www.chianticup.it.

/Leif

2006-09-27

Idag så var målet att besöka tornen i San Gimignano och Certaldo med bergbanan upp till det gamla centrumet, med Baccios födelsehus. När man är i San Gimignano så ska man prova deras goda vita vin Vernaccia tycker jag. Vi hade picnic i parken utanför San Gimignano, och provade vin på vägen ner från San Gimignano. Det har sina fördelar att bo på ett hotell två nätter i rad, man slipper packa upp och ner hela tiden. Men i morgon kommer vi att dra till Siena för tre nätter, ska bli härligt.

/Leif


2006-09-26

Idag så började vi med en regnig start från Bacchereto, men lagom till lunchen i Montespertoli så fick vi uppehåll, och när vi äntligen anlände till San Filippo så började solen skymta fram, och resten av cykelveckan kom att gå i ett mycket varmare väder. Keramikmuséet i Montelupo var dock stängt.

/Leif

2006-09-25

Idag så drog vi en regning tur från Montecatini till Bacchereto, det blev lite tokvarmt med regnkläder uppför berget Monte Albano, men Gore-Tex hjälper ändå hyggligt till för att låta kroppen andas, men det hänger inte riktigt med när det ångar som mest.

Middagen på Cantina La Toia i Bacchereto är alltid en höjdare!

/Leif

2006-09-24

Idag så hämtade jag en förväntansfull cykelgrupp på Florens flygplats, och vi for till den gamla kurorten Montecatini för att inkvartera oss, äta mat och bege oss upp till Montecatini Alto. Idag blev det ingen cykling, bara kabinbana upp till Montecatini Alto, och lite promenad runt där, intagande av glass och kaffe. Det märks att det börjar bli lite off-season, mindre antal människor och priserna på hotellrummen blir lägre.

/Leif

2006-09-23

Idag så var det dags att sätta sig på cykeln igen, (skönt, det var ett tag sedan, benen blir lite stela när  man sitter i bussen dagarna i ända, visserligen promenerar man lite mellan varven (provsmakningarna), men det blir inte riktigt detsamma). Lunch på restaurangen La Casa del Prosciutto, och vinprovning på gården Montereggi.

/Leif

2006-09-22

Så detta är vilodagen efter den 5 dagar långa bussturen, en dag som man har för att fixa alla småsaker man inte hinner med när man är ute på turné. Bara en så enkel sak som att tvätta, städa, handla lite mat, betala räkningar, träffa kompisar i Florens osv.

Och att planera för nya äventyr förstås:-)

/Leif

2006-09-21

På bussfärdens sista dag så tar vi en halvdag i Orvieto för att beundra t ex den vackra domkyrkan som ligger uppe i det gamla historiska centrumet, dit man får ta sig med kabinbana. Utsikten när man kommer upp är givetvis belönande, för att tala om ifall man gör sig besväret att klättra upp i stadens klocktorn och låta blicken svepa ut över vidderna kring Orvieto, dalgångar och höga kullar som omger staden. Vi hade turen att få ta del av en stor marknad denna dag, så där kunde man handla sin picnic-lunch om man inte hade lust till ordinär restaurang-mat. Solen "tok-sken" givetvis hela tiden denna dag (också), man skulle givetvis ha tagit på sig kortbyxor en dag som denna.

Till sist så blev det dags att bege sig mot flygplatsen i Ciampino, och så var turen slut för denna gång, vi kanske möts igen?

På tåget hem till Florens så sov man gott. Att jobba som guide är roligt och givande, men det tar en del energi att hålla rätt på 32 personer.

/Leif

2006-09-20

Idag så utgår vi och återvänder till Bolsena, ganska skönt att kunna packa upp sin resväska och sprida ut grejorna lite, nästan känna sig lite som hemma faktiskt!

Vi startade morgonen med att besöka ett av Lazios största vinkooperativ i Montefiascone, där det berömda vinet Est!Est!!Est!!! har sin hemvist. Upphovet till namnet har en tysk biskop som skickade sin tjänare att reka efter bra övernattningsställen på vägen ner till Rom, och när han hittade ett ställe så skulle han skriva (på latin) att "här är det", vilket blir Est! Ställen som var bra skulle tjänaren sätta två utropstecken efter, och när han kom till Montefiascone så skrev han Est!!! med tre utropstecken, därför att vinet där var så gott. Sagt och gjort, biskopen påbörjade sin resa, men det gick inte bättre än att han drack ihjäl sig på vin i Montefiascone, och blev begravd här (enligt sägnen så gick det till så).

Vi fortsatte sedan till ett familjeägt olivoljeföretag i Montecchio, där vi först besökte deras egenhändigt byggda "oliv-museum", där man kan följa utvecklingen av arbetet att odla och skörda oliverna, med påföljande olivoljepressning. Familjen Bartolomei har oljan i blodet, de har passionerat bedrivit sin verksamhet under många generationer.

/Leif

2006-09-19

Idag var det buss på mellan Poggibonsi och Bolsena, tillika bredvid en sjö med samma namn. Sjön är lite speciell, mycket djup (147 m), och har tillflöde "underifrån". Under denna dag så hade vi tryffeljakt med hundar vid en liten ort som heter Fabro, i närheten av A1, Autostrada del Sole, motorvägen som går via Florens ner till Rom. Vi började dock dagen med att ta oss till den klassiskt högt belägna staden Montepulciano, känd för sitt nobla vin - "Vino Nobile", gjort på samma typ av druva som Chianti-vinet till största del har (San Giovese). En mycket kuperad stad, och inte alldeles lätt att hitta i, vi knatade runt en hel del innan vi kom fram (törstiga!) och fick oss till livs en mycket underhållande och god vinprovning. Lunchen intog vi mitt ute bland de vildaste skogarna i Umbrien, på menyn stod bl a vildsvin och tryffelmatad kalkon, mums!

/Leif

2006-09-18

Idag så gick bussturen mellan Castiglione del Lago Trasimeno och Poggibonsi. Dessförinnan så hade vi besökt några ställen för provning av vin, olivolja och div lokal smårätter. Första orten på turen var Abbadia San Salvatore, där vi provade kastanjemarmelad, pecorino-ost, vin och grappa för den som ville det. Det här var under skörde tiden, så butiken var bara halvbemannad, vilket kanske var lite tunt, när man väller in med 32 personer... men det gick bra ändå. Härnäst så blev det färd mot San Gimignano, där vi provade bland annat det lokala vita vinet Vernaccia, mycket gott till fisk, speciellt lax. Den högt belägna staden San Gimignano är som alltid betagande. Vi passerade den kända kristall-staden Colle Val d'Elsa innan slutmålet Poggibonsi nåddes. Poggibonsi är en gammal knutpunkt mellan Florens, Siena och San Gimignano. En måndagkväll i mitten av september så är Poggibonsi en mycket lugn stad :-;

/Leif

2006-09-17

Idag så satt man på tåget ner till ett regnigt Rom för att ta emot en busslast på 32 personer som kom med Stockholms-planet till Ciampino. Det var dags att för AirTours räkning göra en 5-dagars busstur i Toscana, Umbrien och Lazio, som man underligt nog kallar för "Chianti Tour".  (Men dagens regn var det sista regn vi skulle se på denna tur, sedan blev det idel solsken resten av dagarna.)

Vi tog en middag strax utanför Ciampino, för att sedan sätta oss i bussen upp till Castiglione del Lago Trasimeno, där vi skulle sova. Resan gick bra, chauffören Franco var mycket bra, det blev sent innan vi kom fram, men man kan inte få allt.

/Leif

2006-09-16

Cykelguide till Impruneta, med lite regntendenser, och en lite behändig grupp på 3 personer.

På kvällen blev det till att börja packa resväskan för buss-guide-jobbet nästa vecka, där vi ska åka runt i Chianti, Umbrien och Lazio för att prova vin och mat. (Ack ja):-)

/Leif


2006-09-15

Idag var man ledig från cykelguide-jobb, och kunde koncentrera mig på att förbereda mig för ett kommande bussguide-jobb i nästa vecka. Det är alltid lite som ska läsas på, bokas och kopieras, innan man är rustad för uppdrag.

På kvällen var det cykelguide-fest hos en av medarbetarna på FBB, det blev sent och roligt. Särskilt när man skulle upp kl 07.30 och jobba som guide följande dag, men det var det värt. God dryck, mat och underbart spännande dart-tävlan.

2006-09-14

Cykelguide också idag, med endast 4 personer, det blir en väldigt familjär och nära stämning när grupperna är så här små.

Middag kl 8 med en trevlig kvinna (säger inte när, var eller hur).

Därpå nätverksmöte med några vänner från Chianti.

2006-09-13

"En dag på jobbet". Hade en liten grupp på 6 personer som cyklade upp till Impruneta för den sedvanliga lunchen på den vackra medeltida villan Riboia. Hängde faktiskt lite regn i luften idag.

Annars så tog man det ganska så lugnt den här dagen, behövde gå runt hemma och plocka iordning lite när man inte har varit hemma på ett par dagar.

/Leif

2006-09-12

Skönt att bo några dagar på landet, äta frukost ute i det fria, och sedan cykla upp till Luciano och jobba på hans vingård. Han behövde hjälp med lite av varje idag, byta vin från en cistern till en annan t ex. Cyklade sedan in till Florens, för att förbereda mig för morgondagens cykelguide-jobb.

Kom faktiskt ihåg att ringa pappa hem på sin födelsedag, även om det blev sent på kvällen.

2006-09-11

Skulle ha gjort en cykelguide-tur för FlorenceByBike idag, men det hade man vackert glömt bort (tror det var första gången), men det löste sig ändå, en annan guide kunde rycka in (som var betydligt närmare än vad jag var).

Hade senare på dagen ett möte för att planera ett mat- och vinprovarevenemang för ett norskt sällskap i oktober, det ska bli spännande!

2006-09-10

Tog en cykeltur helt på egen hand, rätt så skönt ibland, att bara kunna tänka på sig själv och cykla dit man själv vill, utan att behöva fråga någon annan. Men oftast är det ändå roligt med sällskap när man cyklar. Som cykelguide kan det dock bli lite väl mycket ibland.

Hälsade på och övernattade hos några vänner i Chianti, det blev en trevlig middag på kvällen, med tillhörande vinprovning inne i Greve in Chianti.