2008-10-30

Glömma kan man göra, en av mina gäster hade glömt kvar sin fleece-jacka på ett hotell i Radda, så det var bara att gå till posten och slå in den i ett paket - God Jul i förskott får man väl säga då!

Jag cyklade till vingården
Torre a Cona för att ansöka om jobb som olivplockare, och det gick bra, börjar på måndag, om det är vackert väder, men då tar jag nog cykeln, för gården ligger på nästan 400 möh, och Florens på 40-50..... men nerförsbacken är kul, kurvig med mycket panorama :-)

Idag så är det strejk på Italiens skolor, för att lärarna inte tycker om att Berlusconi har skurit bort 8 miljarder Euro ur skolbudgeten.... lärarna har knappt pengar till att göra papperskopior, och på fasaderna hänger banderoller "Skola till salu". Italiensk framtid känns trygg.

Min sicilianske lägenhetspolare Giuseppe brukar sällan vara någon större fan av att röra på sig i naturen, men att gå på gym och köra boxningsträning, det går bra, av någon anledning. Och så undrar de varför maffian har så svårt att försvinna från Sicilien.

Leif

2008-10-29

När turistsäsongen går mot sitt slut så får man jobba med annat, i mitt fall så blir det troligen att skörda oliver fram till jul. Ett kul jobb om man gillar att vara ute i naturen och arbeta fysiskt. Man jobbar också alltid i grupp så det blir en hel del tjöt, så kan man inte italienska innan så får man lära sig det då.

För nästa år så har jag faktiskt sökt jobb "Area Manager" för en vingård i Chianti, ett jobb som i princip går ut på att demonstrera och sälja deras viner till olika länders importörer (många resor kan det bli), och även restauranger och butiker i Italien. Möjligheten att jobba som turistguide kommer jag att ha kvar, men det här jobbet lät så kul så det måste jag bara söka.

Leif

2008-10-28

Syndafallet har kommit till stan, men det är väl bara till att bikta sig antar jag ...

I vanliga fall när det är vanligt vackert väder i Florens så är det kaos på gatorna med alldeles på tok för många bilar, när det regnar som idag och alla vesp-åkare, cyklister och fotgängare tar bilen.... Tuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuut! låter det mest hela dagen.

Vet inte varför, men alltid när det störtregnar i stan så slås vårt internet ut på kontoret, jag som trodde luftburna ledningar försvann på 60-talet?

Annars så gick dagen mest åt till att uppdatera våra cykeltursbeskrivningar och se vad vi kan utöka utbudet med till nästa år, troligtvis så blir det mer av guide-lösa grupper, som vi kanske ska utrusta med GPS, så kan jag koncentrera mig på de grupper som vill ha en "levande guide", som inte bara hittar i Toskana, utan också kan berätta historier och anekdoter om hur det är att leva i denna vackra del av världen.

Vår brasilianske vän Eduardo var på Yoga idag, undras just hur det låter på italienska? Men det kanske gick i samba-takt?

Leif

2008-10-27

Efter den soliga söndagen så fick man ta regnjacka på och rulla iväg till kontoret, det blev till att snurra runt bland alla avspärrningar de har gjort för att få till det sista i spårvagnsbyggandet (det blir klart vilket år som helst sägs det, och gratis likaså...). Men det fina i kråksången är att det ska byggas fina cykelbanor i anslutning till spårvägen, så vi dödsförvägna hårt plågade cyklister i Florens kanske får en chans till ett anständigt färdsätt till jobbet i fortsättningen.

Att äta choklad och lära sig vilket vin man ska ha till är en konst, som jag tillsammans med mina andra sommelier-studenter gick till botten med under måndagskvällen i Prato, mums och skål ta mig sjutton!

Leif

2008-10-26

I strålande solsken så drog vi iväg med hela cykel-teamet FBB Velo Club för att köra ett motionslopp sydväst om Florens - "Raduno ciclistico autogestito pro Mayer". Loppet avslutades med vin- och pastaparty i samhället San Donnino strax utanför Florens. En strålande dag med andra ord, och kvinnlig fägring fanns det också för den delen...

Leif

2008-10-25

Tog mig en runda på hojen tillsammans med Barbara, visade henne en av de cykelturer jag brukar ta med olika grupper. Barbara är professor och rektor på språkskolan Europass här i Florens.

Leif

2008-10-24

Tog bussen till Greve in Chianti för att hämta en kvarglömd tröja från en av vandringsgrupperna jag hade förra veckan, passade också på att luncha på ett nytt ställe som jag inte hade varit på förut, det är alltid bra att se sig om och ha koll på bra matställen när man kommer med grupper hit. Om ni frågar efter 'Casa del Popolo' i Greve (Via Luca Cini 5) så hittar ni också en liten prisvärd Osteria-Pizzeria som har en prisvärd meny, kort men genuin.

När jag väntade på bussen hem till Florens så träffade jag på Monika som också är turistguide här i Toskana, hon hade med sig en grupp som hade varit på besök i Chianti denna dag.

Senare på kvällen så kikade på jag florentinsk improvisationsteater "MATCH DI IMPROVVISAZIONE TEATRALE", med mycket god situationskomik, för den intresserade så finns det info på http://www.limezine.it/Eventi-Firenze/2893/match-di-improvvisazione-teatrale.

Leif

2008-10-23

Årets näst sista cykeltur som guide, det kom ett par käcka gossar från Kalifornien och hade från sina vänner hört att det fanns trevliga guidade cykelturer att uppbringa i Florens, och det gör det ju, för att inte tala om vinprovningen i slutet av cykelturen, den brukar ta en timma om inte mer.... lunchen tog vi som vanligt uppe på Villa di Riboia, idag så satt vi inne dock, det var lite risk för regn idag, och utetemperaturen går mot höst även här :-(

Leif

2008-10-22

Kontorsrally mest hela dagen.

Bokade också hemresan till Sverige. Ska väl också försöka att hinna hälsa på min gamla cykelkompis Mikael Ohlson som bor i Bergamo utanför Milano, han har en trevlig liten bar i San Pellegrino, Bar Sport heter den vill jag minnas.

Leif

2008-10-21

Det märks att turistsäsongen börjar gå mot sitt slut, när köerna till Uffizierna och domkyrkan minskar, och vi börjar få in ansökningar från turistguider som vill erbjuda oss sina tjänster för kommande säsong. Ganska fascinerande att läsa dessa CV, de beskrivar livsstilar som är ganska långt ifrån det inrutade 9-5 livet, de flesta turistguider verkar vara mer eller mindre bohemiska vagabonder (vilket kanske också undertecknad får inräkna sig till).

Vi (
BTT) delar kontor i Florens med ett Limousinserviceföretag, och de hade bjudit in några ekonomiska rådgivare för att diskutera kommande års affärsupplägg, och med den ljudnivån som blev så gick Colette och jag hem, det blir som det klassiska - Jag hör inte vad jag tänker. En del verkar som att de tänker genom att prata, och pratar de inte så tänker de inte...

Vår nyinflyttade brasilianare Eduardo bjöd på middag ikväll, det blev öl- och lökmarinerade kycklingklubbor med ostgratinerade potatisskivor, allt stekt i ugn. Tillsammans med detta så drack vi en Rosso di Montalcino, den hade kanske lite för mycket tanniner för att passa till kycklingen (men lite "oljig" var den ändå, så det gick bra), och vinet hade ändå sälta nog för det feta i kycklingen. Och som vanligt så glömde man att öppna flaskan innan måltiden, så lagom när man tog sista matbiten så började vinet komma till sin rätt, om man så säger...

Och man sover gott efter att ha drucket ett par glas rödvin zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ

Leif

2008-10-20

Hösten gör sig påmind, det blir mörkare och mörkare när man ska ge sig upp ur sängen - pannlampa på! Men en bra grej att balansera detta med är att börja planera för säsongen 2009 med nya cykelturer i Toskana och Umbrien, nya vandringar, vinprovningar och middagar i detta vackra land.

Mina lägenhetskamrater har så smått börjat få jobb som lärare, men det är tufft för dem, stora lite småstökiga klasser, och inte så vidare värst bra betalt (italiensk stat och kommun verkar inte ha det så fett, eller så är det viljan att visa uppskattning för sina viktiga skollärare som saknas).

Kommer du till Florens någon gång så ska ni prova lunch-baren Chiarantini vid hörnet av Viale Giacomo Matteotti och Via Francesco Valori, där kan man vid disken komponera sin smörgås eller tre-rätters middag på stående fot, med allt vad de erbjuder för godsaker (ibland får man nästan beslutsångest över allt det goda utbudet, men det är väl underbart?).

Nu så söker jag jobb som olivskördare på några vingårdar söder om Florens, ett friskt jobb som håller en igång, kanske inte så välbetalt, men ger mig goda kontakter för framtiden som guide och sommelier (de flesta vingårdar har både vinfält och skogar av oliv-träd). Ett av ställena jag söker jobb på är detta,
Podere La Capella (och riktigt goda viner finns det också).

Läste om hur man kombinerar vin med olika fisk, skaldjurs- och musselrätter. Jag ska med andra ord snart visa en vin-lista för havets frukter, vänta bara!

Leif

2008-10-19

Det blev en "Sköna söndag" i Florens, med ganska lugn tillvaro hemma, ta hand om tvättberget och rycka tag i mina sommelier-studier igen efter en veckas frånvaro.

Tog mig faktisk en promenad i kvarteret där jag bor, lustigt nog är det det området man kan sämst (fascinerande när man jobbar som turistguide med Toskana som specialitet, men Toskana är stort, och de flesta turerna hamnar i Chianti av någon anledning, vinintresserad som man är. Hittade en park där jag aldrig har varit förut, med några palats tillhörande familjen Strozzi. Denna park är också en rekommenderad tillflyktsort för boende i kvarter 4 i Florens (dit jag för övrigt tillhör) när floden Arno svämmar över, sist gjorde den det november 1966 (parken med berget
Monte Oliveo är med andra ord ganska högt belägen, och man får nya vyer över sin hemstad när man kliver upp där).

I några av dessa vackra byggnader tillhörande Strozzi så finns det en verksamhet som kallar sig för Polimoda, ett universitet för mode och design, kan väl bli ett nytt spår när turistströmmarna tryter.

Inter gjorde processen kort med Roma, 0-4 i baken på hemmaplan, det lär väl brännas på Spallettis tränarstol nu.

Såg också dokumentären om Zlatan, en fascinerande inblick i hans fotbollsliv och privatliv, bara "limousinen" de använde var ett spektakel i sig, en förlängd Hummer H2, 8 m lång, i guldfärg...

Leif

2008-10-18

Tre gånger om så fick jag vinka av delar av vandringsgruppen från hotellet i Florens (läs olika flighter). Om man fäster sig vid en grupp så brukar det kännas lite när man tar avsked från varann, och att göra det tre gånger på en dag gör det ju inte lättare. Men några av dem kanske jag får den äran att träffa när jag kommer till Göteborg i mellandgarna efter jul.

Det här var en trevlig grupp med väldigt mycket go i, hjärta och värme. Som guide så är det alltid så mycket lättare att ha sådana människor med sig. Ska man vara tillsammans i 8 dagar så går det åt att alla gruppen bidrar med goda energier, vilket gjordes i mycket god grad denna gång.

Jag stannade också till på Enoteca Ponte Vecchio för att besöka min vän Tony som hade det ganska lugnt denna förmiddag, säsongen börjar go mot sitt slut även för honom (det här var förmodligen ett av mina sista guide-jobb denna säsong, känns lite vemodigt).

Leif

2008-10-17

Det var som om någonting låg i luften, kanske var det att alla i gruppen visste att idag så var det att gå till Florens som gällde, vi lämnade Impruneta i arla morgonstund med vissa farhågor om att det skulle kunna börja regna tidigt på eftermiddagen, så därför lämnade vi keramikstaden (Terracotta) Impruneta i soluppgången.

När vi hade gått in genom den gamla stadsmuren till Florens så satte vi oss ner och belönade oss själva med varsin öl eller vad nu som släckte törsten bäst...

Med allt knatande genom stan Florens så blev det nästan två mil gångna idag.

Leif

2008-10-16

Den 10-hövdade skaran begav sig från den lilla byn Mercatale genom skogen förbi ett uttjänt gammalt slott ner till en övergiven kvarn/vattendriven smedja, för att sedan genom ett idogt frustande och kämpande i god anda ta sig upp till Impruneta. Vi stannade några gånger för att hämta andan, dricka vatten och njuta av den goda utsikten över hela norra delen av Chianti.

Leif

2008-10-15

Vi lämnade Greve under fågelkvitter och morgonsol för att på gamla romerska vägar och småstigar ta oss upp till den lilla "örnnäste-liknande" byn Panzano, där vi bullade upp vår pic-nic lunch på deras torg, och inhandlade förmodligen årets sista jordgubbar, som smakade extra gott efter en vandring som denna (i alla fall ca 300 m "klättring" upp till örnnästet Panzano.

Leif

2008-10-14

Denna gång så unnade vi oss lyxen att åka buss till byn Mercatale utanför Greve, för att sedan under idel solsken knata oss hela den vackra vägen ner till Greve in Chianti, en av Chiantis vackraste byar, med ett charmigt torg som har det mesta för att äta och dricka gott, och verkligen trivas.

Leif

2008-10-13

Vi gick från Radda till Chiantis högsta berg San Michele, nästan 900 möh.

Leif

2008-10-12

Vi vandrade på vackra grusvägar från en liten by som heter Vagliagli till Radda, vi gick delvis i fotspåren för det klassiska cykelloppet l'Eroica som alltid går första söndagen i oktober. Man åker på gamla hojar från tidigt 1900-tal, med tidsenlig klädsel och mustach, pris utgår till bästa klädsel, och vid vätskekontrollerna så får man vin, skinka och bröd...

Några av mina vänner från cykelteamet åkte det här grannlaga spektaklet, och jag ska se om jag kan få hit några bilder.

Och vinprovningen när vi kom fram till Radda gick inte av för hackor, det blev både vita, rosa och röda viner, för att inte glömma den där Vin Santo'n på slutet (och hela tallriken med små läckra toskanska förrätter).

Leif

2008-10-11

Jag mötte 9 glada svenska vandrare på flygplatsen i Florens (i spridda skurar dock, 5 timmar på flygplatsen kan vara tufft för vem som helst). Men till sist så var alla insamlade och vi for till Siena med solen skinande över våra huvuden.

Det blev lite rundvandring i Siena och en kul middag på kvällen på en ny Trattoria som jag inte varit på förut, Trattoria Fonte Giusta heter den, som får klart godkänt.

Leif

2008-10-10

Kontorskneg och förberedelser inför morgondagens hämtning av ny vandringsgrupp på flygplatsen i Florens (man kan inte vara ute och röra på sig jämt).

Leif

2008-10-09

Fick för mig att jag skulle överraska Sigrid när hon skulle starta vandra med sin grupp i Mercatale, så jag satte mig på racerhojen i ottan för att "pedala" mig till den lilla vackra byn Mercatale Val di Pesa. Det kändes också skönt att lämna det trafikkaosfyllda Florens och komma ut på landet.

Väl i Mercatale så passade jag på att besöka min gode vän Luciano som har en vingård där, jag tror det var ett halvår sedan vi sist sågs, så det blev ett hjärtligt återseende, och Lucianos mammas goda mat glömmer man aldrig, mums!

Leif

2008-10-08

Upp och hoppa, morgon-yoga som vanligt, någon som känner till de 5 tibetanerna?

Leif

2008-10-07

Det märks att cykelguide-säsongen börjar gå mot sitt slut, man får börja klä på sig mer och mer, och gästerna blir färre och färre. Idag så hade jag ett par från Kanada som skulle ut på en tredagars-tur i Chianti, med första slutmål Radda in Chianti. De skulle åka på egen hand, så jag gav dem karta och väginstruktioner, dessutom så hade mannen i paret en GPS med sig, och det märktes att de hade en hel del friluftsvana, så det kändes ganska så tryggt att släppa iväg dem vid stadsporten Porta Romana i Florens.

Var och såg på Mamma Mia-filmen här i Florens på
Odeon-biografen, en trevlig musikalisk upplevelse med lite oanade talanger visade från kända skådespelare som Meryl Streep, Pierce Brosnan, Stellan Skarsgård och Colin Firth.

Leif

2008-10-06



Leif

2008-10-04



Leif

2008-10-01



Leif

2008-09-30



Leif

2008-09-29



Leif

2008-09-28



Leif

2008-09-27



Leif

2008-09-26

Har ni varit på "The Mall" vid Rignano sul'Arno (öster om Florens) någon gång? Inte? Då skulle jag (med stor plånbok) rekommendera er att åka dit, det finns MYCKET fina grejor där, men det är låånga nummer på prislapparna, ändå är det nedsatt pris... men japanerna och ryssarna verkar att trivas, så helt fel kan det ju inte vara. Den största insatsen jag gjorde på detta ställe var i kafeterian, då bjöd några av mina gäster på en Cappuccino (det var för tidigt för vin). Fast de där mörkgröna krokodilskorna skulle göra sig bra på nästa cykeltur förstås...

Leif

2008-09-25



Leif

2008-09-24



Leif

2008-09-23



Leif

2008-09-22



Leif

2008-09-21



Leif