2009-09-28

Idag blir det en dag hemma, ska sitta och förbereda mitt föredrag om Toskana som jag ska hålla i Montecatini Terme imorgon.

Leif

2009-09-27

Fyra dagar går fort, och det blev dags att vända tillbaka till Pisa med gruppen. Många var fyllda med goda erfarenheter och återvänder säkert igen.

Själv så återvände jag med "lunch-tåget" till Florens, fick mig en god lunch och en rejäl tupplur. Det behövdes, även om det är mycket givande att ha en sådan här trevlig grupp, så tar det alltid en del energier att jobba så intensivt som man ändå gör.

Resten av eftermiddagen firades med en cykeltur till mina gamla välkända bygder som Greve, Panzano och Mercatale val di Pesa.

Leif

2009-09-26

För de morgonpigga gästerna så blev det marknadsköp i Greve, sedan så drog vi in till Florens och fick oss en trevlig stadsvandring ledd av trevliga Malin.

Dagens obbligatoriska vinprovning skedde på Enoteca Pontevecchio, alltid lika god service där.

Leif

2009-09-25

Dagen började fint med att vi åkte till den svenskägda vingården Il Terreno, det är alltid lika uppskattat av besökare att få höra på svenska hur vin framställs.

Vi lyckades också få till en cykeltur under dagen, och en andra vinprovning denna dag, vad gör man inte när man trivs så väl i denna vackra miljö?

Middagen blev en riktig höjdare på ett slott längre söderut, med magnifik utsikt mot Siena.

Leif

2009-09-24

Hämtade folket i Pisa och vi for först till lutande tornet i Pisa, man kan tänka sig att en grupp byggnadsingenjörer kliade sig i skallen och undersökte tornets konstruktion och fundament ganska väl.

Det blev lunch på klassisk vingård i Chianti och middag i en trevlig gammal kolkällare i Greve (den användes till ångloken som behövde påfyllning när de hade kommit från Florens till Greve.

Leif

2009-09-23

Det blev en trevlig morgontur på hojen upp till Torre a Cona och San Donato in Collina, sedan längs med Arno tillbaka till Florens via Pontassieve.

Nu tror jag att Chianti-turen som börjar i morgon är helt på plats, nu kan man nästan luta sig tillbaka och ta sig en kopp kaffe.....

Tack och lov att det finns Skype, det gör ringandet till avlägsna vänner klart mindre kostsamt.

Leif

2009-09-22

Som alltid när jag har tid över så tar jag mig en tur på cykeln, denna gång den klassiska vägen ner till Greve för att besöka några vänner där, och sedan vidare till lilla bergspasset Passo Sugame, den rundan fyller en alltid med nya goda energier.

Resten av dagen användes mest till att planera kommande Toskanska mat- och vinprovartur, om ni bara visste hur mycket jobb det är med att arrangera en resa, men belöningen kommer när allting flyter och gruppen har idel glada nöjda miner.

/Leif

2009-09-21

Tillbaka till vardagen igen, det blev till att sätta av några timmar för att skriva reseräkningar, oj oj!

Det är inte klokt vad mycket "sysslor" det är som blir liggandes när man är borta i fyra dagar och "roar sig" i Parma, så det var bara att åka iväg och handla, tvätta, gå till posten osv.

Men det kändes ändå skönt att få trampa på Florens gator igen, och få hälsa på människor man inte har träffat på ett tag. För att inte tala om att få sova i sin egen säng!

Vilken dag som helst så inviger de ny spårvägen här i Florens, det var nog mer än 50 år sedan sist!

Det börjar också bli dags att planera för oktober-säsongen som guide, månaden september är snart gången, ack ja vad tiden går.

Och Fiorentina fick torsk med 3-1 borta på Olimpia-stadion, tufft!

Leif

2009-09-20

Hittade ett underbart vinotek i Parma som heter "Ombre Rosse". Om ni någon gång kommer till Parma så ska ni också titta in i Domkyrkan, den har otroligt vackra målningar i taket.

Leif

2009-09-19

Det blev tidig start från Parma denna morgon, för på schemat stod besök hos Parmesan-tillverkare och matlagningskurs i Zibibbo, centrumet för Prosciutto-tillverkarna som gör "Culatello", den allra finaste delen av skinkan, "Culatellon" tas från delen högst upp på skinkan.

Stället vi var på hade "Culatello" på mognadslagring från kända personer som Prins Charles, Armani (han med kostymerna ni vet), och några andra lokala italienska kändisar.

Vi fick också se den typiska svarta grisrasen som används för tillverkningen av Parma-skinkan "Culatello", och den traditionella vita ko-rasen som används för mjölken till parmesanosten.

Leif

2009-09-18

Besök hos prosciutto-tillverkare och prosciutto-museum, därefter lunch och provning av underbar balsamvinäger i Modena, tänk vad livet är gott!

Leif

2009-09-17

Morgontåget till Milano för att möta upp min grupp som jag skulla åka med till Parma och Modena för fyra dagars mat- och vinprovning, mums!

Leif

2009-09-16

Vilodag, med mycket förberedelsarbete att göra inför Parma-turen.

Regn, som spön i backen, i lika turistfyllda Florens.

Leif

2009-09-15

En klassiker, Florens-Radda, med obbligatoriskt stopp i Greve in Chianti. Gruppen bestod av två trevliga par från San Diego.

Leif

2009-09-14

Lugna 9 mil med klubbkompisarna, en runda i Chianti, vad annars?

Leif

2009-09-13

Hej,

Hade en stor grupp idag, 13 personer, och det blev mycket att hålla rätt på. Vi hade ett roligt besök på vingården, och olyckligtvis så vurpade en av deltagarna på vägen hem. Det blev skrubbsår, men inte så mycket mer än så.

Leif

2009-09-12

Idag så tog jag en grupp från Florens upp till Fiesole och Olmo, det blev både trevlig lunch och besök på vingård innan vi var hemma igen.

Leif

2009-09-11

Vi hojade från Siena till den vackra befästa byn Monteriggioni, och vidare till den vackra staden San Gimignano, en av de vackraste turerna jag har gjort denna säsong.

Leif

2009-09-10

Att cykla från Siena till Rapolano Terme och Asciano är att verkligen få sig en närblick över de "Sienesiska kullarna", eller "Creti Sienesi" som de heter på italienska.

Leif

2009-09-09

I nästan alla byar vi passerade idag mellan Radda och Siena så kunde vi se bröllopspar, det är tydligen populärt att gifta sig med "alla dessa nior".

Leif

2009-09-08

Det blev en vin-cykling från Radda till vinslottet Brolio, och sedan backen tillbaka till Radda, mamma mia!

Leif

2009-09-07

Giro di Radda!

En ganska lugn dag med 50 km cykling tillsammans med tre personer, Pennsylvania, Nya Zeeland och England.

Leif

2009-09-06

Det blev en perfekt cykeldag i Chianti-Toskana, och vi var över 500 cyklister som sig i väg från Galluzzo för att passera ställen som Greve in Chianti, Castellina, Poggibonsi, San Gimignano och Montespertoli.

Leif

2009-09-05

Mat- och vin, vem gillar inte det? Tänk att jag ska få leda sådana turer i höst, det kommer min mage att tycka om! :-)

Under eftermiddagen så cyklade Barbara och jag ner till Galluzzo för att hämta ut våra "nummerlapp" inför morgondagens motionslopp "Giro della Toscana", som skulle sträcka sig över 170 km, bland alla dessa vackra vingårdar, byar och kullar.

Leif

2009-09-04

En lugn dag med cykling och div kontorsarbete (läs vin) i Florens.

Leif

2009-09-03

Åhej, nästan 7 mil bland de toskanska bergen, inte illa som uppvakningstur så här på morgonen.

Pizza med Melissa och Per, great!

Aperitivo med Hilary, trevligt

Leif

2009-09-02

Sovmorgon med kontorsarbete och middagstur på hoj, en bra balans på dagen.

Leif

2009-09-01

En lugn dag i Florens, med cykelplanering på förmiddagen och vinplanering på eftermiddagen, och middag med Barbara förstås.

After yesterdays long almost 130 k ride I choosed to leave my road in piece for one day. I just did some office work and then had a dinner with beautiful Barbara!

Una giornata senza bici di corsa, che fatica! :-)

Leif