2008-12-27

Sovmorgon? Javisst! Men brorsans luftmadrass hade visst råkat ut för en pyspunktering, så man vaknade med lite träsmak i ryggen (men lade man sig diagonalt över madrassen så gick det rätt så bra att ligga och dra sig ändå :-))

Leif

2008-12-26

Bishop Arms i Linköping är en trevlig bekantskap, det är något så ovanligt som en pub/bar där man kan prata med varandra över en öl i samtalston.

Det brukar vara lagom med en hockey-match om året, och denna gång så förde jag lycka med mig, LHC vann med 5-3 över Brynäs, så nu har jag inlett den positiva trenden för stadens hockey-stolthet.

Harrys är alltid Harrys, en kul bar och nattklubb, så där stökade man omkring tills klockan blev nästa tre, det gäller ju att fira segern på bästa sätt. Men mannen i kavaj som segnade ner på golvet i garderobskön för att han var så full, han hade nog firat lite för mycket, eller också så var han brynäsare...

Leif

2008-12-25

Uppe i ottan för att gå på julottan, jajamen;men i år var det en baggis att ta sig dit, det började inte förräns kl 7 denna gång (förr brukade det börja kl 6 på morgonen, så man förstår ju varför midnattsmässorna har tagit sig så kraftigt i popularitet). Katolikerna har fattat galoppen med midnattsmässor för länge sedan :-) Min pappa brukar nämna när det klagas på att julottorna börjar så tidigt som kl 6, att förr så började de kl 5, och man fick allt vackert traska i snön när det var för kallt att ta häst och släde... då fick man gå upp tidigt.

Leif

2008-12-24

God Jul allihop, eller Buon Natale a tutti!

Leif

2008-12-24

God Jul allihop, eller Buon Natale a tutti! (Fast mina italienska vänner får givetvis vänta tills imorgon på sina julklappar...)

Leif

2008-12-23

Ojojoj, julshopping i sista minuten (en tradition som jag och min käre bror har sedan ganska många år nu), vilket är en ganska mysig tradition, och de flesta har handlat klart vid det här laget, så det var inte så tjockt i butikerna som man kunde befara, och vi handlar bara till syskonbarnen, i övrigt så satsar vi på mat, dryck och samkväm, det viktigaste med julen är ändå att samla familjen och minnas varför man firar jul. (Men om vi svenskar tycker att vi köper mycket julklappar då skulle ni se italienarna gå loss i julruschen, Florens var under större delen av december helt fullproppat med "julklappsletare". Så där märks ingen lågkonjunkture (ännu). Jag tror ändå 2009 kommer att bli ett hyggligt år totalt sett, men min egen bransch (turistbranschen) kommer säkerligen att få känna av en minskning. Folk kommer fortfarande att resa, men resorna lär bli färre och kortare tror jag. Så mängden nordamerikaner i Florens kommer att bli mindre, och de lär inte stanna lika länge som vanligt heller, men samtidigt tror jag nordeuropéer (som lyckas behålla jobben) kommer att bli fler i Florens, och de lär stanna förhållandevis länge, så välkomna ner, svenskar, norrmän, danskar, tyskar och engelsmän (Östeuropa och Baltikum kan man ju alltid hoppas på.

När man då har shoppat klart kan man gå runt och se sig om i Linköpings centrum, det hinner alltid ändra sig lite för varje gång som man är hemma, det brukar bli en gång i halvåret som man är hemma.

Leif

2008-12-22

En lugn dag bland syskonbarn i Skänninge, man känner sig som en professionell lekfarbror :-) Leif

2008-12-21

4:e advent blev det i år också. I Skänninge så har de traditionen med adventspresent, så det blev med besked idag, kunde beskrivas som lilla julafton (men också ett sätt att lätta lite på trycket inför julfirandet).

Det var också första soldagen på länge här, så man gick man ur huse för sin söndagspromenad (och många gick för att hugga sig sin julgran...).

Leif

2008-12-20

Ahh, hederlig svensk frukost med allt man kan önska sig, yoghurt, musli, flingor, frukt, juice, smörgås, skinka, korv, ost, smör, det enda som inte håller måttet  är kaffet kanske...

Syrran, jag och syskonbarnen åkte och sågade ner oss en riktigt fin julgran, 80 SEK måste väl sägas vara ett fyndpris i dessa tider?

Leif

2008-12-19

Provade det nya höghastighetståget "Den Röda Pilen" (La Frecce Rossa) till Milano idag, det kändes väl ingen större skillnad då turen går mest genom tunnlar och raksträckor ute på Po-slätten, men sätena är klart mycket bättre än i de gamla hederliga Eurostar-tågen.

Det kändes skönt att få trampa svensk mark igen, och se östgötaslätten breda ut sig framför ens fötter, och det blir väl Skänninge-marken snart igen.

Leif

2008-12-18

Det kändes något bättre idag, men darriga ben fortfarande. (Och julmiddagen med cykelteamet ASD Veloclub Florence by Bike fick man lägga på hyllan), men vi träffas ju snart igen i början av nästa år. I år så har vi fått tillskott av cyklister både från England och Japan, + några italienare förstås (mestadels italienskor faktiskt).

Denna hemresas packning av resväska var nog den kortaste och rörigaste jag någonsin har gjort, men egentligen, vad behöver man mer än kreditkort och tandborste?

Leif

2008-12-17

Febbre, fever, eller feber som det heter på svenska, mest i sängen hela dagen...

Och Svenskarna i Florens fick köra lucia-tåget på IKEA utan sin längsta stjärngosse, hur ska de klara sig? :-)

Leif

2008-12-16

Syndafloden gör sitt intåg i Florens tror jag minsann, och det ska visst regna resten av veckan, så rekordet från 1966 kanske ryker, då Florens hade vatten ändå upp till järnvägsstationen Santa Maria Novella (och fram till dopfunten i Domkyrkan....).

Jag tror jag stannar hemma och läser en god bok om den gamle toskanska stjärncyklisten Gino Bartali. Han är bördig inte långt härifrån, Ponte a Ema strax utan stan, det finns ett museum upprättat i hans namn.

Leif

2008-12-15

Nu så är det bara ett par dagar innan man åker hem till Sverige, och jag passade på cykla runt till några vänner och kollegor för att önska dem God Jul och Gott Nytt år.

Nu är det bara den där skriftliga sommelier-examen som skulle göras ikväll i Prato, avanti!!!

Det kändes som att det gick bra, men det slutliga resultatet kommer i början av januari, och sedan så är det bara den muntliga examen kvar den 15 januari.

Leif

2008-12-14

Det var regnvått på vägen denna morgon, men vi (Florence By Bike) stack ändå ut på morgonen för säsongens sista tur på hoj, det blev en solig fin cykeltur söderut genom Chianti med fika i Panzano. En solskenstur på 75 km ungefär.


Florens-Panzano-Grassina-Florens

Om någon vill se hur det ser ut med höjdnivåer och lutningsgrader i backarna vi åkte på, så ser det ut så här:


Och på Grand Hotel i Florens så höll AIS-gänget en mycket generös vinprovarmanifestation idag, "Eccelenza Toscana" hette den, och där fanns det mesta Toskana kan erbjuda i vinväg, och skål igen! Ack ja, livet är tufft ibland.


Känns profilen av Dante Alighieri igen? La Divina Commedia...

Nu är det bara den där skriftliga sommelier-examen som skulle göras i morgon, hmmmmmmm. Forza!!!

Leif

2008-12-13

Och så blev det Lucia, ikväll så kör vi (Svenskar i Florens) en föreställning i skolan Dante Alighieris lokaler vid Piazza Repubblica 5. Först så ska jag bara avsluta det här olivskördandet på Torre a Cona hade jag tänkt, om det nu bara blir klart väder idag...

20 kg blev det skördat idag, kan man tänka sig, allt under sol och 7-8 graders värme, det kändes ganska så bra.

Och Lucia blev det i år också, denna gång med mig som stjärngosse, och en samling underbara svenska damer som Lucia och tärnor. Det blev applåder från de stormförtjusta florentinarna, glögg och lussekatter som belöning (bilder kommer). Och den 17:e så kör vi om favoriten i repris ute på IKEA, undras när man börjar få gage? Leif

Leif

2008-12-12

Och Arno går mot nya höjder, det är nog dags att plocka fram gummistövlarna snart...

Liten italienska-lektion
  • Mat som har "Tendenza dolce" kräver ett vin med "Acidità"
  • Mat som har  "Untuosità" kräver ett vin med "Tannicità"
  • Mat som har "Succulenza" kräver ett vin med "Alcolicità"
  • Mat som har "Grassezza" kräver ett vin med "Sapidità/Effervescenza"
På kvällen så hade vi styrelsemöte i cykelteamet
ASD Veloclub Florence By Bike, det sista för året. Vi funderar skarp på att köra en utflykt till Passo Stelvio bland Dolomiterna nästa är, någon som vill hänga på? Och några vill komma till Sverige och hoja, lite midnattssolscykling kanske?

Leif

2008-12-11

Och vattennivån i floden Arno bara stiger, så nu har civilförsvaret höjt varningsflagg och sin beredskap för översvämning. Det är bra tryck på vattnet nu när det passerar genom stan, och mycket skräp för det med sig också, då floden sveper med allt löst i sin väg. Högre upp längs floden så har man fått evakuera 20 familjer från deras hus. Några här i stan minns givetvis det som hände november 1966, den stora översvämningen som vattenfyllde halva Florens, och förstörde många konstskatter.

Om det regnar i Florens? Tja, en och annan droppe kommer det väl... så de sista oliverna hänger där de hänger... åtminstone tills mognaden får dem att falla ner.

Och snart är det lucia med julbasar :-)

Leif

2008-12-10

När det regnar som det tycks ha bestämt sig för att göra rejält nu, så stannar man hemma och pluggar alla sorters vin man bara kan tänka sig, tror det finns över 2500 vinetiketter i Italien, och över 200 olika druvsorter som de blandar runt med, smakrikt värre således.

Lunchade med en god vän på ett arbetarhak i kvarteren där jag bor, ett ställe som ligger på
Piazza Piattellina 10. Där är grappaglasen nästan "rysska" i formatet...., maten? Ja, den är rustik, genuin och smakrik, men den kastanjebaserade efterrätten kan vara lite torr.

Leif

2008-12-09

Tog en sväng förbi FBB och hälsade på Lia som hade varit i Norge på en veckas semester (Oslo och Tromsö), på jakt efter den skandinaviska vintern med norrskenet som högsta önskan att se. De hade dock lite otur, norrskenet "försvann" lagom när de kom till Tromsö, och kom upp igen när de hade åkt därifrån... men de fick i alla fall åka snöskoter och släde dragna av renar, för att inte tala om skridskoåkningen i Oslo, Lias första gång på skridskor, Bambi på hal is?

Även om det var klart väder så höll jag mig hemma idag (oliverna fick vänta en dag), jag behövde gå igenom druvsorterna och vintyperna i norditalien, och många är det...

Och så var det lucia-sångerna som skulle tränas in - "Staffan var en stalledräng..."

Leif

2008-12-08

Gjorde en runda på drygt 8 mil idag bland kullarna runt Florens, med rimfrost i skägget, vintern kommer även här.... och fukten hjälper ju till, men solen skiner och det känns ganska fint ändå, snart är det Lucia och jul.

Leif

2008-12-07

Det blev en god fika-tur till oliv-staden Reggello, vi åkte i morgondimma nästan hela vägen, men sista kilometern upp till Reggello så nådde vi över dimman, och fick de varma solstrålarna i ansiktet.


Hela teamet samlat i Donnino, mellan Florens och Reggello, längs med Arno-dalen

När det gäller vin, många kanske känner till det goda vita vinet Vernaccia från San Gimignano, men hur många vet att det finns ett gott rödvin från Serrapetrona (Marche) som också har en druva som heter Vernaccia? (Det känns som på den gamla goda universitetstiden, tenta-stress är väl ordet, men den 15:e december så bär det av med det stora provet.

Det blev Vin Santo och Cantuccini hos en god vän senare på kvällen, och vi tittade på många foton från hennes cykelkarriär, och lite god chokladkaka blev det mellan varven också, någon som visste att jag var svag för sådant :-)

Leif

2008-12-06

Regn på morgonen gjorde att både olivskördandet och dagens planerade cykeltur med cykel-teamet FBB ställdes in, låt vara att det kom några timmar sol kring lunch, men jag plöjde mest igenom mina vin-böcker inför examen.

På eftermiddagen så smet jag iväg till UISPs årliga prisutdelning för Florens-provinsens cyklister, det blev en fascinerande föreställning i italienskt pratigt, generöst samkväm, många pokaler och plaketter, vin och cykeltröjor, och lite buffé efteråt förstås :-), allt försiggånget i ett gammalt slott från 1300-talet, gamla grejor de har...

Leif

2008-12-05

Idag så fyllde en av mina svenska väninnor här i Florens 40 år, så jag gav henne en "Super Tuscan" som hette "Momento Massimo"...., ungefär - vår bästa tid är nu...

Leif

2008-12-04

Tror jag sågade mer olivträdsgrenar än plockade oliver idag, det bidde 16 kg oliver idag, men väldigt många snyggt gallrade olivträd å andra sidan.

Jag var på invigningsfest på restaurangen/vinbaren "Quanto Basta" som ligger på Via Ginori här i Florens, ett stenkast från Palazzo Medici, kyrkan San Lorenzo och saluhallen Mercato Centrale. Det var ett riktigt galej med 500 inbjudna personer, mat och fritt så mycket man orkade, och bensprattel på trägolvet inpå småtimmarna, och några st krossade vinglas också, för att inte nämna ett antal nedstänkta vita skjortor (rödvin såklart), det var en fest att minnas, även för Barbara...

Leif

2008-12-03

Det var så dimmigt på Torre a Cona att man knappt såg handen framför sig, därmed var också fukten i det närmaste att likställas med regn, det räckte med att röra på sig i dimman så blev man nästan lika blöt som i duschen. Så det var bara att rulla hem igen, det blev åtminstone en träningstur denna morgon.

Jag träffade min vän Toni på Enoteca Pontevecchio, och provade 3 olika viner medans vi språkade om turistsäsongen som hade varit, och den som förhoppningsvis kommer 2009, om folk fortfarande har råd och lust att resa nästa år.

Dominick och jag hade en after-season beer vid Piazza Beccaria, det var över en månad sedan vi hade träffats, så det fanns mycket att språkas om.

Leif

2008-12-02

Väder modell klädsim i Florens i dag också, oliverna får allt stå sig en dag till. Jag försökte dock ge mig iväg till olivgården nu i morse, men det började vräka ner efter 10 min cykling, så det var bara att vända hemåt.

Leif

2008-12-01

Måndagmorgon och hällregn i Florens, gott att sitta inne med tak över huvudet och ha en kopp varmt té i handen. Idag blir det inga oliver plockade, utan mest studier i vinkunskap.

Leif