2009-12-25

Idag så byggde jag snögubbar och snöborg med mina kära syskonbarn, man blev som barn på nytt själv!
Leif

2009-12-24

God Jul allihop! Det blev en vit fin jul i Skänninge i år, och jag fick spela tomte för alla syskonbarnen, det var kul!
Leif

2009-12-23

Alla julklappar är redan inköpta, så det blev till att bara strosa omkring i Linköping och ta sig en fika med kära bror och några kompisar, medans man tittade på alla andra som stressade omkring och skulle köpa sig den sista julklappen.

Tog mig en lätt vandringstur på 13 km till Sturefors från Linköping, skön avkoppling så här inför all julematen!

Leif

2009-12-22

Det blev bara 6 km idag, sen så sprack pjäxan..., det kanske är dags att köpa nya efter 20 års användning :-)
Leif

2009-12-21

7 km långfärdsskidor idag, kändes bra i spåren på Landeryd Golfbana!
Leif

2009-12-20

Första semesterdagen hemma i Sverige, det blev en långpromenad i det solstänkta vackra vintervädret, det var som ett fascinerande sagobokslandskap.
Leif

2009-12-20

Första semesterdagen hemma i Sverige, det blev en långpromenad i det solstänkta vackra vintervädret, det var som ett fascinerande sagobokslandskap. Jag såg att Landeryds golfbana hade dragit skidspår, så det kändes frestande att gå hem och gräva fram mina långfärdsskidor, det var ett par år sedan sist man stod på dem. Förmodligen sen när man körde sista Vasaloppet för ett par år sedan.

Leif

2009-12-19

Resdag Florens-Linköping, det gick ganska så bra att kryssa mellan inställda tåg och flyg på vägen upp till Sverige, så det kändes ganska så skönt att kunna ställa in resväskorna hemma i Linköping.
Leif

2009-12-18

Det var tänkt att vi skulle ha julmiddag i min cykelklubb, men den "snöade inne", ett ganska så ovanligt fenomen här i trakterna runt Florens. Men snökaoset var här, och gjorde vägarna runtom Florens väldigt svårframkomliga, för att inte tala om dem uppe i bergen, och där låg den restaurangen vi skulle till...
Men då så kunde man ju åka hem och packa resväskan i godan ro.
Leif

2009-12-17

Det blev en trevlig vandring från Tavarnuzze till Mercatale, ca 11 km med varierad terräng, slättland och rejäla kullar på slutet upp mot Mercatale och Lucianos vingård.

Jag följde med Luciano till
Chianti-konsortiet i San Andrea in Percussina,för att se hur det gick med hans nya IGT-vin, ett rödvin med mycket Sangiovese i sig. Förhoppningsvis så ska vi kunna få denna till Sverige i sinom tid. Luciano har tagit fram en etikett som var riktigt stilig, med klassiskt mönster och lite nya fräcka färger.

Sedan så blev det jullunch på Saione, en sådan där underbar lunch som tar ett par timmar, med mycket prat och glam, som vilken underbar festmåltid som helst.

Från denna lunch så fick jag med mig några recept från husmor och några av hennes väninnnor, så nu är min biografiska bok om Chianti och Toskana nästan klar.

Leif

2009-12-16

Vandring, vacker väder, kontorsarbete, besök av vinbutiken Enoteca Pontevecchio i Florens. Visste ni att det också har öppnat en godisbutik i Florens, i närheten av Santa Croce, på gatan Corso dei Tintori. Där kan man köpa klassiker som Dumle-klubbor, lösgodis och ostbågar, mums!

Leif

2009-12-15

Vackert väder, kontorsarbete och vandring.

Leif

2009-12-14

Brrr, kalla vindar blåser i Florens, och uppe i bergen så snöar det ordentligt, vintern är här!

Det blev ingen cykling idag, utan det fick bli en två-timmars promenad istället, det värmde mer.

Det blev mest kontorsjobb idag, satt och skrev på cykeltursbeskrivningar, turer där grupper ska kunna cykla på egen hand, utan guide. En marknad som växer, även om jag tror att guiden alltid kommer att behövas/viljas ha, om inte annat så för sällskapets skulle :-)

Leif

2009-12-13

Lucia-tåg idag igen, det är mycket att stå i nu. Den här gången så var vi i en liten samlingslokal inte så långt ifrån torgen Santa Maria Novella och Borgo Ognizzanti.

Dagen bjöd också på "
Eccelenza Toscana", en manifestation och vinprovardag organiserad av mina vänner inom Toskanska Sommelier-organisationen för AIS. Roligt att träffa sina gamla studievänner och lärare igen!

No bike riding today, to much occupied with the procession of Santa Lucia, and having wine tasting meetings with my Sommelier friends in Florence.

Una giornata piena di Santa Lucia e vino da degustare, mamma mia!

Leif

2009-12-12

Med detta vackra (men kyliga) väder som var, så kunde man ju inte hålla sig, utan det fick bli en liten nätt 10-milatur bort mot Empoli, San Barontolo, Pisa, och sedan tillbaka till Florens. En varm kopp kaffe längs vägen behövdes, men sedan så gick det bra hela vägen. Förmodligen en av de sista turerna före jul nu, hå hå ja ja!

Kvällens aktivitet: var på födelsedagsfest på ett ställe som heter NAIMA, det ligger på
Via dell'Anguillara 50/56R Firenze, ett kul ställe, perfekt för aktiviteter som denna. Aldrig ta sista drinken..... :-)

Leif

2009-12-11

Åh vilket underbart Lucia-tåg vi hade på IKEA igår! En gosse med stjärnor går inte av för hackor! Men skönheten med vår Lucia kan man inte tävla med.


Foto: Marco Zoppini

Leif

2009-12-10

Det var dags för den årliga hälsokontrollen idag, och "maskinen" är i bra skick fortfarande, så det går bra att cykla och vandra även kommande säsong.

Jag var på en trevlig bokpresentation under kvällen, det var en italienska vid namn Lucia Ducci som hade skrivit en bok (
L'Unità debole) om dåvarande (1860-talet) amerikanske ambassadören i Florens Stephen E. Marsh och hans brev-korrespondens med italienska och amerikanska politker. Det här var under åren då Italien enades och det var ganska kaotiskt under dessa år, vilket Marsh ger uttryck för i sina brev, både officiella och privata brev.

No specific bike riding today, I had to stay calm for the visit to the doctor today.

Leif

2009-12-09

Vi Svenskar i Florens åkte till IKEA igår och övade inför lucia-tåget på fredag, så nu sjunger man som en näktergal minsann.

Jag sökte ett jobb som "Wine App Content Manager", där jag ska fylla en databas med information om olika viner, baserat på vin-etiketter som folk fotar och skickar in med sina I-Phones, vi får se hur det går.

It was fun to have another
good ride on my bike today, I went about 100 k and rode through the town of Vinci, the town where Leonardo da Vinci comes from.

Now we are preparing for the Santa Lucia week-end, with the "queen of light", or Saint Lucy.

Leif

2009-12-08

Helgdag i Florens, och alla julhandlar som tokiga, även jag! Var inne på Gullivers bokhandel och köpte julklappar till mina två syskonbarn, så nu är det gjort!

Förmiddagen tillbringades på akuten på ett av Florens sjukhus, då en god vän till mig hade trampat snett och nästan brutit foten, så det blev gips från upp till knät nästan.

Var på Anki Erikssons julmarknad och köpte mig en tomte att sätta på bordet hemma i köket, nu är det snart jul!

Leif

2009-12-07

Avresedag för Ceciliakören, och vi tog en avskedslunch tillsammans, efter julshopping och andra sista-minuten-grejor som alltid måste göras innan resa ni vet.

Själv så tog jag mig en liten runda på 5 milen för att få tillbaka cykelkänslan efter 4 dagars frånvara från cykeln, det var allt bra gott att sitta på cykeln igen!

Leif

2009-12-06

Denna söndag så fick Cecilia-kören medverka i en gudstjänst här i Florens, i kyrkan-klostret Santa Maria la Badia Fiorentina, och publiken satt kvar och njöt när kören gjorde två extra-nummer. Efteråt så kom både präster, munkar och systrar fram och tackade.

Kvällens julkonsert gjorde vi i det mäktiga konventet San Benedetto al Monte, vid utsiktsplatsen Piazzale Michelangelo. Vilken klanglåda denna kyrka var, underbart!

Leif

2009-12-05

Cecilia-kören från Oscar Fredriks kyrka i Göteborg gjorde en spontan-konsert inne i domkyrkan, mäktigt! Sedan så blev det en underbar julkonsert i Santa Maria di Ricorboli-kyrkan senare under kvällen, och man kunde se många nöjda Florensbor gå därifrån efter konsertern.

Leif

2009-12-04

Syndafloden har kommit till Florens, men som väl är så har man sina Gore-Texkläder och Gore-Texskor, så klarar man sig ganska bra på stadens gator ändå.

Jag cyklade runt till de olika kyrkorna som Cecilia-kören ska uppträda i, för att dela ut programblad för deras julkonserter som de ska håll här under lördag- och söndag kväll. Det blir också medverkan i en söndagsgudstjänst.

För min vistelse i Göteborg i januari så tänkte jag föreslå ett datum och försöka hitta en lokal för
friluftsnätverket Outdoors räkning, vi får se hur det går, men några alternativ finns.

Leif

2009-12-03

Tänk, det blev faktiskt vila från cyklingen idag! Jag satt inne i det bitvis ganska vackra soliga vädret och skrev på min biografi- och guidebok över Toskana.

Under kvällen så var jag på en trevlig konsert med
Gigi d'Alessio, som ibland sjunger på napolitanska (han är född och uppvuxen i Napoli), och då förstår man kanske vart sjunde ord ungefär. Arenan för evenemanget var Nelson Mandela Forum i Florens, som har väggarna fulla med tavlor som beskriver Nelson Mandelas liv och gärningar, en vacker tanke. Arenan skulle behöva rustas upp lite, men akustiken är bra.

Jag tror vintern har kommit till Florens, det var nästan frysgrader denna kväll, brrrr!!!

Leif

2009-12-02

Dominick och jag tog oss en cykeltur i det vackra vintervädret (100% risk för sol idag), tyckte det var dags att få igång Dominick igen, han har jobbat alldeles för mycket framför datorn med Wall Street-grejor.

Håller som bäst på med att färdigställa min bok, och letade runt efter några matrecept som en av mina "matmammor" har givit mig någon gång under året. Det gäller bara att hitta rätt hög...., men annars så känns det som att boken håller på att bli klar nu.

Det blev en underbar middag hos Kurre och Marianne, en klassiker, tre rätter och goda viner därtill!

Leif

2009-12-01

Det blev en spännande rekognoseringstur på cykel genom Chianti idag, det var idel solsken och fågelkvitter ner till Radda, på vägen mot Castellina som det en hagelstorm ner över mig, så det blev till att söka skydd i en kulvertarna i Castellina. När sedan regnet lättade på så vinglade jag vidare bland hagelsträngarna och värmde mig med en kaffe "Americana" och en god Power Bar, sedan så kunde jag med lättare mod ta mig tillbaka till Florens igen. Det var en pärs, men allt gick väl. Nästa gång så får jag väl åka kortare bit när det är så här osäkert väder (30 % risk för regn hade vädergubbarna nämnt, så nu vet jag vad det innebär).

Leif

2009-11-30

Det blev syndafall i Florens idag, störtregn och trafikkaos (ALLA Florentinare tar bilen när det regnar), så det var spännande att försöka ta sig cyklandes genom Florens gator idag.

Jag satt mest och skrev på nya cykeltursbeskrivningar för Toskana, så att mina kära gäster ska kunna cykla på egen hand också om de vill.

Till min nya
Livestrong-kollektion så måste man ju ha en hjälm med de rätta färgerna, så jag var inne på Florence By Bike och beställde en ny hjälm enbart för detta...

Leif