2008-11-30

God första advent på er allihop!

Leif

2008-11-29

Läget är gott, mätt och väldrucken efter årets sista guide-tur. Idag så var jag ute med en grupp svenskar på cykel idag (en privat sjukvårdscentral från Stockholm), så det blev vinprovning och god mat upp på vingården Fattoria di Maiano, som har den vackra villan Villa di Maiano. Den villan har varit med i filmen "A Room With a View".

Drog iväg til IKEA som ligger ungefär vid Florens flygplats, för att köpa glögg och pepparkakor till söndagens Första Advent-fest som jag ska ha för några av mina italienska och amerikanska vänner. Måste också komma ihåg att köpa saffran så att jag kan baka de där lussekatterna som jag också lovade dem...ojoj, mycket att stå i ibland.

Om ni kommer till Florens så ska ni prova en nyöppnad bar/restaurang som heter "Quanto Basta" eller "q.p." som deras logga är, där kan man slinka in bara för att prova ett glas vin, en liten dessert eller 5-rätter middag, det är bara att välja, allt i lugn och avspänd atmosfär, med stilren och fräsch inredning. Den ligger på Via Ginori 10/r i Florens. De skall börja med lunchserveringar till jul nu.

Leif

2008-11-28

Vi (Best Tuscan Tours och Limo In Florence) åkte i ösregnet till Livorno för att avsluta säsongen 2008 med en underbar middag på fiskrestaurangen "Il Sottomarino", en gedigen restaurang i rustik fiskarmiljö. Ägaren av restaurangen är en färgstark person som är expert på lokala fiskethistorier, berättade med en utpräglad Livorno-dialekt. Som ett trollslag så var det givetvis klart väder när vi åkte hem på Fi-Pi-Li-motorvägen, sjungandes gamla italienska slagdängor från 70-talet.

Leif

2008-11-27

Det var nog nästan 0-gradigt på morgonen idag, och med tillhörande fukt från floden Arno så kändes det nästan som en gammal hederlig vintermorgon i Göteborg, när man cyklade från Kungsten ner till Skeppsbron för att knega framför datorn på den gamla yuppie-tiden, det var tider det!

Solen värmde på, fåglarna kvittrade och det blev 25 kg oliver idag, så nu är det bara "några st" olivträd kvar att plocka, av 4000 olivträd som finns på ägorna...

Träffade Marika på FBB som får hit en svensk-grupp nu på lördag som ska cykla iväg på vinprovning i trakterna av Fiesole, gissa vem som guider dem? Skål på er grevar och baroner!

Leif

2008-11-26

Idag så tror jag man höll på att blåsa bort på Torre a Cona när nordanvindarna från Apenninerna sköjlde ner äver kullarna i Toscana, men det blev ändå 20 kg oliver plockat med stelfrusna fingrar (jag hade på mig alla extrakläder man bara kunde ha, klättrade omkring på stegen som en michelin-gubbe ungefär :-)

Leif

2008-11-25

Det blev en blandad dag med att först vänta ut regnet, och sedan framåt lunch bege sig upp till Torre a Cona för några kg olivers plockning, men det blåste kallt från Vallombrosa i norr, brrrrr, eller var det svenska nordanvindar som var på väg ner månntro? Det gick kärvt idag, bara 11 kg, men de var plockade med värme :-)

Råkade swappa förbi Victoria Silverstedts fantastiska medverkan i programmet "Snurra på Lycko-hjulet", det är inte klokt vilka kameravinklar man kan få till nuförtiden (jag antar att kameramannen är ..... just det). Det blev ju då inte så länge man stannade kvar i det programmet (de benen har man ju sett förut).

Leif

2008-11-24

När det regnar så kan man inte skörda oliver, så det blev till att stanna hemma i Florens och plugga vinkunskap i stället, och sätta på värmen för vintern, det börjar bli kyligt, men också ganska mysigt att sitta inne och kura när regnets droppar slår som spön i backen utanför. (Ärligt talata, när det regnar som det gjorde denna dag, då stack jag knappt näsan utanför dörren).

Leif

2008-11-23

En kall men vacker cykeltur i det höstfagra Chianti blev det idag, med rimfrost i gräset och småfrusna kristalliserade vattenpölar , vintern kommer även här...

Cykelteamet blir alltmer internationellt, idag så var det cyklister från Japan, Australien, Usa, Tyskland, och Sverige och Italien förstås. Vi stannade på Annas fik i Greve och värmde upp oss med en espresso, den satt fint, för det var många småfrusna händer och fötter som klev in där.

Jag har skaffat mig en ny leksak, en
Garmin GPS till cykeln, så nu kan jag hålla koll på vart jag är någonstans :-) Och antalet höjdmeter, kalorier jag har förbrukat, genomsnittshastighet, topphastigheten m m. Så här kan en skärmdump se ut över cykelturen vi gjorde idag, med höjdmetrar och lutningsgrad, tillsammans med en översiktskarta:



Leif

2008-11-22

Det var vacker väder men kallt idag, så cykel-teamets träning blev lite avkortad, och den långa klättringen valdes bort, men det blev ändå ca 6 mil innan man var hemma, laddat med lite kaffe från cykelbutiken FBB. Jag var också där för att ge Lia en resekram, då hon och hennes man ska till Norge på en veckas '"förjulsemester", med åkning i snösläde m m.

Har ni någon aning om hur många olika vindruvssorter det odlas i Italien? Många är det... Jag tror Italien är det land som har klart störst variatin på sin vinodling, Frankrike må i vissa bitar fortfarande ha en högre kvalitetet här och var, men mångfaldens rikedom finns i detta stövelland.

Det var hantverksmarknad i Florens idag, så Lena, Simone och Anna hade ställt sina ler- resp skinnvaror till allmän förskådan i det vackra vädret. Det var ganska mycket folk där, jag antar att julmarknadsstämningen börjar smyga på nu.

Luciatågs-träning på lördagseftermiddagen, jag som ensam stalledräng på täppan förgyllde givetvis min närvaro med skönsång för lucia och alla hennes tärnor. Så nu är det bara att finslipa sångerna inför framträdandena på Ikea och i centrum av Florens den 13:e december.

Inter slog Juventus med 1-0, och Zlatan fick inte göra mål mot sina gamla klubbkamrater nu heller (men en assist och högvis med målchanser blev det dock). Och Fiorentina ångar på med seger mot svåra Udinese, så flåsar "La Viola" Juventus i nacken med 1 poäng mindre, - Forza Viola!

Leif

2008-11-21

Ojoj, regn redan på vägen upp till Torre a Cona, så det blev till att vända hem igen och plöja igenom vinböckerna både fram- och baklänges (försökte memorera de 8 vanligast odlade druvorna i varje vindistrikt i Italien...).

Men efter regn så kommer sol, jag ser fram emot morgondagens cykeltur i solsken med mina cykelvänner i ASD Velo Club FBB.

Leif

2008-11-20

Ojoj, bara 15 kg innan regnet kom, men fram till dess så var det prima liv på Torre a Cona.

Kunskap är lätt att bära, men att dunka in alla Italiens vin-regioner i skallen tar på krafterna, det får nog bli ett glas till (hick...).

Leif

2008-11-19

Ytterligare en solig dag med 15 grader varmt mitt på dagen, och 32 kg oliver idag! Jag kan lova att jag är den klart ende som cyklar till Torre a Cona och plockar oliver, de andra åker varma sköna bilar som tar dem uppför backen till vingården. Någon av de andra olivplockarna i skördarteamet har provat någon gång att ta cykeln till Torre a Cona, men det blev bara en gång sa han, när han hade kommit uppför backen så var han färdig för hemmet tyckte han, så det blev bilen i fortsättningen... Det finns nästan inga vägrenar att cykla härnere, så man fajtas ute i trafiken som på den gamla goda tiden i Sverige. Det är bara det att vägarna är gamla kostigar, bilarna blir allt större, och förarna/förerskorna är som alltid italienska... men jag klarar mig bra, har god fantasi, öron i nacken och snabba reflexer, när något av dessa bleknar så tar jag bussen.

Leif

2008-11-18

Nytt rekord idag, 27 kg oliver, med solbränna på kinderna, även om morgnarna och kvällarna är kalla, så är dagarna fortfarande mycket fina. När man står och ska väga in oliverna så pratar alla de andra i skörde-teamet som om man förstod alla deras dialektala uttryck, men dit är väl en stund än innan man hajar klyket helt ...

Och nu återatår det mest att plöja vinkunskap inför slutprovet den 15 december hos sommelier-föreningen i Toskana (
AIS-Toscana).

Leif

2008-11-17

Solen sken hela dagen på Torre a Cona, och det blev 25 kg oliver plockade idag!

Aperitivo på Sei di Vino (vid Piazza Ognissanti) med en trevlig dam från New York och Kalifornien, en f d tävlingscyklist som har jobbat på Wall Street, och nu vill bosätta sig i Toskana för gott. (Mönstret med att byta livsstil känns igen).

Leif

2008-11-16

Denna nästan (svenska) sommarlika morgon så åkte vi ut hela 24 st från FBB Velo Team, det blev nästan 10 mil i det vackra vädret, och givetvis stannade vi för att fika, denna gång i en liten by strax innan Tavarnelle Val di Pesa. Snart kommer hösten..., eller ska man kalla det vinter?

Martas mamma bjöd på lunch idag, hon lagade till en underbar lasagne från hennes hemmaregion Marche, och så behövde man inte äta mer den dagen :-)

Eftermiddagen tillbringades hos Lena i Calenzano, "alla" vi svenskar i Florens som förbereder sig för Lucia-tåget den 13:e mars på IKEA och inne i centrum, i närheten av Piazza Repubblica. Undras vad en stalledräng har i timlön nuförtiden?

Leif

2008-11-15

Det blev en trevlig cykeltur i solskenet till Torre a Cona idag, Per och jag hade med oss 12 svenskar dit, som fick en sevärd november-dag i kullarna sydost om Chianti (kanonväder med andra ord).

På kvällen så gick jag och mina lägenhetspolare och såg filmen "
Orphanage", gjord av för mig okända spanska filmmakare. Filmen hade mer skrämseldramaturgi än så mycket riktig historia att berätta tyckte jag, och upplevde den lite seg emellanåt.

Leif

2008-11-14

Det bidde 27 kg oliver plockade på Torre a Cona idag, nytt rekord! Och punka när man skulle cykla hem, hmm.... (Undras just hur många däck och slangar man har bytt i sina dagar).

Det blev till att knata iväg till Florence By Bike och skaffa sig nytt däck och slangar. Det märktes i cykelbutiken att lågsäsongen var här, det  var många armar i kors och historieberättelser om gångna tider, det kan behövas lite lugna dagar också, under högsäsong så är det en de mest kaotiska arbetsplatser man kan tänka sig, men kunder som ska köpa eller hyra cyklar, jag som guide kommer och ska ha cyklar för att cykla iväg med en grupp, en leverantör kommer med nya cyklar och cykelkläder till butiken, en annan cykelguide kommer och ska ha lika många cyklar som jag, några kommer och ska ha sina cyklar reparerade (helst i går), och allt händer givetvis på en gång, ack ja!

Leif

2008-11-13

Var på vinbaren Sei di Vino här i Florens under kvällen, Christo hade dragit ihop en "Mamma Mia-kväll" med mat, dryck och DJ som spelade 70-talsmusik hela kvällen, och gästerna ombads ta på sig 70-talskläder (den som ändå hade sparat något från den tiden...).

Leif

2008-11-12

Idag så blev det till att ta på sig PBR-kepsen och hämta upp folk vid Ponte della Grazie i Florens. Vi (jag och tre amerikaner från New Jersey) drog upp till Torre a Cona for lunch idag. Det blev en vacker cykeltur bland alla olivskördande bönder sydost om Florens. Lunchen på vingården är som alltid en höjdare, Angela som jobbar där brukar alltid kunna överraska med någon ny god maträtt, det mesta med vegetariskt tema (svårt att äta något tyngre när man ska cykla efteråt).

Passerade Per och Melissa på vägen hem, de ska flytta och ville ge bort lite saker, så jag fyllde väskan med nyttiga köksgeråd.

Såg filmen "The Departed" dubbad till italienska, ger onekligen lite mer "maffiosisk" stämning åt filmen, även om Jack Nicholson blir lite annorlunda till karaktären...

Leif

2008-11-11

Whoops, försov mig visst idag.... och vilken dimma det var runt olivträden, nästan som en scen ur Baskervilles hund med Sherlock Holmes. Tror inte jag ljuger om det var 98 procents luftfuktighete idag, riktigt drypande vått, och man fick sig en liten dusch när man tog tag i grenara för att komma åt oliverna, brrrrr.

Och regnade gjorde det på nervägen, lite spännande med 7 km nerförsbacke och regn, men man vänjer sig vid det mesta.

Och så hade jag aperitivo'n att se fram emot, tillsammans med Colette, Rebecca, Melissa och Per. Varifrån kommer alla dessa vackra trevliga damer?

Leif

2008-11-10

Dimma hela halva förmiddagen på Torre a Cona innan solen kom och värmde upp oss alla olivskördare, "friskt väder" minsann.

Leif

2008-11-09

65 km på racern tillsammans med Barbara idag, solen sken och fåglarna kvittrade :-).

Ringde hem till pappa och hörde att ni har lika bra väder som här nere, gratulerar!

Läste om Frankrikes viner, det är några st.....

Leif

2008-11-08

25 kg oliver idag, nästan high-score (rekordet för mig är 27 kg på en dags olivskörd). Per och Melissa från Pers Bike Rides kom på besök till Torre a Cona med en grupp cyklister idag, och jag gav lite råd om vin och mat, alltid trevligt.

Leif

2008-11-07

Okej, "bara" 17 kg oliver idag, men det blir så när man skördar från mindre träd, mer tid går åt till att flytta runt stegen och justera fångstnätet, än att stå uppe på stegen och bara raka ner oliverna.

Solen var så stark idag att det hettade lite på kinderna, än är inte sensommaren slut :-)

Punka idag, och lite eftermiddagsregn, men tur som man har, så finns det tak att ta cykeln inunder, och byta slang (för jag vet inte vilken gång i ordningen i år, punkteringssäkra däck, hmmm....)

Leif

2008-11-06

Okej, på cykeln igen, dags att cykla upp Torre a Cona och skörda oliver, ser ut att bli en bra dag idag också. (Jodå, 27 kg oliver blev det plockat idag, hälften är mina och hälften blir Torre a Conas ungefär).

Middag hos Marianne och Kurre, där ligger Kock-Tina/Mat-Tina i lä, mums!

Leif

2008-11-05

Gott, solen skiner och det är dags att skörda oliver igen, jiipiii!.



På kvällen så träffades vi "Svenskar i Florens" för att öva inför Lucia-tåget, och det rådde stora diskussioner om jag skulle vara stalledräng eller tomte :-)

Och i Champions League så blev det en Juventinsk dag idag, de vann på Bernabeu-stadion för första gången på 46 år, och Del Piero hyllades med applåder när han gick av planen i 47:e minuten.

Leif

2008-11-04

Och regnar gör det... Någon som minns den kraftiga översvämningen av Floden Arno i november 1966?

Det blev mest till att sitta inne och studera olika vinproducerande regioner i världen.

Leif

2008-11-03

Idag så började olivskördarsäsongen, jag hann med 6 kg oliver innan regnet kom, men det kändes ändå skönt att ha kommit igång. Platsen med alla 4000 olivträd heter Torre a Cona. (Ska försöka ta lite bilder till nästa arbetsdag, även om de har lovat regn tills imorgon.

Leif

2008-11-02

Jag  och tre st trevliga kvinnor (en engelska och två amerikanskor) gav oss ut på en söndagsrunda, som blev så här om man tar Google till hjälp:



Har man inte GPS så kan man gå in på sajten www.runningmap.com och få ut sin höjdkarta som då blir så här:



Och när jag kom hem så ringde Barbara och vi åkte ut på en "pedallärarkurs" i det vackra söndagsvädret. Det är vacker natur att titta på också.

Leif

2008-11-01

Hej,

Lördagens cykeltur startades med
FBB-Teamet, sedan så vek jag av för att möta Barbara, hon hade köpt cykelskor med SPD (sådana skor som "sitter fast" i pedalerna) och ville ha hjälp med att lära sig hur man använder dem, och det är ju klart att man ställer upp, eller?

Så här ser cykelteamets logga ut förresten:


Cykelteamets turer startar nästan alltid i Tavarnuzze, strax söder om Florens, för det blir oftast att vi åker vidare söderut mot Chianti, där de vackraste och trevligaste vägarna finns:


Om någon vill se en höjdkurva över cyklingen idag så blev den så här:


Vet ni hur många dessertviner det finns i Italien? Över 100, och dem ska jag lära mig till den 15 december, när sommelier-examen går av stapeln. Sen så har jag tillstånd att dofta på viner hur länge jag vill :-)

Leif

2008-10-31

Det blev den blötaste Halloween-festen i mannaminnne i Florens, åtminstone för dem som gick utan paraply.

Själv så försökte jag hålla mig inomhus så gott det gick.

Officiellt så slutar turistsäsongen för oss nu, men är det vackert väder så kör vi enstaka cykelturer även på vintern, man får värma sig med Café Corretto och långärmat.

Leif