2008-04-22

Hej,

Det blev racercykelsåka idag; Mark, en duktig klubbcyklist från West Virginia var här i Florens med sin fru, som passade på att gå på shopping medans vi var ute och hojade. En av hans klubbs sponsorer är
Bon Jovi! för den som minns honom och hans band på det glada 90-talet...


Sen så kom syndafloden på hemvägen, men det är en helt annan historia, åkturen blev magnifik, och dricks blev det också.

mvh,
Leif

2008-04-21

Hej,

Vin-lektion med AIS idag, tre timmars intensiv duggning med allt vad Frankrike har av viner, det var en minnesvärd kväll! Och föredragshållaren
Massimo Castellani (chef för Florens sommelier-delegation) är som alltid en strålande talare, honom unnar jag att ni får höra någon gång.

mvh,
Leif

2008-04-20

Hej,

Idag så ledsagade jag 9 st college-studenter upp till Fiesole och Torre di Buiano, det blir som alltid väldigt "studentikååst" när college-studenter samlas i sådan här grupper, oftast mycket roligt, men också lite rörigt och okoncentrerat emellanåt. På hemvägen så bromsade en av dem lite häftigt inför en vänstersväng, och hon som var bakom hade inte chans att stanna, och hon slog sig lite i munnen, men inget allvarligt som tur var. Men för övrigt så var dagen kanon med strålande vårsol och drygt 20 grader i luften, fåglarna kvittrade och kvinnorna var hur vackra som helst :-)

Vi stannade som vanligt på La Casa del Prosciutto för lunch, och hade en mycket trevlig vinprovning på Fattoria Montereggi.

På kvällen så åkte hem till min gode vän Luciano och hans familj i Mercatale för en söndagsmiddag, det var ett kärt återseende, vi hade inte setts på ett par månader skulle jag tro. Hans son står inför den stora "mogenhets-examen" som i princip alla gymnasie-studenter gör, för att visa hur mycket de har lärt sig under de senaste 5 års studierna, en sorts komprimerad samling av Central-Prov som åtminstona fanns på den tiden jag gick i gymnasiet.

mvh,
Leif

2008-04-19

Hej,

Det blev en utflykt med
AIS-gänget till en nystartad vingård i Giuncarico (Gavorrano), vilket ligger i det toskanska kustområdet Maremma. Vingården heter Rocca del Frassinello, vilket är det första samarbetet mellan Italien och Frankrike på denna nivå. Vingården har designats av en guru som heter Renzo Piano.

Studiebesöket slut runt 1-tiden vilket brukar vara en bra tid för lunch, och lunch-buffé hade utlovats. Det visade sig att de små bitarna av ost, salami och brödsmulorna under själva vinprovningen utgjorde själva lunch-buffén, ridå! Så det var många hungriga och besvika sommelierer som gav sig av därifrån med ett kluvet intryck av vingården, vinerna deras var strukturerade och lovande för framtiden, men personalen på vingården missade ett gyllene tillfälle att marknadsföra sina viner gentemot en 40-hövdad stor grupp av vin-ambassadörer som vi ändå är. Det blev en panino på autostradans Autogrill under hemvägen, inte detsamma riktigt, men det fungerar.

Väl hemma så blev det en god middag och en god bok, efter dagens alla äventyr. Imorgon så väntade en stor cykelgrupp på att bli guidad upp till Fiesole.

mvh,
Leif

2008-04-18

Hej,

Dagens guidade cykeltur gick till Impruneta!

mvh,
Leif

2008-04-17

Hej,

En dag utan grupp att guida, kändes nästan lite tomt, det är inte riktigt samma grej att sitta på kontoret och organisera turer för kommande grupper. Det blir mest mejl och telefon samtal med amerikanska turister, hotellägare och cykeluthyrare. Idag hade chaufförerna lite att göra, så det var ganska många som satt och trängdes i vår lilla "städskrubb", gemytligt, ja, men också lite väl surrigt (huvudet var som en bikupa när man kom hem).

På hemvägen så passerade jag
FBBs butik och skaffade mig ett par brillor för att ha när jag cyklar i det starka solljuset i Toskana. Det blev ett par RH+ med fotokromatiska linser (som ändrar sig i takt med solljuset), dessutom så är de så pass böjliga att man praktiskt taget kan sätta sig på dem.....

Hörde från Pers flickvän Melissa att deras cykelreseföretag PersBikerides går riktigt bra, de hade 4 grupper förra veckan, varav några svenskar. De har startat nu i år, och jag håller alla tummarna jag har för dem.

Kvällen ägnades mest åt franska viner (i bokformat dock). På lördag så åker jag med Sommelier-gänget till kustområdet Maremma för en rejäl vinprovning och studiebesök på en vingård där, La Frassina della Rocca. Rapport kommer.

mvh
Leif

2008-04-16

Hej,

En helt vanlig dag på jobbet, med "uppställning" kl 9 hos Florence By Bike för dagens guidade tur. Det är alltid lite knepigt i starten med FBBs cykelturer, då vi alltid startar direkt från cykelbutiken, med 15-20 min cykling genom Florens gator innan vi är ute på landet. Det finns faktiskt några cykelbanor som jag försöker anlita så mycket jag kan. Men de florentinska bilisterna har fortfarande inte lärt sig hur man relaterar sig till cykelbanor, så ibland känns det nästan säkrare med att cykla direkt på gatorna, mitt ute bland trafiken. Framför allt är det något oklart vem som ska stanna när cykelbanor och bilgator möts, det blir oftast "störst går först" eller "modigast/dummast" går först.

Jag cyklade med en grupp på sju personer upp till
Villa di Riboia idag,
foto - Villa di Riboia - Florence - Tuscany

och det var en väldigt blandad grupp, med alltifrån tävlingscyklister till balettdansörer och hemmafruar. Det blev en lång och trevlig dag, med årets första rejäla solbränna. Vi hade nämligen den äran att få sitta ute för första gången i år på lunchen där, och vi satt givetvis i solen, och vårsolen är stark även här...


Av Lia på Florence By Bike så fick jag äntligen min licens från UISP, så nu kan jag vara med på vilken halvofficiell cykeltävling som helst i Toskana:
Unione Italiana Sport Per tutti


UISP står för Unione Italiana Sportiva Per tutti.


/Leif


2008-04-15

Hej,

Idag så hade vi två guider + chaufför för att eskortera två damer från Chicago på cykel runt i Chianti, och vi började dagen med ösregn, så det fick bli biltransport till Greve in Chianti, där ett par cykelskor inhandlades, och det fortsatte regna, så vi kom halvvägs till Radda innan vi kunde sätta oss på cyklarna någorlunda torrskodda. Färden gick sedan vidare till Castellina för lunch, och vidare till Badia a Passignano för att titta på den befästa lilla byn, mycket vacker och representativ för medeltida arkitektur i Chianti:

Där finns en god restaurang,
Osteria di Passignano.

Jag åkte till Prato också denna kväll, för att ha extra-lektioner i vinprovningsteknik, tillsammans med många erfarna Sommelierer, som lärde mig många knep hur man bedömer vin utifrån färg, doft och smak, utan att veta vad det står på etiketten. Sådana blindtest är nyttiga för att träna sina sinnen, och kan väl säga att det gick hyggligt bra, men det kan också bli bättre.

/Leif

2008-04-14

Åh, det är min födelsedag idag!

/Leif


2008-04-13

Hej,

Var på en "Sagra del Cinghiale" idag, där man träffas vid stora långbord och äter alla tänkbara rätter med vildsvinsskött, en god upplevelse :-)

Med på vildsvinsfesten var Lia, Lorenzo och Erin (söt!), och vi åt så att vi nästan sprack!

/Leif

2008-04-12

Hej,

Det tokregnade i morse, så dagens cykeltur till Fiesole blev inställd. Det blev då tid att studera vinkunskap i stället, vilket behövdes. Dessa studier har blivit lite eftersatta ett par dagar nu.

Träffade Dominick och hans blivande svärfar på en liten eftermiddagsfika på Piazza Beccaria. Det visade sig att Dominicks blivande svärfar är Alfa-fantast han också, så det blev mycket prat om vilka olika Alfa-bilar vi hade haft genom åren, en mycket trevlig diskussion.


Chattade med Nicole som är i Nigeria och jobbar med olja just nu, en annorlunda bransch, med mycket miljökrav på sig.

/Leif


2008-04-11

Hej,

Det blev kontorsslaven Leif idag (
Florence By Bikes Chianti-tur blev inställd, så man fick vackert hålla sig inne idag). Och lika gott var väl det, för det var typiskt april-väder idag, huga huga! Dagens arbete bestod mycket av att lägga upp schema för de nya cykelguider vi kommer att använda oss av denna säsong. Likaså har vi hittat lite nya vingårdar att gå igenom, och det blir nya viner att provsmaka likaså! :-)

Jag var hos Tullia på S-Cape Travels och fick information om kommande vandring i kustområdet Cinque Terre:
Consorzio Turistico Cinque Terre: Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola, Riomaggiore

Jag ska nämligen vara vandringsguide för en grupp på 8 norska kvinnor i månadsskiftet april-maj, det kommer att bli roligt, på programmet finns också en avskedsmiddag i Florens, det kommer säkerligen att bli en minnesvärd fest. Har ni aldrig vandrat i Cinque Terre så kan jag gott rekommendera att ni tar er dit, det är en vacker upplevelse för livet.

Min kära syster hörde av sig och meddelade att kontrollbesiktningen av huset hade gått bra, det var några mindre saker som inte hade gjorts, men i stort sett så är det mesta på plats, och nu kan flyttkartongerna börja förberedas ordentligt.

Brorsan är i London och gör stan osäker, det skulle visst tittas på fotbollsmatch idag.

Och LHC förlorade mot HV i tredje finalenmatchen, så nu står det 2-1 i matcher till LHC. Jag tror det blir östgötsk slutseger till slut, heja LHC!
LHC

/Leif

2008-04-10

Hej,

Det kom ett par från Singapore och skulle cykla med mig till Villa di Riboia, så vi justerade in cyklarna hos
Florence By Bike och drog iväg ut ur Florens, förbi Bellosguardo till Galluzzo för första fikat. Det var marknad där som vanligt, och vi köpte oss lite frukt och tog oss varsin kaffe latte. (Det är noga med att man beställer "kaffe latte" och inte bara "latte", för då får man bara just det - mjölk!

Lunchen på Villa di Riboia är alltid en höjdare, Milvia som är husfru där gör alltid stordåd i köket, kan bara nämna hennes hemlagade pesto, hmmmm - när vi skulle åka därifrån så glömde jag telefon, plånbok och nycklar där - ridå! (oväsentliga saker, inte sant?). Hennes man Luigi är alltid en muntergök, och fick det singaporeanska paret att skratta sig fördärvade. Besökarna brukar alltid uttrycka sin djupa uppskattning av att få äta lunch i någons privata kök, det är så väsensskilt från det vanliga restaurangätandet som turister annars gör.

Vi fick några regnstänk på vägen hem, men det märktes knappt ("de" hade sagt 70% för risk/chans att det skulle bli regn).

Lia och jag pratade om vårt besök på "Vildsvinsfesten" som vi ska på tillsammans på söndag kväll i Strada in Chianti, på menyn lär stå vildsvinskött....... vilket för övrigt är en delikatess, kan jag intyga efter egen erfarenhet.

Chattade med en trevlig kvinna i Nigeria, men hennes dator bootar om på eget bevåg varje kvart, så det blir lite speciell chat-dialog om man säger så :-;

Bokade besök på vingården La Cappella dit jag ska senare i april, en fantastisk vingård med mycket goda viner!

/Leif

2008-04-09

Hej,

En lång dag på kontoret, man satt långa stunder och längtade ut. Som tur var kunde man ändå cykla hem över lunchen och få sig lite luft på den turen.

Jag och några av chaufförerna på våra cykelturer diskuterade hur vi skulle kunna lyckas överraska Dominick med en svensexa. Det visade sig att schemat före bröllopet är för tight, så det blir till att ta den efter bröllopet och smekmånaden istället.

Jag har satt igång en utbildning av nya cykelguider, och håller som bäst på att planlägga utbildningstillfällen nu under våren, det känns kul att få lära ut det man kan och få se dem växa vartefter utbildningen fortskrider.

/Leif

2008-04-08

Hej,

Idag så provade jag Per och Melissas cykeltur, för den som vill veta mer kan han/hon kika på
www.persbikerides.com (finns även på svenska). Med på turen var också Per och Melissa som skulle lära mig allt som fanns att veta om deras cykeltur; Förmodligen så kommer jag att hjälpa dem med att guida några cykelturer detta år, det är alltid roligt med lite nya cykelvägar (den här hade jag faktiskt aldrig åkt förut, och det börjar bli ganska få vägar i Chianti som jag kan säga det om numera).

Gruppen på dagens cykeltur bestod av ett systerpar från Arizona, och när det började ösregna så skrattade de bara.... I Arizona så regnar det ungefär lika ofta som i Nevada-öknen, så för dem så var det bara en rolig kuriositet, en annan som redan hade gjort ett antal regnturer denna säsong som cykelguide kunde hålla sig lättare för skratt. Men jag hade åtminstone GoreTex-maffians grejor på mig, så det gick egentligen ingen större nöd på mig. Systrarna var både vackra och trevliga, en av dem var lärare på amerikanska marinbasen i Napoli, ett annorlunda jobb i en annorlunda miljö.

image118
Jag, systrarna från Arizona och Melissa (Pers flickvän från Kalifornien)

/Leif

2008-04-07

Hej,

Jag hade en fascinerat blandad grupp med mig upp till Fiesole idag, det var ett ungt par från Kalifornien, och ett äldre par från Lille i Frankrike, som hade en knagglig engelska som var ungefär lika bra som min franska (har inte praktiserat den särskilt mycket sedan jag läste det under ett år i Göteborg för 10 år sedan. Och när jag skulle praktisera min franska så dök det mest upp en mängd italienska ord, de språken är alldeles för lika i sådana här situationer. Starten var kylig, men solen kom allt mer och mer under dagen, så cykeldagen avslutades med italiensk glass i stora lass för deras del, och det var de väl värda.

Kvällens sommelier-lektion gjorde en rundtur bland andra stora europeiska vinproducerande länder som Spanien, Tyskland, Portugal och Ungern. Frankrike kommer att behandlas med två separata lektioner framöver, det lär behövas.... Och det blev mycket prat om vinmässan VinItaly som var i helgen, hur mycket olika goda viner som hade provats i glada vänners lag :-)

/Leif

2008-04-06

Hej,

Jag och Lia gjorde en förmiddagstur med cykelorganisationen FirenzeInBici-Onlus, en organisation som främjar cyklandet i staden Florens med omnejd:

En organisation som behöver allt stöd den kan få för att verka som motkraft till den fortfarande väldigt starka vanan i Florens att ta bilen vart man än ska, oavsett hur kort väg man har att åka... Det finns också en engelskspråkig variant att studera på http://www.fiab-onlus.it/english/index.htm.

Vi hade en liten "merenda-grill" hemma hos oss denna eftermiddag. (Merenda kan översättas som "mellanmål"). Eftermiddagen bjöd på sol och fågelkvitter, så idag hade man vårkänslor så det räckte.... och sällskap av ett antal vackra trevliga damer i köket, och några män med för den delen. På menyn stod nygrilland lax, sallad, sicilianskt vin och bröd därtill, med avslutande glass-frossa, och kaffe på maten förstås. (Vi lät grappan stå för denna gång). Lucy flyger tillbaka till Texas imorgon, så denna eftermiddagsgrill var ett sätt att fira min födelsedag lite i förväg medans hon var kvar i Florens. Men hon lär komma tillbaka i juli som cykelguide, så återväxten på guidefronten känns bra. Men mina studentgrannar de satt och råpluggade inför morgondagens tenta, så det blev inte mycket grillfest för de stackarna :-(

Chattade en hel del med Nicole som är i Nigeria och kamperar för tillfället.

Ringde också käre far för att höra så att han hade det bra. Och syrran kämpar för fullt med att förbereda den stora flytten till det nybyggda huset som kommer att ske inom någon vecka eller så, heja!

/Leif

2008-04-05

Hej,

Var på den stora vinmässan VinItaly i Verona, så mycket goda viner och vackra kvinnor, och så lite tid :-(
http://www.vinitaly.it/index_en.asp

Vinitaly - another love story in verona
Jag får nog fundera på att köpa den där 5-dagarsbiljetten i Verona nästa gång, http://www.vinitaly.it/informazioni_faq_en.asp.

Även om tiden var knapp så ägnade jag mesta tiden åt att besöka alla de vingårdars montrar som vi har besökt under förra året (vilket är en hel del), mestadels för att bygga på våra redan goda relationer, men också för att förbereda kommande säsong. Största fördelen med den här mässan är att "alla" inom vinbranschen är där, så man slipper att resa land och rike runt för att träffa dessa människor. Det är bara använda apostlahästarna och ta sig till nästa hall och monter. Vilket är lätt gjort, åtminstone på förmidden, senare på eftermiddagen så började det bli för knökat, så man fick gå ut vårsolen och njuta av den ett tag.

/Leif

2008-04-04

Hej,

Följde ett trevligt par från Toronto som var i 60-årsåldern upp till Villa di Riboia i Impruneta, det blev en cykeltur i solsken och friskt väder. De lovade mig en guidad cykeltur i Toronto om jag kommer dit någon gång (och det hoppas jag), så vi bytte mejladresser med varandra. Han var för övrigt forskare inom systemutveckling, så han var här på it-konferens i Florens (hade ingen aning om att det arrangerades sådana här). Trodde det bara var konst, mode, mat och vin som stod på tapeten här i stan...

Skickade iväg en offert till en grupp svenskar som vill komma ner till Chianti och cykla under juli-augusti. De kommer att starta tidigt på morgonen säger de, och det är nog bäst, det lär bli varmt annars, puh!

/Leif

2008-04-03

Hej,

Cyklade med två par upp till Fiesole och La Casa del Prosciutto, en tur med solig start och smygande regn under hemfärden, särskilt nerförslöporna tillbaka ner mot Settignano var en pärs med regnhala vägar och bromsar som tar sämre under sådan förhållanden, men det var mogna, kloka och sansade kunder jag hade med mig, så jag kunde gott konstatera att de tog sig ned på godkänt manér, och jag tror de lyfter sig ett par snäpp i sin egen självbild av hur bra cyklister de är. Och som guide är det viktigt att beröma och uppmuntra sina gäster, så att de växer och känner sig nöjda med sig själva. (Och dricks fick jag också!) Kan det ha berott på den trevliga vinprovningen på Fattoria Montereggi månntro?

/Leif

2008-04-02

Hej,

Idag så hade jag endast två personer (ett par från USA) med mig upp till Fiesole och Torre di Buiano. Som kund känner man sig väldigt privligierad i sådana situationer har jag förstått, vilket kanske inte är så konstigt. Som guide är det mycket lättare att prata och diskutera med två personer i stället för ett helt dussin, uppmärksamheten blir som bekant mycket mera spridd då. Vi hade en underbar lunch på restaurangen La Panacea, och kunde blicka ut över hela dalen mellan Florens och Prato, den utsikten skulle ni uppleva!

/Leif

2008-04-01

April, April din luriga sill!

Läste i GP om gratis utdelning av cykeldatorer, men tji fick dem som kom dit....

I Florens så har våren antagit sin vackraste skrud, så det är bara att komma ner och njuta. Själv så satt man mest inne på kontoret och häckade, men cyklade åtminstone hem över lunchen, så att man uppleva lite dagsljus i alla fall.

Blev uppringd av en för mig okänd skandinavisk turistbyrå, de ville ha hjälp med att utrusta och leda en grupp på 19 cykelturister från Norge ut ur Florens, så att de sedan på egen hand skulle kunna ta sig ner till sitt hotell i Chianti-distriktet (Panzano in Chianti). Det kommer att bli en upplevelse, norrmän på cykel brukar alltid betyda friska tag!

Har blivit bekant med en engelsk kvinna som för närvarande befinner sig i Nigeria, hon är i oljebranschen och ska snart börja studera för att ta sin Master i "olje-kunskap", det är mycket man inte vet...

/Leif

2008-03-31

Hej,

Idag så hade jag två st cykelguide-aspiranter med mig, förutom Lucy så var även Orlando med mig. Han och jag hade jobbat ihop för nästan två år sedan, med en cykeltur för ett engelskt börsbolag, vi cyklade då från Montereggi till Casole d'Elsa, mitt på blanka dan, det var varmt!


Men dagens tur gick från Florens upp till Impruneta och Villa di Riboia, där var också Lawrence, den engelske ingifte sonen i familjen. Lawrence är ute på ett fartyg och letar efter olja 6-8 veckor i stöten, sen så är han lika mycket ledig......

Turistgruppen vi hade med oss var ganska liten, och båda var erfarna cyklister, så vi behövde mest koncentrera oss på att berätta om trakten vi åkte igenom, och inte bekymra oss så mycket om åkskicklighet och ev genomklappningar i backarna upp mot Impruneta, vilket kändes mycket skönt. Man har fått putta på en och annan cykelturist uppför de backarna till Impruneta under mina säsonger här nere.

Kvällen tillbringades med vin-böcker och provsmakningar på vinkursen i Prato. Vi saknade Andrea (som är i Kina ett par veckor, den lyckosten).

/Leif


2008-03-30

Hej,

Vem tror ni missade ändringen från vintertid till sommartid? .......

Söndagen firades annars med att guida en mamma och hennes dotter upp till Fiesole och Torre di Buiano i strålande vårsol. De var från Chicago och hade fått höra att en snöstorm var att vänta när det kom hem till Chicago igen, så de passade på att njuta ordentligt av vårt vackra vårväder.

På kvällen så hade Lucy och jag en genomgång inför morgondagens cykeltur då hon ska vara med och guida en grupp för första gången. Hon var som ett barn inför sin första skoldag :-) Vi satt på den trevliga Open Bar i närheten av Ponte Vecchio, ett mycket trevligt ställe som jag gott kan rekommendera.

/Leif